Opus nr. 148 - Kazahstan - exemplul perfect al unei natiuni tinute in intunericul lipsei de cunoastere (ultima parte). 5 evenimente-cheie care vor slabi si mai tare SUA. Teszari m-a dat in judecata
Am primit prin posta un plic de doua kile continand cererea de chemare in judecata a domnului Teszari Zoltan, alaturi de firma de cablu din Romania si de entitatea olandeza. Mamaaaa, ce desfasurare de forte! Zoli draghe l-a angajat pe maestrul Stoica, baiatul ala care a marit lefurile juzilor acum multi ani si traieste din legenda ca va castiga orice proces, fiindca judecatorimea ii e recunoscatoare.
Mai vedem. Am primit promisiunea Clubului de Presa ca voi fi sprijinit in acest proces de avocatii nostri senzationali, ceea ce ma bucura. Zic multumesc.
In “cauza”, Teszari a considerat nimerit sa actioneze in judecata si trustul Realitatea. No, ce sa zic, ne vom apara cu toata forta, asa sa stie Zoli.
Noul Orient Mijlociu a mai primit azi noapte putina legitimitate
Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a ordonat, joi, atacuri asupra unor ţinte din Yemen având legătură cu rebelii Houthi şi a spus că operaţiunea a fost întreprinsă împreună cu Regatul Unit, cu sprijin de la Australia, Bahrain, Canada şi Ţările de Jos, ca „răspuns direct” la atacurile asupra navelor internaţionale în Marea Roşie. Şeful Casei Albe a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar. Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie ”îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.
Pentru ca, de exemplu, in Romania, sunt foarte putini jurnalisti sau analisti care sa fie interesati sa ramana la curent cu dezvoltarile conflictelor din Orientul Mijlociu, asa si aratra informarea publicului.
In presa romaneasca slaba si conformista, stirile sunt supte direct de la marile outleturi occidentale de news fara sa fie comentate sau mestecate. “Rebelii” Houthi aia nu-s chiar asa rebeli si, daca chiar pot fi considerati asa, sunt rebeli de peste doua decenii si au ajuns rebeli datorita manevreolor politice proaste ale SUA in zona.
Orientul Mijlociu e un teren plin de bombe morale ascunse sub nisipul ipocriziei arabe, ce pot exploda de la asemenea scantei cum a fost atacul de joi al americanilor si britanicilor sau de la continuarea conflictului cu Gaza de catre Israel si in alte zone sensibile.
Washingtonul trebuia sa reactioneze. I-au luat in barca pe britanici si pe canadieni, ca sa reaminteasca lumii ca inca exista Commonwealth-ul, dar si ca sa justifice “interesul global” al actiunii. In fapt, interesul global este ca “rebelii” Houthi, atacand nave din tot spectrul comercial international, puneau in pericol operatiuni de transport de marfuri in valoare de 10 miliarde de dolari pe zi, daca nu si mai mult, dupa alti analisti.
Washingtonul trebuia sa reactioneze ca sa reaminteasca lumii ca inca mai respira (chiar daca greu) purtand mantia grea a arbitrului Lumii.
E tot mai grea aceasta haina si contestarea SUA vine din tot mai multe parti.
Sa le luam pe rand, caci s-au intamplat lucruri foarte interesante de cand nu ne-am mai citit, prinsi de racituri si sarmale in chingile plictiselii.
Confruntat fiind cu o criză teribilă, Washingtonul e obligat să-și revadă strategiile și să-și optimizeze cheltuielile militare având ca scop principal menținerea unei hălci cât mai mari din actuala influență.
Dar pana si americanii constata ca guvernul are “scapari”. Un articol foarte interesant a aparut ieri pe CNBC si care spune ca tehnologia occidentală restricţionată de sancţiuni intră încă în Rusia şi este folosită în industria armamentului.
Nasol. Rusii rad si cu curu’…
“Moscova a importat componente critice în valoare de peste 22 de miliarde de dolari între ianuarie şi octombrie 2023, arată datele comerciale ruseşti.
În aceeaşi perioadă, a importat, de asemenea, componente de câmp de luptă ”de înaltă prioritate” în valoare de aproape 9 miliarde de dolari, pe care autorităţile occidentale le-au sancţionat în mod special.
Astfel de bunuri includ microcipuri, echipamente de comunicaţii, componente de computer, rulmenţi şi arbori de transmisie şi dispozitive de navigaţie şi senzori, care pot fi utilizate într-o gamă largă de echipamente militare, inclusiv drone, radiouri, rachete şi vehicule blindate”, se spune ina naliza CNBC.
La vestea asta, e musai sa adaugam alta. Un scandal care se vede putin in Europa si pe care americanii incearca sa il ascunda.
Folosindu-se in mod pervers de tehnologia furnizata CHIAR DE AMERICANI, chinezii au reusit o performanta tehnologica incredibila, “gatind” in laboratoarele de cercetare productia unui chip de 7 nm. Pe care l-au inclus in telefonul Huawei 60 Mate Pro. Telefon pe care l-au lansat “deadrecu” fix cand Gina Raimondo, secretarul de stat pe Comert al SUA, se afla intr-o vizita in Asia.
Ginuta a innebunit, caci manevrele chineze s-au facut sub nasul ei, Raimondo fiind cea care se lauda in presa americana ca asa sanctiuni dure a impus de control al tehnologiei, incat chinezii vor sta la cutie ani de zile.
No, drajii mei, mumu. Chinezii au primit tehnologie de la americani si partenerii lor olandezi, chiar daca invechita (de exemplu, Apple produce deja chipuri de 3nm), dar pe care au utilizat-o ca saracii, adica scotand tot ce e mai bun din ea, chiar inovand grozav in procesul de micsorare al chipului.
Sa intelegeti bine: aici nu e vorba doar de incredibila anvergura tehnologica pe care China o poate dobandi in domeniul telefoanelor mobile si a altor aplicatii din domeniul civil. E vorba despre cum va putea integra chipul mai mic in tehnologia militara.
Lansarea Mate 60 Pro este si trebuie văzuta ca un eșec al regimului de sancțiuni al SUA împotriva Chinei, cu controale la export formulate pentru a menține China la un nod de proces de 14 nm, lăsând-o cu aproximativ un deceniu în urmă celor mai avansate “turnătorii” de chipuri, cum ar fi TSMC.
Cu toate acestea, cipul Kirin 9000S de 7nm lasă China cu doar patru ani în urmă față de lideri. Lansarea telefonului Mate 60 Pro este stânjenitoare pentru Departamentul de Comerț al SUA, Kirin 9000S depășind pragurile tehnologice pe care SUA le-au introdus în sancțiunile împotriva semiconductoarelor împotriva Chinei si aratand lumii ca nu mai are aceeasi agerime ca in trecut.
Ingamfarea si lipsa de atentie ale guvernului american s-au transferat si in mediul privat, dar cu repercusiuni tot asupra SUA.
Acum 13 ani, Elon Musk isi batea joc intr-un interviu de masinile chinezilor de la BYD. Seful Tesla spunea atunci: “Ati vazut cum arata?”, insinuand ca celor de la BYD le lipseste nu numai tehnologia pentru a construi electrice fiabile, ci si designul.
Ei bine, la finalul lui 2023, a aparut aceasta informatie. Chinezii aia prosti si fraieri tocmai l-au depasit pe Musk la vanzari.
Am vazut in Panama un show room cu masini chinezesti de la diversi producatori. Sunt incredibil de frumoase, mega ieftine, chiar daca discutam de limuzine. Au inceput sa apara si in Europa. La Chisinau, exista deja un dealer puternic care vinde de rupe electricele chinezilor.
Era nevoie ca Washingtonul sa faca ceva. Fiindca rade lumea deja pe la colturi ca americanii au scapatat. Si e greu sa aduci argumente valide impotriva, mai ales cand auzi de “evenimente” ca cele de mai sus sau ca cele de mai jos.
Presedinte slab si batran, secretari de stat incompetenti si papagali = imagine deteriorata.
Bai, sunteti nebuni? Pentagonul a ascuns Casei Albe timp de 3 zile informatia ca Lloyd Austin, seful institutiei, a fost spitalizat si a suferit mai multe interventii chirurgicale pentru cancer la prostata.
Fratilor, nu discutam aici despre contabilul de la Pentagon, ci de seful Pentagonului. Discutam de Departamentul de APARARE al SUA care se comporta ca un stat in stat, ignorand proceduri si stirbind autoritatea Comandantului Suprem, Joe Biden.
Mai vreti semne ale lipsei de respect? Antony Blinken a efectuat un turneu rapid in Orientul Mijlociu. Prima statie: Turcia.
Cum l-au primit turcii pe seful diplomatiei americane? Pai, nu l-au primit. Niciun oficial turc nu l-a asteptat la scara avionului.
In fine, despre bitcoin. Validarea BITCOIN nu a mai putut fi amanata. Security and Exchange Comission (Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA) a anunţat aprobarea pe piaţa spot a ETF-ului (exchange traded funds/fonduri tranzacţionare la Bursă) pentru cea mai mare criptomonedă din lume şi anume Bitcoin, marcând un moment istoric pentru piaţa de criptomonede.
Dar trebuie sa stiti cum a avut loc aceasta decizie. SEC nu a vrut sa faca asta, dar a fost nevoita sa o faca, caci a pierdut un proces intentat de un trader, proces care i-a lasat prea putine alternative Comisiei.
Chiar si ieri, seful SEC a revenit cu informatii si precizari, dar cine sa il asculte? De joi, toti gascanii din lumea asta mare care au bani de “investit” se vor napusti iar la trading de bitcoin. Lacomia traitorilor pe aceasta planeta este inepuizabila, ca si naivitatea.
Si aceasta decizie a SEC, fortata, e adevarat, poate fi considerata inca un cui in talpa statului american, lucrur care se va vedea foarte repede, in viitorul apropiat.
Turcia se occidentalizeaza cu viteza supersonica
Am pierdut avionul de legatura cu Clujul din cauza unui pilot idiot, asa ca am fost nevoit sa raman doua zile in Istanbul, prilej perfect sa constat ca, de la ultima mea vizita, fix acum un an, Istanbul e si mai renovat, si mai modernizat, si mai occidentalizat.
Marele Bazar a fost imbracat in haine noi si arata superb, strazile din Istanbul sunt sub asediul picamarelor, sunt repavate si imbunatatite (se lucra si la ora 10 seara).
Nu va mai pomenesc de Istanbul Airport, o minune tehnologica ce a devenit masina de bani si care acopera 1000 de zboruri pe zi.
Dar socul meu a fost Istanbul Modern. Erdogan a bagat 32 de milioane de euro in constructia unui muzeu de arta moderna, proiect inceput si terminat in doar 3 ani.
L-au luat ca arhitect pe Renzo Piano, o legenda care are in CV de exemplu constructia centrului Georges Pompidou din Paris.
Am prins si o expozitie foarte misto, cu instalatii care arata ca, desi timid, Istanbul e deja in Occident, dar occidentul inca nu stie asta.
Kazahstan - exemplul perfect al unei natiuni tinute in intunericul lipsei de cunoastere
Asa se conduc multe dintre natiunile lumii: prin “intunericire”. E un proces perfid practicat de elite prin care poporul nu e lasat sa consume emancipare decat cu lingurita, si si aia o data pe an.
Zbieram in stanga si in dreapta despre drepturile omului, democratie, nevoia de mai bine, dar adevarul e ca peste 70 la suta din aceasta lume este condusa autocratic, iar guvernele sau dictatorii sau emirii sau regii isi tin popoarele sub capastru dandu-le cate un dumicat de paine si putin circ.
Circul de stat din Astana este cel mai bun exemplu. Parte dintr-o “colectie” de cladiri construite de statul Kazahstan pentru a-si tine poporul ocupat la minte.
Nu-i vorba, pentru un copil, e tare frumos.
Exista o preocupare nescrisa a elitelor Kazahstanului sa tina oamenii “entertained” de-a lungul celor 6 luni de frig crunt. Nu poti tine in casa o natiune timp de sase luni (desi chinezii au dovedit contrariul), trebuie sa ii “amuzi” cu ceva.
Asa ca poporul kazah imbratiseaza cu mare entuziasm tot ce i se pune la dispozitie ca infrastructura: mall-urile sunt pline, dar pline sunt si patinoarele, spa-urile, piscinele publice, aqua parkurile si parcurile indoor de distractii, pline sunt restaurantele, salile dedicate tenisului de masa, popicariile.
Sunt imbracati modest, mai ales maturii. In capul lor, este instalat de timpuriu “softul” responsabilizarii, al crearii familiei, al facutului de copii, care este un sport national aici. V-am explicat de ce: kazahii cred ca astfel ii vor minimiza numeric pe rusii ramasi in interiorul statului si considerati azi etnie.
