Opus nr. 227 - Interviu senzational cu Carmen Dan, fost ministru de Interne. Despre premierii acoperiti. Ce carticica i-a dat Hellvig lui Dragnea. Nucile tari Arafat si Despescu. "Consultantul" Burci
Nota: Io nu primesc bani de la “ambasazile” Suediei si Americii, nici “grenturi” de la Soros. Sustine-ma pentru ceea ce scriu, fiindca pic cu pic se face mult…
Carmen Dan si-a luat “heit” pentru evenimentele de la 10 august 2018, desi serviciile au lasat-o atunci in fundul gol, desi s-a demonstrat ca protestele au fost “coordonate” financiar de forte externe. Cand a vrut sa dea lege care sa sporeasca puterea politistilor, au injurat-o cei din presa rezistaca; azi, manelarii drogati ii scuipa pe politisti si lumea se opareste ca de ce politia nu are prestanta.
Cand a vrut sa doteze Politia cu masini Renault de numai 6 milioane, presa i-a sarit in cap ca umple pusculita “francejilor”, cand omul lui Iohannis a luat de 20 de milioane de euro pentru BMW-urile cu cantec din banii europeni nu a fost nicio problema.
Pe multe subiecte fierbinti, Carmen Dan, ministru de Interne in 3 guvernari, a luat-o in freza dintr-un simplu motiv: ca i-a fost loiala lui Liviu Dragnea.
Insa Dragnea i-a valorizat loialitatea cu alta oca, batandu-si joc de fidelitatea ei, de dorinta ei de a-l ajuta ca om de stat: i-a pus in carca toate scandalurile pe care el le genera, a lasat-o singura sa se descurce cand rahatul era cat casa, nu a inclus-o cu adevarat in cercul intim, pentru ca Daniela Carmen Dan era enervanta si ii tot povestea ca nu se poate: nu se poate sa incalci legea, nu se poate sa pui oameni putrezi sa fie paznici la Lege, nu se poate sa folosesti puterea unui serviciu secret ca sa iti toci adversarii.
Din multe puncte de vedere, Carmen Dan poate fi considerata o “proasta”: “proasta” ca nu a furat, “proasta” ca nu are dosare penale, “proasta” ca i-a fost alaturi la greu celui ce, odata cel mai important om din Romania, a devenit un parnaias, caci, dupa iesirea lui de la “facultate”, nu s-a sfiit sa ii stea alaturi, “proasta” ca l-a crezut si l-a urmat in proiectele politice suveraniste, fara sa tina cont ce le facuse Dragnea apropiatilor in trecutul recent, vezi miseleasca tradare a lui Dragnea in ceea ce il priveste pe Codrin Stefanescu.
Dar cand Liviu Dragnea, omul cu care se cunoaste de 25 de ani si alaturi de care a trecut prin atatea, a inceput sa o jigneasca la modul “dezonorant”, cum spune Carmen Dan, femeia aceasta palida si putin slabita de socul tradarii, a decis sa spuna “stop joc” magiei circaresti a acestui mitoman sadea care este Dragnea, un om ce a avut o putere imensa si care s-a comportat cu ea precum un trelingar aflat la un concert simfonic: jucandu-se “bilute” pe telefonul mobil.
Unii oameni avizi de ultrasenzational ar putea zice ca doamna Carmen Dan a fost cumincioara in acest interviu, ca putea zice chestii si mai grele, ca stie si mai mult. Asa cred si eu. Ca inca nu a zis din tot ce stie decat foarte putin. Dar mai e timp.
Dar eu zic ca a iesit un interviu tare si dens, pentru conesiori.
Si, privind-o pe aceasta femeie frumoasa si desteapta, Carmen Dan, as zice ca “mata blanda zgarie rau”.
Liviu Alexa
Nota pentru televiziuni si oamenii din tehnic:
Am izolat 10 cut-uri de pana in 5 minute cu cele mai tari (in acceptiunea unor televiziuni de stiri) momente/dezvaluiri din interviu.
Aveti mai jos si interviul in extenso - video (120 de minute) si scris (15 000 de cuvinte).
Multumesc frumos daca ma preluati. Mersi mult daca ma cititi pana la capat.
Cum s-a rupt lantul de iubire dintre Hellvig si Dragnea. Carticica.
Grindeanu si Tudose au jurat in fata lui Dragnea ca nu-s securisti! Te doare bila!
Dancila a acceptat in 15 minute functia de premier. Mogulul Cristi Burci avea acces la informatii privilegiate de pe telefonul premierului Dancila
Carmen Dan: Ciocârlan, boss-ul SRI, intalniri constante cu Pandele si Gabi Firea
Paul Stanescu, Mihai Fifor si Badalau au presat-o pe Carmen Dan ca ministru de Interne sa le puna la comanda IPJ-urilor oamenii LOR
Nemuritorul Despescu, adevaratul boss al MAI. Despre ilegalul SMURD si cum si-a facut Arafat minister in minister
Carmen Dan si Tel Drum
Cine i-a otravit pe demnitarii Gabriel Oprea si Doina Pana?
Cum s-a razbunat Coldea pe Nita, fostul ministru al Energiei
“Dragnea m-a jignit la modul dezonorant”
VIDEO - Interviul pe larg - 120 de minute care merita privite si gandite
TEXT - Interviul pe larg - 15 000 de cuvinte care merita citite si “mestecate” pe indelete
Liviu Alexa: Carmen Dan, fost ministru de interne în cabinetele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, dar colaborator extrem de fidel al fostului lider PSD, Liviu Dragnea, și-a dat ieri demisia din funcția de președinte al Partidului Mișcarea România Suverană, indicând că nu mai poate urma în politică o himera.
Referindu-se la Dragnea, evident. Dar lucrurile sunt un pic mai complicate decât această declarație aparent simplă a doamnei Carmen Dan, care este depozitara unor amintiri și informații foarte speciale din recenta sa carieră de ministru de interne, într-o perioadă foarte tulbure pentru România.
Sărut mâna, doamnă, mulțumesc că ați acceptat să discutați cu mine.
Eu nu sunt un ziarist foarte național, ca să zic așa, mă străduiesc în schimb să-mi fac meseria.
Vreau să încep abrupt cu...
Carmen Dan: Bună ziua, că e deja...
Liviu Alexa: Sărut mâna.
Vreau să încep abrupt cu poate cel mai interesant incident cu care ați și început mandatul de ministru de interne. De fapt, l-ați continuat… a fost incidentul cu microfonul plantat. A fost unul straniu. Erați ministru de interne de un an.
Aș vrea să revedem acum incidentul prin prisma anului 2024, că sunt convins că atunci n-ați putut să ziceți totul. SRI a dat atunci un comunicat ironic, zicând că era un microfon ieftin pus chiar de unul dintre ofițerii de informații, foști, pe care i-ați chemat să vă verifice locuința. De fapt, ce-a fost acolo? Cine a vrut să vă invadeze intimitatea și cu ce scop?
Carmen Dan: N-am vorbit foarte mult despre acest subiect. Este adevărat. Dar n-am vorbit nu pentru că n-am vrut eu, ci pentru că nu am fost întrebata.
La momentul respectiv, informația a apărut chiar din casa mea și eu cred că s-a transmis chiar în momentul în care se făcea cercetarea la fața locului.
Ideea este că de-a lungul mandatului sau cu precădere la începutul mandatului, oamenii cunoscuți în sistem, care aveau o sferă de influență foarte mare în zona serviciilor, mi-au tot transmis mesaje de colaborare, de parteneriat, de consiliere.
Atitudinea mea, pe tot parcursul celor trei mandate de altfel, a fost aceea de a fi foarte rezervată și reținută, mai ales că aveam și posibilitatea să îmi iau absolut toate informațiile despre personajele care transmiteau aceste mesaje.
Liviu Alexa: Erau oameni ieșiti din sistem?
Carmen Dan: Erau oameni ieșiti din sistem, foști șefi ai serviciului de informații ai Ministerului de Interne. De fapt, povestea cu microfonul este legată de numele unui cunoscut într-o funcție de comandă la nivelul serviciului de informații și mă refer aici la Bujor Florescu.
Liviu Alexa: La cine?
Carmen Dan: La Bujor Florescu. (n.r. fost adjunct al Direcției de Informații și Protecție Internă (fosta "Doi ș'un sfert", serviciul secret al Internelor). Cel care a venit să facă verificarea în apartament este într-o relație de rudenie cu acesta (n.r. – era ginerele lui Florescu) și este adevărat, la momentul la care SRI a făcut comunicatul despre care vorbiți, într-adevăr, dispozitivul era unul ieftin. Într-adevăr, dispozitivul, din tot ce știu eu la momentul acesta, a fost pus în mod intenționat în priză. Ei au intrat la mine în casă pentru că urmare a multor incidente și a tuturor discuțiilor referitoare la anumite situații controversate în care a fost implicat ministrul Oprea… chiar și ordinele acestui ministru care priveau protecția efectivă prin serviciul de Specialitate al Ministerului au fost anulate de mine. Și atunci, “Doi și un Sfert” mi-a asigurat protecție doar în spațiu profesional.
Ca ministru, să știți, eu niciodată nu am avut pază de la SPP, niciodată n-am implicat acest serviciu în activități care nu erau în fișa postului și am considerat că trebuie să mă țin deoparte de astfel de solicitări către serviciul de informații al Ministerului, dovadă și faptul că verificarea apartamentului în care tocmai mă mutasem a fost făcută cu o firmă specializată luată de pe piață de sora mea.
Deci o rudă apropiată… Evident că nu, mai ales că poate este și vina mea și mi-o asum acum. N-am fost foarte atentă
Discuția a fost după ce m-am mutat că ar fi bine la aproximativ o lună să se facă și genul acesta de verificare
Și eu am dat un ok și am spus ocupă-te…
Liviu Alexa: Contextele speciale despre care vorbeați, situații speciale care v-au dat de înțeles că poate ar trebui să facem toate aceste verificări în spațiu personal…
La ce situații speciale va refereati?
Carmen Dan: Eu m-am mutat acolo pentru că locația în care stăteam înainte nu era o locație sigură. Și urmare a celor transmise de către structurile specializate ale ministerului.
Și atunci fiind o locuință pe care am închiriat-o de pe piață, m-a interesat ca, măcar atât cât pot eu, să asigur minim de confort și în ceea ce privește siguranța.
Eu veneam la minister și plecam de la minister doar cu șofer și cu mașina ministerului.
Liviu Alexa: Ce înseamnă ca nu era sigură?
Carmen Dan: Păi, să știți că din acea locație m-am mutat imediat după 10 august pentru că cei care făceau circ în stradă aflaseră unde locuiesc…
Liviu Alexa: Deci începem bine interviul. Hai să mergem mai departe…
Carmen Dan: … ca in momentul in care voi afla ca in priza mea a fost pus un microfon, voi trece acest aspect într-o zonă de discreție și ei vor obține un ascendent asupra ministrului.
De aceea, dispozitivul acela nu era funcțional, de aceea cartela care a fost băgată în dispozitiv a fost cumpărată o zi sau două înainte de pe piață. Dacă băieții ăștia buni totuși vor să fie ajutați într-o anumită direcție, este bine să reacționez în consecință, in dispozitiv.
În momentul în care am fost informată despre acest aspect, am informat imediat structurile competente din minister, am făcut declarația completă despre ce s-a întâmplat, am chemat structurile la fața locului, de aceea au fost în seara aceea vreo 20 de polițiști la mine în casă care au făcut cercetarea la fața locului si s-a deschis un dosar penal.
Vă rog să mă credeți că pe parcursul cercetărilor niciodată n-am pus mâna pe telefon să întreb ce se întâmplă cu acel dosar penal. În momentul în care dosarul s-a clasat.
Liviu Alexa: (ironic) Corect, pai asa si trebuia. Incercarea asta de fezandare a dumneavoastra a avut loc practic la un an de mandat, cam asa am calculat eu, ca dumneavoastra nu ati fost foarte cuminte, foarte culanta cu interesele acestor baieti.
Hai sa mergem mai departe tot pe firul acesta temporal, la un moment dat, Gabriela Firea, cu care ați avut diverse lupte și meciuri, îl acuză pe Dragnea de spionaj prin intermediul structurii conduse de dumneavoastră. Nu s-a concretizat nimic din acele acuzații, dar tot Firea venea și spunea la acel moment că PSD a ajuns captiv statului paralel, deși eu vă spun sincer că știu de întâlniri constante ale lui Pandele și ale Gabrielei Firea cu domnul general Dumbrava.
