Opus nr. 154 - Dubai, noul Monaco! Smardoii au pus de Rev la cale Romania electorala a lui 2024 printre sampanii scumpe si curve de lux la Dubai
Sustine-ma cu un abonament lunar ca sa pot sa ma focusez pe dezvaluirile si analizele care iti plac atat de mult!
S-a dus naibii reputația “județului” Monaco, care a ramas o “favela” cu “cotete” plictisitoare.
De mai bine de 15 ani si tot mai mult in ultima vreme, Dubaiul este capitala șmecheriei pentru toți politicienii hoți, pentru afaceriștii care își bat joc de ANAF și evită taxele, pentru securiștii de tip Coldea sau Maior, care pot brokera in tihna în lumea arabă servicii frumoase de trafic de influență.
Startul petrecerilor a fost dat chiar de Marcel Ciolacu, premierul Romaniei, care a preferat sa se distreze in Dubai decat sa stea la festivitatile plictisitoare de 1 Decembrie, Ziua Romaniei.
A fost nebunie la finele acestui an in Dubai! O decadență furioasă i-a făcut pe șmecherii României să cheltuie fără număr și să petreacă nopți la rând în compania curvelor de lux în cluburi și restaurante scumpe.
Petrache, Bittner sau Cocos sunt niste batranei obositi fata de smecherii tineri si ambitiosi ai anului 2024 care și-au pus în gând în acest an să se implice în afacerea electorală care va da viitorul președint,e fiindca este esențial să ai legături bune cu Cotroceniul.
Problema mare a gastilor de romanasi bogati este ca nu stiu pe cine sa finanteze. Geoana e “luat” de gasca de pensionari de gen Dan Voiculescu, Dan Sucu, Copos. George Simion este o optiune, dar “dubaiezii” inca nu s-au prins cine ar fi omul de incredere si de “legatura” care sa garanteze ca Simion se va tine de cuvant. Asa ca a ramas Maia Sandu ca optiune si, eventual, Luluta.
Acesti baieti sunt in stare sa puna mana de la mana bani care sa acopere integral o campanie electorala costisitoare, daca ei stiu ca vor avea acces la viitorul presedinte al tarii.
Anul acesta am remarcat cateva “brigazi” puse pe conectare: baietii afiliati Grupului de la Cluj, timisorenii taranusi din gasca lui Grindeanu, ba chiar si un cuplu inedit, suspect de sudat, compus din Gruia Stoica de la Grampet si Cristi Busoi, care mai ca nu se tineau de mana, atata de lipiti erau.
E drept, Busoi e si sexy tare, si-a pus par in varful capului si s-a umflat la sala, mori de ras cand il vezi! Gruia Stoica era mega vesel, caci a prins pe final de an un chilipir de zile mari, cumparand la pret de nimic Electromobtaj Carpati Sibiu, o firma pe care o vana si Florian Coldea pentru cineva, asa ca nu-l vad bine pe Gruita.
Rațiunea de a fi
de Dan Diaconu
Mă întreabă foarte multă lume de ce România nu înaintează? Ce anume ne lipsește? E o ecuație paradoxală aici. Pe de o parte constatăm că țara e bogată, dar oamenii săraci. Avem resurse, dar ni le fură alții. Unii sunt tentați să dea vina pe oameni, pe popor. Românul e hoț, românul e dezordonat, e trădător, e greu să fie organizat, e rudimentar s.a.m.d. Poate aș apleca urechea și la acest aspect, dar văd cum oamenii care lucrează în străinătate sunt, în marea lor majoritate, apreciați. În țările mai puțin rasiste - ca Spania - localnicii nu se dau înapoi de la a-i lăuda pe români: lucrează repede și la o calitate excepțională. Oricine și-ar dori asemenea angajați. Cu alte cuvinte, pică și această ipoteză. Atunci ce se întâmplă întrucât chiar intrăm într-un paradox absolut.
Chestiunea e de-a dreptul banală. Însă niciodată nu a fost luată în considerație deoarece am avut parte doar de conducători proști și ticăloși. Desigur, vina pentru acei prostovani ne cam aparține, iar asta înseamnă inclusiv că noi suntem cam prostovani. Nu mi-e rușine s-o spun, așa e! Suntem proști, dragii mei, dar nu asta e problema! La urma urmei, la nivel de națiune, țările se învârt în jurul unor valori destul de apropiate. Asta înseamnă că dacă noi suntem proști, toți ceilalți cu care ne comparăm tot cam prin zona aia de prostie se zbat. Desigur, românul are impresia că tot ce e străin e deasupra sa. E o chestiune atât de devastatoare încât o putem trece la categoria cauzelor pentru care ne merge aiurea. Avem un soi de timiditate devastatoare, ne fâstâcim în fața oricărui prostovan venit din afară și nu mai știm ce să facem pentru a-i face pe plac. Dacă e străin, brusc îl considerăm mai deștept și suntem capabili să-l punem stăpân peste noi. Așa ne-am ales cu Plăvanul, imbecilul imbecililor sau cu nulitatea aia de primar de la Timișoara. De Clotilde nu mai pomenesc deoarece mă apucă voma. Asta să fie cauza? Da, într-o oarecare măsură, dar principala cauză e alta. Una care ne face inclusiv să ne pierdem stima de sine, ajungând la comportamente aberante precum cel discutat.
Principiul de bază de la care trebuie să pornim este „rațiunea de a fi”. Ce înseamnă asta? Absolut totul! Orice popor are o rațiune a sa de a fi, are un mod specific de a ființa și o misiune istorică. E o noțiune care a fost mult prea des călcată în picioare în cazul nostru. Într-un fel e normal deoarece am fost(și vom fi) mereu la confluența intereselor marilor puteri. De aceea, întotdeauna puterea dominantă a zonei a mers pe inhibarea rațiunii noastre de a fi, introducând artificial în „programul” poporului nostru rațiunea lor de a fi. Este cel mai ticălos mod de a-ți subjuga o națiune deoarece atunci când îi implementezi rațiunea ta de a fi, e ca și cum i-ai dinamita sufletul. Din fericire pentru noi, agresiunile de care am avut parte de-a lungul istoriei nu au reușit să ne dinamiteze, să ne șteargă identitatea. Mai mult, a apărut o flexibilitate menită a ne conserva rațiunea de a fi, undeva într-o zonă a inconștientului colectiv. Exemple ale acestei camuflări sunt destule. Cunoașteți zicala „zicem ca ei, facem ca noi”. Sau, dacă vreți, știți capacitatea instinctivă a românului de a-l fura pe străinul care jefuiește pe-aici. E drept că acum s-au mai inhibat aceste instincte, dar ele încă există. Însă cel mai importat lucru e că rațiunea noastră de a fi încă există, într-o formă intactă, chiar dacă e puternic obtenebrată. Și e normal să fie obtenebrată deoarece suntem realmente sub ocupație.
Elementul declanșator al trezirii noastre va fi acela în care vom deveni conștienți de rațiunea noastră de a fi. Până acum am fost preocupați(și împinși) să ne-o însușim pe-a altora: ba pe-a otomanilor, ba pe-a Occidentului, ba pe-a rușilor, ba, din nou, pe-a occidentului. Niciodată nu ne-a mers bine, permanent am trăit într-o lume aproximativă, convinși mereu că aceea nu e lumea noastră. Și era logic să fie așa deoarece permanent ceea ce ni s-a oferit nu a fost al nostru și de aceea nu am luat niciodată în serios tentativele lor de îngenunchere mascate în „evanghelizări civilizatoare”.
Cred însă că a venit momentul să înțelegem toți că avem o rațiune proprie de a fi, una care este 100% a noastră și cu care rezonăm instinctiv. De-aici trebuie să începem lungul drum al cunoașterii de sine și al îndeplinirii misiunii istorice a poporului nostru. E singura cale care ni se potrivește, iar în perioada care vine vom avea o nouă fereastră rară a istoriei prin care ne-am putea face loc astfel încât să reușim să trăim pe picioarele noastre. E totul simplu și, în același timp, extrem de complex.
Liderii lumii se pregătesc de „Boala X”, pandemia de 20 de ori mai letală decât Covid
Cei mai importanți lideri din lume s-au reunit la întrunirea anuală de la Davos a Forumului Economic Mondial pentru a discuta despre „Boala X”, un virus ipotetic de 20 de ori mai letal decât Covid-19.
Deși un astfel de virus nu există în prezent, cercetătorii și experții solicită întocmirea unui plan de acțiune pentru combaterea unei astfel de amenințări și pregătirea sistemului medical în cazul izbucnirii unei pandemii, perspectivă care ar putea fi mai apropiată decât ne așteptăm, a spus un expert pentru CBS News.
„Există tulpini de virusuri cu rate de mortalitate foarte mari care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om", a spus Dr. Amesh Adalja, de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.
Ce este "Boala X"
În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a invitat 300 de cercetători să analizeze 25 de familii de virusuri și bacterii pentru a întocmi o listă de patogeni despre care se crede că au potențialul de a face ravagii și care ar trebui studiați mai mult. Pe listă a fost inclusă și "Boala X", recunoscută de OMS pentru prima oară în 2018.
Potrivit organizației, Boala X reprezintă „înțelegerea faptului că o epidemie internațională serioasă ar putea fi provocată de un patogen necunoscut".
Covid-19 ar putea fi „prima Boală X", iar oamenii de știință și experții învață în mod activ din acea experiență, a spus miercuri, la Davos, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
De unde ar putea veni pericolul
Patogenul letal, care poate veni sub forma unui virus respirator, ar putea circula deja la speciile animale și încă nu are capacitatea de a se transmite la om.
„Ar putea fi la lilieci, precum Covid-19, ar putea fi la păsări, ca gripa aviară, sau ar putea fi ceva de la alt tip de animale, porcine, de exemplu. Este vorba într-adevăr de acea interfață dintre oameni și animale, în care au loc interacțiuni, pe care aceste tipuri de virusuri obțin un punct de sprijin", a spus Dr. Amesh Adalja.
Cum se pregătesc experții
Dacă vom fi nepregătiți, o maladie de proporțiile "Bolii X" ar putea provoca mult mai multe pierderi decât Covid-19, care a ucis peste 7 milioane de oameni, avertizează OMS.
„Dacă ne-am descurcat atât de rău cu Covid-19, vă puteți imagina cât de rău am face-o cu ceva de genul unei epidemii ca în 1918", a spus Adalja, făcând trimitere la pandemia de gripă care a ucis în 1918 aproximativ 50 de milioane de oameni în întreaga lume, potrivit Cleveland Clinic.
Din acest motiv, experți din întreaga lume au început să lucreze la un plan eficient de pregătire pentru cel mai rău scenariu. Ghebreyesus a spus că un sistem de avertizare timpurie și un plan pentru infrastructura sanitară, care a fost suprasolicitată în timpul pandemiei de Covid-19, ceea ce a dus la multe decese, ar putea ajuta în eventualitatea apariției "Bolii X".
„Fie în sistemele de sănătate, fie în sectorul privat de cercetare și dezvoltare, ne putem pregăti pentru asta", a spus directorul OMS.
O altă lecție importantă de extras din experiența Covid-19 este importanța transparenței, a subliniat Adalja.
„Cred că ceea ce vedem acum este această neîncredere între medicii de boli infecțioase, practicienii din domeniul sănătății publice și publicul larg, pentru că s-au amestecat politicienii în asta. E posibil ca oamenii să nu fie receptivi la acțiunile de protecție care sunt recomandate de oficialii din sănătatea publică", a explicat el.
Ghebreyesus a spus că OMS, în parteneriat cu alte organizații mondiale, au stabilit deja inițiative pentru pregătirea în caz de epidemie sau pandemie. Aceste eforturi includ fondul de pandemie pentru a ajuta cu resurse țările, centrul de transfer de tehnologie a vaccinului ARNm pentru a asigura echitatea distribuirii vaccinurilor către țările cu venituri mici și centrul de informații despre pandemii și epidemii pentru a îmbunătăți supravegherea prin colaborarea între state.
Curvele de lux sunt sold-out la Davos
Forumul economic de la Davos e o tepareala de imagine cum rar s-a mai vazut pe planeta asta. Mii de manageri, CEO-i, politicieni si alti atarnatori disperati dupa o poza in care sa dea bine stau si o freaca an de an in Elvetia pretextand ca ei dau trendul pe economia globala.
In fapt, pentru cei mai multi dintre ei este un prilej de a da la buci legal, plecand de acasa sub un pretext onorabil. In Elvetia, prostitutia e legala, asa ca si curvele de lux s-au terminat anul acesta.
Noroc ca s-au suplimentat stocurile de p1z4a imediatamente, asa cum ne arata site-urile de profil, muahahaha:
Cadre senzationale de la The Nature Photography Contest 2023
Am ales cele care m-au impresionat cu adevarat.
Plant Life – Winner: Pandora by Marcio Cabral
Wildlife – Finalist: Carefree Tigresses by Turgay Uzer
Plant Life – Finalist: Autumn Solo by Lukasz Maliszewski
Underwater – Finalist: A jugar by Arturo de Frias Marques
Birds – Finalist: Stare contest by Geir Ludvigsen
Night World – Finalist: Milky Way in Namibia by Ulrich Wrabetz
Sharing the Planet – Finalist: Parallel World by Radoslav Sviretsov
Night World – Finalist: Milky Way over Turquoise Wonderland by Peter Horalek
Poemul de azi:
Iubeşte-mi mâinile
de Elena Farago
Iubeşte-mi mâinile
Şi ochii
Şi iartă-le dac-au fost clipe
În care n-au ştiut să-ţi spună,
În care n-au putut să-ţi dea
Atât cât ar fi vrut,
Atâta – cât poate doru-ţi le cerea
În dragostea,
În îndoiala,
În deznădejdea unei clipe...
Iubeşte-mi mâinile
Şi ochii
Şi iartă-le nevruta vină
Că prea târziu veniră-n cale-ţi
Şi prea curând se duc de tot...
Dezleagă-mi sufletul de vină
Că în curând n-am să-ţi mai pot
Aduce-n mâini
Şi-n ochi
Durutul,
Târziul zâmbet de lumină...
Cantecul de azi:
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa.