Opus nr. 107 - EXCLUSIV! Raportul ANAF despre frauda TINMAR a murit frumos in sertarul uitarii
Ancheta Strict Secret despre profiturile imense ale grupului Tinmar condus de Augustin Oancea, baiatul cel mai destept din istoria tradingului de energie din Romania, a fost citita de toti deputatii si senatorii din Parlamentul Romaniei, de premierul Marcel Ciolacu si de membrii Guvernului.
Am avut grija chiar noi sa ii informam pe toti despre ea, nu ca ar fi vreo problema cu profitul de 400 000 de euro pe ZI al unui antreprenor roman, ci ca Augustin Oancea a jucat ILEGAL in timpul crizei de energie si ca raportul ANAF care a stabilit practicile murdare sta la sertar de mai bine de un an, fara consecinte din partea institutiilor statului care se ocupa in mod specific de asemenea practici.
Dar a existat vreodata acest raport de control al ANAF care a ajuns sa fie cotat drept o legenda jurnalistica?
Cand Stelian Negrea, jurnalistul de investigatii de la Newsweek a publicat acum un an un material sugerand ca ANAF a facut un control special si a constatat ca Oancea a exportat profitul catre o firma paravan si a cerut subventii de la stat…
… patronul Tinmar a cerut imediat un drept la replica in care recunostea controlul (a facut-o in 18 octombrie 2022), dar NEGA existenta oricarui proces verbal.
“Raportul ANAF folosit ca sursă pentru informațiile apărute în articol nu există. Societatea noastră este supusă unui control ANAF dar acesta nu este finalizat, nu a fost transmis societății noastre nici un proces verbal de control, așa cum prevăd normele legale, nu avem cunoștință de nici o sancțiune formulată de organele de control vis a vis de activitatea societății Tinmar Energy”, afirma la acea vreme Oancea de la Tinmar Energy într-un drept la replică.
Noi insa avem DOVADA ca Oancea a mintit cand a dat acel drept la replica! De unde stim? Fiindca avem raportul pe care vi-l prezentam in exclusivitate si care arata ca documentul intitulat “Raport Control” a fost incheiat si SEMNAT la data de 12 septembrie adica cu multe zile inainte de dreptul la replica mincinos si isteric al lui Oancea de echipa de specialisti ANAF compusa din Cirpian Luca si Constantin Nistor.
Cei doi inspectori ANAF demonstreaza temeinic, pas cu pas, procedeul prin care Oancea, folosindu-se de o firma paravan - Lord Energy SRL, detinuta de un off shore - a vandut energia electrică la un preț mai scăzut de pe piață și și-a diminuat artificial profitul.
Sa citim putin din raport:
Lord Energy SRL, firma-paravan, a revandut apoi energia la prețul pieței și a contabilizat profitul. Fiscul susține că Lord Energy SRL a fost proiectată special, pentru această schemă financiară, astfel încât să permită companiei afiliate Tinmar Energy să primească subvenții de la stat.
ss
Asa cum constata in premiera la acea vreme jurnalistul Stelian Negrea, banii publici au acoperit diferența dintre prețul energiei electrice achiziționate din piață de Tinmar Energy și prețul subvenționat de către stat. Problema are și o cauză mai profundă. Traderul a cumpărt energia electrică la preț ridicat de pe piața PZU (Piața pentru Ziua Următoare), unde sunt prețuri foarte mari și unde jucătorii ar trebui să se cumpere doar cantități mici de energie electrică.
Această piață a ajuns să reprezinte jumătate din tranzacțiile naționale, deși nu a fost proiectată pentru acest scop.
Apoi, Tinmar Energy SA a denunțat contractele de furnizare a energiei electrice cu o serie de consumatori și s-a retras și poziția de furnizor de ultima instanță - piața unde sunt preluați toți consumatorii care rămân fără un furnizor de energie electrică.
FRAGMENT DIN NOTA DE CONTROL A FISCULUI:
“Vă înaintăm alăturat un raport privind verificările efectuate la societățile Tinmar Energy SA și Lord Energy SRL cu privire la tranzacțiile cu energie electrică efectuate de aceste societăți în perioada 2021-iulie 20-2022.
În urma controalelor efectuate la cele două societăți au fost constatate următoarele: există indicii rezonabile privind apartenența societății Lord Energy SRL la același grup de societăți afiliate/controlate cu/de societatea Tinmar Energy SA; livrările de energie electrică de către Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL au început în luna aprilie 2022, data de intrare în vigoare a Ordonanței nr. 27/18.03.2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei; practicarea de către Tinmar Energy SA a unor prețuri de vânzare diminuate față de prețul de pe OPCOM-PZU în relația cu clientul Lord Energy SRL a condus la un transfer de profit de la Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL și la creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice de pe PZU, respectiv la diminuarea profitului societății Tinmar Energy SRL; creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice în cazul societății Tinmar Energy SA a avut ca efect și calcularea unei subvenții mai mari de primit de la bugetul de stat”, cita acum un an Newsweek din nota de control a ANAF.
Ce va putem spune noi, cei de la Strict Secret, este ca raportul exista si ca avem si un detaliu important din el, mentionat chiar la finalul documentului, si anume constatarea inspectorilor ANAF cum ca Tinmar energy avea de incasat estimativ la luna septembrie 2022 de la bugetul de stat imensa suma de 320 de MILIOANE de lei, potrivit prevederilor OUG 118/2022.
Sa nu o mai dam dupa cires, raportul ANAF arata ca Tinmar Energy si schema sa financiara au dus la fraudarea bugetului de stat cu o suma imensa. Raportul asta ar fi trebui sa aiba niste consecinte grave.
Ei bine, ciuciu! De circa un an, peste raport s-a asternut praful uitarii, fiind uitat intr-un sertar la ANAF, asta pentru ca telefoanele date de “tutorii” lui Oancea din “statul paralel” au functionat.
Cand ne mai povesteste domnul Marcel Ciolacu despre echitate economica si tratament corect pentru toti agentii economici, sa il roage pe popa Marcel Bolos, ministrul Finantelor, sa scoata de la naftalina raportul si sa ii dea drumul sa respire intru traseul normal pana la un procuror. Care ar trebui sa stie ce sa faca cu el, daca nu cumva il apuca rusinea si se autosesizeaza de la aceasta ancheta jurnalistica, cum ar fi si normal.