Carmen Dan: Eu stiu ca mai degraba cu Ciocârlan (n.r. Adrian Ciocârlan, director adjunct la Serviciul Român de Informații)
Liviu Alexa: Deci doamna Firea si domnul Pandele se vedeau si cu domnul Ciocârlan? Uite, ce bine ca schimbam informatii! Eu stiam doar de Dumbrava! Poate ca mergeau separat acasa la Pandele si uite asa poate ne si explicam cum a reusit domnul Pandele sa fie mare supravietuitor in politica si afaceri. Vă întreb cum credeți, căci ati fost aproape de fenomen, cum controla gruparea Coldea PSD-ul din vremea dumneavoastră? Cum îl controlau pe Dragnea?
Carmen Dan: Nu pot să vă spun sau să vă răspund concret la această întrebare, pentru că eu trebuie să precizez că nu l-am văzut niciodată.
Eu nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Coldea, ca să lămurim de la bun început. Deci nu l-am întâlnit.
Liviu Alexa: Erati ministru de Interne…
Carmen Dan: Și nici nu l-am văzut în vreo conjunctură anume alături de domnul Dragnea. Dar am mai spus-o, nu trăiam pe sub pământ și informațiile care de regulă se discutau în șoaptă ajungeau și la urechile mele. Nu a fost niciodată pentru mine o preocupare și mi s-a părut cu totul și cu totul neprofesional ca din poziția de ministru să-mi verific și să-mi urmăresc colegii, cu atât mai mult pe președintele partidului.
Liviu Alexa: Totuși eu trebuie să va reamintesc că sunt și ziarist de investigații de vreo 26 de ani și sunt convins că nu pesedista Carmen Dan, dar ministru de interne Carmen Dan avea o serie de informări despre anumite situații și întâlniri, nu aveați cum să nu le primiți, tocmai prin prisma faptului că erați și gestionara DGIPI (serviciul de informatii al Ministerului de Interne – n.r).
Uite, daca vreti sa ma provocati, aveam intrebarea nr. 7, si va spun ca la un moment dat, apropo de intalnirile de “consultanta” ale lui Coldea cu Dragnea. Eu am povestit cu o sursa din MAI acum pensionat care mi-a spus ca cei doi s-au dat in vileag din ghinion fiindca se intalneau intr-o casa conspirativa din Bucuresti care era chiar langa un soi de casa conspirativa a MAI unde functiona mascat, sub aparenta unei firme de IT, un birou de analiza pentru combaterea traficului mare de droguri. Fostii dvs subordonati isi faceau ei protectia interna a sediului cand au observat ca langa sediul lor se tot intampla ca Dragnea sa se vada cu Coldea. Stiti de fazele astea? Ati fost informata?
Carmen Dan: Eu nu am primit niciun raport de informare in sensul acesta. Tot ce atingea alte structuri sau sisteme de informatii… aaa… să știți că sistemele de informații sau serviciile de informații sunt într-un parteneriat, sunt într-o colaborare însă legislația prevede ca exercitarea atribuțiilor să se facă strict în limitele stabilite prin lege.
Așa că toate informațiile care excedau cadrului profesional sau responsabilităților pe care ar fi trebuit sau le avea direcția de informație a ministerului de interne și care priveau un alt serviciu de informații erau transmise prin sistem securizat pe căile consacrate către respectivele servicii de informație.
Deci dacă în structura de interne apărea o informație care intra în sfera de competență a SRI era transmisă securizat către ei.
Au existat însă și note sau informații care au ajuns la minister și au privit alți beneficiari care erau persoane publice în funcții importante din stat.
Acele informări au fost transmise pe cale de consecință acelor persoane.
Și Liviu Dragnea s-a numărat dintre acele persoane ca și beneficiar al acestor informări.
Liviu Alexa: A fost beneficiarul acestor informări?
Carmen Dan: Dacă acea informare privea aspecte care intrau în responsabilitatea președintelui Camerei Deputaților, da.
Liviu Alexa: Ați fost la un moment dat cât p-aci să ajungeti premier.
A existat această discuție, colegii din CEx au votat împotrivă.
De ce s-a întâmplat acest lucru la acel moment?
Carmen Dan: Să știți că o fi fost cât pe aci să ajung premier, dar cumva fără știrea mea. Cu mine nu s-a discutat niciodată, pe mine nu m-a chemat niciodată Liviu Dragnea să îmi propună această poziție.
Liviu Alexa: Știți că atunci presa era invadata de chestia asta… “Carmen Dan va fi premier”?
Carmen Dan: Urmare a faptului că se scurgeau informații din cadrul unor întâlniri, dar care nu erau întâlniri formale, adică nu erau într-un cadru statutar.
Nu în CEx s-a supus la vot nominalizarea mea ca și premier.
Această discuție, o listă foarte scurtă de propuneri, a fost obiectul discuției între câțiva lideri din Partidul Social Democrat, evident în jurul domnului Dragnea și pe acea lista a fost și numele meu.
Tot ce pot să vă spun este că în dimineața CEx-ului în care s-a stabilit ca Viorica Dăncilă să fie nominalizată de către domnul Dragnea ca și premier și această propunere a și fost supusă votului în CEx, deci Carmen Dan niciodată, am primit un telefon de la Mihai Busuioc (azi, Președinte la Curtea de Conturi a României – n.r.), care a venit la minister și care mi-a spus că în urma discuțiilor care au ținut până spre dimineață, eu aș fi indicată să preiau această poziție.
Cumva mesajul era indirect de la domnul Dragnea sau cel puțin în nota asta eu l-am citit și atunci a fost prima dată când m-am poziționat, deci neavând o discuție directă cu președintele partidului pe acest subiect, nu a existat o propunere directă în sensul acesta.
I-am spus lui Mihai Busuioc că nu aș accepta această poziție, că eu rămân, dacă chiar va trebui să discutăm și să analizăm acest subiect în cadrul formal, in CEx… ca eu rămân la Ministerul de Interne și l-am și rugat să-i transmită domnului Dragnea care sunt considerentele pentru care eu consider că nu trebuie să accept poziția de prim-ministru…
Să știți că un considerent important era că, pe fondul tuturor discuțiilor care deja erau de amploare în acea perioadă, nu este bine să nominalizeze un om care este asimilat în imediata dânsului apropiere.
Nu este bine să nominalizeze un om din Teleorman ca să pară că și guvernul este condus…
Liviu Alexa: Si ce sa vezi… premierul tot din Teleorman era… (n.r. Viorica Dancila)
Carmen Dan: Eu nu am stiut de aceasta nominalizare. Eu am aflat de această nominalizare la CEx, cum de altfel, și Viorica Dăncilă a aflat de această nominalizare cu 15 minute înainte de CEx.
Ea n-a stat așa de mult pe gânduri ca mine și nu și-a pus probleme și nici nu a cântărit dacă-i bine, dacă-i rău, a acceptat imediat, pe cale de consecință a și fost votată ca premier.
Am fost întrebată cu ocazia acelei discuții ce cred despre această nominalizare și am spus că o știu pe Viorica Dăncilă, că doar suntem amândouă din același oraș, și vecine de bloc…
Nu știu dacă dânsa mai locuiești acolo… și o voi ajuta cu absolut tot ce îmi stă în putință, dacă-mi va solicita sprijinul, părerea mea fiind că nu este o persoană care să cunoască atât de bine ce înseamnă administrație publică, mai ales și la nivel central, dar în mod sigur este un om loial.
Să știți că în sensul acesta m-am exprimat eu atunci…
Liviu Alexa: Loial cui?
Carmen Dan: Si loial politicii, și loial partidului…
Este un om pe care te poți baza din punctul acesta de vedere. Aceasta era părerea mea la acel moment. De ce? Pentru că Viorica Dăncilă întotdeauna s-a poziționat în interiorul partidului ca un om care comunică, ca un om care transmite mesaje de apreciere și de susținere pentru conducerea partidului.
Fiind un om non-conflictual, și din această perspectivă eu am considerat că, dacă colegii o vor vota, atunci în mod obligatoriu cei care pot să ajute, trebuie să ajute.
Și asta am și făcut pentru o perioadă destul de mare de timp după ce a fost nominalizată.
Am avut la un moment dat o relație extrem de apropiată pentru că mă chema la guvern foarte des…
I-am și spus că ministerul de interne nu este un minister pe care să-l conduci din exteriorul ministerului și că eu prefer să rămân la minister.
Asta până la un punct când alți domni mai interesanți, asupra cărora culmea o și avertizam să fie atentă, că nu e în regulă, că nu sunt interese tocmai…
Liviu Alexa: De exemplu, Cristi Burci? Dau un exemplu…
Carmen Dan: Este un exemplu. Domnul Ică Voinea și așa mai departe.
Liviu Alexa: Stiu, stiu, stiu, ca de aia v-am spus, erau un fel de consultanti. Pare ca Viorica Dancila a fost preluata de alte cercuri…
Carmen Dan: … care erau in coniventa si cu o parte din servicii și beneficiau de o anumită protecție.
Pentru că eu nu îmi explic altfel de ce Ministrul de Interne a primit informații despre 10 august despre ce postează Dide și Angi Șerban pe Facebook… va dati seama că aveam structuri care obțineau lejer genul acesta de informații și chiar o făceau… aaa, n-am fost informată despre faptul că evenimentul sau protestul din 10 august va fi un protest de amploare… eu n-am fost informată. Viorica Dăncilă se pare că a fost de vreme ce înainte de 10 august a băgat-o guvernul în concediu și a plecat și dânsa un pic la soare… eu explicându-i la acel moment că Ministrul de Interne nu poate să plece în concediu. Ministrul de Interne trebuie să rămână în București pentru că, ce să vezi?, urmează un mare protest. Nu pentru că nu aș fi fost obișnuită cu genul acesta de manifestări, pentru că vă rog frumos să dați timpul înapoi: de la preluarea mandatului din 13 februarie 2017 până la momentul la care eu am plecat din minister, in fiecare week-end erau proteste, în afară de toate celelalte care se întâmplau în minister.
Ministerul de Interne este un minister greu. Este un minister care te consumă 100% și dacă nu te dăruiești cu toată capacitatea și energia, atunci cred că deja ai poziția asta… Eu nu știu de unde au acești miniștri de Interne din perioada actuală atât de mult timp liber, nu stiu…
Liviu Alexa: O să revenim la asta, dar vreau să revin la ce ați spus…
Dumneavoastră susțineți că la 10 august Viorica Dăncilă, ca premier, era informată despre alte proteste, despre niște lucruri foarte importante și interesante, si dumneavoastră nu ați fost la fel de informată.
Carmen Dan: … să știți că eu mi-am asumat tocmai pentru că eu n-am fost într-o relație de prietenie cu șefii niciunei structuri din afara ministerului, n-am fost într-o relație de prietenie nici cu șefii structurilor din minister.
M-am ținut întotdeauna departe de amiciții care ar fi putut să influențeze activitatea mea profesională și m-am poziționat în sfera relaționării profesionale.
După 10 august, am ieșit și am punctat pe momente ce s-a întâmplat înainte de 10 august și după 10 august.
Această declarație este publică și dată pe 11 august și am și spus că de la SRI am primit două note de informare…
Liviu Alexa: Înseamnă că SRI v-a șuntat la acel moment de capacitatea de a înțelege și de a fi informată ca ministru de interne, v-a șuntat și v-a handicapat administrativ să gestionați mai bine problema.
Carmen Dan: S-a avut foarte multă încredere că structurile ministerului vor gestiona foarte bine situația.
Liviu Alexa: Tot așa dacă suntem cu SRI, cu păduri, cu mediul forestier, sunteți una dintre puținele persoane care i-au ținut lui Dragnea spatele in numirea premierilor nominalizați de “păduri” (n.r. – servicii secrete). Din punctul meu de vedere, toți trei premierii au fost nominalizați de păduri. Și aș vrea să vă rog, sub imperiul unor amintiri, să ne aducem aminte în mod specific cum au fost numiți premieri.
Grindeanu, premierul Tudose, de premierul Dăncilă, am discutat. Uite să luăm pe domnul Grindeanu, cum a fost numit? Mai știți și din partid, poate ați mai auzit…
Carmen Dan: Domnul Grindeanu stiti foarte bine că a venit așa pe turnantă după ce a căzut nominalizarea lui Sevil Shhaideh. Tot ce pot să vă spun este că, la momentul respectiv, toată lumea iși dădea coate și vorbea despre apropierea cunoscută a domnului Grindeanu de o sferă a serviciilor de informații.
Liviu Alexa: Mai specific, din SRI.
Carmen Dan: Unii povesteau chiar și despre faptul că n-ar fi totuși un om simplu în acea zonă, ca ar avea și grade, așa erau discuțiile…
Liviu Alexa: … adica sa intelegem ca era un acoperit si atunci revenim la discutia in care Carmen Dan spune “Tudose este badaran si securist, nu neaparat in aceasta ordine” (n.r. – declaratie publica).
Carmen Dan: … ca raspuns al unei manifestari a domnului Tudose la adresa unei femei… care m-a deranjat… nu e genul meu, dar daca tu esti badaran si prost crescut…
Liviu Alexa: … deci Grindeanu, securist acoperit, Tudose, securist acoperit, Dancila…
Carmen Dan: … ce pot sa va spun este că a existat un context pentru că erau niște discuții destul de consistente vis-a-vis de apartenența lor la un serviciu…
Știu că a existat un context în care au jurat și domnul Grindeanu, și domnul Tudose că n-au nicio treabă cu serviciile…
Liviu Alexa: Cu mâna pe legitimația de securist sau cu mâna pe Biblie?
Carmen Dan: Cu mâna pe Biblie, presupun…
Liviu Alexa: În fața lui Dragnea sau în fața lui Coldea?
Carmen Dan: În fața domnului Dragnea.
Liviu Alexa: Este adevărat că Dragnea primea vizite noaptea de la “pădure”? Ca mai primea informari sau ordine… Ca stiti ca si eu am fost la un moment dat sef la PSD Cluj si auzeam ca tot ce se discuta cu liderii importanti din partid, dimineata pica, o sa va mai dau niste exemple… cazul Nita, sunt convins ca va aduceti aminte… si capul domnului Dragnea era “destructurat” de cate un telefon, de cate o abordare…
Carmen Dan: Tot ce pot să vă spun este că, deși toată lumea mă considera un om extrem de apropiat de Liviu Dragnea, un om loial lui Liviu Dragnea și lucrurile chiar așa stăteau, eu nu stăteam nici la ușa președintelui Camerei Deputaților doar ca să mă vadă lumea… eu mă duceam acolo doar când eram chemată și să știți că nu eram chemată des… si, de regulă, eram chemată ca să fiu apostrofată, că nu fac bine niște lucruri… dar vizite la domiciliu domnului Dragnea nu îi făceam, cu atât mai puțin după lăsarea serii…
Erau contexte în care eram împreună, în weekend-uri de exemplu, dar să știți că eu ajungeam foarte târziu la Scroviștea unde se întâlnea cu o parte din liderii partidului….
Și cu acele ocazii n-am sesizat că vin persoane necunoscute grupului care de regulă se întâlnea acolo…
Însă, au fost situații în care știu că s-au luat niște decizii și ulterior s-a schimbat decizia.
Nu știu dacă a fost ca urmare a unei influențe directe de ultim moment asupra domnului Dragnea sau a fost doar gândirea dânsului și după ce și-a cules toate informațiile și și-a dat un acord de principiu, s-a răzgândit.
Nu știu să spun lucrul acesta.
Liviu Alexa: Dar vi se pare normal ca cetățean, dar va intreb și din postura ministrului de intern, ca trei premieri într-o scurtă perioadă să fie acoperiți ai serviciilor? Doi de la SRI și Viorica Dăncilă de la SIE?! Este corect asta pentru țara? Este normal?
Carmen Dan: Nu, nu este normal și cred eu că aceste decizii proaste, că până la urmă conduce un Guvern care este puterea executivă a unui stat, un om care nu este liber.
Și atunci dacă accepți această situație, trebuie să conștientizezi și care sunt consecințele.
Și iată că evenimentele care s-au întâmplat de-a lungul timpului, pe toate cele trei mandate, toate cele trei nominalizări, au demonstrat că această gândire și această strategie de a pune în fruntea Executivului un om care nu este liber nu este deloc una salutară.
Eu nici acum nu-mi explic cum este posibil, și asta cred că ar trebui să fie studiu de caz în manualele de specialitate, cum este posibil ca un partid care câștigă atât de mult pe vot direct și are majoritate parlamentară într-un procent istoric, într-un timp atât de scurt, poate să piardă teren, ajungând până la momentul 2020 când Viorica Dăncilă, cred că 2020, nu? când Viorica Dăncilă a pierdut poziția de prim-ministru și oricum PSD era într-un declin vertiginos.
Adică, dacă obții o asemenea performanță, cred că orice politician, orice bun strateg, și mă refer aici la tot ce înseamnă leadership la nivel politic al unui partid atât de mare cum era PSD-ul, ar fi trebuit să gândească o strategie de conservare a acestei puteri.
Liviu Alexa: Cum să fie conservare, doamna Carmen Dan, că eram implicat în momentul acela în funcțiunile interne (n.r. - ale PSD) și știu sigur cum a pierdut Viorica Dăncilă poziția de președinte a partidului și de premier. Când împotriva ta complotează Ciolacu, când împotriva ta complotează Bădălău, Paul Stănescu, cu largul concurs al Grindeanu din afară, al lui Neacșu din afară, cum să reziste Viorica Dăncilă, când deputații au fost întorși din drum?
Când ea a fost amenințată în continuu luni de zile că-și va pierde mandatul? Cum să rezisti?
Carmen Dan: Și care era problema, domnule Alexa? Eu gândesc așa. Un om care are onoare, un om care gândește onest și acceptă o poziție de o asemenea importanță, în momentul în care vede că sunt niște presiuni extrem de puternice, presiuni imorale asupra dânsului sau dânsei, iese public și spune despre ce este vorba.
Nu își creează o susținere și nu acceptă compromisul.
Liviu Alexa: De acord.
Carmen Dan: Să știți că după ce am plecat, pentru că eu deranjam foarte tare la Ministerul de Interne... De ce deranjam foarte tare? Pentru că eram omul care avea informația, și ce să vezi, ei erau într-o apropiere, într-o comunicare directă, iar eu mă duceam și îi spuneam: Ai grijă! Vezi că nu e în regulă!
Liviu Alexa: Ce nu era în regulă? Ce îi ziceați la Viorica Dăncilă?
Carmen Dan: Eu îi spuneam că nu e în regulă să vină domnul Ică Voinea ca și cum ar fi Premierul României la dânsa în birou, de exemplu.
Liviu Alexa: Am înțeles.
Carmen Dan: Că nu e în regulă să lase telefonul și să aibă acces domnului Cristi Burci la informații care nu îl privesc.
Că nu este în regulă să facă nominalizări pentru persoane controversate.
Ei știau foarte bine că niciodată Carmen Dan nu ar accepta la Ministerul de Interne să propună sau să facă o nominalizare prin care unii sau alții să-și rezolve niște interese și să mai câștige și niște bănuți.
Pentru că să știți că înainte să plec de la Minister se vorbea că un post de inspector general ar fi undeva la 500.000 de euro
Liviu Alexa: Revenim și la asta. Revenim pentru că chiar vreau să vă întreb despre un baron, despre care știu că a încercat să facă, fără să reușească, presiuni asupra dumneavoastră, dar revenim. Îmi place mult de domnul Mișu Tudose, textele sale despre transperență, despre loialitate în politică, sigur că atunci când i-a convenit, a fugit repede afară din PSD, când a trebui să fie recuperat de Marcel Ciolacu, a fost recuperat. A fost acel război incredibil cu Cătălin Ioniță, moment în care ați spus, eu trec peste, știu contextele, nu contează acum, puțini își mai aduc aminte, dar spune Carmen Dan la un moment dat, chiar voiam să spun ceva legat de lucrările de doctorat, ziceti: “dar mă opresc să mai deschid acest subiect, că iar se supără domnul Tudose și domnul Ioniță, acest doctori în fariseism”. N-am apucat în viața asta să vă întreb ce ați vrut să ziceți, dar vă întreb acuma. Ați sugerat cumva la vremea aia că și Tudose și-a plagiat doctoratul?
Carmen Dan: Păi, să știți că au fost foarte multe persoane interesate să verifice lucrul acesta. Unele dintre doctorate au fost verificate. Foarte multe situații au fost verificate de Emilia Șercan. Chiar în cadrul Academiei de Poliție. Emilia Șercan nu a spus niciodată că în momentul în care a pățit ce a pățit cu rectorul Academiei de Poliție, primul om pe care l-a sunat am fost eu, iar eu i-am asigurat protecția și am direcționat-o către Poliție.
Liviu Alexa: Foarte bine ați făcut.
Carmen Dan: Chiar am susținut-o in demersul de a pune pe tapet, de a scoate la lumină adevărul. Pentru că a tolera astfel de atitudini din partea unor oameni care conduc până la urmă destine într-o instituție atât de importantă din sistemul de ordine și apărare publică, înseamnă că ești pe deplin conștient că vei crea un precedent, vei crea o schemă acțională și atunci din punctul meu de vedere este inadmisibil.
Un om care acceptă să fie într-o poziție, să știți că din momentul în care am devenit Ministru de Interne am dezbrăcat haina de politician și am rămas un om dedicat acelei instituții…
… pentru că le spuneam colegilor mei de fiecare dată când mai auzeam de câte o presiune politică, le spuneam, și ei sunt convinsă că-și amintesc, deși cei mai mulți sunt în rezervă acum sau au fost motivați să plece din funcții pentru că mulți au avut de suferit, deși n-au fost oamenii mei, dar au fost acuzați că au fost oamenii mei…
Nu cred că există cineva în Ministerul de Interne care ar putea să spună că eu i-am cerut să facă ceva ce excede fișei postului.
Și le spuneam că în acea instituție singurul om care face politică este ministrul. Ei trebuie să facă meseria.
Liviu Alexa: Pentru că eu am înțeles că domnul Paul Stănescu, un personaj pe care personal îl consider sulfuros chiar și azi pentru PSD, punea presiune pe dumneavoastră să faceți numiri dubioase în poliție și l-ați refuzat…
Îmi confirmați acest lucru, sau nu?
Carmen Dan: Da, dar nu numai pe dânsul.
Liviu Alexa: Poftiți?
Carmen Dan: Nu numai pe dânsul.
Liviu Alexa: Acum despre Paul Stănescu și după aceea îmi spuneți cine mai făcea. Ce voia? Carmen, pune-mi te rog șef la Olt pe ăla, pune-mi la IGPR pe ăla, la DGA punemi-l pe ăla.
Carmen Dan: Percepția extrem de greșită pe care o aveau și sunt convinsă că încă o au unii lideri politici care sunt președinți de organizați, nu numai la PSD, este aceea că dacă ai puterea să-ți nominalizezi șeful poliției, șeful jandarmeriei la tine în județ, atunci ai obținut în mod direct și o protecție.
Presupun că cei care sunt în această sferă și negociază cu oameni politici funcțiile pe care și le doresc, asta promit:
„Dom'le, pune-mă pe mine că nu o să ai nicio problemă, eu o să o am grijă de el”
Este o percepție extrem de greșită.
Dacă cineva își mai imaginează, sau eu cel puțin, din poziția de inspector șef al unei structuri de poliție la nivel județean ar însemna să fiu de-a dreptul inconștient, să acopăr aspecte penale sau să fiu într-o conivență sau să fac o presiune la parchet pentru a proteja anumite persoane care au calitate în dosarele instrumentate la nivelul parchetelor cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciariști, asta consider că este inconștiență, pentru că lucrurile astea nu pot rămâne undeva într-o zonă de care să nu afle nimeni.
Cel mai bine și cel mai corect este să câștigi ca și om politic înconjurându-te de oameni care sunt buni în ceea ce fac.
Dacă la nivelul inspectoratului județean de poliție, ca președinte de consiliu județean vorbesc de data aceasta, ai un om care își cunoaște foarte bine profesia și care are grijă în județul respectiv ca lucrurile să fie în ordine și nivelul infracțional să fie unul scăzut, atunci tu ca politician ai de câștigat.
Nu trebuie să ai un om care să îți țină la sertar dosarele penale.
Liviu Alexa: Astea sunt povești frumoase, dar în realitate toți șefii de IPJ sunt cam politic numiți. Iertați-mă!
Poate pe vremea dumneavoastră, nu am niciun motiv să nu vă cred, dar tot ce înseamnă...
Carmen Dan: Domnule Alexa, să vă mai spun ceva! Acum nu mai știu care este situația.
Dar să știți că am fost acuzată în multe rânduri de cei care, deși știau adevărul, că era o informație la care aveau acces, spuneau că tolerez schema împuternicirilor la nivelul inspectoratelor județene de poliție.
Când am intrat în Ministerul de Interne, erau doi sau trei inspectori județeni de poliție cu concursuri luate.
Restul erau cu statut de interimar.
Când am plecat, mai erau doi sau trei fără concursuri luate.
Eu am organizat concursuri și am rezistat unor presiuni fantastice de a pune oameni care erau aserviți politic.
Liviu Alexa: Cine a mai făcut presiune?
Carmen Dan: Erau situații în care lideri de la nivelul unui județ, cunoscuți, se băteau fiecare pe nominalizarea lui.
Acele concursuri au fost ținute cu prezența sindicatelor, cu înregistrare audio și video.
Nu puține au fost situațiile în care au ajuns la mine informații despre anumite persoane din sistem care erau în conivență cu politicieni și primiseră promisiunea că vor ajunge la mine pentru a fi nominalizate.
Și pentru că nu aveau succes, se duceau direct la Liviu Dragnea.
Liviu Alexa: Hopa! Și atunci, dacă se duceau la Liviu Dragnea, ce se întâmpla? Suna Liviu Dragnea la Carmen Dan?
Carmen Dan: Nici nu mai veneau la mine să mă roage, să pun pe unul sau pe altul în funcție.
Pentru că deja nu eram o persoană foarte accesibilă din punctul ăsta de vedere si atunci se gândeau că dacă se duc la Liviu Dragnea, Liviu Dragnea mă cheamă și îmi dă ordine să fac nominalizarea.
Au fost discuții pe subiecte de genul acesta și am explicat de ce nu sunt de acord.
Și nu de puține ori mi-a spus (Liviu Dragnea - n.r.) că îi pun partidul în cap.
Și nu de puține ori i-am spus că, dacă consideră că este vital ca o persoană sau alta să ocupe acea poziție, nu este nicio problemă, eu plec din poziția de ministru.
De asta spun și vis-a-vis de premierii României…
Liviu Alexa: Paul Stănescu a făcut presiuni. Liviu Dragnea a încercat să facă presiune, a făcut presiuni.
Cine a mai făcut presiuni din partid? Lideri mari…
Carmen Dan: Au fost. Și domnul Bădălău și-ar fi dorit un inspector șef la Giurgiu.
Liviu Alexa: Era baron vechi, așa a fost obișnuit și înainte.
Carmen Dan: Și domnul Fifor, la Arad, și-ar fi dorit un inspector șef la...
Liviu Alexa: Fifor sau cine?
Carmen Dan: Da! Au fost situații.
Liviu Alexa: Am înțeles! O să discutăm și despre domnul Fifor, că o să-l pomenim într-un episod.
Am acceptat la foarte multe întrebări, nici nu am ce face altceva, să folosiți acest scut al blândeții și diplomației. Poate nu puteți să îmi dezvăluiți anumite aspecte, dar vreau să vă dați jos haina de ministru și să depănăm amintiri.
Carmen Dan: Nu mai am din 2019 haina de ministru.
Și să știți că eu nu mă consider sau cel puțin despre mine, ce-aș vrea eu să creadă lumea despre mine sau să vadă lumea la mine, este în primul rând că sunt un om simplu și nu mă raportez la funcțiile pe care le-am deținut.
Și nu am o aroganță a unui om politic, pentru că ceea ce se întâmplă astăzi în spectrul politic și atitudinile politice, tipologiile politice pe care le văd în fiecare zi...
Îmi pare rău că sunt așa directă… de cele mai multe ori mă scârbesc.
Nu asta înseamnă să fii om politic…
Liviu Alexa: Ați avut cunoștință de momente șocante în care oamenii de la “pădure” sau din statul paralel să fi venit la Dragnea cu liste negre de arestari în partid care erau stabilite și aprobate cu el de față?
Carmen Dan: Nu, vă răspund foarte direct. Nu am cunoștință despre aceste aspecte.
Liviu Alexa. Am înțeles, v-am întrebat.
Carmen Dan: Însă... Eu eram ținută departe de genul acesta de discuții
Sunt persoane care sunt convinsă că au mai multe informații din acest punct de vedere.
Și dacă ar fi să identific o persoană, să știți că l-aș indica pe Codrin Ștefănescu.
Liviu Alexa: Știți cum e că nimeni nu-și mai aduce aminte de chestiile astea?
Dar uitați că și domnul Dragnea are tot felul de probleme cu memoria!
De exemplu, nu-și mai aduce aminte că a fost la tăiat de porc la SRI.
Că bea șampanie cu Laura Coduța, Kovesi pe canapea.
Că se hăhăia cu Maior și Coldea la evenimente private.
De exemplu, că a participat la o întâlnire, asta din surse foarte bune știu, cu două zile înainte de fuga fostului deputat Sebastian Ghiță, a participat la o întâlnire cu Dumbrava, cu Coldea și cu Vasile Dancu, la care s-a pus la cale această arestare.
Noroc că Ghiță avea o sursă foarte bună în cadrul unui departament special al SRI, din câte știu eu de la sursele mele, care monitorizează personajele de rang înalt și știa ce i se punea la cale.
Cum vă explicați aceste gauri de memorie? Că totuși lucrurile s-au mai întâmplat după aceea.
Uitați, Dragnea n-a recunoscut niciodată, a venit Ponta și a scos acele poze.
N-ați auzit de arestări la comandă? Niță este un exemplu bun.
Carmen Dan: Ba da! Ulterior s-a și demonstrat în anumite situații lucrul acesta…
Dar că au fost gândite, au fost stabilite într-un cerc restrâns, nu, asta nu știu. Și niciodată nu o să vorbesc despre ce nu știu.
Pot să-mi dau cu părerea, pot să spun ce cred, urmare a unor deducții logice pe care le fac sau a unor înlățuiri de evenimente. Dar nu pot să spun că știu și că am participat.
De aceea spun că presupun că sunt oameni care au fost în imediată apropiere.
Și cu care s-au discutat subiecte atât de sensibile.
Cu mine nu se discutau aceste teme, aceste subiecte.
Nu făceam parte din nucleul de oameni extrem de apropiați.
Liviu Alexa: Suntem la început de ianuarie 2016, aveți cunoștință de o vânătoare organizată la Teleorman de către Dragnea, pe care a făcut-o Dragnea sub impulsul, sub presiunile puse... ca să îi împace mai pe șleau (n.r. - pe baroni)?
O “băiețească”?
Carmen Dan: Nu am cunoștință despre acea sesiune de vânătoare, dar știu că se organizau sesiuni de vânătoare
Liviu Alexa: Dar vreau să vorbesc de acel episod, anume de la începutul 2016, pentru că am înțeles că știați și sunteți la curent cu tot ce s-a întâmplat. O noapte de împăcăciune, cum spunem noi în Ardeal, în care s-au scos cuțitele pe masă, după care s-a făcut o pace... strâmbă sau dreaptă.
Și s-a stabilit în noaptea respectivă că domnul Niță o să fie șeful Consiliului Național.
E corect ce zic până acum?
Carmen Dan: Nu știu să vă răspund și nu pot să fac afirmația aceasta, pentru că în 2016 nici măcar nu eram membru PSD.
Liviu Alexa: Păi nu, dar știați că fac această... În fine! Deci, nu știați!
Carmen Dan: Nu știu!
Liviu Alexa: Acolo apare acest fenomen interesant... Se stabilesc cu baronii aceste decizii, că Niță va fi șeful la Consiliul Național, funcție de mare anvergură în PSD.
Și la un moment dat Niță este sunat, dimineața următoare, de către Dragnea, care ii spune la rândul său că nu va mai fi nominalizat pentru că a primit un telefon de la Coldea și că, dacă va fi nominalizat Niță, Coldea o să-i aresteze pe toți în maxim trei ore după ce ies de la lucrările partidului.
Și așa apare episodul ăsta straniu în care Dragnea merge pe scenă și zice: noul președinte... va fi Mihai Fifor. Și Fifor nici măcar nu știa cu capul că va fi...
După care, la nici două zile, Constantin Niță este curentat, este arestat, motivul fiind că, de-aia era supărat Coldea, pentru că domnul Niță nu dorise ca ministru al energiei să semneze niște rahaturi de documente pentru niște corporații străine.
Dar… Hai să vedem, poate de asta vă aduceți aminte, pentru că erați deja și ministru de interne și mi-e foarte greu să cred, plus că era și responsabilitatea dumneavoastră oarecum.
Totdeauna mi-a făcut impresia că domnul Dragnea e un mitoman de joasă speță.
Mi-am adus aminte de, de-aia în mod specific, scandalul ăla penibil pe care a încercat să-l creeze când a spus la Antena 3 că a fost amenințat cu moartea și că au venit patru străini la Athenee Palace, au stat trei săptămâni. Că erau oameni din MI6 pensionați care ar fi fost tocmiți să-l omoare.
Ce știți despre asta? A fost o minciună? O încercare de îmblânzire a imaginii sale?
Carmen Dan: Nu știu foarte multe lucruri, știu doar ce a afirmat public.
Adică nu a existat un context premergător acestei afirmații în care să mă cheme și să-mi spună:
„Uite, mă simt urmărit, te rog frumos gândește-te ce ai de făcut în zona aceasta”
Pentru că eu așa am impresia. Nu a existat o astfel de discuție…
A făcut afirmația public, mi-amintesc când a făcut-o… Nu știu nici măcar să fi existat vreo consecință.
Pentru că în mod normal, dacă dânsul ar fi sesizat aceste aspecte, în mod sigur ar fi fost cercetate.
La momentul respectiv se discuta despre persoane care s-au cazat la un hotel sau ceva de genul acesta.
Și lucrurile acestea se puteau verifica fără probleme.
Dacă faci o afirmație și dacă asupra ta se exercită o presiune sau dacă simți un risc, o amenințare în ceea ce privește integritatea corporală sau viața, bine este să mergi mai departe și să rogi organele specializate să facă verificările necesare, asigurându-ți în felul acesta și protecția, imediat.
Astea sunt lucruri pe care le faci în mod firesc și în mod normal. Nu-mi amintesc să le fi cerut. Dacă le cerea...
Liviu Alexa: Nu ați făcut nicio cercetare după afirmațiile lui?
Carmen Dan: Nu am făcut nicio cercetare pentru că nu a existat o sesizare și pentru că, repet, nu am avut o discuție pe acest subiect.
Nu mi-a spus, ocupă-te de această problemă care ar fi intrat în sfera atribuțiilor ministerului.
Că atunci am fi îndeplinit o procedură și știu doar că am rugat să mi se spună dacă s-a vehiculat această informație. Că au fost trei persoane care s-au cazat la un hotel mare din București.
Și am rugat dacă se poate să obținem informații din această zonă.
Nu mi s-a sesizat, la momentul respectiv, nimic care ar putea fi un abuz.
Liviu Alexa: Pentru că nu s-a întâmplat nicio cercetare sau autosesizare, poate să fie la bază ideea că nu aveau de ce să sesizeze nici SRI, nici MAI, pentru că nu era nimic adevărat.
Carmen Dan: Sau dacă cel care face enunțul asupra acestui risc nu face o sesizare sau nu cere în mod expres.
Însă sunt convinsă că structurile de specialitate au făcut acele verificări premergătoare pentru că era o afirmație destul de gravă.
Un atentat la viața celui de-al treilea om în stat era un aspect care ar fi trebuit să facă obiectul unor verificări serioase.
Liviu Alexa: Ați fost foarte mult timp ministru de interne, după părerea mea, judecând după vremurile fierbinți pe care le-ați prins. Un război mare l-ați dus pentru eliminarea domnului Bogdan Despescu, care este în poziția de astăzi de supraviețuitor - eu așa-l consider - un mare supraviețuitor al MAI. Greu l-ați dat jos și-atuncea, îl susținea Tudose... Dar uite că ați reușit. Însă el a revenit mereu și acum, după părerea mea, el conduce de facto MAI. Care este secretul forței domnului Despescu? Îl susține "pădurea", îl susține Coldea, amândouă grupările?
Este Old Shatterhand? Cum de e așa puternic domnul Despescu?
Carmen Dan: Cred că este “băiat bun”…
Liviu Alexa: E băiat bun...
Carmen Dan: E un băiat cuminte, e un băiat care nu deranjează, un băiat care nu întreabă, un băiat care, dacă poate să facă, face și se îngrijește să poată să facă pentru că și-a strâns în jurul dânsului oameni care îi sunt loiali sau îndatorați. Și atunci e mai ușor când dai ordine și ceilalți execută. Și încet, încet, câștigi puteri. Să știți că și la momentul la care am intrat în acest conflict cu domnul Despescu, domnul Despescu era cam tot la fel - singur, nu avea adjuncții nominalizați în funcție și decidea de cele mai multe ori la nivelul Inspectoratului General singur.
Și era o temă de discuție consistentă între mine și dânsul. Aceea de a face propuneri, de a nominaliza persoane care se ocupe funcțiile de inspector general adjunct pentru ca ministrul să poată să facă ulterior verificările necesare și să opereze efectiv formatul nominalizării.
Liviu Alexa: Deci asta este calitatea, că e un băiat bun!
Carmen Dan: Da, asta cred că este calitatea că e un băiat bun, cu care mai rezolvi o chestie sau o altă chestie.
Cred că era încă din acel moment un băiat foarte bun, că altfel nu murea domnul Tudose cu el în brațe și nici nu mai avea loc acea discuție dură in care mi s-a spus clar în față că, dacă insist în a-l schimba pe domnul Despescu, o să plec eu. Și eu am zis ok, dacă e să plec eu...
Liviu Alexa: Mi-am păstrat întrebările astea, de-a lungul timpului, ce bine că vi le pun astăzi: un alt Dumnezeu intangibil din MAI este Raed Arafat; că domnul Dorin Cocoș l-a nominalizat într-un recent interviu la Anca Alexandrescu ca fiind sută la sută omul lui Coldea. El ce putere are de-i așa intangibil?
Carmen Dan: Domnul Raed Arafat conduce un minister în minister.
Liviu Alexa: Da, de asta ne-am prins.
Carmen Dan: Și face lucrul acesta în temeiul unor acte normative că, dacă ar fi așa, doar pe susținere morală sau în baza încrederii, am discuta altfel. Cred că s-ar mai găsi cineva care să își pună întrebări și să încerce să se lămurească. Domnul Raed Arafat a avut întotdeauna un sprijin la nivelul premierilor. Pe mandatele mele. Cel mai bine s-a înțeles cu domnul Tudose.
Liviu Alexa: A primit sprijin consistent de la premierii securiști, asta vreți să ziceți.
Carmen Dan: Da, concluzia ați tras-o dumneavoastră și vă felicit La un moment dat, după ce relația mea cu Raed Arafat - n-a fost o relație foarte prietenoasă. Și atunci am tot căutat soluții să duc influența domnului Arafat într-o zonă în care să o capacitez cât se poate de mult doar în sfera intervenților în situații de urgență, ocupându-se domnul Arafat de foarte multe lucruri. Știți foarte bine că vorbeam de achiziții de ambulanțe și eu nu înțelegeam de ce Ministerul de Interne trebuie să achiziționeze ambulanțe pentru Ministerul Sănătății. Uitați acum discuțiile care sunt de mare actualitate și de ce încercăm să desfințăm serviciul de ambulanță național?!
Interesul care ar putea să fie? Să avem un serviciu de ambulanță privat? Ele există și nu sunt eficiente.
Să promovăm SMURD-ul și să-l ridicăm la un nivel care să ducă în derizoriu serviciul de ambulanță? Iarăși este o temă extrem de proastă și cine îmbrățișează această idee greșește. Pentru că SMURD-ul, deși eu am fost ministru și SMURD-ul a fost un serviciu care a acționat și acționează în interiorul Ministerului de Interne, nu este un serviciu operațional atât de profesionalizat cum este ambulanța.
Liviu Alexa: Dar SMURD este legal?
Carmen Dan: SMURD-ul este un ONG.
Liviu Alexa: Nici UDMR nu este un partid politic.
Carmen Dan: Aici e de lămurit de ce fundația SMURD are atât de multă putere, dar vă invit să cercetați un pic în această zonă și să vedeți câtă susținere are în toate mediile.
Liviu Alexa: Eu am vazut câtă susținere are, de vreme ce premierii pe care i-ați avut în mandatele dvs de ministru de interne nu l-au putut "curenta". De vremea ce Băsescu nu l-a putut “curenta”, de vremea ce nici după aceea Ludovic Orban, Câțu, Marcel Ciolacu , Ciucă nu l-au putut scoate. E ca și cum ar fi un luceafăr mondial al medicinei de urgență, eu așa îl văd.
Carmen Dan: Haideți să vă spun pe scurt ce m-a deranjat pe mine și care au fost aspectele pe care am încercat eu să le duc într-o zonă de bună organizare și funcționalitate. Nu am înțeles de ce Ministerul de Interne trebuie să aibă sub bagheta domnului Arafat, în interior, o direcție medicală de peste 300 de angajați în condițiile în care Ministerul de Interne are spitale și policlinici.
Nu am înțeles de ce achizițiile pentru alte ministere ar trebui să le facă Ministerul de Interne, chiar dacă vorbim de sistemul integrat, de intervenții pe situații de urgență
Și chiar am făcut pași în sensul ăsta. Din păcate nu s-au finalizat, pentru că la momentul respectiv erau foarte multe persoane care îmi trimiteau puncte de vedere și din Ministerul Sănătății vis-a-vis de achiziția de ambulanțe.
Iar când am preluat mandatul, era o licitație în derulare care privea această achiziție, iar informațiile care au ajuns la mine erau că aceste caroserii pentru aceste ambulanțe deja există în curtea unei anume societăți…
Liviu Alexa: Se numește Deltamed, este din Cluj-Napoca, este firma prietenului domnului Arafat: domnul Gorgan se numește patronul... și cu totul întâmplător, câștigă de 12 mii de ani orice licitație. Ăsta e răspunsul.
Carmen Dan: Este motivul pentru care eu am refuzat să girez cu semnătura mea acea achiziție și la momentul respectiv am avut o discuție extrem de consistentă chiar cu Liviu Dragnea și i-am explicat de ce Ministerul de Interne nu trebuie să facă lucrul acesta pentru Ministerul Sănătății.
Chiar dacă serviciul de ambulanță este o structură care este integrată în dispeceratele integrate, pe care domnul Arafat - știți foarte bine că le gestiona - și era un proces extrem de greoi să facem să funcționeze dispeceratul integrat la nivelul Bucureștiului. Și acestea să știți că sunt lucruri explicabile pentru că dânsul își dorea foarte mult să aibă un control absolut și asupra celorlalte structuri. Și lucrul acesta deranja - și de cele mai multe ori era pe lângă lege.
De aceea a început să funcționeze atât de greu acest dispecerat integrat.
Ideea este că am obținut aprobarea ca acea achiziție să fie efectuată la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Ulterior nu s-a mai finalizat pentru că la momentul respectiv Secretar General al Guvernului era Mihai Busuioc. Și deși într-o primă fază s-a decis ca Secretariatul General al Guvernului să organizeze licitația, ulterior a trenat și nu s-a mai întâmplat lucrul acesta, motiv pentru care am fost nevoită să propun în guvern o ordonanță prin care am trasat întreaga responsabilitate în ceea ce privește achiziția de ambulanțe domnului Arafat. Adică dacă tot vrei să o faci, n-o fă cu mâna mea. Asumă-ți responsabilitatea!
Liviu Alexa: Ministrul PSD Doina Pană a fost otrăvită cu mercur și la un moment dat și-a dat demisia și a plecat să-și vadă de sănătate. Doina Pană este bine astăzi ...
Carmen Dan: Ce să zic, știu, eu am avut noroc...
Liviu Alexa: A mai existat o otrăvire, dar mai puțin mediatizată, a unui personaj puternic, Gabriel Oprea, despre care s-a vorbit puțin. Vreau să vă întreb ca fost ministru de interne - dacă ați urmărit cazul Doina Pană, mă refer instituțional. Cine otrăvește demnitari ai Guvernului acestei țări?
Carmen Dan: Din ce îmi amintesc doamna Doina Pană - la momentul respectiv ... s-a constituit un dosar. N-am auzit nimic. Probabil că încă se fac verificări… (s-a clasat intre timp - n.r.)
Liviu Alexa: Doamna ministru Carmen Dan, cine, cine otrăvește demnitari ai Guvernului? Dați-mi ceva... îngerul Gabriel e responsabil? Structuri, corporații? Cum e posibil? Gabi Oprea otrăvit - și nu este singurul exemplu…
Carmen Dan: Dacă aș ști, v-aș spune. Dar este evident că lucrul acesta se întâmplă și este foarte grav. Și genul acesta de aspecte n-ar trebui să treneze în ceea ce privește verificările. Ar trebui să existe prioritate în gestionarea verificărilor în genul acesta de dosar.
Liviu Alexa: O să mai ajungem la niste mistere din-astea. Este o mică chestie intermediară., tot anul am vrut să vă întreb pentru că la un moment dat, din postura de ministru de interne, ați scos pe gură o chestie incredibil de interesantă, șocantă, dar interesantă. Din postura pe care o aveați - ați cerut ca STS să fie eliminat din procesul de vot. Spuneați la acea vreme că, din punctul dumneavoastra de vedere, Autoritatea Electorală Permanentă poate oricând să preia prerogativele astea și că nu vedeți rostul pe mai departe ca un serviciu special să fie implicat în aceste lucruri. Și atunci, vă întreb: ați sugerat cumva la vremea aia că fraudele se fac cu ajutorul STS?
Carmen Dan: Nu, îmi mențin această poziție. Gândirea mea este și acum aceeași, pentru că dacă suntem interesați și facem o verificare, în rândul statelor civilizate, nu mă refer la alte zone, o să constatăm că suntem singura țară care își pune sistemul electoral în mâna unui serviciu de informații, pentru că, până la urmă și STS-ul are structură de informații și acces la informații.
Dar eu am făcut această afirmație după alegerile europarlamentare și referendumul din 2019, când am ieșit constant și am spus că la nivelul ministerului a fost semnalat un număr ireal de mare de tentative de fraudă la vot prin acest sistem.
Și ca să fiu mai aplicată, am să vă spun că la momentul respectiv, cu două săptămâni înainte de vot, am avut o discuție serioasă - poate mai bine de două săptămâni, ca să fiu mai exactă - cu directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale vis-a-vis de faptul că s-a mers pe ideea să se voteze simultan și la referendum și la alegerile europarlamentare cu aceleași tablete puse la dispoziție de către STS și gestionate de operatorii nominalizați de către Autoritatea Electorală Permanentă.
Și atunci am întrebat dacă tehnic este posibil. Mi s-a răspuns concret că tehnic nu este posibil acest sistem.
Și atunci am spus de ce nu sesizați că (era vorba de pregătirea actelor normative sub-secvente procesului electoral, ordonanțelor de urgență și hotărârii de guvern) de ce nu sesizați că tehnic nu este posibil lucrul acesta?
Revin acum și spun ca, cu două săptămâni înainte de vot, cam la două săptămâni după ce am avut această discuție, am constatat că n-a mai fost - ca dovadă că așa s-a și votat - că n-a mai fost absolut nici o problemă tehnică. Și o problemă tehnică care nu se putea rezolva la un moment, la un moment aproape de momentul inițial s-a putut rezolva.
Amintiți-vă că am ieșit și am spus public. Și la acel moment a fost și o comisie constituită la nivelul parlamentului, condusă de Olguța Vasilescu. Am fost la acea comisie cu dovezile, cu alertele de fraudă și cu tot felul de exemple practice vis-a-vis de cât de prost funcționează un sistem.
Vă amintiți?
Liviu Alexa: Eu țin minte și ați avut și declarația. Spuneți-mi: eu consider că STS este vinovat de fraudele astea! Că n-are cine să fie altcineva. Mama mea, de la Bistrița Năsăud, săraca, nu conduce STS.
Carmen Dan: Consider că în România, dacă suntem un stat democratic, odată ce avem o structură specializată în organizarea alegerilor, așa cum este Autoritatea Electorală Permanentă, acestea ar trebui să fie gestionate fără ingerința, fără intervenția unui serviciu de informații care să pună la dispoziție mecanisme informatice sau platforme informatice care pot influența - nu am o probă concretă - procesul electoral, că până la urmă acele tablete sunt gestionate de niște oameni, nu sunt gestionate de roboți.
Liviu Alexa: Mergem mai departe pe ideea de servicii secrete, inevitabil prin natura funcției ați avut de-a face cu structura de protecție internă din MAI, descendenta celebrei "DoiȘiUnSfert". Aici sunt foarte multe povești, despre aria de acoperire a acestei direcții, despre acțiuni bune, dar unele mai puțin bune, chiar dubioase. Și reamintesc aici incidentul din 2019 - asta nu va privește, dar să-l remintim - Ionuț Mihalache, ofițer de poliție, care a vorbit în fața camerelor despre momentul în care a primit ordin să verifice birourile celor mai importanți oameni din Poliția Română. Și a ieșit un mare tămbălău.
Cum ați lucrat cu acest serviciu secret? Cum ați colaborat? De ce se spune că face și lucruri dubioase?
Carmen Dan: La momentul în care am preluat mandatul, Direcția Generală de Protecție a Ministerului de Interne era o structură care ar fi trebuit să renască din cenușă, pentru că știți foarte bine că, după incidentul cu domnul Oprea și cu fondurile operative, această structură a trecut printr-un proces de reorganizare. Și cu acea ocazie, o foarte mare parte din atribuțiile acestei direcții au fost redirecționate către Direcția de Operațiuni Speciale, condusă de un personaj controversat, de domnul Liviu Vasilescu. El este persoana despre care la momentul respectiv, din poziția de inspector general adjunct, a sesizat domnul Mihalache.
Liviu Alexa: Revenin puțin, care-i băiat mai bun? Vasilescu sau Despescu?
Carmen Dan: Cred că amândoi sunt la fel. Și pe amândoi am luptat să îi îndepărtez din pozițiile de mare decizie pe care le-au avut. Am reușit. După ce am plecat, s-au întors, mai puternici!
Liviu Alexa: Dacă n-ați fost o fată bună, ce să vă fac?!
Carmen Dan: Eu am colaborat bine cu Direcția de Protecție a Ministerului de Interne, tocmai pentru că nu am acceptat ca persoane din exteriorul acestui serviciu și din apropierea unor sfere politice să ajungă în funcții de decizie. La momentul la care am preluat mandatul, directorul general al acelei direcții ar fi trebuit să fie un ofițer de poliție care câștigase concursul și care aștepta de șase luni de zile nominalizarea. Avea inclusiv avizul CSAT.
Și acea nominalizare întârzia să apară chiar cu riscul săvârșirii unui abuz de către premierul care nu semna ordinul de numire.
Liviu Alexa: Direcția a devenit iarăși supusă politicului, există îndoieli în multe zone din Direcția de Protecție internă, despre unii oameni, cu siguranță există întrebări mari despre vulnerabilitățile lor. De ce nu se calmează lucrurile? De ce structura asta rămâne atât de prețioasă pentru unele personaje sulfuroase?
Carmen Dan: Pentru că, evident au acces la informații și informațiile dumneavoastră știți mai bine decât mine, au o valoare ...
Liviu Alexa: Nu se gândesc mâine dimineață să “înțepe” SRI, dar dacă poți să înțepi informativ de DGPI, poți să o faci, încearcă s-o facă…
Carmen Dan: Da! Și practic se poate întâmpla lucrul acesta, pentru că bineînțeles accesul este securizat și pe nivele. Baza informațională este comună.
Liviu Alexa: Dar cu SRI și cu Edi Hellvig cum ati colaborat? Că pe lângă incidentul din 10 August, relația pare să fi fost cu hâr-mâr ...
Carmen Dan: Cu domnul Hellvig am avut comunicări strict profesionale, de vreo câteva ori de-a lungul mandatului
Liviu Alexa: Nu ați fost la șprițuri cu el? Cum făcea Dragnea (n.r. - cu Maior)?
Carmen Dan: Odată mi-a mărturisit ... N-am auzit ce ati spus…
Liviu Alexa: …un vin Opus de 1.000 de euro sticla, n-ați băut împreună ? Cum bea Coldea cu Dragnea - dau un exemplu?
Carmen Dan: Doamne fereste! Nu! Nu. O dată mi-a spus că îl întristează distanțarea de domnul Dragnea și faptul că nu mai sunt într-o relație atât de apropiată, și m-a rugat să-i și transmit lucrul acesta domnului Dragnea și să-i și amintesc că i-a făcut cadou o carte despre prietenie…
Liviu Alexa: Domnul Hellvig?
Carmen Dan: Da. Eu...
Liviu Alexa: Asta înseamnă că domnul Hellvig s-a simțit trădat în prietenie și poate că era trădat de prietenia mai mare a lui Coldea cu Dragnea.
Carmen Dan: Nu. Cred că mai degrabă făcea referire la perioada în care a folosit acea alianță politică la USL, când domnul Hellvig era într-o poziție politică care, cel puțin în primă instanță, nu avea nicio legătură cu Serviciul Român de Informații. Era politician, în poziția de politician, apoi a trecut în poziția de director al acestui serviciu. Să știți că eu am colaborat mult mai bine și mai îndeaproape cu domnul Răzvan Ionescu, care nu este un civil, nu e venit din afară. Este un militar și un bun profesionist. Dar, repet, colaborarea mea cu Serviciul Român de Informații, cu Serviciul de Informații Externe, a fost doar una strict profesională.
Liviu Alexa: Credeți, ca cetățean și fost ministru de Interne, ați colaborat mai bine cu Răzvan Ionescu, militar, SRI astăzi n-are conducere civilă, din motive interesante. Eu, personal, sincer, sunt pentru conducere militară, dar asta este părerea mea de jurnalist și de cetățean. Credeți că e bine ca serviciile secrete să aibă acest reprezentant de fațadă din civilie, din politic, provenit din politic? Sau ar trebui să ne calmăm și să lăsăm structurile să fie militare până la capăt? Cum e mai bine pentru România ca poziție? Adică, haideți să v-o dau pe aia... L-am avut pe Maior, elementul statului paralel, șprițuri europene, Hellvig, un compus politic și el cu această toleranță enormă față de Coldea, poate chiar impusă.
Carmen Dan: Nu...
Liviu Alexa: Numai un pic. Îl avem pe Vlase, colegul de partid din PSD. Nu știm ce face, dacă mai e acolo, dacă mai trăiește. Poate că așa și trebuie să fie la SIE, un personaj discret, bravo lui, dar au ei realmente un rol puternic? Sau numai ne prefacem că suntem moderni în abordare și de fapt structurile sunt conduse de militari de facto? Cum ar trebui să fie?
Carmen Dan: Nu, nu cred că ar trebui să existe această gândire bicefală. Să știți că și la Ministerul de Internet era genul acesta de organizare cu funcții care puteau fi ocupate și de civili, și de militari. Și nu e în regulă.
Funcțiile de decizie, mai ales la acest nivel, trebuie să fie ocupate de oameni cu o anumită structură profesională. Și rigoarea militară impune această structură profesională. Pentru că, dacă ești format profesional în interiorul unor norme și respecți acele norme, atunci te ghidează în activitatea pe care trebuie să o gestionezi. Respectul față de autoritate. Și prin autoritate înțeleg stat, înțeleg instituții ale statului, înțeleg imaginea României în afară și grija pentru protecția autorității statale.
Militarii percep în cu totul alte conotații aceste afirmații pentru unii care nu au greutatea pe care trebuie să o aibă. Militarii simt această greutate și întotdeauna am constatat că există această diferență de abordare, discutând cu oameni din sfera civilă care sunt supuși influențelor de tot felul, și militari de carieră, formați în acest spirit.
Liviu Alexa: Da, cu proasta excepție, Coldea. Dar o să discutăm și despre ea. Au existat informații în spațiu public că finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august, din Piața Victoriei, nu ar fi fost adevărate, aceste informații. La un moment dat și dumneavoastră ați spus că nu aveți aceste informații. Cum e real? Acuma poate sunteți mai liberă din punct de vedere politic, emoțional. Au fost...
Carmen Dan: Eu spun... da, pot să spun următorul lucru. A existat o foarte bună organizare. Dacă dumneavoastră ați putea să acceptați ideea că cineva se poate organiza extrem de bine fără bani, eu nu pot.
Liviu Alexa. Am înțeles. Bun.
Carmen Dan: Pentru că genul de organizare a fost una de factură paramilitară. Pentru că era o școală, efectiv o școală, în care se predau tehnici și tactici în anumite centre și pentru că modul acțional al celor care gestionau momentele de vârf ale manifestației din 10 august a demonstrat că lucrul acesta nu poate fi spontan. Lucrul acesta face parte dintr-o schemă pe care ți-ai însușit-o anterior. Lucrul acesta nu se putea întâmpla fără o susținere financiară serioasă.
Liviu Alexa: Și structura de protecție de ce nu v-a spus aceste date? De ce nu v-a adus aceste dovezi?
Carmen Dan: A existat...
Liviu Alexa: Sau vi le-a adus și nu puteți să vorbiți despre ele?
Carmen Dan: Nu. A existat, aveam aceste informații, însă ele trebuiau verificate. Nu putea Ministerul de Interne decât să se pregătească. La momentul la care s-a deschis dosarul 10 august, s-a mai deschis un alt dosar transmis la DIICOT, în care, în care, a existat o amplă prezentare a tuturor acestor argumente, a foarte multor imagini, a tuturor informațiilor colectate de către structurile Ministerului de Interne referitoare la organizarea acestui protest. Știți foarte bine care a fost cursul dosarului 10 august. S-a clasat și apoi s-a redeschis. Odată cu clasarea dosarului 10 august, s-a clasat și acest dosar. Ăsta nu s-a mai redeschis.
Liviu Alexa: Concret, șeful de la DGPI a venit la dumneavoastră și a zis: Doamna ministru, uitați, aici sunt tranzacțiile, aici e cașcavalul care a venit de pe Revolut, aici avem poze cum au luat bani la pungă, aici avem nu știu ce. Au existat genul acesta de informații?
Carmen Dan: A existat, a existat genul acesta de discuții referitoare la faptul că liderii #Rezist primeau în cont bani prin intermediul unor ONG-uri, că există suspiciunea că o parte din acele fonduri erau susținute prin monedă virtuală, prin servere aflate în afara României, că existau legături între membri #Rezist și persoane care făceau aceste legături și că se dau cu ocazia unor întâlniri niște plicuri care conțineau bani. Să știți că există și declarații în sensul ăsta din cercul acela, din nucleul acela de organizatori care nu erau niște personaje importante, ca să înțelegeți, erau doar niște instrumente folosite ca vârf de lance pentru gestionarea protestului.
Sunt persoane care s-au sustras din acel mediu sau care au intrat în acel mediu sub acoperire și care povesteau ce se întâmplă acolo și despre consum de droguri și despre vehicularea sumelor de bani și despre aceste tactici despre care vă vorbeam, de organizare. Despre ideea ca am fost singurul stat din Europa care a folosit copiii la protest.
Am expus copii de vârste mici la protest.
Liviu Alexa: Bun, mergem mai departe că mai avem câteva întrebări. Acuma eu vă spun că, dacă aș fi vreodată Ministru de Interne, dacă aș fi, n-o să fiu niciodată, nici șef SRI, mi-ar face plăcere, având în vedere și cariera mea profesională, să mă uit un pic în spate, așa prin arhive, prin dosare, fără să dau mai departe si sa aflu cum s-au văzut niște lucruri la un anumit moment al României? De exemplu, vă întreb, sau poate vă aduceți aminte, există câteva morți suspecte în ultimul deceniu prin Românica. Un nene, Codruț Marta, dispare fără urmă. Fostul șef de cabinet al lui Blejnar. Un tip de la Hexi Pharma alege să se bage singur într-un copac.
Și îl avem pe acest individ pe nume Costel Comana, fondatorul companiei Tel Drum, o societate care a funcționat cu acțiuni la purtător, dar asumată în continuu de presă, servicii, de cine vreți, presa serviciilor, ca fiind a lui Dragnea și care, în 2015, se sinucide, acuma nu știu dacă să pun ghilimelele sau nu, în toaleta unui avion ce mergea spre Costa Rica.
MAI a investigat aceste morți suspecte prin structurile specializate?
Carmen Dan: Nu.
Liviu Alexa: Nu. De ce?
Carmen Dan: Pentru că nu intră în sfera atribuției MAI
Liviu Alexa: Bun, dar noi discutăm despre cetățeni, niște morți suspecte. Lăsați alea cu Blejnar și cu bani cărați în afară, (operatiuni - n.r.) care depindeau de SIE sau de SRI. Nu trebuia și MAI să se...nu?
Carmen Dan: Nu. Eu nu am informații despre verificări la momentul la care am ajuns la Minister...
Liviu Alexa: Ați fost apropiată de Liviu Dragnea. A fost firma lui?
Carmen Dan: Ce anume?
Liviu Alexa: TelDrum a fost firma, este firma lui?
Carmen Dan: Eu nu am această informație, nu am această garanție, însă sunt persoane care pot spune că au fost situații în care s-a referit la TelDrum ca la o firmă de care este foarte apropiat. Însă eu acces sau o dovadă în sensul ăsta nu.
De ce spun lucrul acesta? Ca să nu credeți că ezit și că evit răspunsul la întrebare.
Este evident că, fiind din Teleorman, eu cunoșteam foarte bine firma Tel Drum, pentru că firma Tel Drum participa la licitații la Consiliul Județean, iar eu am lucrat o foarte mare perioadă de timp în Consiliul Județean și am făcut parte din comisiile de licitație. O parte din ele, nu din toate.
Ba mai mult decât atât, am fost în instanță pentru anumite dosare civile în care parte era Tel Drum, urmare a unor contestații. M-am ținut, ăsta e un fapt pe care pot să-l confirm. Tel Drum era o firmă de profil care opera la nivelul județului Teleorman și a și câștigat contracte scoase la licitație de Consiliul Județean Teleorman, și îi și cunoșteam pe cei care conduceau societatea Tel Drum pentru că erau persoane care participau la procesul de achiziție și era firesc să avem contact, mai ales în comisie.
M-am dus și la DNA și am dat declarații în anumite situații atunci când am fost citată ca martoră. Dar acces la informația reală, o probă a faptului că această societate este legată intrinsec de Liviu Dragnea prin orice variantă, inclusiv acea a acțiunilor la purtător pe care dumneavoastră le invocați, nu o am, pentru că eu nu făceam parte din cercul relațional care discuta aceste lucruri, care erau într-o zonă de, nu știu, de business ca să zic așa.
Liviu Alexa: Doamnă, ați fost omul numit, ca să nu zic, sau susținut de Dragnea pentru Ministerul de Interne. L-ați urmat după aceea, post ieșirea din PSD după închisoare în mișcarea sa politică. Si pe de altă parte îmi spuneți că n-ati fost parte din cercul lui relațional. Chestiile astea să știți că nu numai că nu se pupă, nici nu le prea crede cineva. Ori mă mințiți...
Carmen Dan: Dacă îmi permiteți, dacă îmi permiteți, eu...
Liviu Alexa: Nu vreți să dați drumul la jihad. Ăsta este feeling-ul meu.
Carmen Dan: Nu, nu este vorba despre asta. Este vorba despre faptul că eu pot vorbi deschis și fără teamă despre lucruri pe care le cunosc. Dacă eu vă spun că nu am participat la discuții despre Tel Drum, deși, pentru că relația, eu nu i-am cerut niciodată lui Liviu Dragnea nicio funcție. Vreau să înțelegeți lucrul acesta. Nu că mă scot și nu că vreau să aprecieze cineva lucrul acesta. Relația dintre mine și Liviu Dragnea a fost o relație de cele mai multe, sau din perspectiva profesională. El a știut foarte clar că dacă mă duc într-o poziție, voi munci și îmi voi vedea de treabă. Nu a fost o relație de hai să stăm la pahar, hai să petrecem la sfârșit de săptămână, hai să mergem în vizite împreună, hai să ne facem concediile împreună, hai să fim prieteni foarte apropiați.
Mai mult decât atât, eu am fost mai apropiată și din punct de vedere personal de Liviu Dragnea după ce Liviu Dragnea a ieșit din închisoare. De ce? Pentru că am considerat că are nevoie și de un om care să îi fie apropiat și pe care să-l perceapă ca prieten. Dar, discuții politice despre liste, despre oameni, discuții despre afaceri, discuții despre prieteni...
Liviu Alexa: Doamnă, doamnă…
Carmen Dan: Eu știu, și alte aspecte, la lucrurile astea nu am participat, nu am fost invitată și, credeți-mă, mi-a și părut bine că sunt într-o zonă exterioră. Pentru că nu făceau parte din mandatul pe care eu îl aveam cu girul lui Liviu Dragnea, mă refer la funcțiile ocupate. Nu mă priveau. Să știți că la un moment dat, într-un dosar, am fost întrebată dacă eu am fost vreodată la Belina și eram în Teleorman. Și am spus nu, niciodată n-am fost. Niciodată n-am fost.
LIviu Alexa: Dumneavoastră trăiați pe planeta asta? Sau pe Marte? Vă întreb, nu vreau să vă supăr, dar uitați, eu știu, și oameni din PSD pe care îi cunoașteți și cu care cu siguranță ați vorbit de nenumărate ori, despre episoade restrânse. Nu vă acuz, nu am spus că ați participat la ele. De exemplu, vă spun o discuție cu Mitică Buzatu, baronul de Vaslui, și Dragnea în care Mitică Buzatu i-a reproșat lui Liviu Dragnea că-l presează pentru niște licitații pe drumuri în Vaslui. Și i-a spus, bă, Liviule, dar chiar așa, să vii să mă ameninți cu băieții cu ochi albaștri, noaptea la mine în casă? Eu știu de asemenea presiuni făcute...
Carmen Dan: Am auzit de aceste discuții...
Liviu Alexa: Adică dumneavoastră nu știați de chestiile astea?
Carmen Dan: Am auzit de aceste discuții, dar eu vă recomand așa. N-am participat la ele. Chiar dacă au existat aceste discuții și cred că au existat, cred că lucrul acesta vi-l poate relata cu certitudine oamenii care au fost la momentul respectiv prezenți. Despre această discuție pe care dumneavoastră o indicați, am auzit și știu că la această discuție a participat în afară de domnul Buzatu și Codrin Ștefănescu. Vă rog eu, întrebați-l pe Codrin Ștefănescu în ce termeni s-a dus această discuție. Și întrebați-l pe domnul Codrin Ștefănescu dacă eu vreodată am fost interesată să aflu amănunte despre această discuție.
Liviu Alexa: Dar nici despre firmele din Brazilia, despre pământuri, case, nu știați nimic? Ale lui Liviu Dragnea.
Carmen Dan: Știam și știu că există informații că acolo ar deține, nu știu dacă dânsul neapărat, ci că există o proprietate. Și știu persoane care au fost acolo. Eu nu am fost. Nu pot să spun altceva decât ceea ce este adevărat și se poate proba.
Liviu Alexa: Ați avut vreodată presiuni, cât ați fost ministru de Interne, din partea Grupului de la Cluj, pentru anumite sugestii, să le numesc așa?
Carmen Dan: Nu, nu am avut. Am avut câteva întâlniri cu domnul Dîncu, dar nu întâlniri între noi doi, deci pe o situație punctuală, întâlniri într-un cadru general și altceva decât discuții de conveniență nu am purtat cu domnul Dîncu.
Liviu Alexa: Când, vă întreb, ați continuat să-l urmăriți pe Dragnea, să-l urmați, scuzați-mă, pe partea politică…
Îmi spuneați mai înainte, poate dintr-un sentiment din acesta mai omenesc, că era singur, că nu avea pe nimeni acolo, etc. Dar, dumneavoastră nu văzuseți cum s-a comportat cu Dăncilă? Sau cu Codrin Ștefănescu pe care l-ați menționat? Și vreau să vă întreb, totuși, ați mai rămas, inclusiv după ce Codrin Ștefănescu, părăsește, îl părăsește pe Dragnea dupa mult timp. Când a devenit Dragnea o himeră, așa cum l-ați catalogat?
Carmen Dan: De fapt am ajuns la subiectul cu care cred eu că ar fi trebuit să începem. Da. Am considerat că la momentul la care s-a întâmplat ruptura cu Viorica Dăncilă, i se datorează în mare parte Vioricăi Dăncilă lucrul acesta.
Pentru că, din punctul meu de vedere, și Viorica Dăncilă dacă este întrebată, ar trebui să-și amintească, că am avut o discuție extrem de serioasă și că i-am spus că, din punctul meu de vedere, funcția de premier vine la pachet și cu o mare responsabilitate.
Și că atunci când simți că nu poți să faci ceva, este bine să ai curajul să te duci să spui celui care ți-a dat această funcție, că te retragi. Și ar trebui să recunoască și faptul că exista o mare, mare, presiune în acel moment din partea partidului, nu neapărat direct din partea lui Liviu Dragnea vis-a-vis de ordonanța pe amnistie.
Și ce constatasem eu era că exista o înțelegere între ea și Tudorel Toader și că veneau influențe vis-a-vis de această temă din foarte multe zone. Și atunci i-am spus: “Viorica, gândește-te bine. Si nu mai mințiți și nu mai amăgiți cei care vă solicită să aveți o poziție din punctul ăsta de vedere, și spuneți foarte bine că nu considerați că este un lucru pe care ați putea să-l gestionați legal sau indiferent de cum considerați, și dacă ai curajul să faci lucrul acesta, al doilea om care pleacă după tine sunt eu”.
Aș vrea să-și amintească Viorica Dăncilă că am avut această discuție și Tudorel Toader știe despre această discuție pentru că subiectul acestei ordonanțe era un subiect discutat în toate CEx-urile partidului.
Liviu Alexa: Carmen Dan, dar când a devenit domnul Dragnea, marele lider, o himeră?
Carmen Dan: Bun, merg mai departe. Ruptura de Codrin Ștefănescu. Să știți că eu l-am văzut cu alți ochi pe Codrin Ștefănescu acum, în această perioadă din urmă.
De ce? Pentru că eu sunt omul care are capacitatea să admită, chiar dacă nu are o chimie specială cu cineva anume, că atunci când persoana respectivă are dreptate, are capacitatea să recunoască și să-i recunoască că are dreptate.
Când a intervenit acea discuție la nivelul Alianței pentru Patrie și s-a disociat imaginea lui Liviu Dragnea de partid în sine, la solicitarea dânsului, cel puțin eu așa am înțeles, l-am considerat vinovat pe Codrin Ștefănescu și am considerat că el este cel care a gestionat prost lucrurile.
Și evident că m-am așezat în spatele lui Liviu Dragnea ca jumătate din membrii de partid de la acel moment, eu nefiind un om implicat în acel proiect politic, tocmai pentru că nu aveam o chimie specială cu Codrin Ștefănescu.
Însă...
Liviu Alexa: Codrin poate fi puțin enervant, plăcut, fermecător, dar, până la urmă, în foarte multe dintre poziții, părea să fie mai pesedist decât Dragnea, îmi cer scuze, mai loial lui.
Carmen Dan: Și așa este. Codrin ca orice om, a fost la un moment dat, sau s-a manifestat într-un mod mai agresiv și din punctul meu de vedere...
Nu ne auzim, nu ne înțelegem.
Liviu Alexa: Mă scuzați. Cineva despre care nu știu să fi mâncat rahat este Codrin Ștefănescu. Însă un om care a mâncat rahat (n.r. - cu referire la Dragnea), uitați, iarăși ma uitați cu himera…
Domnul Sebastian Ghiță confirmă dezvăluirea Ancăi Alexandrescu de acum două zile, spunând într-un interviu dat pentru Adevărul că domnul Dragnea a fost la el în Serbia și i-a propus o asociere cu firma statului paralel pe energie, urmând ca, dacă se întâmplă, parteneriatul va fi agreat de domnul Sebastian Ghiță, el îi promite anularea tuturor dosarelor în numele lui Coldea…
Carmen Dan: Am citit și eu dimineață știrea. Dacă domnul Sebastian Ghiță a făcut această afirmație eu sunt convinsă că o va și susține.
Liviu Alexa: Păi, nu, aia spuneam. Având în vedere trecutul de dezvăluiri al lui Sebastian Ghiță, totul mă face să cred că este real. Dar, acum o întreb pe Carmen Dan, om care i-a fost alături... Bă, cum să te duci să vorbești ca partener al lui Coldea, când Coldea te-a băgat la pârnaie? Adică ce coloană vertebrală mai ai, Dragnea? Și atunci, iarăși revin. Când a devenit o himeră?
Carmen Dan: În momentul în care m-a mințit uitându-se în ochii mei. În momentul în care mi-a spus “lasă totul deoparte și vino în această construcție politică pentru că am nevoie să faci echipă cu mine”. În momentul în care mi-a spus că va fi alături de partid și că ne va sprijini, ne va consilia.
În momentul în care eu am considerat că, sub protecția acestei bune intenții, îmi va pune la dispoziție și vom putea să ieșim pe piață cu soluții salvatoare pentru situația dezastruoasă în care suntem.
În momentul în care am așteptat să văd că face ceea ce spune și că putem să discutăm aplicat pe programul de guvernare despre care eu vorbeam public.
În momentul în care l-am rugat insistent să ne punem într-un acord din punct de vedere al gestionării situației politice.
Din momentul în care l-am rugat ca de la prieten la prieten, ca de la camarad la camarad, să fie aproape de această entitate politică.
Pentru că are șansa să fie omul care aduce un beneficiu extraordinar românilor dându-le soluții.
Liviu Alexa: Doamnă, ce zodie este domnul Băsescu?
Carmen Dan: Habar n-am.
Liviu Alexa: Scorpion. Dar domnul Dragnea?
Carmen Dan: Cred că Scorpion.
Liviu Alexa: Așa e. Ce fac Scorpionii?
Carmen Dan: Deci despre ce știu concret vorbesc fără rezerve. Asta vreau să înțelegeți.
Liviu Alexa: Hai să vorbim despre ce știți concret și eu nu știu chiar atât de concret.
Eu cred că adevăratul motiv pentru care ați plecat ieri, într-o manieră elegantă, se referă la niște lucruri pe care am înțeles, abominabile, pe care dumnealui vi le-a făcut în timpul recent, care a trecut. Vreți să vorbim despre ele?
Carmen Dan: Este dezonorant pentru mine să vorbesc despre asta. Atât timp cât un bărbat își permite să facă afirmații de o asemenea manieră și să jignească o femeie, este dezonorant pentru mine să vorbesc despre acest lucru. Dar vreau să precizez ceva. Dacă domnul Dragnea nu va conștientiza că nu poate lupta cu o femeie cu genul acesta de afirmații și de jigniri și să se aștepte ca acea femeie să accepte lucrul acesta, se înșală.
Eu niciodată, niciodată n-am jignit pe nimeni și n-aș putea să concep vreodată să jignesc pe cineva de asemenea manieră, domnule Dragnea.
Liviu Alexa: V-a jignit la modul absolut incalificabil.
Carmen Dan: Domnul Dragnea vorbește ca un birjar despre o femeie pe care o știe de 25 de ani, care nu i-a greșit cu nimic, care nu a fost niciodată incorectă vis-a-vis de dânsul și care l-a protejat în limitele legale, care a refuzat să fie aservită unora sau altora împotriva lui și care, spre deosebire de alții care i-au fost prieteni și au gravitat ca niște sateliți în jurul dânsului, nu a beneficiat de un leu nemuncit de pe urma dânsului.
Despre asta este vorba. Nu este o amenințare.
Dar domnul Dragnea să se lupte cu mine cu argumente politice.
Liviu Alexa: De ce trebuie să se lupte?
Carmen Dan: Dacă simte nevoia să se lupte, dacă simte această nevoie, dacă consideră că eu mint, dacă consideră că a luptat pentru acest partid și a făcut lucruri extraordinare, dacă consideră că și-a respectat promisiunile pe care nici nu mai vorbesc că mi le-a făcut mie, ci le-a făcut oamenilor care au așteptat să-i sprijine și să vorbească despre ei atât, să-i salute din când în când, atunci să se lupte cu mine și să-mi aducă contraargument.
Cu ce crede domnul Dragnea, cu minciuna, cu această atitudine, eu spun foarte clar că se pune într-o poziție extrem de dezonorantă pentru un bărbat.
Aș vrea să conștientizeze lucrul acesta, dacă nu-l conștientizează este strict problema dânsului, dacă crede că eu am să accept...
De ce? Pentru că m-a perceput ca pe un om extrem de acolo.
A fost extrem de sigur, extrem de sigur de mine și extrem de convins că orice s-ar întâmpla, eu, chiar dacă nu-mi convin în anumite lucruri, plec așa cu nodul în gât și nu zic nimic ca să nu deranjez.
Am atins o limită și limita aceea nu se referă la natura personală a faptului că ne stiam de atâta timp, ci la faptul că m-a pus în fața unor oameni într-o situație în care eu n-am acceptat niciodată să fiu pusă.
Când i-am spus, haideți să găsim soluții și haideți, vă rog frumos, să vedem ce facem, pentru că oamenii așteaptă de la dumneavoastră.
Ăsta este un partid care este asociat public cu imaginea lui Liviu Dragnea, nu cu imaginea lui Carmen Dan.
Oamenii ăștia, când vorbesc cu românii, trebuie să răspundă întrebării unde este Liviu Dragnea.
Domnul Dragnea a făcut TikTok-uri in bucătărie, n-a spus odată merese (numele Miscarii Romania Suverana - n.r.).
Domnul Dragnea m-a luat într-o emisiune la Anca Alexandrescu, în care a fost cea mai umilitoare poziție în care am fost pusă.
Emisiunile Ancăi Alexandrescu țin vreo trei ore, știți și dumneavoastră.
Eu am spus în acea emisiune trei fraze și pentru două l-am întrerupt pe domnul Dragnea.
N-a vorbit despre partid. Ba mai mult decât atât.
În emisiune a intrat Diana Șoșoacă. În cinci minute a spus de cinșpe pe ori SOS.
Eu n-am reușit să spun decât de trei ori, întrerupându-l pe domnul Dragnea, Mișcarea România Suverană.
L-am rugat pe domnul Dragnea să discutăm aplicat pe programul de guvernare, pentru că este momentul.
L-am rugat pe domnul Dragnea să-mi explice și mie să explice colegilor mei de ce alegerile europarlamentare și alegerile locale nu sunt importante.
L-am rugat pe domnul Dragnea să găsească o formulă și să ne sprijine să intrăm într-un parteneriat, pentru că alta este puterea unei mișcări suveraniste la nivel național.
L-am rugat pe domnul Dragnea prezentându-i o listă cu telefoanele celor cu care am vorbit: foști parlamentari, actuali parlamentari, foști oameni politici care au vrut să ni se alăture cu condiția de a discuta 5 minute cu domnul Dragnea, cu foști miniștri cu care am vorbit, cu persoane publice cu care am vorbit.
Eugen Teodorovici e un exemplu, Șerban Nicolae, care și-au dorit discuții aplicate cu domnul Dragnea.
M-am întâlnit cu profesori universitari care au apreciat că sunt singurul politician care i-a chemat la masă să discute despre soluții și și-au dorit să vorbească cu domnul Dragnea.
Domnul Izvoranu a venit de două ori la partid să vorbim pe programul de agricultură.
La o întâlnire, cu chiu, cu vai, a participat domnul Dragnea. În timp ce domnul Izvoranu vorbea despre programul pe care l-a gândit, despre Casa Unirea, care era continuarea ideii lansate prin programul de guvernare din 2016, și despre niște programe pilot care ar fi sprijinit românii și fermierii români, domnul Dragnea se juca pe telefon.
Liviu Alexa: Asta cu jucatul... Îi place foarte tare să se joace pe telefon.
De exemplu, știți episodul când a numit-o pe Dăncilă să...
Carmen Dan: Nu ar fi nimic, domnul Alexa. Nu ar fi nimic.
Dacă domnul Dragnea mi-ar fi spus mie, omului, pe care îl știe de 25 de ani, „Băi, Dana, pe mine nu mă mai interesează politica”.
Liviu Alexa: Înțeleg.
Carmen Dan: Nu trebuie, nu trebuie să… ți-ai...
Irina Tănase, Irina Tănase, nu se mai...
Nu, Dana, eu nu am... Ok, n-am ok ca persoana să mă implic politic. N-am voie.
Vă las să... Nu vreau să mă iau la cap.
Liviu Alexa: Dar Irina Tănase a ales-o pe Viorica Dăncilă în timp ce Dragnea se juca pe tabletă.
Știți episodul ăla?
Carmen Dan: Nu știu episodul pentru că, repet, eu n-am participat la acea discuție.
Știți că a fost discuția că a fost o întâlnire, chiar cu o seară, care a durat până dimineața înaintea CEXului, la care au participat Arsene, Mihai Busuioc.
Nu mai stiu cine a participat.
Liviu Alexa: Paul Stănescu, mai mulți.
Carmen Dan: Paul Stănescu, da.
Liviu Alexa: Adică, domnul Dragnea se juca biluțe pe tabletă și Irina Tănase i-a spus: păi, dacă o alegem pe Dăncilă?
Motivul fiind că e controlabilă.
Și atunci Paul Stănescu i-a spus lui Dragnea: “Eu am plecat de aici, pentru că nu suport ca o amantă, iubită, care nu face parte din partid, să pună premieri din partid”.
Carmen Dan: A fost motivul unei discuții aprinse cu Paul Stănescu și după aceea s-au și răcit relațiile foarte tare dintre Liviu Dragnea și Paul Stănescu.
Liviu Alexa: Haideți să îndrăznim pe final, cu ce v-a jignit Liviu Dragnea atât de tare încât să aveți această stare de furie, de revoltă? Fiindcă este clar că sunteți extrem de supărată... Nu știu, a luat bani împrumut în numele partidului și a spus „mergeți la Carmen Dan, că-i plătește ea” sau ce a putut face?
Carmen Dan: E, nu, astea sunt lucruri pe care le-am putut gestiona.
Să plătesc studii pentru partid, care nu ar fi justificat decât o cheltuială fără un rezultat și un beneficiu concret pentru partid, eu n-am acceptat. Deși au fost discuții.
Liviu Alexa: La ce firmă?
Carmen Dan: Nu știu, un institut.
Un institut, ISOP, ceva de genul ăsta.
Liviu Alexa: Am înțeles.
Carmen Dan: Deci nici măcar n-am concretizat o discuție în sensul ăsta.
Și apoi colegii mei știu că am precizat de fiecare dată, orice bănuț pe care l-a avut acest partid l-am cheltuit doar cu știrea colegilor și doar cu aprobarea lor în CEx.
Și nu vă gândiți că au fost mulți, și nu vă gândiți că a venit sprijin financiar din partea domnului Dragnea.
Vă rog să nu vă gândiți la lucrul acesta, pentru că nu este adevărat.
Liviu Alexa: Vreau să... Așa sunt poveștile, eu le spun.
Să nu credeți vreo secundă că intenția mea este să vă supăr sau să vă bag un cuțit în inimă, că nu-i intenția.
Dar suntem la momentul acestor discuții.
În momentul decesului regretatului dumneavoastră soț… au rămas, la un moment dat, o situație despre care știu, niște taxe, impozite, nu vă descurcați bine financiar.
V-a jignit Dragnea atunci când a propus, așa am înțeles, zeflemitor, „hai bă, facem o chetă și pentru asta”?
Așa a zis în partid.
Cum ați perceput momentul de atunci? Dacă mai țineți minte.
Carmen Dan: Nu, nu am auzit deja a ceastă discuție în partid, dacă așa s-a exprimat...
Liviu Alexa: Eu vă spun... Am văzut, dar vă relatez un episod despre care știam.
Carmen Dan: Da, eu vă spun, relativ la acest episod, că, într-adevăr, au rămas atunci niște... niște datori în responsabilitatea mea de care trebuia să mă ocup.
Și am făcut... sau am avut slăbiciunea să spun despre lucrul acesta și să fac precizarea că mă voi descurca.
Ulterior a acestei discuții, pe care am avut-o cu Irina, mi-a spus, cu ocazia unei întâlniri următoare, să știi că are Liviu o surpriză pentru tine.
Și am zis, „ce surpriză?”
Fac precizarea că eu mă duceam de multe ori la Scroviștea cu dorința de a avea 5 sau 10 minute timp ca să înțelegeți, că nu vorbesc și nu ezit să spun lucruri.
Să-și facă 5-10 minute timp să discutăm despre problemele pe care eu consideram că trebuie să le știe. La nivel instituțional, la nivel politic. Făceam o listă și când ajungeam acolo, să știți că eu cu bună știință mai reduceam din probleme, pentru că vedeam că nu are timp și nici chef să facă lucrul acesta. Și de cele mai multe ori plecam fără să apuc să le discut sau dacă le discutam, le discutam pe repede înainte și încercam să spun chintesența chintesenței, ca să înțeleagă și măcar să nu îmi reproșeze că nu a știut. Și atunci când a făcut Irina această afirmație, el s-a sesizat și m-a luat deoparte și mi-a zis, „Uite, știu că ai niște greutăți. Te rog frumos să îmi spui de ce sumă de bani ai nevoie ca să rezolvi această problemă”.
Și eu am spus că nu am nevoie de nimic.
Și mi-a zis, „ba da, te rog frumos să îmi spui pentru că am aflat de la Irina și știu că este o sumă destul de consistentă”.
Uite, ești de acord să-ți dau eu 600 de milioane?
Vorbesc în lei vechi, da?
Ca să nu înțeleagă cineva altceva.
Și eu am spus nu, nu voi accepta așa ceva.
Nu am să accept așa ceva.
În primul rând că, din ce știu eu, dumneavoastră aveți conturile blocate și trebuie să faceți un efort financiar.
Este problema mea, o să o rezolv singur.
A insistat și discuția s-a închis în momentul în care i-am spus că sub nicio formă nu accept.
Și că dacă, dacă voi ajunge în situația să am nevoie să mă împrumut, am să-i spun dacă nu am să am altă soluție.
Dar nu a fost cazul. M-am descurcat.
Liviu Alexa: Mulțumesc pentru timpul dvs. și pentru confesiuni.
Sper că am fost și eu un partener onest în ceea ce vă privește ca jurnalist.
Și vă doresc multă sănătate și să fiti foarte bine.
Carmen Dan: Vă mulțumesc și eu.
de final…
Nu uitati sa va abonati la newsletterul meu, costa 45 lei pe luna.
Visez sa pot sa ma concentrez financiar doar pe dezvoltarea acestui proiect de analize si investigatii si sa am in continuarea (si) libertatea financiara de a ramane departe de facturile partidelor.
Doar voi ma puteti ajuta, caci nimeni din politica nu accepta jurnalistii incomozi.
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa