Opus nr. 116 - PNL a decis: va pierde alegerile in 2024 “prin noi insine”. Romania TV vs A3/CNN
Editia de azi a newsletterului Strict Secret e putin mai relaxata! Nu inseamna ca mai plictisitoare. Nu uitati sa va abonati cu 10 parai pe luna, daca vreti sa ma sustineti in acest demers editorial pe care il fac pentru a strange intr-un singur loc ce a mai ramas din casta iubitorilor de informatii speciale, a curiosilor, a celor ce vor sa aiba si alte perspective decat cele mainstream.
Subiectul principal al newsletterului este decizia PNL de a candida “prin noi insine” la alegerile electorale din 2024, lucru care DEJA urca AUR pe locul 2 in viitorul combat. Dar ce inseamna asta la modul real? Va zic parerile mele in cele de mai jos. Mai intai, despre…
Mostenirea pentru care insista Varanul. De ce RTV face audiente
Romania TV a facut un important update tehnologic. Dar faptul ca ramane deasupra tuturor televiziunilor de stiri nu e intamplator.
Editorialul conteaza. Iar aici RTV simte ca nimeni alta subiectele de interes pentru romani. Chestia asta cu calculatul pensiei mi-a placut maxim, sigur, nasurile elitiste stramba-vor cu gretica, insa pentru milioane de oameni e o mare preocupare ce se intampla in zilele astea cu buzunarul lor.
RTV confirma prin cifre ca e lider: cu infinit mai putini bani decat A3, televiziunea lui Sebastian Ghita a ajuns in topul mare dominat de generaliste si este cel mai mare vector de informare pentru popor. Niciun politician nu isi permite azi sa ignore RTV so asta se va vedea in 2024.
Aud tot mai mult dinspre tagma pareristilor de cafei ca 2024 e ultimul an in care televiziunile vor mai conta electoral. Nici vorba! Romania nu adopta asa de repede trendurile din afara, chit ca social media are mare aderenta la noi.
De ce castiga RTV de cativa ani incoace? Din doua motive: primul e ca implineste orizontul editorial de asteptare al publicului. Al doilea, fiindca postul A3 s-a domesticit fortat-obligat de insistenta Varanului de a lasa o altfel de mostenire media atunci cand va crapa. Asa trebuie sa vedem co-brandingul cu CNN.
Acum cativa ani, A3 avea o imagine foarte proasta in randul publicului, al ambasadelor, al licuricilor. Implicarea puternica in razboiul cu Basescu si contrele critice la adresa #rezist au dus postul intr-o zona de bleah la nivel public.
Decizia de a accesa o licenta full pe Romania de la CNN i-a apartinut lui Dan Voiculescu care vrea mortis sa lase un altfel de legacy atunci cand va sfarsi cu cele pamantesti.
CNN nu mai e demult o forta in media americana, dar distributia puternica la nivel international i-a adus o prezenta constanta pe toate retelele de cablu din lume.
A3 a platit multi bani pentru a intra in acest parteneriat. O parte insemnata catre CNN pentru a folosi sigla in cobranding, o alta pentru retehnologizare si update de design. Estimez undeva la 20 de milioane de euro aceste costuri.
A3-CNN arata bine pe sticla, dar nu mai are gherute editoriale. De ce? Fiindca are supraveghere editoriala fix de la CNN, niste linii bine trasate ca A3 sa nu iasa din “reteta” postului american, lucru care vine ca o impunere.
De aia vedeti de catva timp o aplecare consistenta pentru problemele externe, de aia vederi mai putine anchete si dezvaluoro si zero atacuri la politicieni (bine, aici e si influenta banilor dati de partide).
Abordarea calduta a subiectelor a facut ca nucleul dur de telespectatori sa ramana, dar A3 nu mai creste.
Si nici nu mai e lasata de CNN sa creasca, fiindca le sunt interzise notele strident critice, mai ales daca vor sa primeasca rasplata suprema: sa devina statie CNN Romania.
Asta e planul Varanului, CNN Romania, astfel incat sa aiba “licenta” sa stea la masa cu ambasada SUA, sa fie “by default” cartierul general de comunicare al Washingtonului si chiar al Bruxelles-ului. Acum cativa ani, A3 era o organizatie media nedomestibila, azi si-a cumparat un loc la masa mai spalata a intereselor regionale.
Nu zic ca e ceva rau asta. Voiam sa vedeti si voi lucrurile din perspectiva mea.
Marea batalie pentru influenta in jocul electoral se va duce intre A3 si RTV. Fiecare isi va alege o tabara/un candidat.
Premiul cel mare, in caz de reusita: accesul la viitorul presedinte al Romaniei.
PS: A3 a adoptat instant retorica anti-Israel a CNN din SUA. Nu e pe fata, dar e gen: “doamne, ce atrocitati comit evreii, de ce nu se opresc din a ucide palestinieni? nu, nu suntem antisemiti, dar parca e prea mult”. Nasol, evreii nu uita.
PNL a decis: va pierde alegerile in 2024 “prin noi insine”
Ca idee, toata butaforia pusa la cale la Sinaia de catre penelisti e sinonima cu expresia “a-ti face laba in prezervativ”. Suna dur, dar cam asa e.
Sondajele aratau oricum ca electoratul liberal nu sustine o alianta cu PSD, dar, stati linistiti, alte sondaje din mana lui Ciolacu aratau cam aceeasi parere dinspre partea social-democrata.
Politicul romanesc nu a evoluat prea mult in ultimii 20 de ani de la stadiul “ia sa aruncam o idee in spatiul public, vedem ce zice lumea, si luam o decizie dupa”. Se lucreaza prost in interiorul partidelor, fara case de sondare adevarate si competente, fara focus grupuri rafinate unde asemenea idei sau provocari sau posibile decizii ar putea fi “mestecate” pentru a se lua decizii in mai buna cunostinta de cauza.
Heirupismele decizionale sunt la ordinea zilei, nu ii pri9vesc doar pe liberali. Ia, priviti la nea Marcel ce a zis ieri:
Pai, nu puteai, premiere, sa faci consultarea pe cash acum 3 saptamani si sa vezi ce moooie publica iti vei lua de la popor, nu puteai lua decizia dupa consultare prealabila?
Surse politice spun ca Ciolacu se gandeste sa renunte la limitarile cu cashul presat de revolta populatiei si de decizia stranie a bancilor de a creste comisioanele, lucru pe care premierul nu l-a estimat, lucru care ne arata cat de ancorat e in relatia cu mediul financiar: adica zero.
Revenind la teatrul penibil de la Sinaia, este fascinant sa ii vezi pe nenorocitii de liberali care au distrus tara intre 2019 si 2022, impovarand Romania cu dublu datorii si distrugand economia, ca au tupeul sa CREADA ca vor mai castiga ceva in urmatorul deceniu pe acest teritoriu de il numim Patrie.
Dupa scursurile politice de genul Orban, Citu si Ciuca, PNL nu intelege ca nu mai are ce sa propuna, ca nu mai merge cu #muiepsd, ca au MINTIT si inselat oamenii pe toate subiectele - de la eliminarea pensiilor speciale pana la respectul pentru diaspora, de la revigorararea economiei pana la combaterea coruptiei, au incalcat in fapt TOT, dar cel mai deranjat, au urinat pe SINGURA PROMISIUNE care conta pentru liberali: de a nu se alia niciodata cu PSD.
Daca as fi AUR sau PSD sau Forta Dreptei, as lua acest afis electoral pe care l-am conceput chiar eu azi, si l-as da in teritoriu.
Daca as fi antiliberal, l-as folosi pe Rares Bogdan PESTE tot in campanie, i-as duce moaca tiparita peste tot in tara si i-as intreba pe romani ce cred despre el si despre PNL. Sunt sanse de 90 la suta ca poza sa fie scuipata de fiecare data.
Rares Bogdan a devenit simbolul MINCINOSULUI POLITIC FARA SCRUPULE, imaginea arivismului imputit al omului politic dispus sa zica si sa faca orice, numai ca sa mai stea o tura la ciolan.
Acum, ne spune el de la Sinaia, ca mai vrea un mandat de europarlamentar. Hahaha, sa vedem, ca pretentii is multe si locuri putine. Spune domnul Bogdan ca PNL ataca 8 locuri la viitorul scrutin europarlamentar, estimand un 22 la suta. Eu zic ca se inseala grav si ca PNL ia maxim 16 la suta, ceea ce inseamna maxim 5 europarlamentari. Doua locuri sunt ocupate de Adina Valean si securistul de Siegfried Muresan, ca asa e cand Bruxelles vrea ceva, isi sustine sclavii. Un loc va merge la Cluj, caci Boc va insista pentru Daniel Buda sau chiar pentru propria persoana. Un loc va vrea Flutur ca de aia e lider uns cu toate alifiile in partid si va negocia in numele Moldovei si Bucovinei. Iar locul ramas se va stabili dupa liniarul cascavalului sau securismelor unde stau bine si Vasile Blaga si Catalin Predoiu si Alina Gorghiu. Nu uitati: Rares NU are filiala, iar varianta ca Iohannis il va impinge nu mai e atat de substantiala. Vedem.
Nici presedintia PNL nu e batuta in cuie. Sa nu credeti ca Nicolae Ciuca, caruia ii pica scuipatul din gura cand vorbeste, e adorat de penelei. PNL a transformat in ultimii ani functia de presedinte al partidului intr-un soi de sindrom Viorica Dancila, oricine vine pe post nu e sigur ca prinde paltonul, caci exista atatea tabere (pedelisti, pocaiti, vechi liberali, pesedisti tradatori) incat a diminuat respectul intern al partidului pentru functie.
Aceleasi surse spun ca se asteapta rezultatul de la europarlamentare ca Ciuca sa fie schimbat. Ce strategie proasta! E clar ca rezultatele vor fi naspa, de pe acum se poate spune asta! De ce nu e schimbat ACUM? De ce asteapta liberalii un esec fix in toiul campionatului cand acum, in cantonamentul de pregatire, se poate creiona o alta echipa de atac?
Insa intrebarea mai buna: pot liberalii schimba ceva? Pare ca nu, pare ca Ciuca are acum suportul licuricilor de la Washington si NATO si, avand in vedere contextele delicate din regiune, nimeni nu are chef de emotii in plus.
Dar… Daca Emil Boc sta cel mai bine la capitolul notorietate in sondajele interne, de ce nu e lasat el sa candideze? E musai sa fie Eduard Hellvig? Asa zic securistii, ca e musai?
Pentru PNL, nu era o decizie nimerita sa mearga in alianta cu PSD, asta e clar, dar aceasta abrupta declaratie de intentie de ieri, 3 noiembrie 2023, vine prea devreme si aduce cu sine niste provocari in relatia cu PSD, care acum conduce Romania.
Cum se va calibra discursul politic al PNL fata de partenerul de rotativa PSD?
Va deveni critic de acum sau abia din martie?
In ambele situatii, PNL trebuie sa fie foarte atent la tot ce spune si face in relatia cu PSD in urmatorul an, fiindca va pierde cu brio alegerile si va fi nevoit ca, dupa gongul final din 2024, sa vina la masa cu acelasi PSD si sa intre in coalitie, asta daca nu vrea cumva sa ramana in curu’ gol si sa impinga PSD la o alianta cu AUR, care pe atunci va fi deja Partidul Republican, o formatiune spalatica si frecventabila.
Daca incep de pe acum cu atacurile la PSD si premier, Ciolacu le va preda cartodul fierbinte in februarie dandu-le o mufa de zile mari. PSD se simte perfect in opozitie, va spune “luati, ba, guvernarea inapoi, noi va sustinem in proiectele pentru tara, dar atat” si se vor ocupa de ce stiu pesedistii mai bine: de distrus partidul aflat la Putere.
Exista insa si varianta hard-core, din care tot Ciolacu si PSD castiga. Daca liberalii incep cu smecheriile la un ton prea dur, Ciolacu ii demufeaza complet de la guvern si aparatul de resurse, ramane in fruntea guvernului pe tot parcursul 2024 si ORGANIZEAZA ALEGERILE.
O sa ziceti ca Ciolacu nu rezista in parlament. Va rezista, caci, haha, de aia am zis ca e un joc prost total pentru PNL, liberalii nu isi permit sa tranteasca guvernul cu care chiar ei s-au aliat, fiindca dau dovada de neseriozitate, nu isi permit anticipate (de altfel, imposibile), nu isi permit sa lase culoar AUR-ului sa ii acuze ca vor detonarea Romaniei.
De aia a fost proasta alegerea PNL in momentul discutiei despre rotativa de a prelua ei primul mitan al guvernarii.
Daca erau mai putin lacomi, ar fi acceptat sa intre PSD la joc in prima repriza, iar ei preluau totul in partea a doua a rotativei.
Insa in PNL nimeni nu gandeste, tot exercitiul politic de gandire e alterat de orgolii si lacomie.
Terminati cum sunt, prosti si slabi cum ii considera mai toti, cei din PMP, USR si Forta Dreptei, daca se unesc pe bune, pot acapara tot ce inseamna electorat dezamagit de liberali. Pana in maxim 15 la suta, dar niste procente esentiale care vor fi taiate din carnea liberala.
De AUR nici nu mai are sens sa vorbesc. La ce campanie isi face George Simion, arand tara in lung si in lat, la ce aderenta are baiatul asta pe strada, la cat de lenesi sunt liberalii si pesedeii, tare mi-e ca procentele “partidelor traditionale” vor suferi acut (am facut saptamana trecuta un interviu cu el la Cluj-Napoca, plimbandu-ne pe strazile Clujului; din 3 in 3 minute il opreau oamenii pentru imbratisari si poze, de la pensionari la ADOLESCENTI. Nu am mai vazut asa ceva niciodata la un om politic, nici la Basea).
Am ales pentru finalul analizei mele o poza sugestiva pentru situatia PNL, partidul care, desi e rupt in cur politic, insista sa vorbeasca despre “marii inaintasi”, despre Bratieni si Tara.
Bratienii fac triplu Axel in mormant de rusine, ba, cand vad ce ati facut “prin voi insiva”!
Hai, abonati-va cu 10 parai pe luna la acest newsletter, vreau sa imi strang bani si sa ma mut din tara asta!
Cu ce se mai ocupa Politia Romana
Cu rahaturi de reclame penibile la subiectul contrabandei. Sigur a costat o tona. Relevanta? ZERO. Au mai bifat inca ceva la “proiectul de combatere a fenomenului”.
Mi-am luat din Carturesti
E o carte despre viața, munca sau amintirile lui Ion Popescu-Gopo, cineastul sensibil al Romaniei. Sunt foarte sensibil la oamenii adevarati din istoiria Romaniei si Gopo e unul dintre cei speciali.
Mai jos v-am pus spre vizualizare una dintre cele mai cunoscute creații ale sale este scurtmetrajul animat "Șapte Arte" (1957), care a câștigat premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.
Adevarata poveste a adevaratei Gazeta Sporturilor
de Matei Udrea
Dispariția de pe print a Gazetei Sporturilor este, în opinia mea, o tragedie nu neapărat pentru presa din România (deși este), pentru că asta interesează mai puțin publicul, cât pentru țara în sine. Și așa, România era pe ultimul loc în Europa la presă scrisă. Dispariția printului spune ceva despre popor în ansamblul său.
Dar merită făcută o precizare - GSP nu urma să împlinească 100 de ani, așa cum crede toată lumea. Gazeta Sporturilor care s-a închis miercuri, 1 noiembrie, n-are nicio legătură, în afara numelui, cu Gazeta Sporturilor din 1924. Ba dimpotrivă.
Povestea e lungă, o scurtez cât pot.
Gazeta Sporturilor cea adevărată s-a înființat în 1924. A funcționat foarte bine în perioada interbelică, fiind o publicație foarte influentă în sportul românesc. Atât de influentă încât a reușit să dea jos de pe transatlanticul spre prima Cupă Mondială un fotbalist, ca să urce unul din jurnaliștii publicației.
Problemele au început spre finalul războiului, după instaurarea regimului comunist.
Pe 25 martie 1945 apărea primul număr al publicației "Sportul Popular", ziar înființat de noua Organizație a Sportului Popular. Aceasta din urmă era o structură creată de Frontul Național Democrat (blocul partidelor care erau, de fapt, conduse de comuniști) și avea ca scop preluarea controlului asupra sportului românesc de la Uniunea Federațiilor Sportive din România, considerată structură "reacționară".
În mod similar, Sportul Popular era gândit cu scopul de a înlocui Gazeta Sporturilor, pornind de la același principiu al luptei de clasă.
O vreme, Sportul Popular și Gazeta Sporturilor au mers în paralel. Situația se înrăutățea însă pe zi ce trecea, deoarece autoritățile șicanau Gazeta Sporturilor și favorizau fățiș Sportul Popular.
Principala metodă prin care noul regim comunist a influențat concurența între cele două publicații a fost hârtia. Autoritățile au acordat GSP hârtie tot mai puțină și tot mai scumpă, obligându-i pe jurnaliștii de la acest ziar să ridice mereu prețul și să tragă mai puține exemplare.
Prin comparație, Sportul Popular beneficia de hârtie din belșug la prețuri mici și o distribuție mult mai bună.
Iată câteva repere privind evoluția prețului celor două publicații sportive, ca să vedeți cum se distruge concurența.
- 4 ianuarie 1947: GSP costa 500 de lei, Sportul Popular - 500 de lei,
- 9 martie 1947: GSP - 2.000 de lei, Sportul - 1.000 de lei,
- 7 aprilie 1947: GSP - 7.000 de lei, Sportul - 5.000 de lei,
- 18 aprilie 1947: GSP - 10.000 de lei, Sportul - 5.000 de lei.
Aceasta este și ziua în care Gazeta Sporturilor moare. Este ultimul număr, publicația dispare de pe piață, sufocată de concurența neloială și presiunile autorităților.
Merită spus că, în ultima perioadă, GSP ajunsese să mai apară de numai 5 ori pe săptămână, în timp ce Sportul apărea 7 zile din 7.
Din acest moment, Sportul Popular a rămas singura publicație sportivă din România.
În decembrie 1989, după producerea revoluției și înlăturarea lui Ceaușescu, toți cei care slujiseră regimul au intrat în fibrilații. S-a declanșat o febră a deghizării vechilor structuri sub denumiri noi.
Partidul Comunist a fost reorganizat în Frontul Salvării Naționale, Ceaușescu fiind înlocuit cu Iliescu.
Foto sus: Prima pagină din ultimul număr al Gazetei Sporturilor cea adevărată, care s-a închis pe 18 aprilie 1947.
Similar, în presă, Scânteia (organul de presă al PCR) și-a schimbat numele în Adevărul (rămânând însă organul de presă, neoficial de-acum, al FSN).
Scânteia Tineretului a devenit Tineretul Liber.
Informația Bucureștiului a devenit Libertatea.
Iar publicația Sportul, cea care ucisese Gazeta Sporturilor în 1947, a furat numele victimei sale, rebotezându-se - evident - Gazeta Sporturilor. Pentru ca lucrurile să fie și mai cinice, unii dintre membrii redacției Sportul care au furat numele mortului, în decembrie 1989, făcuseră parte în tinerețe chiar din echipa Sportului Popular care sufocase adevărata GSP.
Așadar, revenind la momentul 1 noiembrie 2023, ziarul care și-a încetat apariția pe print n-are absolut nicio legătură cu GSP-ul original, care a murit pe 18 aprilie 1947, după 23 de ani de existență, ucis de autoritățile comuniste și după doi ani în care a încercat să reziste pe piață, într-o concurență neloială, în fața Sportului Popular.
Gazeta Sporturilor care a fost închisă de Ringier pe 1 noiembrie 2023 a apărut pe 25 martie 1945, sub numele de Sportul Popular, ca organ de presă al noilor autorități comuniste aduse de ruși. Publicația și-a schimbat denumirea în decembrie 1989, de la Sportul la Gazeta Sporturilor, și s-a închis miercuri.
Un fake news care ne arata forta rea a AI
Nu sunt fan al acestei copchile tampite, dar videoul acesta cu Greta este un fake news de la un capat la altul, unul foarte bine facut cu ajutorul inteligentei artificiale si care ne arata viitorul manipularii. E atat de bine facut ca si script, sigur, cu exagerari ce pot fi lesne sesizate de o minte rationala, incat a prins pe retelele de socializare.
Viitorul manipularii va fi asa: un video falsificat cu un personaj politic in care acesta “recunoaste” ca serveste baietei goi minori la masa de pranz. Se distribuie repede pe mediile de socializare. Oamenii superficiali pun botul. Vine si dovada ca videoul e fals. El nu se mai raspandeste deloc cu aceeasi viralitate. Daunele de imagine raman.
Viitorul nu mai apartine Adevarului.
Câți români folosesc platforma de socializare Tik Tok în fiecare lună. România pe care nu o vedem
Potrivit cifrelor dezvăluite de reprezentanții companiei Tik Tok, numărul românilor care utilizează în fiecare lună aplicaţia a ajuns la 7,4 milioane. Fie că deschid platforma de socializare pentru a urmări clipuri sau pentru a le distribui pe ale lor, fie că experimentează efectele şi filtrele speciale, tot mai mulți români folosesc această platformă, potrivit datelor centralizate de reprezentanţii platformei de socializare.
Platforma Tik Tok a ajuns ca manelele: toti stramba din nas cand vorbesc despre ele, toti danseaza la chefuri cand le aud.
7,4 milioane e o cifra imensa si care ne arata multe. Ne arata ca acolo e un bazin care isi ia informatiile din cu totul alta parte decat televiziunea. Nu am datele rafinate de audienta, dar fac pariu ca sunt foarte multe persoane tinere si foarte multe cu nivel mediu sau sub de educatie, nu ca asta ar fi ceva naspa. Si ne mai arata nevoia de divertisment facil din aceste timpuri, felul in care inclusiv retelele de cablu nu reusesc (pebtru ca nu vor si le merge prea bine) sa stampere aceasta foame pentru divertisment.
Eu am cont pe Tik Tok si va zic ca sunt fascinat de aceasta retea de socializare. Ma inscriu in trend? :))
Omul Michelin cel original
Poza e din 1894. Omul Michelin era alb pentru ca rotile masinilor erau facute din cauciuc natural, care e alb. Abia in 1912 au adaugat tehnologii chimicale si carbon ca sa le faca negre, dar nu din ratiuni estetice, ci pentru mai multa anduranta.
So true!
Poemul de azi
Mi-a scris mesaj profesorul clujean Vasile Puscas, incantat ca a citit pe Strict Secret poemul minunat al lui Ion Muresan. Ce sa mai zic, suntem ultimii oameni! Ultimii oameni care mai citesc Poezie.
Inger Vagabond
de Dimitrie Stelaru
Noi, Dimitrie Stelaru, n-am cunoscut niciodata Fericirea
Noi n-am avut alt soare decat Umilinta.
Dar pana cand, inger vagabond, pana cand,
Trupul acesta gol si flamand?
Ne-am rasturnat oasele pe treptele bisericilor,
Prin paduri, la marginea oraselor.
Nimeni nu ne-a primit niciodata
Nimeni, nimeni.
Cu fiecare indaratnicie murim
Si rana mainilor cauta painea aruncata.
Marii judecatori ne-au inchis
Staruind in ceata legilor lor,
Pe fruntile noastre galbene au scris:
"Vagabonzi, hoti, nebuni. Lepadatii noroadelor.
Casa lor e temnita. Puneti lacate bune fiarelor."
Odata, poate, cu infriguratele zori, vom sangera
Si spanzuratorile ne vor ridica la cer.
Dar, lasa, Dimitrie Stelaru, mai lasa!
Intr-o zi vom avea si noi sarbatoare
Vom avea paine, paine,
Si un kilogram de izma pe masa.
Strict Secret este un newsletter de analize si dezvaluiri inaugurat in august 2022 si scris de mine, Liviu Alexa, 44 de ani, jurnalist de investigatii cu 25 de ani de experienta. Sunt un tip sofisticat, curios, curajos, printre putinii jurnalisti care nu au renuntat la investigatiile de mare anvergura, care nu au abdicat de la ideea de a scrie lucruri incomode.
Sunt absolut socat ca am ajuns la 200 000 de abonati, chiar daca nu platitori, si ca sunt oameni care imi asteapta gandurile, dornici de felul meu de a privi lucrurile.
Abonamentul la acest newsletter “costa” doar 10 dolari pe luna si daca numai 5 la suta din cei 200 000 de cititori romani ai mei ar plati, nu numai ca mi-as concentra toata forta pe dezvoltarea acestui produs media special, dar as si scapa de santajul industriei mass-media, mult prea corupta de manelisme si public dornic de mizerii.
Voi vreti presa adevarata, plangeti ca s-a inchis Gazeta Sporturilor in varianta tiparita, donati la tot felul de tepari care promit renovari de spitale si dau cu sspiala un etaj, si va zgarciti sa ii sustineti pe cei ce inca mai lupta pentru viitorul tot mai firav al Romaniei: ziaristii de investigatii.
Nu sunteti obligati sa imi acceptati ideile sau sa imi suportati limbajul, aici e un spatiu al opiniei, un concept media croit pe personalitatea mea.
Deci, to subscribe sau not subscribe?