Niciun brand mare de fashion nu exista in Astana, doar branduri mainstream. In tara care are rezerve de petrol, gaze si uraniu, cupru si crom, sa le ajunga inca 250 de ani, numai elitelor le este permis accesul la “bucuriile” imperialiste de gen Hermes, Dior, Louis Vuitton, dar pentru asta trebuie sa foloseasca banii furtai la shop-urile din Moscova sau Istanbul, o mica problema usor de depasit, cand stii ca sunt bani furati.
La televizor nu ai ce sa vezi, in afara de protevisme ieftine, canale rusesti, canale de muzica traditionala de tip Favorit unde matusa Amina il asteapta in iurta pe unchiesul Afan sa vina de la vanatoare insotit de soimul cu privire tampa.
Politia e omniprezenta pe strazi, dar nu e cazul de vreo revolta, girofarul e pornit ca reminder vizual ca nu cumva sa le vina idei.
In tara cea mai bogata din Asia Centrala, in fata celei mai mari moschei din Asia Centrala, am gasit un copil cersind, i-am dat 5000 de tenge (50 de lei) si mi-a zambit.
E 31 decembrie ora 23.57. Ne-am adunat in locul principal in care, an de an, municipalitatea “arde” artificiile oficiale ale capitalei. Sunt copii peste tot, in boxe se aude Inna, romanca noastra celebra. Deschidem sampania, e ora 00.00.
Dar nimic. Au trecut 3 minute si nimic. Nimeni nu se impacienteaza. La si 4 incep primele duduieli. Nu se imbratiseaza nimeni, toti privesc cerul negru brazdat de scanteiute.
In Kazahstan, totul e aproximativ. Chiar si cand am plecat din Astana, am plecat aproximativ la timp, adica dupa o ora de stat in avion. Si am mai stat la aterizare, la SOL, aproximativ 48 de minute, pierzand orice sansa sa mai prindem legatura de Cluj.
Cel mai bogat stat din Asia Centrala este considerat “lumea a treia”, chiar si in Turcia, primind de la Turkish cele mai proaste sloturi si locuri de aterizare.
Astana si-ar dori mult sa fie un Dubai al stepei siberiene. Incearca din rasputeri, baga bani in arhitecti britanici, ridica cladiri inalte cu design cocoflet, dar nu are staif.
Pute a Rusia peste tot.
Si cand nu pute a Rusia, Kazahstanul miroase a taranie, a marlanie needucata.
Degeaba bagi bani in ceva senzational cum e cladirea de mai jos. Se numeste Khan-Shatyr, este o minune tehnologica si arhitectonica.
In fapt, desi pare greu de crezut, caci exteriorul replica la nivel gigant designul unei iurte kazahe, Khan Shatyr este un mall enorm cu facilitati de distractie incredibile.
De exemplu, deasupra celor 3 etaje de magazine si food court, mii de metri patrati de piscine “condimentate” cu nisip “adevarat”, ca in Maldive. Un soc cultural.
Dar ce folos daca spatiul asta destinat relaxarii e o jungla a supravietuirii? Receptionerii sunt acri, nu stiu o boaba de engleza, exprima greata pentru orice strain din toti porii.
Odata intrati, incepe bataia mamicilor si taticilor pentru dulapioare, aparate de uscat parul, sezlonguri, loc la coada la suc. Bai, frate, o maimuta a fost in stare, desi vedea ca sunt pe sezlong, desi vedea ca pe celelalt sezlong sunt carti si un mobil si un prosop, sa le ia sa le arunce pe jos ca sa se aseze ea.
Singura solutie e sa te ridici si sa incepi amabil cu “Fuck you, motherfucker”. Reactioneaza rapid si renunta la orice infruntare.
De ce continui sa ma duc in asemenea tari complicate? Pentru ca vreau sa vad cu ochii mei ce e acolo, peste propaganda stapanilor lumii.
Am fost in Venezuela cand Hugo Chavez mai traia si nu am regretat nicio clipa. In tara dictatorului Chavez, am descoperit oameni si locuri incredibile.
Ma duc apoi pentru clipe petrecute cu ei.
Stam putin pe pamantul asta, vreau sa il cunosc “loco”, nu din “picturile” altora.
Traim vremuri nemaitraite. Sa nu uitati asta.
PS: Nu uitati nici sa ma sustineti cu un abonament de 10 dolari pe luna. E important sa pot ramane liber la mine si financiar, ca sa pot scrie pentru voi partile de adevar care va sunt dosite.
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa.
salut ....ti-am trimis un mail pe strictsecret@substack.com ....ajuta cu ceva ...sau il aveai deja ? ... succes