Opus nr. 214 - Arestarea sefului IPJ Cluj, nepotul maharului Ioan Rus - semnal puternic de decoldificare a Grupului de la Cluj Transcriptul interviului dat de Dorin Cocos jurnalistei Anca Alexandrescu
Datorită tehnicii și cunoștințelor avansate ale omului, cutremurele au devenit în general previzibile, dar cutremurul de ieri, adică arestarea nepotului lui Ioan Rus, ditamai comandantul Poliției Județene Cluj, a fost un șoc pe care doar păpușarii acestei manevre îl puteau estima.
Fără falsă modestie, cred că sunt singurul jurnalist din Romania care poate să vă „decapeze” acest scandal printr-o analiză mai profundă, fiindcă tot eu am fost și cel care a descris primul și ițele încurcate ale “asasinării” profesionale a fostului comandat al IPJ Cluj, Mircea Rus, acum un an și ceva.
(Mircea Rus, primul comandant de Inspectorat clujean arestat.)
(Mihai Rus, al doilea comandant de Inspectorat clujean arestat)
Voi săpa împreună cu voi, în cele ce urmează, dedesubturile puturoase ale acestui scandal imens care pune ditamai Clujul într-o perspectivă foarte urâtă. Este unic în istoria României ca un Inspectorat de Poliție să aibă în nici doi ani, doi comandați consecutiv arestați. Totuși, avertizez că, în afară de numele lor de familie, de funcțiile deținute care sunt aceleași și de „procedură”, cazurile lui Mircea Rus și ale lui Mihai Rus, nepotul lui șefului „Grupului de la Cluj”, sunt mai mult decât diferite.
Rus e un nume comun în Ardeal și mai ales în județul Cluj și Alba, așa că treceți peste aceste detalii nesemnificative.
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Acum un an și ceva, DNA Cluj îl „curenta” pe comandantul șef al Poliției de atunci, Mircea Rus, căruia i s-au pus în cârcă niște acuzații penibile pentru abuz în serviciu. Surpriza în prima fază a fost că pentru această suspiciune de infracțiune, DNA a dispus în mod șocant reținerea pentru 24 de ore a fostului șef de poliție, o măsură extrem de exagerată, dupa care a urmat umilirea lui totală în fața familiei și a comunității. Așa cum am explicat la acea vreme, Mircea Rus devenise ținta tartorelui penelist Lucian Bode și a mazarinului Bogdan Despescu, cel care conduce de facto Ministerul Afacerilor Interne, căci Cătălin Predoiu e prea bleg să o facă.
Lui Mircea Rus i s-a creat acel dosar din răzbunare pentru faptul că nu a vrut să cedeze de bună voie șefia Inspectoratului pentru preferatul lui Bode și al lui Despescu, așa că ultimii doi i-au inventat polițistului o mizerie, forțând scoaterea lui din joc.
La un și un pic de la declanșarea „marelui” dosar de „corupție”, DNA București a anunțat clasarea dosarului, confirmând practic spusele mele timpurii în care arătam că nu există probe și susținere pentru această cercetare penală.
E adevărat, DNA București nu ne-a mai spus cum va fi pedepsit procurorul DNA Cluj care l-a nenorocit definitv pe Mircea Rus. Cine va achita daunele de imagine și stârpirea carierei sale? Dar asta este o altă poveste.
Până să trec la a vă explica chichițele celei de-a doua manevre a DNA Cluj, vreau să remarc cu tristețe că procurorii anticorupție din Cluj-Napoca au fost dintotdeauna niște leneși și niște supuși politicului, acționând mereu la comandă și făcându-se că plouă la comandă.
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Cele mai „răsunătoare” cazuri de corupție descoperite de DNA Cluj în ultimii ani au fost despre o tăntică de la Ambulanță care redirecționa apaținătorii decedaților spre o anumită firmă de servicii funerare, sau despre un nenică din Primăria Cluj-Napoca, prins că a luat 500 de lei și o plasă cu mezeluri de la un agent economic.
În rest, despre licitațiile trucate de la Consiliul Județean, despre șpăgile date pentru autorizații de construcție de unii imobiliari din oraș, despre ciordelile care se fac la Regia Autonomă a Domeniului Public, procurorii DNA nu au auzit nimic și nu s-au obosit să-i deranjeze niciodată pe Emil Boc sau pe Alin Tișe cu ceva.
Am zis mereu de ce:
Procurorul Mihai Birtoc de la DNA Cluj, cel care l-a arestat ieri pe nepotul lui Ioan Rus, este același care l-a distrus și pe Mircea Rus, primul comandant al IPJ Cluj de care vă vorbeam, și este același procuror care l-a împroșcat cu zoaie nemeritate pe fostul rector al UMF, Marius Bojiță, o somnitate universitară, care după aceea a fost declarat nevinovat (in prima instanta, urmeaza sentinta definitiva).
Birtoc a acționat întotdeauna la comandă. Este un procuror „lunetist”, adica trage pentru a ucide, dar are și el roba plină de controverse așa cum remarca jurnalistul și colegul meu Mircea Sime, fiind căsătorit cu fosta iubită a lui Adrian Făgădar, nepotul unui interlop clujean, Făgădar fiind implicat în trafic de droguri.
Cazul de ieri însă, al reținerii nepotului lui Ioan Rus, Mihai Rus, este total diferit de recentele lovituri ale procurorului Birtoc. Pentru că, pentru prima oară după mulți ani, Birtoc sustine ca are „cărniță” și fundament pentru propunerea sa de arestare. Faptele lui Mihai Rus, în calitate de șef de poliție, sunt îngrozitoare și reflectă mentalitatea unui infractor. Îmbrăcat în hainele legii care nu numai că a violat această lege, ci i-a tras după el în căcat și pe subordonații săi, presându-i să ascundă faptele sale.
Ca să înțelegem mai bine îngrozitorul lucru făcut de ditamai comandantul Poliției clujene, vreau să nuanțez în fața voastră, fiindcă poate nu v-ați dat seama, comportamentul său de după depistarea contravenției. Fiindcă ăla este problema.
În definitiv, era un rahat de depășire de viteză și Mihai Rus ar fi trebuit să procedeze elegant și în conformitate cu statutul său, adica să accepte onest și civilizat „amenda” și suspendarea carnetului.
Dacă eram în locul lui Mihai Rus, aș fi transformat acest incident cvasi-normal într-o nebunie virală de PR, de imagine pozitivă în favoarea Poliției Române, făcând o poză cu agentul cinstit care mi-a luat carnetul și arătând României că la Cluj este posibil ca și șefului Poliției să îi fie luat carnetul, fără intervenții, dând un semnal puternic corupților de la Birourile rutiere din întreaga țară.
Hehe, însă domnul Mihai Rus a ales să facă exact ce face un interlop fără scrupule, ba încă să și depășească în nesimțire un infractor sadea, plănuind cu subordonații săi să înlocuiască în Procesul verbal de constatare a contravenției numele său cu al nevestei. Mi se pare incredibil de jos nivelul.
Și mi se mai mare incredibil încă ceva. Că în noaptea în care a fost constatată contravenția și depășirea vitezei legale fix în orașul Cluj-Napoca, șefului Poliției nu i s-a făcut testul pentru consum de alcool. Eu am informații că acest comandant, în curând fost comandant, conducea frecvent cu alcool la „bord” și mi-e greu să cred că în respectiva noapte la ora 04:00 nu era sub influența alcoolului.
Există două variante. Fie agentul de poliție a „ignorat” să-i mai facă și testul, fie acesta a fost făcut și rezultalele mătrășite.
Arestarea și eliminarea subită și violentă a șefului Poliției Cluj, nepotul lui Rus, are însă o semnificație mai puternică decât devoalarea unui act de corupție.
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Este semnalul de „decoldificare” a „Grupului de la Cluj”, grupare care primește un avertisment foarte puternic.
Ba este posibil chiar și să ajungă să dea și cu subsemnatul unii dintre ei pe la DNA, fiindcă informațiile mele sunt că miza procurorului este percheziția informatică a telefonului celular a fostului șef de poliție, unde există o grămadă de lucruri interesante ce ar putea duce la extinderea anchetei spre niste personaje de prim rang din Cluj-Napoca, și asta pentru că nepotul lui Rus avea atâta tupeu în „glandă” încât vorbea și scria o grămadă de lucruri, cu o libertate mirosind a îngâmfare.
Îngâmfarea asta a nepotului lui Rus mi-a fost relatată sub anonimat de mai mulți polițiști tari din IPJ Cluj, care îmi povesteau de atitudinea dictatorială a nepotului lui Rus, de maniere reprobabile de lucru, de o anumită mentalitate pe care o exprima fățiș, că el e nepotul cui e și că lui nu i se poate întâmpla absolut nimic.
Problema cu acest băiat a fost dintotdeauna această „calitate” de a fi nepotul mahărului Ioan Rus, motiv pentru care cariera lui în Poliție a fost întotdeauna „optimizată” de unchiul său, fost ministru de Interne și unul dintre cei mai puternici oameni din Cluj-Napoca, asociat cu securiști precum George Maior, Florian Coldea sau Vasile Dîncu.
Mihai Rus nu avea nicio treabă încă de la început cu Direcția de operațiuni speciale, ca dovadă răbufnirea mentalității sale de infractor din noaptea incidentului: venea de la Timisoara dupa o mini vacanta ruland cu 110 la ora.
Nu avea niciun merit să fi fost făcut, la excepțional, pe repede înainte, chestor de poliție. Nu avea niciun merit profesional major să fie numit șef de Inspectorat de Poliție, câtă vreme în IPJ Cluj sunt polițiști mult mai respectabili din punctul de vedere al realizărilor.
(sursa - Foaia Transilvana)
Eu știu de ce s-au întâmplat toate astea, fiindcă unchiulețul său i pregătea următorul pas în carieră, șefia IGPR.
Acum totul s-a năruit și oricâte zbierăte ar avea unii, cum că ce i s-a întâmplat ieri este inadmisibil, să nu uităm câte mizerii au făcut cei din „Grupul de la Cluj”, cate cariere au distrus, cât trafic de influență si câte ciordeli profitabile au semnat cei din Grup.
Mihai Rus, nepoțelul mahărului „Grupului de la Cluj”, a avut totul la picioare și, în loc să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru acest pseudo-noroc, a ales să-și taie singur craca de sub picioare, distrugându-și cu de la sine inițiativă cariera și familia.
Cred că adevărații păpușari ai acestei „decapări” sunt tot Licuricii americani, cei care l-au scos din joc pe Coldea și sper să facă același lucru cu toți partenerii de trafic de influență ai acestuia. Averile lor sfidătoare, destinele curmate fizic sau profesional ale unor oameni nevinovați, tupeul și îngâmfarea lor s-au strâns pe un răboj și Licuricii considera că a venit timpul ca nota de plată să fie achitată.
Copilul lui Rus (foto sus) - nunta sfidator de scumpa
Raul Rus, vărul lui Mihai Rus, este un personaj discret, și el nepot al mahărului Ucu, dar care conduce de facto RMB Inter Auto, firma fostului ministru de Interne, care vinde mașini Mercedes. De ce îl menționez? Fiindcă e un băiat deștept care l-a avertizat pe, de acum, fostul comandant de Poliție că îngâmfarea îl va pierde. A avut dreptate.
Păcat că Raul Rus nu i-a spus și unchiului său, Ucu, să se retragă din jocurile astea sordide, să-i mulțumească lui Dumnezeu că a scăpat basma curată până acum și să-și vadă de bătrânețile și de milioanele sale.
Când nu ai ho, lăcomia devine funie.
Sa ramana pentru istorie: TOT transcriptul confesiunilor lui Dorin Cocos facute la Realitatea
Anca Alexandrescu: Încep emisiunea, domnule Cocoș, cu o întrebare directă. De ce de abia acum?
Dorin Cocoș: Cred că nici acuma n-aș fi venit, dar am stat și m-am gândit că nu e corect, nu față de mine, că, poate, eu am meritat să pățesc ce am pățit, dar să trecem peste asta, doi oameni nu au meritat: băiatul meu și Elena. Pentru ei încerc să fiu obiectiv și să spun lucrurile așa cum s-au întâmplat. De la capăt până la coadă, ce pot să îmi amintesc, și o să încerc să dau și exemple, și alți oameni care știu de ele.
Anca Alexandrescu: Adică o să încercați să determinați și alți oameni să vorbească?
Dorin Cocoș: O să spun cine mai era de față, cine aia...
Anca Alexandrescu: Poate cineva îi ia la întrebări și pe ei. Aveți lacrimi în ochi?
Dorin Cocoșș: Nu chiar, dar...
Anca Alexandrescu: De ce spuneți că poate dumneavoastră ați meritat ce vi s-a întâmplat?
Dorin Cocoș: Păi, că am avut încredere în ei.
Anca Alexandrescu: În care ei?
Dorin Cocoș: În George și în Florian.
Anca Alexandrescu: George Maior și Florian Coldea?
Dorin Cocoș: Exact în ei. Adică eu i-am considerat chiar prieteni, mult spus prieteni, dar foarte apropiați. Eu le-am spus tot. Ei nu mai aveau nevoie de nimic. Acest rechizitoriu i l-am spus chiar eu, de atunci.
Anca Alexandrescu: Am rechizitoriul din dosarul Microsoft. Îl am de foarte mult timp acasă, am și făcut la un moment dat emisiune despre ele și aici este și dosarul din rechizitoriu ANRP.
Dorin Cocoș: Și acolo tot eu l-am ajutat. Habar n-aveau.
Anca Alexanxdrescu: I-ați ajutat? Cum adică i-ați ajutat?
Dorin Cocoș: Eh, le-am spus cum se dădeau banii, cum se făcea, cum aia, cum aia. Cum a luat Stelu banii.
Anca Alexandrescu: Stați puțin.Stați să le luăm pe rând.
Dorin Cocoș: Haideți să vorbim de Microsoft.
Anca Alexandrescu: Stați așa. Că vreau să vă întreb așa. Cum l-ați cunoscut pe Florian Coldea?
Dorin Cocoș: Oooo, stați puțin. Cred că prima oară l-am văzut la Neptun când l-a invitat domnul președinte cu soția lui. Nu știu ce erau pe acolo. De abia îl luase domn`președinte de pe la SRI. Îl numise, cred. Și l-am văzut prima oară.
Anca Alexandrescu: La vila de protocol al președintelui?
Dorin Cocoș: Da, la Neptun. Dumnealui cu soția. Eu cu Elena. Atunci l-am cunoscut. Am participat și la numirea lui George Maior la vila SRI.
Anca Alexandrescu: Ce impresie v-a făcut domnul Coldea când l-ați cunoscut?
Dorin Cocoș: Un băiat tânăr, dornic să facă treabă. Un om credincios, un om cumsecade, un om fair. Adică asta a fost prima impresie. Am văzut un om familist, copii. Chiar mi-a plăcut foarte mult de dumnealui.
Anca Alexandrescu: Atunci s-a legat prietenia dintre dumneavoastră și domnul Coldea?
Dorin Cocoș: Nu, nu atunci. Mult mai târziu.
Anca Alexandrescu: Și ați participat la numirea domnului Maior?
Dorin Cocoș: Când a dat o masă. A fost și domnul Geoană. Au fost mulți oameni acolo.
Anca Alexandrescu: Stați domnule, luați-o pe rând. Stați așa. Deci cum? La numirea domnului Maior a fost și domnul Geoană?
Dorin Cocoș: A dat o masă, un pahar de șampanie.
Anca Alexandrescu: Era președintele PSD atunci domnul Geoană.
Dorin Cocoș: Exact președintele PSD-ului. Și erau mulți politicieni, nu doar domnul Geoană, dar v-am auzit vorbind de dânsul. Și eram acolo, la vila SRI.
Anca Alexandrescu: Dar dumnevoastră în ce calitate participați la aceste evenimente?
Dorin Cocoș: Nu mai știu în ce calitate. De om cumsecade.
Anca Alexandrescu: De om cumsecade?
Dorin Cocoș: Da. Eu mai știu de acum, ce mă întrebați dumneavoastră.
Anca Alexandrescu: Din punctul dumneavoastră de vedere, când a pornit statul paralel? A pornit din timpul lui Năstase, sau din timpul lui Băsescu, sau post-Băsescu? Pentru că fiecare are altă variantă.
Dorin Cocoș: Acuma nu știu la ce vă referiți cu statul paralel. Au fost mai multe. Și în anii 90 exista un stat paralel. Nu a existat niciodată o singură putere. Tot timpul au fost grupuri, grupuri, grupuri. Eu i-am cunoscut pe toți șefii de SRI din 90 încoace, inclusiv pe șeful Securității de dinainte de 90. Pe domnul general Iulian Vlad, care mi-a fost ca un bunic. Nu că ar fi bunicul meu, Doamne ferește, dar a fost un om extraordinar și un mare patriot. În lumea afacerilor românești, dacă nu aveai un sprijin din anumite zone, nu puteai să te dezvolți. Toată lumea, tot ce s-a făcut, privatizări. Și pe domnul profesor Măgureanu l-am cunoscut, și pe Costin Georgescu și pe domnul Mircea Gheordunescu i-am cunooscut. Am stat cu ei la masă.
Anca Alexandrescu: Îmi spuneți că de când faceți afaceri în permanență ați avut conexiuni cu șefii Serviciilor?
Dorin Cocoș: Nu conexiuni la maniera să mă duc să, cum am avut cu George și cu Florian n-am avut cu nimeni. Dar am avut relații, așa, amicale.
Anca Alexandrescu: Dar cum s-a translatat echipa asta?
Dorin Cocoș: Dar nu s-a translatat echipa. Doar eu m-am translatat pentru că eu nu am mai făcut parte din echipa aia. Că nu mi-au convenit anumite lucruri și anumite moduri de operare. Acuma am venit să vorbim de domnul Coldea și vorbim de domnul Bittner. Geneza e că eu am crezut mai mult în domnul Băsescu decât în domnul Năstase cu toate că eu l-am cunoscut primul pe domnul Năstase.
Anca Alexandrescu: Domnul Năstase știa despre ceea ce se întâmpla în această echipă?
Dorin Cocoș: Nu cred că știa.
Anca Alexandrescu: Dar soția domnului Năstase?
Dorin Cocoș: Nu știu. Nu mă puneți să spun lucruri care chiar nu le știu. Dar pot să vă spun că atunci când l-am cunoscut eu pe domnul Adrian Năstase era un om admirabil, un om de o cultură extraordinară, un om cu niște vederi progresiste. Un om extraordinar.
Anca Alexandrescu: Să știți că nu asta i se reproșează, ci gașca asta din jur.
Dorin Cocoș: Doamna Anca, eu vă spun o treabă. Și am stat, și am cunoscut, și am stat la masă cu, mai puțin cu domnul Iohannis, cu toți președinții României, cu toți prim-miniștrii aproape, cred, nu știu dacă l-am ratat pre vreunul. Cred că pe Câțu ăsta l-am ratat, că nu am stat cu el la masă. Așa. Când ajungi la putere ai impresia că poți să faci orice. Și dintr-un om admirabil devii un semi-tiran și crezi că poți să faci orice. Crezi că totul îți este permis.
Anca Alexandrescu: Dar de ce credeți că se întâmplă lucru ăsta?
Dorin Cocoș: Păi că am văzut. Pentru că toată lumea este servilă la adresa ta. Toată lumea îți face plăcerile. Toată lumea spune ce frumos ești, ce deștept, ca dumneata nu mai există nimeni. E foarte simplu. Dar toată lumea știe asta. Nu am venit eu să fac pe deșteptul aici la emisiune.
Anca Alexandrescu: Când v-ați împrietenit cu Coldea și cu George Maior?
Dorin Cocoș: Cam de prin 2008, așa. 2008-2009. Cam așa. Eu numai pe George l-am sunat tot timpul. Niciodată pe Florian. Și m-au invitat la ei la sediu, acolo lângă Stejarii. Și m-am dus, normal. Și am început să discutăm despre lumea afacerilor, despre politică, despre anumiți oameni, despre una, despre alta. Normal, ducându-mă de foarte multe ori, eu m-am dus cu sufletul deschis. Am zis că sunt oamenii lui domn` președinte. Dacă Doamne ferește fac ceva rău, o să-mi spună bă vezi-ți de treabă, nu face prostia asta, nu?
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Anca Alexandrescu: Dar ce înțelegeți prin oamenii domnului președinte?
Dorin Cocoș: Păi nu-i numise dânsul?
Anca Alexandrescu: Îi numise, dar George Maior plecase de la PSD.
Dorin Cocoș: Eh, normal, da.
Anca Alexandrescu: George Maior nu-i era credincios lui Geoană?
Dorin Cocoș: Nu știu. Întrebați-l pe domnul Maior dacă era credincios.
Anca Alexandrescu: Despre ce discutați concret? Le dădeați informații despre ce afaceri se fac, le cereați sfatul?
Dorin Cocoș: Și asta. Le spuneam anumite lucruri care se întâmplă în piață. Eu făcusem și un club al oamenilor de afaceri. Îl făceam pe la RAPPS unde ne strângeam oameni de afaceri. Eu cum vedeam perioada asta de după epoca Adrian Năstase, cu toate că nu el a fost singurul exponent. Am zis că oamenii de afaceri nu trebuie controlați, bătuți, omorâți. Ei trebuie să aibă o relație bună, civilizată, să nu se certe. Ei nu voiau să știe nimic despre oamenii de afaceri. Eu le spuneam desprea astea lor.
Anca Alexandrescu: Ei erau totuși Serviciul Român de Informații. Nu aveau informații de la angajații lor?
Dorin Cocoș: Eu știu? Aveau, n-aveau. Eu vă spun ce făceam eu. Ce făceau ei e treaba lor.
Anca Alexandrescu: V-au cerut să faceți anumite lucruri în legătură cu oamenii de afaceri.
Dorin Cocoș: Nu, niciodată. Vorbesc serios. Niciodată.
Anca Alexandrescu: Bani v-au cerut vreodată să dați cuiva?
Dorin Cocoș: Nu, niciodată. Dacă vreți să vă referiți la chestia care a spus-o Elena, că voiam și eu să revin și eu la chestia asta. Elena a spus foarte multe adevăruri în denunțul ăla. Nu multe, enorm de multe. Singurul lucru care n-a fost așa, nu că nu i-am dat bani eu lui Sebi Ghiță, i-am dat, dar i-am dat pentru că era prietenul meu și am vrut eu să-l ajut.
Anca Alexandrescu: Ca om de afaceri, ați făcut reclamă la televiziune.
Dorin Cocoș. Ca prieten. Nu am făcut nicio reclamă. L-am împrumutat. Cum ar veni. Asta într-adevăr i-am dat eu, că am vrut eu. Ăsta e singurul, poate că ea așa a interpretat, dar nu, nu m-au rugat ei. Nici George, nici Florin. Chiar nu m-au rugat. Nu asta.
Anca Alexandrescu: Și unde s-a stricat relația asta de prietenie?
Dorin Cocoș: Cum s-a stricat relația de prietenie?
Anca Alexandrescu: Cât de des vă duceați la ei?
Dorin Cocoș: Nu știu. O dată, de două ori pe lună. Doar nu mă duceam în fiecare zi, că nu eram angajat.
Anca Alexandrescu: Dar la telefon vorbeați cu ei?
Dorin Cocoș: Vorbeam, alo, bună. Ce faci? Vin la tine.
Anca Alexandrescu: De ce nu vorbeați mai mult? Vă era frică că vă înregistrează?
Dorin Cocoș: Nu de asta. Dar nu-i normal să faci astfel de discuții pe telefon, să începi să discuți așa ceva.
Anca Alexandrescu: Dar de ce vă temeați?
Dorin Cocoș: Nu mă temeam de nimeni, dar e chestie de bun simț.
Anca Alexandrescu: Sau se temeau ei?
Dorin Cocoș: Nu se temeau nici ei, dar dacă ei erau... Cine să ne intercepteze? Rușii? KGB-ul?
Anca Alexandrescu: Codruța.
Dorin Cocoș: Ei, hai. Haideți doamna, ce dracu. Eu niciodată nu i-am rugat nimic. Nu m-au ajutat cu nimic. Eu aveam bun simț și atunci, și am și acuma. Nu l-am rugat niciodată pe președinte nimic, nu am rugat-o pe Elena să mă ajute cu nimic. Și nici pe ei. Pentru că îmi dădeam seama că rugându-i, se simt oarecum obligați să mă ajute. Eram în campania din 2009. Toată ziua mă duceam acolo unde avea Blaga sediu. Veneau Videanu, Sulfina, toți, Albu. La un moment dat am văzut că Sulfina nu prea mă mai saluta. Și mă duc la Silvan și îi spun ce are? Hai mă și tu, te-ai băgat, ai luat tu groapa aia la Timișoara. Ce groapă măi, ești nebun? Păi uite, ne-a spus președintele, președintele Consiliului Județean fiind prieten cu ei din PDL, că eu am luat o groapă de gunoi. Și i-am zis măi Sulfina, tu de asta ești supărată pe mine? Dă-l încoace pe ăsta. Era președintele Consiliului Județean Timiș. Și-am zis măi, nu ți-e rușine? Cum să spui măi de mine așa ceva?
Anca Alexandrescu: Vreți să îmi spuneți că de multe ori vă puneau în cârcă afaceri?
Dorin Cocoș: Afaceri pe care le făceau ei și spuneau că le fac eu cu Elena. Vă mai dau un exemplu. Deputatul Anghel de la Ploiești, a fost și pe la domnul Voiculescu. Tot așa. Vine la mine și îmi zice: mă Dorine, hai lasă-mă și pe mine să fac și eu podul ăla la Tulcea. Îi zic, podul l-am făcut numai la sport, când făcem podul de sus. Ce pod, măi, ești nebun? Zice: gata, m-am prins. Am dat prea puțin. Și nu m-a mai deranjat. S-a dus și a rezolvat el singur problema.
Anca Alexandrescu: Știți că toată lumea spunea că, din cauza dumneavoastră și a Elenei Udrea, nimeni nu mai poate să facă afaceri.
Dorin Cocoș: Eu ce pot să fac? Unii ajungeau la mine. Apropo, a ajuns unul de la Cluj, Gânscă, poate să intervină și să spună. A venit la mine la hotel. Domnule, zice, sunt Gânscă. Eu am crezut că e cu camera ascunsă. Ăsta își bate joc de mine. E glume, e Gânscă, Cocoș. Nici n-am vrut să-l iau în serios, dar l-am văzut așa, om serios, față de asta, tuns regulamentar, de om al legii. Și tot așa. Domnule, că ați venit cu Euro Constructul, că vă băgați. Domnule, nu-i a mea Euroconstructul, sper că știți că Euro Construct e a lui Besciu și Vulpescu: Că sunt prieten cu ei, că am băut cu ei la Golden Blitz. Acuma eu am băut în multe restaurante. Înseamnă că toate sunt restaurantele mele?
Anca Alexandrescu: Ați fost în aceeași echipă.
Dorin Cocoș: Asta e altceva.
Anca Alexandrescu: Președintele Băsescu mergea acolo. Chiar și eu m-am intâlnit o dată cu el acolo la masă.
Dorin Cocoș: Așa este. Dar ce legătură are Euro Construct cu mine și cu Elena? Să intre Besciu și Vulpescu să spună dacă mie și lui Elena ne-a dat...Poate când am fost la el acasă ne-a dat o apă, dar vorbesc așa, din afaceri, dacă ne-a dat ceva. Să intre, să spună.
Anca Alexandrescu: Se și vorbea că era o zeciuială, ca să spun așa. Așa spunea lumea. Că luați din toate afacerile.
Dori Cocoș: Să intre oricine. Să intre să spună la cine m-am dus să spun băi, dă-te la o parte că intru eu în locul tău în afacerea asta. Să intre în emisiune.
Anca Alexandrescu: Dar cine v-a creat imaginea asta?
Dorin Cocoș: Păi cine credeți?
Anca Alexandrescu: Coldea cu Maior?
Dorin Cocoș: Nu știu, nu pot să spun de ei, dar mă gândesc că tot niște oameni cumsecade, așa.
Anca Alexandrescu: Dar de ce?
Dorin Cocoș: Cum să vă explic eu. În momentul în care ești prea curat, nu e bine. Hai că acuma am început cu povestiri. Această metodă este o metodă stalinistă, care a inventat-o Stalin, când niște membri ai Guvernului, și e scrisă în cartea de memorii a fostului șeful de cabinet al lui Stalin. Și a venit cineva și i-a propus să fie numit ministru un băiat al unui fost ilegalist care e prieten cu el. Și i-a chemat pe toți la trei dimineața. Ăia toți erau ca vai de mama lor. Să cadă pe sub mese. Și a zis, tovarăși avem infiltrat între noi un spion. Ăia gata, erau terminați. Și a zis: păi cum puteți să îmi dați mie CV-ul acestui om care n-are nicio pată? Ăsta nu e bun să-l punem ministru. Asta este metoda care probabil, toată lumea care ocupă funcții importante trebuie mânjită.
Anca Alexandrescu: Așa lucrau Coldea cu Maior?
Dorin Cocoș: Nu știu. Nu cred că ei au făcut, dar nu erau ei singurii pe piață.
Anca Alexandrescu: Cine mai era pe piață?
Dorin Cocoș: Ei, da. Și alții. Nu știu. Poate. Habar nu am. Nu am mers la alte servicii. Eu am consiiderat că dacă am o relație cu ei de amiciție nu e normal să merg din poartă în poartă.
Anca Alexandrescu: Era un război? Era o concurență?
Dorin Cocoș: Nu știu. Nu am nicio bănuială. Eu sunt un tip care dacă mă întovorășesc cu dumneavoastră nu mă duc și la altul să fac la fel, dacă am bătut palma noi doi. E vorba de chestie morală. Nu înseamnă că am bătut palma sau am scris acte. I-am cunoscut doar pe ei doi. Cu ei mă întâlneam, în rest cu nimeni.
Anca Alexandrescu: Ați avut dosarul Microsoft și dosarul ANRP. Hai să începem cu Microsoft.
Dorin Cocoș: Hai să începem cu Microsoft dacă tot m-ați adus aici să vă povestesc cu Microsoft, cum a început el. Pe la începutul anului 2009, după cum am declarat și la onorata instanță, au venit la mine Claudiu Florică cu Dinu Pescariu și mi-au zis măi Dorine, uite așa, noi am făcut și în 2004, în 2007 am făcut Fujitsu Siemens. Ambasada Americană face Microsoft că trebuie să se vândă, că trebuie să se facă. Am zis, bine mă. Eu nu-l cunosc pe ăsta, Gabi Sandu, dar uite îl cunosc pe Pinalti care e gruparea lor cu Stolojan. Stai să vorbesc cu el să vedem care e treaba. Și a venit la hotel la noi, la Averescu, Gabi Sandu cu Pinalti. Au venit și ei doi, au explicat, s-a stabilit, eu m-am dus și le-am spus lor.
Anca Alexandrescu: V-ați dus la George Maior și la Florian Coldea
Dorin Cocoș: Exact: Eu le-am spus toate astea. Că Ambasada Americii, uite că e un domn, mi-am și notat cum se numea domnul de la Ambasadă care împreună cu Claudiu Florică a fost la negocieri la Minister din partea lui Claudiu și al lui Microsoft. Vă spun și ce funcție avea domnul de la Ambasadă. Îl cheama Jim Cunningan și era atașatul comercial al Ambasadei SUA. Asta știu de la Claudiu, că eu nu l-am văzut pe acest Jim niciodată. De asemenea, la negocierea contractului a participat și domnul Ronald Bincofski, director Microsoft. Eu când am văzut că e la nivelul ăsta am zis că e afacere cumsecade. S-a început, s-au făcut toate alea și i-am zis lui Dinu: Băi, Dinule, ajuți și tu în campanie. Da, domnule, ajut, fac, dreg.
Anca Alexandrescu: Adică ați discutat despre un comision.
Dorin Cocoș: Da, să ajute și el în campanie.
Anca Alexandrescu: Adică banii să ajungă la campania lui Traian Băsescu.
Dorin Cocoș: La campania pe care o făcea PDL pentru Traian Băsescu. Nu la Traian Băsescu.
Anca Alexandrescu: Cât?
Dorin Cocoș: Păi cred că Dinu a plătit vreo două milioane trei sute. Eu m-am ocupat, pentru că Alin Albu găsise prin chinezul ălă care am văzut că i-ați luat interviu.
Anca Alexandrescu: Stați puțin. Dumneavoastră îl cunoașteți pe chinezul Yan?
Dorin Cocoș: O, dinaintea dumneavoastră cu mult. Alin Albu găsise materialele astea promoționale cu mult mai scumpe decât le-am găsit eu prin altă firmă și i-am spus lasă că mă ocup eu.
Anca Alexandrescu: Deci nu ați luat prin chinez?
Dorin Cocoș: Nu, nici pomeneală.
Anca Alexandrescu: Le-ați luat prin Niro?
Dorin Cocoș: Nu prin Nicu, săracu.
Anca Alexandrescu: Păi e și el în dosar.
Dorin Cocoș: Nicu a fost condamnat absolut pe nedrept.
Anca Alexandrescu: De ce spuneți că pe nedrept?
Dorin Cocoș: Pentru că nu a avut nicio implicație în acest dosar.
Anca Alexandrescu: Și atunci de ce a fost condamnat?
Dorin Cocoș: Părerea mea pentru că îl sprijnea pe Victor Ponta la alegerile din 2014. Eu asta cred.
Anca Alexandrescu: Aoleu. Hai să le luăm pe rând.
Dorin Cocoș: Dacă vreți vorbim vreo trei zile. Dar hai să terminăm cu Microsoftul ăsta. Nicu a plătit nevinovat.
Anca Alexandrescu: Când ați fost la Maior și Coldea le-ați spus că o parte din bani se vor duce la campania ljui Traian Băsescu?
Dorin Cocoș: Normal. Păi ei l-au delegat, domnul Cocoru era aproape săptămânal la domnul Gabi Sandu cu astea, cu licențe. Întrebați-l pe domnul Gabi Sandu. A dat și declarații la televizor.
Anca Alexandrescu: A fost o licitație: SRI a participat sub o formă la această licitație?
Dorin Cocoș: Sub nicio formă. Eu vă zic că de la SRI, domnul Dumitru Cocoru se duce la domnul Gabi Sandu.
Anca Alexandrescu: S-a făcut sub supravegherea domnului Cocoru această licitație.
Dorin Cocoș: A SRI, da. Nici nu putea să câștige altcineva pentru că Microsoft, nu erau trei de Microsoft la nivel mondial. Era unui singur. Ăla vindea licența.
Anca Alexandrescu: V-ați dus la Maior și la Coldea și le-ați spus că o să faceți asta cu americanii
Dorin Cocoș: E presiune.
Anca Alexandrescu: Și o parte din bani se duc la campania PDL.
Dorin Cocoș: Exact.
Anca Alexandrescu: De ce le-ați motivat că se duc banii la campanie? Și șefii SRI să accepte că se duce un comision, o șpagă din această afacere din banii statului, la partid.
Dorin Cocoș: Nu știu de ce au acceptat, de ce n-au acceptat, eu i-am informat.
Anca Alexandrescu: Scopul era să mai câștige Traian Băsescu încă un mandat ca ei să rămâne șefi la SRI?
Dorin Cocoș: Credeți că dacă venea Geoană cu Cătălin Voicu cu domnul general Iliescu și cu Marian Vanghelie, care acum sunt foarte bun prieten cu el, dar atunci mai că ne omoram, mai rămâneau?
Anca Alexandrescu: Au acceptat să se facă această afacere, au supravegheat-o chiar
Dorin Cocoș: Nu știu, poate că în mintea lor era și asta. Gabi Sandu și Pinalti au dat și ei câte un milion la partid. 7 milioane au costat 27 de containere. În total 7-8 milioane ne-a revenit nouă, care s-a dat la partid. Ce a rămas în firma lui Dinu Pescariu i s-au blocat în 2011 datorită faptului că Fujitsu a fost controlată în Austria, cei care au făcut Microsoft în 2007. Să nu credeți că ăia n-au dat șpagă. De asta s-au blocat conturile lui Dinu, de asta a venit Microsoft în România, că ai noștri dormeau, habar nu aveau ei de astea.
Anca Alexandrescu: Doamna Kovesi a închis dosarul Fujitsu.
Dorin Cocoș: Toți dormeau. Procurori. Toți dormeau. Dacă nu venea procuratura din Austria să sesizeze Fujitsu în România nu știa nimeni nimic de Microsoft. Nu știu dacă era blat sau nu era, dar important era că așa a început ancheta. Fujitsu a plătit un comision de succes de câteva milioane pentru a vinde aceleași licențe Microsoft în 2007. O grămadă au fost atunci, alții, că era Guvernul Tăriceanu. Citiți rechizitoriul să vedeți că scrie acolo. În acest dosar sunt 52 de inculpați: 9 miniștri și zeci de oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști.
Anca Alexandrescu: Nu îii găsesc aici pe domnul Maior și domnul Coldea. Dacă ei știu cum s-a desfășurat și domnul Cocoru, nu ar trebui să fie și ei?
Dorin Cocoș: Cum să-i găsiți? Când ei controlau tot.
Anca Alexandrescu: De ce n-au fost toți condamnați din dosar?
Dorin Cocoș: Din 52? Nu știu, asta vă întreb și eu. Doar petru proști. Eu cred că Coldea cu Kovesi i-au selecționat. George era puțin pe lângă așa.
Anca Alexandrescu: Cei care au beneficiat de avocatul Rareș Dan au scăpat.
Dorin Cocoș: Voiam să vă zic. E o întâmplare.
Anca Alexandrescu: Hai să o luăm înapoi cu dosarul Microsoft. Foarte important ceea ce ați spus. Toată afacere, de la început până la sfârșit au știut-o George Maior cu Florian Coldea, inclusiv faptul că o parte din bani se vor duce la campania PDL pentru Traian Băsescu.
Dorin Cocoș: Absolut. Nu știu dacă americanii știau de comision, eu știu doar că directorului Microsoft i s-au dat patru milioane pentru implementarea licențelor. Nu știu dacă comision. Să vă zic ce înseamnă implementarea licențelor. S-a făcut o listă de la Ministere și trebuiau să se vândă milioane de licențe. Eu m-am gândit că ăsta aduce milioane de CD-uri cu programul. Știți ce a însemnat? O hârtie A4 în care s-a scris că aveți dreptul să folosiți. Pentru asta s-a plătit 90 de milioane. Și de-a lungul vremii s-au plătit peste 250 de milioane pentru o hârtie. Eu când am auzit că s-a vândut o hârtie eu i-am și zis lui Claudiu, băi cred că ne ducem la pușcărie. Nu se poate așa ceva. Să vinzi o hârtie. Credeți că era prima hârtie care se vindea pe zeci de milioane? Primul Microsoft s-a făcut în 2003 pe vremea domnului Năstase, al doilea Microsoft s-a făcut în 2007 pe vremea domnului Tăriceanu. Noi am fost al treilea și s-a mai făcut unul în 2013.
Anca Alexandrescu: Pe vremea domnului Ponta.
Dorin Cocoș: Nu cred că domnul Cocoru a luat bani. Eu nu am auzit să fi luat. I-o fi dat o cafea Gabi Sandu, dar altceva nu cred. Comisionul total a fost de vreo 16 milioane. Au mai fost niște oameni de afaceri care au ajutat partidul, dar nu știu cum se face că toți au ajuns la pușcărie.
Anca Alexandrescu: Cum adică cei care au ajutat au ajuns la pușcărie?
Dorin Cocoș: Sau unii au trecut pe lângă pușcărie cum a fost prietenul Sebi, ăsta fiind unul dintre motivele pentru care i-am dat și eu bani. Și el a dat niște bani la această campanie.
Anca Alexandrescu: Președintele Băsescu a știut de această finanțare?
Dorin Cocoș: Nu știu dacă i-o fi spus George și Florian, dar ei doi au știut. Era ceva informație nemaivăzută că niște oameni de afaceri au finanțat o campanie? Ce, e prima campanie finanțată?
Anca Alexandrescu: Ei știau de unde provin banii. Asta e problema. Știau că banii provin dintr-o fraudă.
Dorin Cocoș: Ei poate credeau, cum am crezut și eu că e o afacere absolut legală.
Anca Alexandrescu: Și atunci de ce v-au băgat la pușcărie pe toți?
Dorin Cocoș: Din cauza faptului că Elena a vrut să candideze. Și de fapt lucrurile s-au întâmplat așa în etape. Trebuie să vorbim vreo două zile că să vă spun povestea vieții. Dar principalul motiv e pentru că a candidat Elena și pentru că Elena era prietenă cu Alina Bica, Alina Bica care voia să o nenorocească pe familia lui Codruța și atunci Codruța a spus că stați că vă nenorocesc eu pe voi.
Anca Alexandrescu: Adică ați intrat la pușcărie din cauza scandalului dintre Alina Bica și Condruța Kovesi?
Dorin Cocoș: Da. Și faptul că a candidat Elena.
Anca Alexandrescu: De ce nu v-a salvat George și Florian?
Dorin Cocoș: Nu știu. Întrebați-i dumneavoastră. Că eu n-am apucat să îi întreb.
Anca Alexandrescu: Eu întreb, dar nu-mi răspund.
Dorin Cocoș: Nici mie. Ce voiam să vă zic. Acest lucru a început când Alina Bica l-a arestat pe Berbeceanu, care era omul lui Codruța.
Anca Alexandrescu: Domnul Berbeceanu era omul lui Codruța Kovesi?
Dorin Cocoș: Haideți acuma, doamna Anca, vă faceți că nu știți. Normal că era. Ca peste tot. DIICOT are a lor, SIE are a lor. Din informațiile mele de la acea vreme, Alina voia să-i nenorocească toată familia, frate, fost soț. Eu nu știu, ce am auzit și eu. De aici a început. Faptul că Elena s-a apropiat mult mai mult. Pozele alea când au apărut îmi venea să râd. Noi cu Alina Bica, de când eram eu căsătorit cu Elena ne-am tot întâlnit pe la Paris. Elena era într-o relație extraordinar de apropiată cu Alina Bica. În seara aia, când Elena v-a spus că s-a dus la Ponta, cu mine a fost.
Anca Alexandrescu: La Ponta acasă. Ca să o puneți pe Laura Codruța Kovesi. Cine mai era la Ponta acasă?
Dorin Cocoș: Era Sebi Ghiță, dar Ponta l-a trimis în bucătărie. Aici nu minte Elena, și Elena știa că i-am cumpărat o dată o geantă Channel și i-am trimis-o de ziua dumneaei, dar eu personal nu i-am dat-o.
Anca Alexandrescu: Pentru doamna Kovesi prin domnul Coldea.
Dorin Cocoș: Da, prin domnul Florin.
Anca Alexandrescu: Cât a costat geanta?
Dorin Cocoș: Nu mai țin minte. 3-4000 de euro, că doar nu e vreo 100.000 de mii.
Anca Alexandrescu: Doar atât i-ați trimis?
Dorin Cocoș: Parcă încă o dată, dar tot așa ceva de genul.
Anca Alexandrescu: Ați văzut-o purtând-o vreodată?
Dorin Cocoș: N-am văzut-o, vă dați seama. Nici nu știu dacă i-a dat-o. Se vorbea mult despre cine i-a adus pe Kovesi și Coldea. Cred că singurul care știe e domnul președinte. Acuma să mă apuc eu să spun o ipoteză. Mulți spuneau că pe Codruța, Blaga, dar eu nu cred că domnul președinte, dacă îi prezenta Blaga pe cineva, o punea. Așa, la cum îl știu eu pe domnul președinte. Sunt multe legende. La fel și cu doamna de la Înalta Curte, Ligia Stanciu. Că a adus-o unul de la Galați care era deputat, unul cu ochelari, parcă Dobre. Părerea mea că nu așa s-au făcut numirile.
Anca Alexandrescu: Dar cum s-au făcut?
Dorin Cocoș: Nu știu. Chiar nu știu.
Anca Alexandrescu: Mi-ați spus înainte de pauza de publicitate că toți cei care au dat bani la PDL au avut dosare, au fost băgați la pușcărie.
Dorin Cocoș: Păi da. Doar doi au scăpat de pușcărie, unul a fost Videanu și unul Sebi, și în rest eu, Nicu Niro, Georgian Surdu de la RAPPS, Pinalti, Gabi Sandu, Florin Popescu, șeful Consiliului Județean Dâmbovița. Toți, pușcărie a scris pe noi.
Anca Alexandrescu: De ce?
Dorin Cocoș: Nu știu. Cred că din dorința de a nu o mai ajuta pe Elena. Părerea mea că toată nebunia asta s-a făcut datorită faptului că Elena avea o șansă. Elena, dacă cumva domnul Iohannis era declarat incompatibil, Elena rămânea cel mai vizibil și mai serios candidat al dreptei.
Anca Alexandrescu: Cine v-a spus că Elena avea o șansă?
Dorin Cocoș: Cine a spus că Elena? George mi-a spus de multe ori.
Anca Alexandrescu: George Maior?
Dorin Cocoș. Da.
Anca Alexandrescu: Făcuseră ei analize și...
Dorin Cocoș: Da, că finala el o vede Ponta cu Elena. Și îi spuneam, hai mă, George, termină.
Anca Alexandrescu: George care își dorea și el la un moment dat să fie…
Dorin Cocoș: Nu știu ce își dorea, ce nu-și dorea, dar el îmi spunea asta. Cred că mi-a spus-o de zece ori. La un moment dat m-am enervat și i-am spus: termină cu prostia asta. Terminați că Elena n-are nicio șansă. Terminați. Nu-i mai băgați prostia asta în cap. În primul rând Elena arată ca o divă. Ce arată, ca Merkel, cu monturi la picioare?!
Anca Alexandrescu: Ei de fapt au împins-o să candideze?
Dorin Cocoș: Nu știu dacă ei. Nu știu dacă Dumnezeu din cer i-a dat vreo idee. Chiar nu știu asta. Dar știu că și ei la început îi băgaseră prostia asta în cap.
Anca Alexandrescu: Și apoi de ce s-au răzgândit?
Dorin Cocoș: Păi pentru că Elena era prietenă cu Bica, v-am spus.
Anca Alexandrescu: Deci de la prietenia cu Alina Bica ce vroia să paradească familia lui Kovesi?
Dorin Cocoș: Da.
Anca Alexandrescu: Dar la un moment dat s-a spus că Coldea cu domna Kovesi s-au cam supărat.
Dorin Cocoș: Dumnealor între ei? Eu nu cred asta. Astea sunt zvonuri ca alea că fac eu podul la Tulcea.
Anca Alexandrescu: Prietenia e profundă între cei doi? Între Kovesi și Coldea? Parteneriat puternic?
Dorin Cocoș: Sută la sută.
Anca Alexandrescu: Domnul Coldea avea birou la DNA?
Dorin Cocoș: Nu l-am văzut pe domnul Coldea cu birou la DNA, dar FBI avea oameni acolo în DNA. De câte zeci de ori m-au dus pe acolo, am dat nas în nas cu ei de atâtea ori. Eu am nas în as cu din ăia de scria pe spate FBI.
Anca Alexandrescu: Dar dumneavoastră nu i-ați dat bani lui Florian Coldea?
Dorin Cocoș: Nu. Niciodată.
Anca Alexandrescu: Dar altor apropiați ai lui Florian Coldea le-ați dat?
Dorin Cocoș: Lui tovarășu avocat Rareș Dan i-am dat de la firmă vreo 250.000 de euro.
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Anca Alexandrescu: Nepotul domnului Coldea.
Dorin Cocoș: Văr. Tatăl lui era unchiul lui Coldea. Domnul general Dan.
Anca Alexandrescu: Băiatul lui Dan Gheorghe.
Dorin Cocoș: Să nu vorbim de rău de domnul general că era un om admirabil și dacă trăia nu cred că îl lăsa să facă mizeriile alea. I-am dat 250.000 de euro pe acte, pentru consultanță.
Anca Alexandrescu: Pentru optimizare?
Dorin Cocoș: Nu, nu.
Anca Alexandrescu: Atunci nu aveați probleme.
Dorin Cocoș: Nu, n-aveam probleme și nu îndrăznea el să...Să zicem că făcea niște chestii de astea...
Anca Alexandrescu: Cum se face că cei care au fost reprezentanți de domnul avocat Rareș Dan, n-au primit pușcărie.?
Dorin Cocoș: Asta mă întreb și eu. Dinu (Pescariu) a fost reprezentat de Rareș, bine Rareș nu apărea, Rareș e avocatul fără procese. Eu nu am auzit să aibă vreun proces vreodată. El nu apare niciodată. E în spatele lui Dan Apostol. Dan Apostol era avocatul care pleda și Rareș era cel care strângea. Și Dinu și Stelu, la fel, în primă instanță i-au avut pe ăștia, pe urmă, probabil că ei și-au făcut treaba, cum dracu amândoi l-au luat pe Schuringer după aia, și Stelu și Dinu.
Anca Alexandrescu: Ce relație era între Gheorghe Stelian, cu care ați fost în dosarul ANRP, care s-a prescris, mai mult decât atât i s-a ridicat sechestrul înainte să se prescrie pe vreo 50 de milioane de euro, și Florian Coldea? De domnul Stelu, că așa i se spunea, n-a pățit absolut nimic?
Dorin Cocoș: Cred că legătura era făcută de verișorul.
Anca Alexandrescu: De domnul Rareș Dan?
Dorin Cocoș: Eu așa cred. Dacă pe noi toți ne-a arestat, inclusiv pe niște amărâte, care erau în comisia aia de ridicau mâna, iar domnul Stelu, care a încasat aproape 88 de milioane de euro n-a avut nicio zi de arest. Aici trebuie să-i mulțumesc domnului Stelu că datorită lui și eforturilor lui s-a tergiversat procesul până n-am mai făcut pușcărie niciunul.
Anca Alexandrescu: Cum datorită eforturilor lui? Ce a făcut?
Dorin Cocoș: A avut un avocat bun.
Anca Alexandrescu: Adică pe domnul Rareș Dan și pe domnul Coldea în spate.
Dorin Cocoș: Posibil. De față cu mine nu i-a dat Stelu bani lui Coldea, dar posibil să îi fi dat prin altcineva. Am auzit niște lucruri, dar n-am cum să probez. Cu Vișoiu am stat trei săptămâni în arest. Vișoiu a cumpărat înainte o creanță de la Stelu, o chestie din asta alambicată, dar Vișoiu nu are nicio legătură aici. Vorbesc serios. Nu știu dacă are cu Coldea, dar știu că a stat trei săptămâni pe arestul central cu mine în cameră și cu Sile, fratele lui Nuțu (n.r Cămătaru), un băiat admirabil.
Anca Alexandrescu: Domnul Gheorghe Stelian s-a învârtit în foarte multe cercuri și au fost bani foarte mulți, foarte multe despăgubiri pe care le-a primit de la ANRP.
Dorin Cocoș: Doamna Anca, uite, vă promit că dacă vreți să facem o emisiune despre Gheroghe Stelian, vi-l iau eu de când era el mecanic auto.
Anca Alexandrescu: Și doamna Udrea avea un teren de la domnul Gheorghe Stelian.
Dorin Cocoș: Care teren? Păi ăla ne-a nenoricit. Din cauza lui ne-a făcut și dosar penal mie și lui Elena, noroc că a venit un procuror al lui Dumnezeu și a închis dosarul.
Anca Alexandrescu: De ce?
Dorin Cocoș: Cum de ce? Păi el cu Ana-Maria Topoliceanu i-a vândut lui Elena, dar și Elena minte îngustă, în 2007 sa ia un teren pe care am dat 3 milioane dintr-un credit de la BRD, pe care teren nu se putea construi nici măcar un cotet de găini. Când m-am dus să cer PUZ la Sectorul 1 mi-a zis, Dorin, păi pe aici trece autostrada. Care autostradă? Că e lacul. Ăla în Dămăroaia, care era aproape de cimitir.
Anca Alexandrescu: Chiar azi au prezentat colegii mei dosarul domnului Olăroiu și a fiului său în care apare implicat domnul Stelian, din nou.
Dorin Cocoș: Doamna Anca, cu Olăroiu sunt într-o relație deosebit de bună și îmi pare rău dacă, Domane ferește...
Anca Alexandrescu: A primit multe zeci de milioane de euro despăgubiri de la ANRP și e liber. Cine l-a salvat? Domnul Coldea?
Dorin Cocoș: Cred. Există varianta să-l fi salvat și domnul Coldea, la momentul respectiv, atunci. Stelu e un băiat foarte isteț și un băiat care se face plăcut și se strecoară ca apa.
Anca Alexandrescu: Ce legătura are una cu alta? A dat bani unde trebuie?
Dorin Cocoș: Cred că da. Altfel cum vă explicați că n-a făcut o zi de arest, i s-au scos terenurile de sub sechestru și acum nu el are probleme, are fiul lui Olăroiu din câte am citit și eu. La vremea respectivă, pe vremea lui doamna Stanciu și a lui Ionuț Matei, alt ticălos mare, cred că mai mare decât Ligia Stanciu.
Anca Alexandrescu: Era tot în gașca lor?
Dorin Cocoș: Ai de capul meu. Păi ne-a condamnat într-un termen. Nu i-a lăsat pe avocați să pună concluziile scrise. Și cum știa Poliția, Poliția era în sală, mă cunoșteau băieții și au zis nea Dorin spune-ne de unde să venim să te luăm. Cum știai tu că ăla mă condamnă azi?
Anca Alexanxdrescu: Deci înainte de condamnare v-a întrebat Poliția?
Dorin Cocoș: Da, erau doi băieți de la Poliția Capitalei și a zis ca să nu vină presa, că știm că dumneavoastră vă feriți. Zic da băieți, luați telefonul, vedeți că eu stau la hotel, băgați mașina în subsol, mă luați din subsol. Stați liniștiți că eu nu fug, nu fac nimic.
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Anca Alexandrescu: Venise plicul galben?
Dorin Cocoș: Eu nu l-am văzut plicul galben, dar dacă Poliția era în sală.
Anca Alexandrescu: Dar pe Dumbravă l-ați văzut vreodată în instanță?
Dorin Cocoș: În instanță nu, dar de trei-patru ori a trecut pe lângă mine și a intrat la Ligia Stanciu în birou și imediat a venit și Ionuț Matei. Prima oară s-a făcut că nu mă vede, dar a doua și a treia oară a zâmbit așa la mine, a dat din cap, l-am salutat și eu, și ce să mai zicem?
Anca Alexandrescu: Deci vă cunoșteați cu domnul Dumbravă?
Dorin Cocoș: Normal. Și el pe mine, și eu pe el.
Anca Alexandrescu: Câmpul tactic, cum funcționa?
Dorin Cocoș: Altfel ce căuta pe acolo? Voia să îi apere de infractori? De ce venea?
Anca Alexandrescu: A zis că venea să le explice cum trebuie să aplice protocoalele.
Dorin Cocoș: Da, probabil. Nu știu, că nu intram după dumnealui să aud discuțiile.
Anca Alexandrescu: Cine făcea listele cu cine trebuie arestat și cine trebuie nenorocit?
Dorin Cocoș: Eu cred că la început, domnul Coldea cu doamna Codruța.
Anca Alexandrescu: Și apoi?
Dorin Cocoș: Apoi, când au pierdut ei putere, nu mai. S-a mai făcut așa ceva?
Anca Alexandrescu: Haideți să o luăm altfel. Președintele Băsescu știa?
Dorin Cocoș: Nu cred că-i spunea. Părerea mea că președintele nu mai știa nimic din 2012 de la referendum.
Anca Alexandrescu: De ce? De ce la refrendum a intervenit, pentru că îmi aduc foarte bine aminte cum a fost intimidată Aspazia Cojocaru, de ce l-au salvat pe Traian Băsescu la referendum?
Dorin Cocoș: Ca să nu rămână Crin președinte și vă dați seama dacă se făceau alegeri câștiga Crin cu 70%.
Anca Alexandrescu: De ce nu voiau să câștige Crin?
Dorin Cocoș: Că îi schimba. Îi termina. Ei s-au ajutat pe ei și implicit ca să rămână președintele.
Anca Alexandrescu: De ce nu mai controla situația domnul președinte Băsescu? Că așa mi-a spus și mie în emisiune, că n-a știut.
Dorin Cocoș: Chiar n-a știut.
Anca Alexandrescu: Dar de ce nu mai controla? Când i-a scăpat de sub control?
Dorin Cocoș: Părerea mea că Elena îi spunea niște lucruri care se băteau cap în cap cu ce îi spuneau ei. Și eu îi spuneam domnului președinte niște lucruri care probabil erau contrazise de ei. Eu cred că prima dată când Florian a început să nu-l mai aibă la inimă pe domnul președinte a fost când a ieșit domnul președinte împotriva lui Raed Arafat.
Anca Alexandrescu: Păi de ce?
Dorin Cocoș: Pentru că Raed Arafat era omul lui.
Anca Alexandrescu: Raed Arafat era omul lui Coldea?
Dorin Cocoș: Da, total.
Anca Alexandrescu: Dar pe ce vă bazați când spuneți asta?
Dorin Cocoș: Păi haideți că vă spun. Prin 2010, sau ceva de genul ăsta, a venit o persoană, nu vreau să-i dau numele că, Doamne ferește, dacă vrea să intervină vreodată, sau să-mi dea mesaj, am același număr, mi-a adus un dosar cu ce hoție voia să facă Raed Arafat cu niște salvări. Vreo 300 de salvări. Le lua cu de vreo trei ori prețul. Cu niște firme de pe la Cluj, care puneau ceva aparatură. O șmecherie de asta, tipic românească. Normal m-am dus la ei, uite ăsta vrea să fure un miliard.
Anca Alexandrescu: V-ați dus la Coldea și la Maior cu dosarul.
Dorin Cocoș: Da.
Anca Alexandrescu: Și ce v-au spus?
Dorin Cocoș: George i-a zis, ia măi Florine, uite ce se întâmplă. Gata măi, sunt pe ei. După care am întrebat așa, că persoana mi-a zis, băi nu se întâmplă nimic. Licitația merge înainte, au câștigat ăia. Și pe urmă când m-am mai dus pe la el l-am întrebat: Băi, cu dosarul ăla? A, nu se confirmă nimic. Dar mie mi-a căzut fisa. Am zis gata, e omul lor. Am tăcut din gură. N-am mai zis nimic. Asta e. Omul lor. M-am găsit eu prostul să vin.
Anca Alexandrescu: Și atunci au început oamenii să iasă în stradă împotriva lui Traian Băsescu.
Dorin Cocoș: Păi cum, așa dintr-o dată, pentru un arab. Ia uite, mă, nu ieșeau pentru români, au ieșit pentru arabul ăla. Nu mai puteau românii de durerea arabului. Nu i-am spus lui Băsescu. Acuma mă duc la președinte cu prostii din astea? Nu mai îmi aduc aminte dacă i-am spus Elenei. Poate știa, poate nu. În orice caz eu m-am dus la ei. Cătălin Galea era omul lui Oprescu, vindea pe la Spitalele Primăriei la greu și din câte știam eu se întâlnea și el cu ei. Și după ce am aflat am început să nu mai zic nimic de el. Pe Neluțu Varga nu-l cunosc, doar ce am auzit de la Elena, ce mi-a povestit. Că i-a promis că o să o scape, că o să facă, o să dreagă,
Anca Alexandrescu: Că o să o scape?
Dorin Cocoș: Da, de pușcărie. Ăsta e adevărul. Nu știu prin cine. Întrebați-l pe Neluțu.
Anca Alexandrescu: Din grupul de la Cluj?
Dorin Cocoș: Evident.
Anca Alexandrescu: Cu domnul Dîncu, cu gașca
Dorin Cocoș: Nu știu dacă cu Dîncu…
Anca Alexandrescu: Cu Coldea?
Dorin Cocoș: Probabil.
Anca Alexandrescu: Dumneavoastră, după ce ați fost arestat, domnul Coldea v-a mai transmis vreun mesaj?
Dorin Cocoș: Ce să mai... am sunat eu de câteva ori. Nu mai avea numărul ăla, că la arest puteai să suni.
Anca Alexandrescu: Și l-ați sunat pe domnul Coldea din arest?
Dorin Cocoș: De vreo trei-patru ori.
Anca Alexandrescu: Ca să-i spuneți ce?
Dorin Cocoș: Să-i mulțumesc. Ce puteam să-i mai spun?
Anca Alexandrescu: Și nu v-a mai trimis niciun mesaj?
Dorin Cocoș: Nu. N-ar mai avea cui. Mesajul mi l-a transmis când mi l-a arestat pe fiu-meu.
Anca Alexandrescu: Ce mesaj? Care e înțelegerea?
Dorin Cocoș: Părerea mea, să nu confirm denunțul lui Elena. De aia l-a arestat pe Alin. De aia o chema pe sor-mea din două în două zile.
Anca Alexandrescu: Și vă pare rău că n-ați cofirmat?
Dorin Cocoș: Îmi pare rău acuma, dar ce puteam să fac?
Anca Alexandrescu: Ca să vă salvați familia n-ați confirmat denunțul Elenei.
Dorin Cocoș: Așa e.
Anca Alexandrescu: Dar ce a scris Elena în denunț era adevărat?
Dorin Cocoș: V-am spus. Un singur lucru era neadevărat. Că Coldea sau Maior m-au rugat să-i dau lui Coldea 500.000. În rest, tot ce a scris Elena e adevărat. Inclusiv de firma care i-a făcut vila lui Coldea Aedificia Carpați a lui domnul Badea.
Anca Alexandrescu: Domnul Badea e un apropiat al domnului Coldea?
Dorin Cocoș: Ca tat-su e. Îi zicea băiatul meu. Așa-i zicea.
Anca Alexandrescu: Care casă i-a construit?
Dorin Cocoș: Vedeți că are pe la Snagov o casă, dacă nu mă înșel. Ia vedeți, cine i-a făcut casa. Acuma îmi explic de ce a fost așa ură pe Georgian Surdu, șeful de la RAPPS.L-au băgat trei ani la pușcărie absolut nevinovat.
Anca Alexandrescu: De ce?
Dorin Cocoș: Păi pentru că știa de relația asta cu ei.
Anca Alexandrescu: Domnul Coldea l-a băgat la pușcărie pe domnul Surdu de la RAPPS?
Dorin Cocoș: Da.
Anca Alexanxdrescu: De ce?
Dorin Cocoș: Ca să-i închidă gura să nu cumva să spună vreodată de relația asta a lor, a lui Coldea cu Badea.
Anca Alexandrescu: De unde știa domnul Surdu de această relație?
Dorin Cocoș: RAPPS îi dădea lui Badea lucrări la cererea lui Coldea.
Anca Alexandrescu: Coldea îl chema pe Surdu și îi zice să îi dea lucrări de la RAPPS?
Dorin Cocoș: Nu știu dacă îl chema sau îi trimitea mesaj, dar se știa.
Anca Alexandrescu: Și după aia l-a băgat pe Surdu în pușcărie ca să nu cumva să spună vreodată.
Dorin Cocoș: Exact. Așa făcea cu toată lumea.
Anca Alexandrescu: Toată lumea participa la acele chestii și apoi îi băga pe oameni în pușcărie ca să nu confirme.
Dorin Cocoș: Care nu îi convenea, la pușcărie cu el.
Anca Alexandrescu: Voi stăteați la masă cu el și când nu mai avea nevoie...
Dorin Cocoș: La pușcărie cu ei. Fără să clipească.
Anca Alexandrescu: Păi nu trebuie să fie și dânsul la pușcărie pentru că practic e complice?
Dorin Cocoș: Doamna Anca, eu nu-i doresc.
Anca Alexandrescu: Stați puțin. Aici vorbim de lege.
Dorin Cocoș: Sunt prescrise.
Anca Alexandrescu: Păi dacă toți sunteți vinovați, care ați stat la masă cu el…
Dorin Cocoș: Eu cred că sunt prescrise astea. Vă dați seama. Tot ce vă povestesc eu e de acum 10, 12, 14 ani.
Anca Alexandrescu: Dar procurori și judecători au executat?
Dorin Cocoș: Dacă v-am zis că Ionuț Matei ne-a condamnat într-o zi și se știa de dimineață, când nu se dăduse nici minuta, s-a dat la ora două, și Poliția era în sală. Cum vă explicați? Ca să vină să-mi spună de unde să mă ia. Domnule stați puțin că mai vrem probe. Deci fără niciun martor, fără nicio probă, fără nimic, ne-a condamnat în prima zi de proces. Eu cu ei nu am discutat niciodată despre judecători și nici pe ei nu i-am auzit. Nici în piață nu am auzit să facă așa ceva.
Anca Alexandrescu: Să ne întoarcem la momentul când ați spus că v-ați dus la Victor Ponta. Cât de des vă întâlneați cu Victor Ponta?
Dorin Cocoș: Ooo, des de tot. Și la fotbal. Jucam cu el fotbal și tenis. Jucam cu el fotbal pe la o sală, pe la 23 August, pe acolo.
Anca Alexandrescu: Era apropiat de domnul Coldea și de domnul Maior?
Dorin Cocoș: De domnul Maior era sigur apropiat.
Anca Alexandrescu: Și de domnul Coldea?
Dorin Cocoș: Cred că asta i-a fost fatal, că n-a știut să se apropie, ca și mine, dacă reușeam să mă apropii de domnul Coldea n-ajungeam la pușcărie.
Anca Alexandrescu: Acum se pare că e apropiat.
Dorin Cocoș: Domnul Ponta?
Anca Alexandrescu: Da.
Dorin Cocoș: Mai contează?
Anca Alexandrescu: Păi contează.
Dorin Cocoș: Haideți, doamnă. E istorie.
Anca Alexandrescu: Cine?
Dorin Cocoș: Domnul Ponta.
Anca Alexandrescu: Ziceți?
Dorin Cocoș: Haideți, doamnă.
Anca Alexandrescu: Acasă la Ponta. Cum s-a întâmplat?
Dorin Cocoș: N-a fost acasă, a fost la etajul nouă. Avea un birou la etajul nouă. El stătea la etajul 11 unde mă duceam dimineața și mâncam micul dejun, ca să-l scap de Sebi că era tot timpul pe capul lui.
Anca Alexandrescu: Vă chema Ponta să îl scăpați de Sebi?
Dorin Cocoș: Nu, doamnă. Eu îi spuneam că vin la tine acasă, nu mai vin la tine la birou că toată ziua e la tine. Nu că aveam ceva cu Sebi, Doamne ferește, că țin și la Sebi extraordinar de mult și era apropiat de mine și îl simpatizam, dar mai voiam să vorbesc și cu el fără să știe Sebi. Mă duceam la el acasă la etajul 11 și ne dădea filipineza câte un croiassant, câte-o ciocolată caldă.
Anca Alexandrescu: Și cu Ponta ce vorbeați?
Dorin Cocoș: Păi ce să vorbim? Uite, de exemplu i-am spus să nu se certe cu Crin Antonescu că face cea mai mare prostie. Că el n-are nicio șansă să ajungă președintele României că e prea tânăr și prea arogant.
Anca Alexandrescu: Dar cine l-a pus să se certe cu Crin Antonescu?
Dorin Cocoș: E de notorietate. Toată lumea știe. Cred că Daciana, că nu-l simpatiza pe Crin. Mă puneți să spun prostii de astea. Dumneavoastră cine credeți?
Anca Alexandrescu: George Maior?
Dorin Cocoș: Păi vedeți. Și cu Florin. Că doar nu eu l-am pus.
Anca Alexandrescu: George Maior și Florian Coldea l-au pus pe Ponta să se certe cu Crin, să rupă alianța?
Dorin Cocoș: Nu știu. N-am fost de față. Dar cred că... S-a auzit.
Anca Alexandrescu: Cum a fost când ați mers să o puneți pe Laura Codruța Kovesi?
Dorin Cocoș: Ne-am dus noaptea, mi-aduc aminte.
Anca Alexandrescu: Cine a fost?
Dorin Cocoș: Eu cu Elena. Ne-am dus noaptea, cu o umbrelă, chiar dacă nu ploua, să nu ne vadă cineva. Vă dați seama. Să o vadă pe Elena că intră la Ponta, după ce el o înjura toată ziua bună ziua pe la televizoare. Și aici i-am zis. Bă Victore, nu-i frumos ce faci. Eu dacă aș zice de Daciana, cum te-ai simti?
Anca Alexandrescu: Și ce zicea?
Dorin Cocoș: Făcea așa, zâmbetul lui. Lăsați, nu mai contează. E istorie. Să-i dea Dumnezeu numa’ bine. Și am fost acolo, am intrat la etajul nouă, lui Sebi i-a zis să plece. Am rămas eu cu el și cu Elena. Și Elena i-a spus, uite așa și așa. Și el a zis, ok, îi trimit domnului președinte, dar am și eu o rugăminte, procurorul general să fie un tinerel de care și-au bătut joc că mergea cu antemergătorul. (n.r Tiberiu Nițu). Nițu, săracu, și-au bătut joc de el. Și Ponta mi-a zis. Măi Dorin, fii atent ce îți spun. Asta o să ne bage la pușcărie pe toți.
Anca Alexandrescu: Așa v-a spus că vă bagă Kovesi la pușcărie. De ce?
Dorin Cocoș: Jur. Inima lui și instinctul lui de procuror, că și Victor a fost procuror, probabil că îi avea în nas. Așa a zis el. Asta ne bagă pe toți la pușcărie.
Anca Alexandrescu: Și el de ce nu a intrat? De ce nu l-au băgat? A făcut pace cu sistemul?
Dorin Cocoș: Nu știu asta. Nu mai aveam relații cu el.
Anca Alexandrescu: Și cum a decurs discuția în casă?
Dorin Cocoș: Asta ce v-am zis. A fost scurtă. N-am stat șapte ore. Elena s-a dus cu mesajul de la Băsescu. Pe Sebi l-a trimis în celălat birou, nu în bucătarie, exagerez eu. Nu am stat mult, 10-15 minute. Ponta era și ministrul Justiției interimar atunci, de aia a putut el să facă.
Anca Alexandrescu: Pe Alina Bica cine a pus-o șefă la DIICOT?
Dorin Cocoș: Păi tot noi, în seara aceea.
Anca Alexandrescu: Șefii Justiției din România se puneau acasă la Ponta?
Dorin Cocoș: Păi dacă era prim ministru și Ministru de Justiție.
Anca Alexandrescu: Bun, dar ce treabă aveți dumnevoastră, Sebi Ghiță, Elena?
Dorin Cocoș: Sebi Ghiță nu avea nicio treabă. Elena era ministru.
Anca Alexandrescu: Păi de ce nu vorbea direct președintele cu premierul în cadru oficial, nu acasă? Noaptea, cu umbrela.
Dorin Cocoș: Păi au vorbit probabil și în cadru oficial, habar nu am. Eu eram bodyguard. Nu am dus niciun mesaj.
Anca Alexandrescu: De ce s-au certat Ponta cu Băsescu?
Dorin Cocoș: Pentru că Ponta n-are minte. I-am zis de atâtea ori. Bă, de ce îl tot ataci tu pe domnul președinte? Mai candidează domnul președinte? Ca să zici că e oponentul tău și că trebuie să te bați cu el în alegeri? Același zîmbet.
Anca Alexandrescu: L-a pus?
Dorin Cocoș: Ei, probabil că da. E la mintea cocoșului.
Anca Alexandrescu: Dar cum au făcut trecerea Coldea și George Maior de la Băsescu la Iohannis?
Dorin Cocoș: Eram arestat, chiar nu știu asta, dar părerea mea, vreau să zic aici un cuvânt despre domnul Iohannis. Să-i dea Dumnezeu sănătate că i-a dat afară pe Coldea și pe Laura Codruța Kovesi că dacă nu și acuma era un festival de arestări.
Anca Alexandrescu: Ăsta este meritul lui Iohannis?
Dorin Cocoș: Sută la sută.
Anca Alexandrescu: Kovesi și Coldea avea susținerea americanilor?
Dorin Cocoș: Păi dacă v-am zis că m-am întâlnit cu cei de la FBI.
Anca Alexandrescu: Dar nu vedeau că cei doi comiteau niște abuzuri?
Dorin Cocoș: Poate că și ei erau mințiți. Știau că eu vând salvări. Eu nici cu salvarea nu m-am plimbat niciodată, darămite să vând salvări.
Anca Alexandrescu: Cât de implicat a fost Coldea în dosarul retrocedărilor de la ANRP?
Dorin Cocoș: Eu cred că foarte mulți care au luat bani de acolo, inclusiv în dosarul lui Horea Simu. Și aici și eu am avut noroc că din inculpat am trecut martor.
Anca Alexandrescu: Cum așa?
Dorin Cocoș: Uite așa.
Anca Alexandrescu: Păi cine a decis? Sistemul. Așa se făceau din pix, deveneai martor, inculpat?
Dorin Cocoș: Mie mi-au făcut, pentru că nu voiam să spun...
Anca Alexandrescu: Ceea ce îmi spuneți dumneavoastră este strigător la cer. Acest personaj Coldea, împreună cu George Maior care a fost ambasador în America, acum e ambasador în Iordania, făceau din pix toate acest lucruri?
Dorin Cocoș: Nu ei. Nu cred că ei. Ei dădeau tema. Oamenii lor. E posibil să mie să îmi facă, și lui Elena, cinci sau șase dosare, în două luni pe niște prostii, inclusiv pe terenul ăsta pe care l-am cumpărat de la Stelu și amanta lui, nenorocita aia de Ana-Maria Topoliceanu, care dormea cu Elena în pat? Când plecam în excursii eu luam o cameră pentru mine și lor le luam, dormeau amândouă în pat.
Anca Alexandrescu: Domnul Coldea, chiar dacă spuneți dumneavoastră că s-a prescris, înțeleg că a fost practic tartorul tuturor acestor furăciuni din România, cât a fost șef la SRI.
Dorin Cocoș: Părerea mea este că a început cu tupeu undeva după 2014. Cred. Până atunci nu l-am auzit să facă. Adică eu aveam relații foarte multe în lumea oamenilor de afaceri și nu numai și n-am auzit să vină peste alții.
Anca Alexandrescu: Ne-ați spus că unul din motivele pentru care l-au lăsat practic din brațe pe președintele Traian Băsescu și au preluat practic puterea, a fost Raed Arafat. Ați spus că a mai existat un moment, sau a mai fost un motiv pentru care Florian Coldea și George Maior s-au rupt de Traian Băsescu și-au luat puterea și au venit cumva deasupra. Mă întreb de ce nu a putut Traian Băsescu să-l dea jos pe Coldea, pentru că Elena Udrea a povestit că avea hârtia scrisă.
Dorin Cocoș: Așa este. Părerea mea că imediat după ce a fost conflictul cu Raed, a fost schimbat domnul Boc. Părerea mea este că acesta a fost momentul definitoriu când ei doi au zis La revedere, domnule Băsescu. Faptul că l-au pus pe Mihai Răzvan Ungureanu prim ministru a fost ca în viață: eu merg cu tine și tu îl alegi pe celălalt.
Anca Alexandrescu: Era lupta dintre SRI și SIE?
Dorin Cocoș: Eu așa cred.
Anca Alexandrescu: Ar fi vrut să-l pună pe George Maior premier, pentru că în vremea aceea se vorbea despre asta, domnule Cocoș. Era un scenariu pus la cale atuncia ca Victor Ponta să vină premier și George Maior să se pregătească pentru poziția de președinte.
Dorin Cocoș: Cât a stat Guvernul Răzvan Ungureanu? Mai puțin de trei luni. Nici n-a apucat să fumeze trei trabuce, că l-au dat jos. Păi dumneavoastră credeați că se putea întoarce chestia aia în Parlament?
Anca Alexandrescu: Adică voturile acelea care au venit de la partidul domnului Oprea.
Dorin Cocoș: Gabi să știți că este un om foarte serios. Gabi este printre puținii oameni serioși cu care am o relație. Gabi n-a trădat niciodată.
Anca Alexandrescu: Dar și pe el l-au executat. De ce?
Dorin Cocoș: O, da, bineînțeles. Gabi visa să ajungă șeful SRI și ei știau asta.
Anca Alexandrescu: Dar a fost îndrumătorul lucrării de doctorat al lui Coldea
Dorin Cocoș: Mare lucru, ce i-a făcut. Păi alții i-au băgat bani în buzunar.
Anca Alexandrescu: Păi și sufrageria din 2009?
Dorin Cocoș: Păi atunci voiau să iasă domnul președinte. Nu are nicio legătură. Sunt niște timpi. În 2009 domnul Coldea și doamna Kovesi și-ar fi tăiat o mână să rămână domnul președinte. Vorbesc serios, nu e glumă. O mână poate, nu, dar două degete și-ar fi tăiat.
Anca Alexandrescu: Atât de loiali și de apropiați îi erau președintelui Băsescu?
Dorin Cocoș: Era viața lor. Viitorul lor. Mie ce puteau să îmi facă? Să îmi ia parcările, pe care mi le-a și luat Oprescu până la urmă.
Anca Alexandrescu: Dacă erau corecți și profesioniști rămâneau indiferent de președinte.
Dorin Cocoș: Da credeți ca domnul Măgureanu n-a fost corect, dar a venit Emil Constantinescu.
Anca Alexandrescu: Păi și trebuie să fii pe viață într-o funcție?
Dorin Cocoș: Ei așa ar fi vrut să iasă la pensie. Aceasta a fost o scăpare a domnului președinte. Comuniștii nu erau proști că făceau rotirea cadrelor după doi-trei ani.
Anca Alexandrescu: I-a lăsat prea mult?
Dorin Cocoș: Foarte mult. Cine a mai fost nouă ani șef la SRI?
Anca Alexandrescu: De ce nu a mai vrut să îl schimbe?
Dorin Cocoș: Cine îi punea lui altul? În primul rând că trebuia să îl dea jos Maior care nu voia să îl dea jos. Ca să îl schimbi pe Maior trebuia să vii în Parlament care avea 70% USL.
Anca Alexandrescu: USL nu voia să îl schimbe pe domnul Maior? Au făcut jocurile și pentru alegerile următoare?
Dorin Cocoș: Nu știu, că domnul Maior voia să iasă Ponta.
Anca Alexandrescu: Păi n-a ieșit domnul Ponta.
Dorin Cocoș: Păi n-au făcut jocurile.
Anca Alexandrescu: Domnule Cocoș, cum a fost cu ARO?
Dorin Cocoș: ARO a fost un capitol care a marcat începutul președintelui Băsescu. Ei erau căpușați de Buzoianu, lăsând la o parte că el a luat nu știu câte milioane în plus la curent, nici nu le asigura curentul necesar.
Anca Alexandrescu: Domnul Buzoianu din dosarul băieților deștepți cu energia.
Dorin Cocoș: Exact. Dumnealor au venit la mine cu un prieten de-al meu, un jurnalist, și un colonel de la SIE, domnule că rușii, că cutare, că Buzoianu. Ei voiau să-i iau locul lui Buzoianu și să împart cu ei, bineînțeles.
Anca Alexandrescu: Adică să deveniți și dumneavoastră un băiat deștept.
Dorin Cocoș: Să fiu un Buzoianu. Eu știindu-l pe domnul Băsescu, nu că n-ar fi făcut niciodată asta, dar îmi mai dădea și mie o palmă să mă trezesc, m-am întâlnit cu ei și le-am spus că eu nu sunt Buzoianu și le-am spus să meargă cu un memoriu cinstit la domnul președinte, că eu sunt ferm convins, mai ales că știu ce idei avea vizavi de Buzoianu. Ei s-au dus la domnul președinte, dumnealui a înțeles despre ce e vorba.
Anca Alexandrescu: Cum e cu șpăgile?
Dorin Cocoș: Ei, șpăgi. Șpăgi le-a dat la ăia de pe la Minister, probabil. Buzoianu probabil le dădea, habar nu am. Nu știu. Eu n-am dat la nimeni, că eu cu Codruț am stat și în aceeași celulă la Jilava și râdeam amândoi.
Anca Alexandrescu: Codruț Sereș?
Dorin Cocoș: Da. Zicea cum e măi, Dorine, cu ARO. Nu știu măi, Codruț, ai luat ceva? Nu am luat. Zic uit, eu am luat. Cravata din seara asta mi-a dat-o Krasnov, era reprezentant al lor, el fusese ambasadorul Rusiei la ONU.
Anca Alexandrescu: Dumneavoastră doar i-ați ajutat să ajungă la domnul președinte?
Dorin Cocoș: Bineînțeles. Și la domnul Stolojan. L-am rugat și pe domnul Stolojan să-i primească. Și asta au înregistrat ei, că le-am zis, uite vă primește domnul Stolojan, în salonul oficial, duceți-vă la dânsul că dânsul e cu economia. Eu între timp, că aveau și un reprezentant român, îl chema Năstase, da n-are legătură cu domnul Năstase, îmi spunea că sunt oameni importanți, nu e vorba de bani, e că se simt jigniți ei de Buzoianu și alți șmecheri de pe la Minister. Ei au nevoie. Au o grămadă de fabrici, oamenii consumau, plăteau. Ei nu voiau curent ieftin. Faceți un cost, plătim în avans, dar să avem energia asigurată, nu după trei luni vin iar cu căciula pe la voi pe aici. Aduceți-vă aminte, prima vizită oficială pe care a făcut-o domnul președinte a fost în Rusia. În anul 2006 a fost campionatul mondial de handbal feminin la Sankt Petersburg, căutați în arhivă. România a jucat finala cu Rusia. Știți cine a pus medaliile pe gâtul echipei de handbal a României?
Anca Alexandrescu: Dar cum ai putea servi în politică după ce ai fost șef la SRI?
Dorin Cocoș: Uite, de exemplu discutam, știți că s-a făcut Guvernul PD cu PSD. Eu l-am trimis pe domnul Geoană, i-am zis dă măi repede telefon la Cotroceni. Da, eu personal l-am sunat.
Anca Alexandrescu: Da’ ce relație aveați dumneavoastră cu domnul Geoană?
Dorin Cocoș: De prietenie, să zicem.
Anca Alexandrescu: Cum adică, să zicem?
Dorin Cocoș: Păi dacă mergeam la el în Cucu Starostescu, beam cafele, ne făcea doamna Mihaela câte o prăjiturică, câte o aia. Cum s-o numesc altfel? Și să știți că tot timpul l-am învățat numai de bine. I-am zis, băi, nu candida împotriva lui Băsescu, că n-ai să-l bați. Nu te lăsa dus în eroare de unii și alții. Fă ce îi face, nu știu, bagă-ți piciorul în ghips. Glumeam. Chiar nu i-am zis asta. Aveam un feeling că nu îl bate.
Anca Alexandrescu: Adică jocurile erau făcute să câștige Băsescu?
Dorin Cocoș: Aveam și eu, dumneavoastră de ce v-ați apucat de domnul Coldea, aveați un feeling.
Anca Alexandrescu: Să știți că n-am avut. A fost o ambiție până la urmă, că a îndrăznit să vină în aeroport la mine.
Dorin Cocoș: Doamna Anca, eu n-am nicio ambiție. Încercam să-i explic că e mai bine așa. Cum și pe deșteptul ăsta de Ponta la fel l-am învățat. După ce a rupt alianța cu Crin, i-am zis, băi, ai făcut cu Tărcieanu. Foarte bine. Pune-l pe el să candideze. În primul rând are altă statură, are o voce. Lumea a trăit bine pe vreme Guvernului Tăriceanu.
Anca Alexandrescu: De bilețelul roz ați uitat?
Dorin Cocoș: Eu vorbesc acum de altceva. Vorbesc de lume. Lumea are o percepție. Dacă eu mă duc cu salamul și cu laptele la o sută de oameni, ăia toți zic Cocoș e băiat bun.
Anca Alexandrescu: Spuneți că oamenii pot fi cumpărați atât de ușor? Nu cred că mai merge așa.
Dorin Cocoș: Pe vremea aia mergea. Uite că mi-am adus aminte de încă un om băgat la pușcărie pentru că o susținea pe Elena.
Anca Alexandrescu: Cine?
Dorin Cocoș: Primarul Poteraș. A fost achitat la Tribunal și la Curte și în ultima instanță i-a dat opt ani cu executare.
Anca Alexandrescu: Toți cei care au susținut-o pe Elena Udrea.
Dorin Cocoș: Toți la pușcărie.
Anca Alexandrescu: Doar pentru că le-a făcut denunțul?
Dorin Cocoș: Inclusiv madam Macovei a fost pusă să facă un partid să ia din bazinul ( n.r de alegători).
Anca Alexandrescu: M10.
Dorin Cocoș: Exact. Avea vreo șansă Monica Macovei la prezidențiale?
Anca Alexandrescu: Cine a pus-o să facă partid?
Dorin Cocoș: Eu cred că domnul Coldea.
Anca Alexandrescu: Erau așa apropiați doamna Macovei cu domnul Coldea?
Dorin Cocoș: Nuuu, erau foarte distanți. Bineînțeles că era apropiați.
Anca Alexandrescu: Doamna Macovei e în continuare apropiată de domnul Coldea, că am văzut că a scăpat ușor cu accidentul ăla. I-a optimizat și ei.
Dorin Cocoș: Doamne ferește, nu îi doresc nici dânsei.
Anca Alexandrescu: Dar nu dorim nimănui, domnule Cocoș. Aici e vorba de aplicarea legilor în mod egal pentru toți cetățenii români.
Dorin Cocoș: Cum vă explicați că peste noapte, doamna Macovei și-a făcut partid să candideze dânsa țop-moț. Păi ce șanse avea? Ca să ia din bazinul, că amândouă au luat din bazinul domnului Traian Băsescu. Au lucrat-o pe Elena cât au putut ei.
Anca Alexandrescu: Domnul Coldea cu domnul Maior, în loc să se ocupe de ce ar trebui să se ocupe SRI-ul în țara asta, adică să protejeze țara...
Dorin Cocoș: Să dea Dumnezeu acuma, din câte simt eu pe piață, acuma SRI-ul chiar se ocupă de ce trebuie.
Anca Alexandrescu: Și ei se ocupau atunci de jocuri politice în loc să protejeze? Se ocupau să ajungă la americani? Judecătorii și procurorii cărora li s-au făcut dosare și au fost executați, ăia nu au vrut să asculte?
Dorin Cocoș: Doamna Anca, inclusiv la ANAF, inclusiv la ANAF.
Anca Alexandrescu: Și Ponta a transferat vreo o sută și ceva de oameni de la SRI la ANAF.
Dorin Cocoș: Păi, bineînțeles.
Anca Alexandrescu: Și lui Ponta îi era frică de ei? De ce executa ordinele?
Dorin Cocoș: Nu știu, cred că avea o relație bună la început cu ei, numai că, Victor, la câtă minte are, l-a amenințat pe Coldea că, ori în glumele alea proaste pe care le face el, dar i-a zis lui ăsta că îl bagă la pușcărie. Și atunci ăsta ce să facă? A zis, stai puțin că te bag eu pe tine. Eu le semnalam cum se trece cu camionul de fructe și legume turcești cu 500 de euro șpagă.
Anca Alexandrescu: Acuma, în ultimii ani, după ce au ieșit la pensie, deja se vede că aveau o anumită influență. Am înțeles că ați zis că nu știți dacă a înființat USR.
Dorin Cocoș: Nu, chiar nu știu.
Anca Alexandrescu: Dar au mai putut influența, pe ici și pe colo, anumite lucruri?
Dorin Cocoș: Păi atât timp cât anumiți oameni răspund la butoanele lor, normal.
Anca Alexandrescu: E posibil ca și anumite rezultate de la alegerile de acum să fi fost influențate? Să fi fost programat să iasă anumite personaje?
Dorin Cocoș: Doamna Anca, vă spun cu toată sinceritatea. Din 2014 de când m-a arestat doamna Kovesi, nu mai îmi pasă de alegeri. Știți cât de bine am stat? Am fost cu familia plecat. Nici nu m-a interesat cine iese și ce face. Și nici nu mă va mai interesa vreodată. Nici de Coldea, de nimeni.
Anca Alexandrescu: Dar există posibilitatea ca multe din rezultatele alegerilor de acuma să fie influențate de oamenii care încă mai răspund la butoanele lui Coldea. Uite, un exemplu e cu Nicușor Dan la București.
Dorin Cocoș: Nicușor Dan a fost pe față. Gabi Firea și cu Burduja au fos trădați de partidele lor. E simplu. Ce, trebuie să fii așa mare filozof ca să vezi că ăstia doi au fost sacrificați numai ca să câștige Nicușor Dan. E prea simplu.
Anca Alexandrescu: Dar care e miza? De ce a trebuit să câștige Nicușor Dan?
Dorin Cocoș: Asta nu mai știu, că nu mai sunt legat de...
Anca Alexandrescu: Kovesi avea gânduri de a face politică?
Dorin Cocoș: Nu cred. N-am auzit-o niciodată. Și am avut puține discuții cu dumneaei, decât la nișe mese festive, așa. Și vă dați seama că la mese festive nu poți să vorbești, Doamnă, dar intrați în politică?
Anca Alexandrescu: Dar totuși, ați stat cu oamenii ăștia: cu Coldea, cu Maior, cu doamna Kovesi la masă. Ei nu știau cu ce vă ocupați?
Dorin Cocoș: Cum Dumnezeu să nu știe?
Anca Alexandrescu: Din punctul meu de vedere și ei sunt complici la toate aceste dosare, din moment ce au știut.
Dorin Cocoș: Doamna Alexandrescu, când a demarat ancheta Microsoft primul a fost chemat Claudiu Florică, și ca un băiat de bun simț, a venit și mi-a zis: Băi, Dorine, uite, m-a chemat cu asta. E adevărat că nu avem noi legătură, dar vrea să extindă ancheta. Păi puteam eu să mă duc să-i denunț, dar am zis că nu pot să fac așa ceva. Că era legea aia pe care a dat-o Alin Bica, apropo, câtă minte a avut și ea. Că i-am zis când ne-am întâlnit pe hol, pe acolo la arestul central. Vezi, măi, Alino, legea ta și a lui Predoiu cu suspiciunea rezonabilă. Deci ei puteau să te aresteze pe o suspiciune rezonabilă că dumneavoastră sunteți teroristă. Am eu o suspiciune. Până atunci, puteau să te aresteze pe probe. Acuma nu, suspiciunea rezonabilă.
Anca Alexandrescu: Păi vă arestau pe probele de la SRI.
Dorin Cocoș: Pe ce probe de la SRI că eu n-am încasat niciun ban. Eu personal n-am încasat niciun ban. Eu am depus mărturie și în dosarul EADS. Ați auzit că s-a întâmplat ceva în dosarul ăsta?
Anca Alexandrescu: A primit sprijin pentru a ajunge șefa Parchetului European.
Dorin Cocoș: Procurorul general al Franței și procurorul general al Germaniei s-au retras dintr-odată. Nu știu dacă numai pentru dosarul EADS. Credeți că la nivel european e altfel? Știți de când e doamna Kovesi la Parchetul European? E de vreo doi ani. În afară de România, Bulgaria, și nu știu, Slovacia, Slovenia, ați auzit că se mai ocupă de ceva? Ați auzit ceva de Franța, de Italia?
Anca Alexandrescu: Am văzut acuma că în Austria a răbufnit dosarul cu Fujitsu.
Dorin Cocoș: Dar nu-i cu dumneaei. Vă spun și cine a făcut în România plângerea. Avocatul lui fiu-meu, săracu, profesorul Ciobanu. A fost angajat de Fujitsu. Omul și-a făcut datoria. Și el a făcut plângerea. Și a făcut-o prin 2011 că ăștia tot nu încasau bani, că v-am explicat cum a fost. Și atunci s-a dat comision. Și a venit la ei controlul și a zis: Bine, măi, ați dat 15 milioane comision, sau 10, sau două, sau șapte. Scrie în rechizitoriu cui, dar nu-l aveți dumneavoastră.
Anca Alexandrescu: Nu-l avem că e în Austria.
Dorin Cocoș: Pinalti săracu îl avea. Atâta de gros era. În momentul când s-a declanșat acolo, ăia au făcut sesizarea următoare: Băi, voi ați dat pentru încasarea întregii sume, dar ultima rată nu le-a mai plătit-o doamna Țicău. Gabi Sandu n-a vrut. Eu n-am știut, că de știam îi spuneam: plătește-le, dă-i în Doamne iartă-mă, tocmai cu ăștia de pui?
Anca Alexandrescu: Din bani publici e simplu: Plătește-le!
Dorin Cocoș: Păi dacă a fost contract, nu mai conta, ca drept dovadă. V-am zis. Aia a fost.
Anca Alexandrescu: Blaga v-a cerut bani pentru campanie?
Dorin Cocoș: Niciodată.
Anca Alexandrescu: Păi a zis public că v-a cerut 3 milioane de euro.
Dorin Cocoș: Blaga, mie?
Anca Alexandrescu: Da.
Dorin Cocoș: Niciodată. Nu. Chiar nu. Ce mare lucru să spun. Pinalti a dat.
Anca Alexandrescu: Dumneavoastră ați dat banii, din ăștia.
Dorin Cocoș: Păi am dat banii acolo, v-am zis, și am dat 27 de containere. Săracu Radian Tufăr, era secretar pe la Transporturi, secretarul general, s-a ocupat de transport. Vă dați seama 27 de tiruri. Le-a depozitat pe undeva prin Afumați. Avea o bază pe acolo și de acolo făcea distribuția în toată țara.
Anca Alexandrescu: Când v-au chemat la DNA și v-au arestat, v-au cerut să faceți denunțuri.
Dorin Cocoș: Da.
Anca Alexandrescu: Împotriva cui?
Dorin Cocoș: Băsescu și Udrea. Atât. Nu-i interesa de nimeni. De absolut nimeni. Lui Băsescu nu i-am dat niciodată. A, că i-am dat de ziua lui, nu știu, un stilou, un ceas, astea sunt...
Anca Alexandrescu: Dar lui Geoană i-ați dat ceva de ziua lui?
Dorin Cocoș: Nu, niciodată. Nu eram chiar așa de...
Anca Alexandrescu: Doar așa la cafea și vă servea doamna Mihaela.
Dorin Cocoș: Cafea și doamna Mihaela cu o prăjitură.
Anca Alexandrescu: Adică să fie bine, să nu fie rău.
Dorin Cocoș: Ceva la genul.
Anca Alexandrescu: Văd că aveți relații bune cu toată lumea.
Dorin Cocoș: Am avut din 90 încoace relații bune cu absolut toți oamenii care au vrut să aibă relații cu mine. Eu n-am trădat pe nimeni, niciodată.
Anca Alexandrescu: După ce ați ieșit din pușcărie, cu Coldea v-ați mai întâlnit?
Dorin Cocoș: Ne-am întâlnit o dată întâmplător. Eu eram cu Raluca, actuala soție, era și gravidă, prin luna a opta cred, eram pe la Mobexpert. Eu nu l-am văzut. Și el, domn` director, domn` director.
Anca Alexandrescu: Nu cred!
Dorin Cocoș: Jur.
Anca Alexxandrescu: Deci, domnul Coldea v-a strigat?
Dorin Cocoș: Martoră e soția. Ce faceți domnul director? M-a pupat. Ce să fac, uitați...
Anca Alexandrescu: Nu i-ați spus, domnule de ce m-ați băgat în pușcărie?
Dorin Cocoș: Ei. A zis, nu vezi domnule, ce nebunie. Era și el schimbat. Că m-am întâlnit cu el prin 2018. Nu vezi ce s-a întâmplat? Zic, da, lasă, asta e. Lasă că ne mai vedem. În gândul meu, dacă nu eram... Da, hai, nu mai. Și asta a fost tot.
Anca Alexandrescu: Incredibil cât tupeu.
Dorin Cocoș: Cu Maior nu m-am întâlinit niciodată.
Anca Alexandrescu: Daniel Moldoveanu e din gașca lor. Din gașca lui Coldea.
Dorin Cocoș: Aveam o relație foarte bună. Da, da e din gașcă. Daniel e un om de care nu vreau să vorbesc rău de el. Chiar nu a făcut rău la nimeni.
Anca Alexandrescu: Încă vă temeți de relațiile acestora?
Dorin Cocoș: Nu. Păi ce să mai îmi facă? Că mi-au luat tot oricum. Probabil că mai au doi-trei judecători. Înainte aveau trei sferturi. Se putea rezolva și prin anii 90. Dacă cunoșteai și așa, se rezolva. Ce mare lucru e și acuma să rezolvi?
Anca Alexandrescu: Dar Coldea vorbea despre lucrurile astea? Despre câmpul tactic, despre Dumbravă?
Dorin Cocoș: Nu. Și până m-au luat pe mine nu știu să fi făcut ei ceva, așa flagrant. Cum fac acuma și cum au făcut. Părerea mea este că cea mai mare mizerie care au făcut-o a fost să-l aresteze pe Nea Mircea, fratele domnului Băsescu. Cea mai are mizerie.
Anca Alexandrescu: Adică, cum? Ei l-au arestat?
Dorin Cocoș: Haideți, doamna. Ce dracu? În primul rând că trebuia să-l cheme: Băi, ce cauți cu țiganii ăștia? În al doilea rând trebuiau să-l informeze.
Anca Alexandrescu: Adică trebuiau să-l informeze pe președinte.
Dorin Cocoș: Vai de capul meu. Adică, nu vă supărați, nea Mircea era vreun verișor de-al șaptea spiță, așa? Păi, cum? E fratele președintelui. Sunt 99.9% sigur că ei au făcut tot și ei au știut tot. Adică nu Maior, că Maior săracu n-are nicio vină.
Anca Alexandrescu: Adică Maior era poet, sau cum? De fapt Coldea conducea absolut tot.
Dorin Cocoș: Total.
Anca Alexandrescu: Cu Ludovic Orban ați avut vreo relație?
Dorin Cocoș: Foarte bună la început, și chiar și după aia. Cel puțin când am băgat-o pe Elena, asta am vrut să spun și vreau s-o spun. Să mă ierte Elena, că eu sunt de vină, că eu am băgat-o în politică. Dacă n-o băgam eu, niciodată nu ar fi fost în situația asta. Și probabil că nici eu nu ajungeam la pușcărie. Părerea mea că a greșit acolo Băsescu că i-a dat apă la moară (n.r cu candidatura la prezidențiale).
Anca Alexandrescu: Ați rămas așa, cu ideea nespusă, cu Orban.
Dorin Cocoș: Orban, nu băiat extraordinar, la spriț la astea, beam cu el la Trei Cocoși.
Anca Alexandrescu: Bine, dar cum se face că a fost după aia angajat la biroul domnului Trăilă, care iată, acuma este în gașca lui Coldea.
Dorin Cocoș: Acuma vă întreb ceva. Dacă aveți dumneavoastră, sau eu, varianta următoare: te duci la pușcărie și te nenorocim sau vii în gașca noastră.
Anca Alexandrescu: Deci el a trecut în gașca lui Coldea?
Dorin Cocoș: Total. De când i-a cerut bani lui ăla, lui Urdăreanu, ăla l-a înregistrat. Același dosar cu Niță de la Brașov. Niță patru ani la pușcărie, Ludovic, lapte bătut.
Anca Alexandrescu: Adică l-a salvat Coldea.
Dorin Cocoș: Dar nu cred că pe bani. Că Ludovic e un băiat sărac și modest.
Anca Alexandrescu: Doar din prietenie? Poate i-a întors alte servicii că a ajuns premier după aia.
Dorin Cocoș: Păi nu vă vine așa? Domnule, cum dracu a ajuns ăsta premier, de era nu știu cine pe acolo?
Anca Alexandrescu: Sugerați că l-a ajutat Coldea pe Orban să ajungă premier? Legătura Coldea-Orban-Nicușor Dan?
Dorin Cocoș: Încă o dată. Nu pe bani. Ludovic nu a cerut la nimeni nimic.
Anca Alexandrescu: Am înțeles. Probabil pe alte servicii.
Dorin Cocoș: Ludovic avea o chestie în el, dorința de a accede și el, de a fi cineva.
Anca Alexandrescu: De asta l-a schimbat Iohannis de la PNL, pentru că și-a dat seama că e cu Coldea?
Dorin Cocoș: Bineînțeles. Domnul Iohannis e băiat deștept. Nu e așa cum credeți dumneavoastră.
Anca Alexandrescu: Orban l-a promovat pe Nicușor Dan. Dar din trecut, știți ceva de Nicușor Dan?
Dorin Cocoș: Nu. Chiar nu. Nu știu nimic.
Anca Alexandrescu: Deci domnul Orban e egal domnul Coldea.
Dorin Cocoș: Așa cred. Același dosar. Ăla se duce patru ani la pușcărie, ăsta nimic. Cu înregistrări, cu alea. Sigur, Ludovic nu a cerut pentru el, să zică: Băi, Urdărene, dă-mi și mie 50.000 să-ți rezolv nu știu ce dosar sau să-ți dau nu știu ce licitație. A cerut pentru campanie. Dar și celălalt tot așa a cerut. Adică, fapte egale, unul scapă și unul se duce la pușcărie.
Anca Alexandrescu: Îmi spunea cineva că l-au informat pe Băsescu de dosarul fratelui său, și că pot să-l extragă din dosar și Băsescu nu a vrut.
Dorin Cocoș: Nu e adevărat. Domnul președinte habar n-a avut.
Anca Alexandrescu: Rețeaua de presă a lui Coldea. Ce știți despre ea?
Dorin Cocoș: Trebuie să vă spun eu? Dumneavoastră sunteți în presă, îi știți foarte bine pe toți.
Anca Alexandrescu: O parte dintre ei i-a folosit și doamna Udrea.
Dorin Cocoș: Foarte bine. Eu știu, acuma, e bine, e rău. Treaba lor. Eu nu am avut de-a face cu presa.
Anca Alexandrescu: Dar știați că există această rețea?
Dorin Cocoș: Auzisem.
Anca Alexandrescu: De la Coldea. Nu Coldea v-a spus că au oameni în presă?
Dorin Cocoș: Niciodată. Nu vorbea el. Nu se desconspira el față de mine
Anca Alexandrescu: Adică dumneavoastră vă duceați acolo ca la...
Dorin Cocoș: Ca la popă. Le spuneam tot. Hai să vă mai dau un exemplu, dacă tot m-ați provocat acuma. Ca să vedeți cât de franc am fost eu și cât de ticălos a fost el. Mă duc prin 2014, pe la început. Încă nu-l arestase nici pe Nea Mircea. Mă întâlnisem cu Adi Thiess care a venit și a zis: Măi, Dorine, hai să facem o firmă de cyber security.
Anca Alexandrescu: Ce să faceți cu firma asta?
Dorin Cocoș: Să facem securitatea sistemelor cibernetice.
Anca Alexandrescu: Păi o face domnul Coldea cu Ovidiu Toma și cu Bogdan Mărunțiș acuma.
Dorin Cocoș: De la mine a furat-o. Eu m-am dus și i-am deschis calea. Prima oară am fost cu Adi Thiess și cu încă un băiat, un specialist în domeniu, la Londra și ne-am întâlnit cu lordul John Reed, fostul ministru al Apărării din Guvernul Marii Britanii, omul la pensie, și reprezentantul acestei firme. M-am dus imediat și le-am zis (n.r lui Coldea și Maior): uite ce vreau să fac, uite asta și asta. Au zis: Bravo, foarte bine. Du-te. E nevoie că uite, ne atacă rușii, ne atacă chinezii, gata, praful să se aleagă de ei. Ne punem pe ei, nu-i mai lăsăm să ne mai atace.
Anca Alexandrescu: Dumneavoastră, chiar tot ce făceați le cereați voie lui Coldea și lui Maior?
Dorin Cocoș: Îi informam, mă gândeam bă, să nu fac ceva greșit.
Anca Alexandrescu: De ce simțeați nevoia? Credeați că aveți o anumită protecție dacă vă duceți și le spuneți?
Dorin Cocoș: Așa credeam și eu speram că în cazul în care o iau pe o pistă aiurea să spună: băi, stai liniștit că ăla așa și așa. Mă gândeam că ei au informații. Dar haideți să vă zic. Plec iar cu Thiess și cu băiatul ăsta, ne ducem la Viena, acolo vine o mașină și ne ia și ne duce la Bratislava unde era Summit-ul NATO. Aici ne-am întâlnit cu tot staff-ul de conducere al acestei firme de cyber security care era americană. Președintele Consiliului de Administrație al acestei firme era fost director adjunct al CIA. Și tot staff-ul lor era CIA, FBI, e ceva normal. Oamenii pe față. Chiar scria pe cărțile de vizită pe care ni le-au dat fost nu știu ce. Eu am venit cu aceste cărți de vizită și cu prezentarea firmei la ei și am zis: uite cu cine fac. Să îmi spuneți dacă e bine, dacă e rău. Această firmă, ca să vedeți cât de puternică era, un coffee break de 10 minute cu secretarul general al NATO. Am dat și eu mâna cu el, eu care din România, vă dați seama, al șaptelea de la rând. Secretarul venise pentru ăștia, ăia să-și arate mușchii cât de tari sunt ei, probabil. Toate astea, eu am venit la ei și le-am spus. Și m-au băgat la puscărie. Acuma vă dați seama. Cine face acum cyber security? Nu mai m-au suntat oamenii ăia pe mine.
Anca Alexandrescu: Oamenii ăștia, dumneavoastră recunoșteați că erau mai puternici decât președintele Traian Băsescu. Vă duceați la ei ca la Dumnezeu.
Dorin Cocoș: Președintele ce putea să facă? Ce putea să facă președintele?
Anca Alexandrescu: Președintele știa că vă duceți la Maior și la Coldea?
Dorin Cocoș: Da, cred că știa.
Anca Alexandrescu: Și nu v-a zis la un moment dat, ce tot te duci la ăștia?
Dorin Cocoș: Păi dacă erau oamenii care conduceau securitatea țării, ce făceam?
Anca Alexandrescu: Bun, dar ăștia ar trebui să se ocupe cu altceva decât să stea cu dumneavoastră și cu alții.
Dorin Cocoș: Credeți că doar eu treceam pe acolo? Vă mai dau un singur nume, care e notoriu, care a spus el că a fost. Rizea. Păi dacă ajunsese Rizea să se ducă la SRI.
Anca Alexandrescu: Rizea a spus la unele emisiuni, dar nu-l credea nimeni.
Dorin Cocoș: Sigur se ducea. Dacă a descris toate alea.
Anca Alexandrescu: Dacă le cereați voie să faceți anumite afaceri, după aia nu spuneau: Domnule, dar nu împarți și cu noi?
Dorin Cocoș: Nu, niciodată.
Anca Alexandrescu: Dar la alții, intermediari?
Dorin Cocoș: În afară de chilipricul ăsta de Rareș Dan, la nimeni, nimic. Ei se fereau, se gândeau că ăste se duce la Băsescu și ne spune. Nu puteau să... După ce am divorțat, m-am dus la ea (n.r Elena Udrea), deja eu aveam informații ca vreau să mă aresteze, și i-am zis: Băi, nene, vorbește cu George și cu Florin că eu vreau să mă văd cu ei.
Anca Alexandrescu: Deci nu mai aveați relații cu George și cu Florin?
Dorin Cocoș: Nu mai îmi răspundeau la telefon cam cu vreo lună înainte să mă aresteze.
Anca Alexandrescu: Dar de ce? Care a fost momentul în care nu v-am mai răspuns?
Dorin Cocoș: V-am zis, cam cu o lună înainte să mă aresteze, septembrie 2014.
Anca Alexandrescu: Septembrie 2014. De ce tocmai atunci?
Dorin Cocoș: Pentru că urmau să mă aresteze. Elena era candidat...
Anca Alexandrescu: Deci se pregăteau alegerile următoare
Dorin Cocoș: Da. Nu țineți minte că au chemat-o pe Elena să depună mărturie la DNA, într-un dosar al lui Pinati, și au adus-o prin față, televiziunile. Vă aduceți aminte când a venit Elena martor într-un dosar?
Anca Alexandrescu: Așa, și ați vorbit cu Elena?
Dorin Cocoș: Și i-am spus: uite, tot ce aud eu. Asta și asta și asta. Și Elena mi-a spus așa: Băi, Doru, o să mă aresteze și pe mine. I-am zis: Băi, nu te cred. Ba da, zice, după alegeri mă arestează. Fii serioasă, pentru ce? Zice: Ai să vezi. În Gala Bute. Păi nu s-a închis? Că s-a închis dosarul ăsta. Tu n-ai semnat nimic, n-ai luat niciun ban, nimeni nu a declarat că ți-a dat. Ai să vezi că mă arestează.
Anca Alexandrescu: Dar de unde știa doamna Udrea?
Dorin Cocoș: Întrebați-o pe ea.
Anca Alexandrescu: Adică ei au vrut să se descotorosească de toți oamenii cu care în perioada Băsescu au stat la masă, au făcut diverse lucruri, au pus la cale afaceri.
Dorin Cocoș: Exact. Păi v-am dat exemplul cel mai concret: Nicu Dumitru, zis Niro, a intrat la pușcărie absolut nevinovat.
Anca Alexandrescu: De ce?
Dorin Cocoș: Păi pentru că-l susținea pe Ponta. Rareș Dan și cu domnul general Dan lucrau la el, dar n-a mai contat. Atunci era pe viață și pe moarte.
Anca Alexandrescu: Doar să se salveze ei doi.
Dorin Cocoș: Exact.
Anca Alexandrescu: Maior și Coldea.
Dorin Cocoș: Nu știu cât îl durea pe Coldea de Maior, cât îl durea de el.
Anca Alexandrescu: De el și de Codruța.
Dorin Cocoș: Exact.
Anca Alexandrescu: A suferit tare, când a plecat Codruța?
Dorin Cocoș: Cred că da.
Anca Alexandrescu: Sebastian Ghiță, că în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță a plecat domnul Coldea, a prezentat probe clare că plătea vacanțe și pentru domnul Dîncu, și pentru domnul Coldea, și pentru domnul Maior. Nu mi-ați zis nimic de domnul Dîncu. Îl văd acuma cu domnul Burleanu, plecat acuma la Campionatul european de fotbal.
Dorin Cocoș: E omul lor. Nu ei l-au pus?
Anca Alexandrescu: Și pe domnul Burleanu, tot Coldea.
Dorin Cocoș: Ei.
Anca Alexandrescu: L-au arestat pe Gică Popescu.
Dorin Cocoș: Absolut nevinovat. Altul absolut nevinovat care a fost arestat. Ghiță, pentru faptul că l-a susținut prea tare pe Ponta, și eu acuma fac o mică legătură, de ce Ghiță, Georgian și Surdu, atât de tare i-a urât Coldea. Părerea mea că Elena avea clar telefoanele ascultate...
Anca Alexandrescu: Dar dumneavoastră ați fost monitorizat?
Dorin Cocoș: De zeci de ori. Dar nu mă deranja, că eu nu vorbeam.
Anca Alexandrescu: Dar știați că sunteți monitorizat?
Dorin Cocoș: Uneori știam, uneori nu. Mai contează?
Anca Alexandrescu: Dar de ce vă monitorizau, dacă vă duceați la ei și le spuneați tot? Să vă controleze de ce?
Dorin Cocoș: De frică să nu vorbesc cine știe ce. Poate că aveau și dreptate. Eu fiind în proximitatea domnului președinte, și stând foarte mult, în vacanțe împreună cu dumnealui, voiau să afle ce zice, ce face. Țineți minte când a făcut Elena denunțul în care a scris și de Aedificia Carpați, a scris de toate astea, ea a vorbit, și de ce l-au arestat pe Alin (n. r. Alin Cocoș), cu Alin, cu Ghiță și cu Georgian Surdu care i-au dat ei niște informații de a făcut ea denunțul. Pe fiu-meu l-au arestat, auziți pentru ce. Complicitatea mea, că l-am trimis la maică-sa să-i spună: A zis tata să-i vinzi lui Alina Bica terenul ăla cu 100.000 în loc de 200.000. Voi sunteți nebuni? L-a și achitat Înalta Curte. Au zis și ăia. Nu se poate chiar așa. De aia a făcut pușcărie fiu-meu. Eu l-am oprit pe Alin că voia să-i dea în judecată, să ceară daune. I-am zis, măi tată, n-o să-i ia lui Coldea și lui Kovesi banii.
Anca Alexandrescu: Mai credeți și astăzi că n-o să i se întâmple nimic lui Coldea?
Dorin Cocoș: Eu nu doresc să i se întâmple.
Anca Alexandrescu: Dar nu merită?
Dorin Cocoș: Merită pentru câte a făcut. Pentru câte rele a făcut, merită. Și pentru cât de perfid și de pervers a putut să fie.
Anca Alexandrescu: Când am vorbit cu dumneavoastră mi-ați zis așa: Câte am făcut eu pentru ăștia. Și m-au băgat în pușcărie.
Dorin Cocoș: Păi, și n-am făcut? Păi ăstea. Faptul că am sprijinit campanii, că alea, că alea.
Anca Alexandrescu: Ca să rămână ei. Băsescu voia să-i schimbe la un moment dat.
Dorin Cocoș: Voia în 2014, dar nu mai putea. V-am povestit tot. Chiar nu îi băgam bani în buzunar lui Coldea. Alții poate îi băgau. Poate Stelu. Dacă și el și Pescariu au avut aceeași avocați.
Anca Alexandrescu: Pe ce bani s-a construit casa aia de la Snagov?
Dorin Cocoș: Pe banii lui domnul Badea.
Anca Alexandrescu: Înțeleg că domnul Badea de la Aedificia Carpați e susținătorul domnului Nicușor Dan.
Dorin Cocoș: E posibil. Citiți în denunțul Elenei, Elena a zis încă de atunci. Pe mine asta mă intrigă. Ok, ne zicem, da până la copii, până la neveste, până la surori. Băi, da nu e prea mult?
Anca Alexandrescu: Domnul Coldea afișa așa, o bună stare materiala?
Dorin Cocoș: Nu, era modest pe vremea aia.
Anca Alexandrescu: Era modest, dar acuma când l-am văzut nu prea era modest.
Anca Alexandrescu: De unde avea bani?
Dorin Cocoș. Din cadouri.
Anca Alexandrescu: A, nu lua bani, dar primea cadouri.
Dorin Cocoș: Păi dacă era ziua lui, ce voiați să-i aduc?
Anca Alexandrescu: Îi făceați cadouri?
Dorin Cocoș: Păi ce voiați să mă duc cu mâna goală?
Anca Alexandrescu: Cât costa un costum din ăla?
Dorin Cocoș: 2000-3000 de euro.
Anca Alexandrescu: Domnul Cocoș, Liviu Dragnea era în anturajul ăsta? Maior, Coldea, Kovesi?
Dorin Cocoș: Doamna Anca, eu l-am întâlnit pe la club pe la Dinu Pescariu, înainte să fiu arestat, de vreo câteva ori. Juca tenis pe acolo, cu Victor. Coldea nu a venit niciodată să joace tenis la Dinu Pescariu. George venea. După aia la masă, se dădea o pizza. Dragnea venea frecvent. Chiar Dinu Pescariu i-a organizat niște mese, de ziua lui, de ziua prietenei. Nu am avut o relație extraordinar de apropiată cu domnul Dragnea. Oricum, după părerea mea, exact varianta îți fac o problemă și apoi te rezolv eu, pe urmă vino încoace, te iau cu lațul.
Anca Alexandrescu: Adică asta i-au făcut lui Dragnea?
Dorin Cocoș: Părerea mea că aia cu referendumul, dă-o-n Doamne iartă-mă. Adică, ce a făcut? A scos lumea să voteze? Ce faptă penală e asta? E singurul politician care a dat telefoane: Băi, scoate-l pe ăla. Trebuia să-i bage pe toți politicienii atunci. Din 90 până acuma.
Anca Alexandrescu: Dar întâlnirile alea, pe la vile, unde se spunea că se taie porcul?
Dorin Cocoș: Nu știu. Eu nu am participat la așa ceva. Vă mai zic una, cu titlul informativ așa. Că tot ați pomenit de Coduț Marta. Din câte știu eu, dar cel mai bine știe Sorin Blejnar și cu Comăniță, că ei făceau sprițuri cu Coldea pe la vila SRI.
Anca Alexandrescu: Stați un pic. Ăștia erau oamenii lui?
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Dorin Cocoș: Veniți de la Arad. Da, total oamenii lui. Cu Blejnar erau din Arad, din același sat. Și Codruț Marta era tot de acolo. Dacă a murit, să îi fie țărâna ușoară, dacă trăiește, să stea liniștit unde e, să nu se mai întoarcă. Din câte știu el îi dădea bani fratelui lui Coldea și pe urmă se îmbăta și îi suna pe Blejnar și pe alții și zicea: Iar a venit nenorocitul ăsta, i-am dat bani. Vă dați seama că afla imediat Coldea. Și îl chema pe Blejnar și îi zicea: spune-i lui prostu’ ăsta să nu mai vorbească. Acuma, nu zic că l-a omorât Coldea. Dar haideți să vă mai zic ceva. Când a fost chestia cu Realitatea TV și România Tv, știți că Ghiță se certa cu Elan, și ne-am întâlnit la cineva în birou, eu a venit cu Ghiță că eram foarte apropia de Sebi Ghiță, și Elan a venit cu Codruț Marta. Care îl apăra pe Elan, mai să îl bată pe Ghiță. Deci, nu că erau prieteni, erau la cataramă.
Anca Alexandrescu: Codruț Marta îi dădea bani fratelui lui Coldea.
Dorin Cocoș: Eu așa știu.
Anca Alexandrescu: Pentru ce îi dădea bani?
Dorin Cocoș: Nu știu de ce. Erau prieteni, la șprițuri, dar știu de chestia asta. Blejnar a ajuns la pușcărie că știa și ăla prea multe. Viorel Comăniță de ce credeți? Blejnar și Comăniță sunt victime ale acestui sistem. N-au avut nicio vină, decât că au fost credincioși.
Anca Alexandrescu: Ne-ați descris niște operațiuni care se făceau la adăpostul domnului Coldea și domnului Maior, asta nu înseamnă că erau și legale.
Dorin Cocoș: Eu nu știu ce le cerea, că nu eram de față când vorbea cu ei.
Anca Alexandrescu: Păi, da, dar poate că asta a fost tactica. Vă împingeau sa faceți niște lucruri ca apoi să vă aibă la mână.
Dorin Cocoș: Ca să ne facă dosare. E corect ce spuneți. Să ne bage la pușcărie. Eu ce puteam să mai zic când toată familia mea, și eu, și copilul, și Elena, eram băgați la pușcărie? O familie de pușcăriași.
Anca Alexandrescu: De afacerile, vărului lui Coldea, cu medicalele?
Dorin Cocoș: Nu știu. Auzisem ceva. Asociata mea mi-a zis o dată ceva de chestia asta. E posibil, dar nu m-am intersectat.
Anca Alexandrescu: Hrebenciuc de ce a fost băgat în pușcărie?
Dorin Cocoș: Cred că din aceleași motive, că deranja.
Anca Alexanxdrescu: Nu era prieten cu Coldea și cu Dumbravă?
Dorin Cocoș: Asta nu știu. Nu cred că era prieten. N-am auzit niciodată în piață de așa ceva.
Anca Alexandrescu: Câte sticle de wisky erau consumate la SRI?
Dorin Cocoș: Nu era niciuna. Eu veneam cu prăjituri și cu croissante și ei dădeau cafeaua și apa plată. Luam prăjituri de la Ana și croaisante de la Paul.
Anca Alexandrescu: De la George Copos.
Dorin Cocoș: Păi să-l ajutăm și pe George.
Anca Alexandrescu: Și a ajuns și el, tot la pușcărie.
Dorin Cocoș: Păi bineînțeles. Toți. Doar n-a ajuns la pușcărie că luam eu prăjituri de la el. Doamne, iarta-mă.
Anca Alexandrescu: A existat un număr de oameni de afaceri, care erau cumva agreați de Maior și de Coldea să facă anumite afaceri. Vă luați oarecum binecuvântarea să faceți afaceri?
Dorin Cocoș: Sută la sută.
Anca Alexandrescu: Și apoi s-au descotorosit de dumneavoastră.
Dorin Cocoș: Da.
Anca Alexandrescu: Păi bun, ei ce câștigau? Că nu pot să cred că doar voiau să râmână pe poziții. Trebuiau să le se întoarcă și lor niște bănuți.
Dorin Cocoș: Probabil. Nu știu. Dacă era o treabă liniștită în care Alina Bica era dată afară de la DIICOT și se linișteau apele. Dacă Elena nu candida, eu cred că nu mai era aceeași telenovelă, cu circul ăsta pe la DNA. Nu cred. Și lumea stătea liniștită.
Anca Alexandrescu: Alina Bica a făcut-o din proprie inițiativă?
Dorin Cocoș: Nu știu asta. Părerea mea că Alina Bica și ea avea relații într-un alt domeniu de intelligence din România.
Anca Alexandrescu: Adică vreți să spuneți că Alina Bica a fost folosită de un alt serviciu secret în lupta cu Florian Coldea?
Dorin Cocoș: Dumneavoastră credeți că Florian Coldea n-are dușmani, sau cum? Cred că e războiul SRI-SIE.
Anca Alexandrescu: Pe Dan Voiculescu cine l-a băgat la pușcărie?
Dorin Cocoș: Da’ acuma mă întrebați pe mine, când s-a dezbătut de zece ani cred chestia asta, cu Mustață, săracu a și murit prin pușcărie. M-am întâlnit cu el pe Rahova.
Anca Alexandrescu: Coldea sau Băsescu?
Dorin Cocoș: Ei, Băsescu. Avea Băsescu posibilitate? Ei. De multe ori faci anumite lucruri ca să arați lui șefu tău. Șefu, ați văzut ce i-am făcut lui ăsta? L-am spart. L-am omorât.
Anca Alexandrescu: Deci ei făceau ca să-l impresioneze pe Băsescu?
Dorin Cocoș: Bineînțeles. Ca să arate slugărnicia.
Anca Alexandrescu: Și Băsescu ce avea de spus?
Dorin Cocoș: Păi ce putea să le facă? Nu mai putea să-i schimbe.
de final…
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Visez sa pot sa ma concentrez financiar doar pe dezvoltarea acestui proiect de analize si investigatii si sa am in continuarea (si) libertatea financiara de a ramane departe de facturile partidelor.
Doar voi ma puteti ajuta, caci nimeni din politica nu accepta jurnalistii incomozi.
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa