Opus nr. 268 - SRI se ciondaneste oficial cu CIA. Poza care il face de rahat pe Geoana. Sefii Clujului au strans langa ei drept pavaza pensionari ce sunt fosti securisti, militari si procurori
Pe mine ma sperie lipsa colaborarii dintre CIA si SRI!!!
Avem asa:
Si apoi avem asa:
Chestiile astea au trecut neobservate in presa mare, fiindca e mai important sa aflam ce a zis nea Mircea Lucescu in vestiar (felicitari, oricum!). Deci CIA ne lasa de inteles ca exista un potential pericol. SRI vine si zice ca nu stie de vreun pericol. Ce ne arata asta: ca CIA si SRI nu colaboreaza.
Zoso, cel mai citit blogger al Romaniei, zice ca miroase a razboi intre cele doua servicii.
Oricum ar fi, e de rahat. Adica poti sa intrebi clar de ce era nevoie de avertismentul public al Ambasadei SUA la Bucuresti, de ce nu s-a apelat la un protocol de informare al SRI? Era nevoie musai sa se faca acest anunt public?
Interesant.
Care este sinonimul substantivului “geoana”? Va zic eu: nesincer, prefăcut, ipocrit, fățarnic, perfid, fariseu, duplicitar, fals, născocit, amăgitor, înșelător, plăsmuit.
Avem asta:
În singurul răspuns oferit pentru Context.ro, Mircea Geoană a declarat că Rareș Mănescu nu a fost niciodată managerul campaniei sale, care a început în 11 septembrie 2024. Un e-mail intern din 5 aprilie al România Renaște obținut de reporteri îl numește pe Rareș Mănescu drept coordonator al campaniei pe București-Ilfov alături de avocata Ioana Mateș. Mănescu a spus reporterilor că din mai nu mai are nicio legătură cu această campanie. În plus, o conversație internă scursă, în septembrie, în presă arată că “Rareș Mănescu nu mai are, de cinci luni, nicio legătură cu activitatea de susținere a dlui Mircea Geoană. El nu reprezintă campania, nici pe dl Geoană și nu mai are nicio responsabilitate, de nicio natură, în cadrul campaniei”.
Apoi, azi, pe Reddit apare asta:
De aia zis, ar trebui introdus si substantivul “geoana” in DEX, se califica cu varf si indesat.
WOLT preia pierderile TAZZ, esecul puturos al Emag. Nu se va schimba nimic, stati calmi
Tazz, una dintre cele mai importante platforme de livrare din România, parte a grupului eMAG, anunță încheierea unui contract privind achiziția părților sale sociale de către Wolt, o platformă de comerț local de origine finlandeză cu operațiuni în 28 de țări.
Stati linistiti ca nu se va intampla mare lucru in privinta calitatii mancarii si a eticii livratorilor. Nepalezii si srilankezii “nostri” schimba doar culoarea ghiozdanelului si brandul.
Practic, Emag isi recunoaste esecul in aceasta piata unde Glovo are o cifra de afaceri dubla si a supt mult mai multa piata.
Azi, la vanzarea Tazz catre Wolt, cifrele Tazz arata asa: pierderi incredibile in ultimii 4 ani.
Nu va faceti griji, le preia Wolt, caci Wolt stie si mai bine sa spele banii investitorilor si sa faca dumping. E vorba de un nivel superior de ciordeala.
Cica sa ai incredere in Statul Roman
Mii de antreprenori români care au „câștigat” finanțări în ediția 2022 a programului Startup Nation au făcut investiții pe banii lor sau cu credite-punte pentru care băncile percep dobânzi, dar oamenii nu și-au primit ajutoarele de câte 40.000 EUR promise de stat. Acum, Ministerul Economiei recunoaște, într-o adresă oficială intrată în posesia StartupCafe.ro, că nu are bani suficienți pentru a face plățile.
În adresa oficială întocmită la începutul lunii octombrie 2024, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) recunoaște că în acest moment are primite 3.815 solicitări de decont de la antreprenorii care au făcut investiții în programul Startup Nation 2022.
Valoarea acestor deconturi depășește 770 de milioane de lei, dar MEAT nu are acești bani. În 2024, MEAT a primit doar 209 milioane de lei pentru plățile din program, iar la rectificarea bugetară din septembrie nu a primit niciun ban în plus pentru Startup Nation.
Programul asta de sustinere a IMM-urilor a fost din start un esec. Cele mai multe dosare s-au transformat in insolvente, banii au fost dati pentru tampenii inimaginabile, ba unii chiar si-au facut cate 10-15 firme (pe numele bunicii, matusii, unchiului), au tras banii (la primele editii) si s-au ales cu cateva sute de mii de euro moca.
Oricum, cam asta e Statul Roman - inamicul romanilor.
Un text pro Lasconi, dar care contine doua intrebari (totusi) importante
Nu imi place sa o tin matu-gaia doar cu parerile mele, daca eu va promovez ideea de a avea si alte perspective prin mine, hai sa avem si alte perspective prin altii. Exista si fani rationali ai Elenei Lasconi. Unul dintre ei este Lucian Lumezeanu,care posteaza pe facebook un mesaj pe care il consider de mega bun simt si care se refera in mica parte la sefa USR, ci, mai degraba, la ce ar trebui sa cautam cu totii. Si nu cautam. Fiindca suntem orbiti de prejudecati politice, precedente istorice, iar marile intrebari ne apar incetosat.
“Mă uit la Elena Lasconi, cu care iau în considerare să votez de altfel deși pare că se străduiește să mă răzgândească, și mi se pare că o campanie începută binișor evoluează spre rău. Va trebui însă să mă gândesc CARE E MAREA ÎNTREBARE care contează la alegerile astea.
Posibil și să fie prost sfătuită, de altfel consider o mare eroare că și-a luat consultant un bolovan care s-ar fi potrivit mai bine la Simion (doar că Simion are consultanți mai buni) și care a aberat ani de zile despre chiar electoratul USR, ba aș zice chiar că l-a jignit. Eroare de gândire din partea ei. E adevărat, mă gândesc și că strategia mare o face alt consultant, americanul, dar tot nu dă bine la nivel de detalii. E clar că sunt lacune aici când o vezi cum revine după ce a făcut gafe. Adică rău revine.
Văd la Lasconi pe o parte o tendință de a se duce cam cu capul înainte în unele subiecte pe care fie nu le stăpânește fie nu le cumpănește suficient, pe alta o epuizare care se vede și pe fața ei și pe care nici machiajul gros nu o ascunde. Și mai e și o tendință de a nu intra bine în subiectele de zi cu zi, despre nivelul de trai, acele ,,bread and butter" care interesează cea mai mare parte a populației.
Pe de altă parte, rămân la părerea că e un om onest și bine intenționat.
Și întrebările mele principale, pentru care încă - subliniez încă - nu am abandonat varianta Lasconi:
1. Dintre candidații cu șanse la turul 2, cine crezi că ar semna pentru procurori corecți și competenți la parchete? Despre Ciolacu și Ciucă știm, la Geoană ne putem imagina văzând pușcăriașii de care s-a înconjurat și încă se înconjoară. Despre Simion sper că nu are rost să vorbim.
2. Dintre candidații ăștia, cine ar numi judecători la Curtea Constituțională care să nu facă masacrele pe care le-am văzut în ultimii ani?
Ca să nu mai intrăm în discuții despre numiri de premieri, miniștri, șefi de servicii, despre atacuri la Curtea Constituțională și tot așa.
Eu înclin să cred că Lasconi ar sta mai bine aici, deși mai are un pic de timp la dispoziție să-mi arate că judec rău.
Suntem făcuți să credem că e o alegere între oameni. E o alegere între orientări, mai precis cine e cu încrengătura asta dubioasă pe care o vedem în țară și cine nu.
Cu toate astea, nu e deloc ușoară alegerea.
PS - În timp ce sunt liniștit că toți candidații cu șanse - Geoană, Ciolacu, Lasconi, Ciucă - sunt pro-europeni, cred că e runda de alegeri la care o să mă duc cu o totală lipsă de entuziasm.
Cred că avem cea mai deziluzionantă ofertă electorală de când urmăresc alegerile prezidențiale”.
Piperea acuza Guvernul de jefuirea premeditata a Fondului de Rezerva. Ce argumente are
Avocatul Piperea, actualmente europarlamentar, pare sa fie, alaturi de Petrisor Peiu, cam singurul care stie ce vorbeste pe la AUR.
Intr-o postare pe pagina sa de socializare, Piperea ne releva niste cifra, zic eu, ingrozitoare, si care ne arata ca guvernul Ciolacu s-a facut stapan pe fondul de rezerva guvernamental. Cumva, Ciolacu a profitat de faptul ca americanii si Bruxelles i-au zis sa ajute Ucraina din banii aia, ca ei nu vor zice nimic, si si-a facut siesi parte, adica primarilor PSD sau acoperind nevoi financiare ale Guvernului. Trist.
“Guvernul Ciolacu a cheltuit, între septembrie 2023 - septembrie 2024, suma de 65 de miliarde de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Adică 13 miliarde de euro.
Este un fond care ar trebui utilizat doar pentru situații de urgență sau de necesitate, cum ar fi calamitățile naturale. În bugetul pe 2024 erau prevăzute 650 de milioane. Prin ordonanțe de urgență succesive, care au ocolit procedura parlamentară de rectificare, Guvernul Ciolacu a majorat acest fond de 100 de ori. Din el face plăți discreționare.
Destinațiile acestor plăți discreționare sunt, după caz, năucitoare și penale.
De exemplu, prin intermediul Ministerului de Interne, Ciolacu a cheltuit 3,8 miliarde de lei pentru întreținerea refugiaților ucraineni și instruirea piloților militari ucraineni. Adică, 750 de milioane de euro.
De asemenea, suma de 2,8 miliarde de lei a fost direcționată către anumite primării. Nu către toate cele 3000 de primării care sunt în faliment virtual, ci către anumite primării.
Foarte mulți bani au fost trimiși, prin diverse programe și ministere, Republicii Moldova. De unde și rezultatul peste așteptări al psd pe votul din diaspora la alegerile din 9 iunie 2024.
De asemenea, cca 5 miliarde au fost alocați unor prestații sociale, majorări de pensii și compensări la facturile de energie (notă: acestea dispar în martie 2025, dar atunci vor fi trecut alegerile și, deci, psd - pnl nu vor mai fi presați să mituiască electoratul captiv sau primarii).
Nu mai puțin de 1,2 miliarde de lei s-au dus pe dobânzi bancare la creditele demențiale luate pentru a finanța dezmățul bugetar.
Acest gen de hemoragie de bani publici alocați discreționar și netransparent încalcă legea și chiar constituția, doar că CCR a cauționat hold-up - ul. Asta după ce parlamentul a aprobat ordonanța de urgență nr.73/2023 printr-o lege de aprobare. Ulterior respingerii sesizării de neconstituționalitate, Iohannis a promulgat legea de aprobare, care a devenit Legea nr. 76/2024.
Așadar, toți știau. Toți sunt vinovați. Sau proști. De plătit, vom plăti noi, copiii noștri, nepoții noștri și urmașii urmașilor noștri, în vecii vecilor.
Notă suplimentară: Guvernul Ciolacu se laudă că industrializează România. Prin ajutoare de stat acordate companiilor… E vorba doar anul acesta de 36 de miliarde de lei, adică, 2% din PIB”.
In administrația clujeană păstorită de Boc și Tișe, musteste de pensionari nababi cu 10 000 de euro pe luna
Nota: Jurnalistele Luminita Silea si Cosmina Fernoaga publica in Actual de Cluj o ancheta interesanta cu toti “specialii” stransi de Boc primarul si Tise, presedintele de judet, la Cluj. E vorba de sinecuristi politici, procurori, sefi de politie, sefi de servicii secrete, care, odata pensionati, sunt remufati la banutul public local primind “chenzine” uluitoare de mii de euro pe luna.
In ciuda crizei financiare pe care o invocă guvernanții de mai bine de doi ani, instituțiile publice continuă să fie acaparate de „pensionari de lux”, recuperați din diferite structuri: Poliție, DIICOT, Justiție, Servicii de informații etc. Oameni care se pensionează înainte de 50 de ani, pentru a se reangaja imediat în Primărie sau Consiliu Județean, cumulând astfel pensia cu salariul pentru a ajunge la venituri care i-ar face invidioși pe cei mai prolifici lideri din sistemul privat.
Mai avem apoi categoria pensionarilor de 70 chiar peste 70 de de ani care nu se mai dau duși din regiile și societățile de stat, menținuți în funcții de conducere pentru a răspunde ordinelor politice, încasând venituri lunare de mii de euro, pe care nu le ating nici măcar directorii de bănci.
– Emil Miron (foto jos), primul pensionar de lux, în vârstă de 69 de ani, este directorul Regiei de Termoficare Napoca – subordonată Primăriei. Acesta lucrează în instituție încă de pe vremea comunismului, urcând treptat de la funcția de economist la cea de director general. Miron încasează o pensie de invidiat, respectiv 12.567 de lei/lună (peste 2.500 de euro). Totodată, continuă să ocupe funcția de director general al Regiei de Termoficare, obținând salariul lunar de 32.000 de lei (peste 6.400 de euro). La această sumă se mai adaugă încă un salariu lunar, încasat de la firma Colonia Cluj, înființată de Regie împreună cu parteneri privați, respectiv 18.679 lei (peste 3.750 de euro). În total, Miron ajunge să încaseze lunar, din pensia cumulată cu salariile, suma impresionantă de12.650 de Euro.
– Ion Pantelimon este alt pensionar de 71 de ani care nu se dă dus de la conducerea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), aflată în subordinea Primăriei Cluj Napoca. Pantelimon a fost adus în partid (pe vremea când defunctul PDL era pe val), respectiv în 2004, iar surse politice spune că individul era atât de sărac încât nu-și permitea să contribuie financiar în campanii electorale, în schimb aducea multă hârtie, de la fabrica „Someș Dej”, unde lucra ca „șef de secție”. Boc l-a propulsat (în 2005-2007) pe o poziție de „director” la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP), structură deconcentrată care răspunde de infrastructura a șase județe, entitate care a fost răspunzătoare de celebrul proiect al Centurii Vâlcele -Apahida, denumită și „Centura de Aur”, în urma costurilor imense suportate de stat, care până la finalizarea lucrărilor s-au triplat%. Din 2007 Pantelimon s-a mutat la RADP, regia Primăriei Cluj, unde a stat doi ani, pentru ca mai apoi, în 2009 să revină pe funcția de „director regional” al DRDP, unde a stat până în 2013, atât cât i-a fost ținut spatele pe linie politică. A pierdut o scurtă perioadă la cunoscuta firmă Napoca Construcții, pentru ca în 2014 să fie readus de Boc la șefia RADP, loc din care, în prezent, Pantelimon încasează un salariu lunar de 31.125 de lei, la care se adaugă pensia lunară de 7.108 lei, adică aproximativ 7.700 Euro.
În vârstă de 71 de ani, Pantelimon (foto jos în mijloc) e exemplul parvenitului în sensul cel mai clasic al termenului, pentru că potrivit declarației sale de avere, toate bunurile le-a dobândit după ce a intrat în politică, după ce a obținut funcțiile menționate mai sus. Singurul bun imobiliar declarat înainte de a intra în politică e o casă de locuit, la Dej, și aceasta „moștenire” a soției. Important de menționat e faptul că în declarația de avere, Pantelimon nu menționează absolut niciun cont bancar, niciun depozit, de parcă și-ar ține miile de euro la ciorap.
– Liviu Neag este și el un pensionar de aproximativ 70 de ani, care nu se dă dus din funcția de director al Companiei de Transport Local. Neag a fos șef al Secției de Troleibuze, încă dinainte de Revoluția din 1989. El a fost păstrat la șefia acestei structuri (inițial regie a Consiliului Local care ulterior a fost transformată în societate), reușind să rămână în grațiile primarului Emil Boc. În prezent, Neag are un salariu lunar de peste 35.000 de lei și o pensie lunară de peste 12.600 de lei, un total lunar de 9.500 Euro.
– Marcel Bonțidean, fostul șef de la poliția municipală, de unde s-a pensionat destul de devreme, a fost recuperat imediat de Emil Boc, pentru a prelua șefia Poliției Locale, structură subordonată Primăriei Cluj. Bonțidean cumulează pensia cu salariul de vreo 8 ani. Dacă în 2021, Marcel Bonțidean realiza venituri lunare de 4000 de Euro, acum, din pensia de la Ministerul Apărării Naționale, salariul de director în Primărie și calitatea de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, câștigă lejer peste 5.300 de Euro/lună. (Bonțidean, foto jos, primul din stânga)
Marcel Bontidean
– Dorin Blaiu (foto jos, primul din stânga) este un alt pensionar de 60 de ani, recuperat de Emil Boc din structuri (fost general maior, comandant al Diviziei 4 ”Infanterie” Gemina), încadrat în Primăria Cluj Napoca în Cancelaria primarului, pe postul de „inspector de specialitate”. El câștigă circa 4.700 de Euro/ lună, cumulând pensia specială, beneficile de veteran de război și salariul de la Primărie.
Acești doi ultimi pensionari de lux câștigă fiecare lunar cam cât câștigă și primarul Emil Boc din salariul de la Primărie și de la Universitatea Babeș-Bolyai, plus indemnizația de membru al Agenției de Integritate (peste 4900 de Euro/ lunar sunt veniturile declarate de Emil Boc, potrivit ultimei declarații de avere).
Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, cel mai bogat dintre politicienii Clujului – fiind acționar în firme de construcții imobiliare – primește de la Consiliul Județean o indemnizație lunară de peste 16.500 lei (3.250 EURO). La capitolul venituri, Tișe declară în 2024 „darul de nuntă” de 235.954 EURO (împreună cu soția). La aceste venituri, Tișe mai declară încă peste 475.000 de EURO, din dividende de la firmele sale, dar și din depozite bancare.
Tișe are și el pensionarii pe care i-a recuperat din structuri, fără să fie clar rolul lor în administrația județeană.
– Florin Mornăilă (foto jos) a fost procuror șef al DIICOT Cluj, fiind bun prieten cu Alin Tișe, conform informațiilor din PNL Cluj. În 2022, Mornăilă s-a pensionat și a fost imediat încadrat ca „expert” în cabinetul președintelui Consiliului Județean. Fiind personal contractual, acesta nu are obligația să-și depună declarația de avere, însă soția sa, judecător, o face, astfel că din document aflăm că fostul procuror Mornăilă încasează lunar, din pensie cumulată cu salariu 31.336 lei (6.300 EURO), cu mențiunea că pensia sa ar fi de 24.000 de lei/lună, iar restul, peste 7.300, salariul de la CJ. Cum probabul salariul de la CJ i se pare prea mic, fostul procur Mornăilă se pregătește să preia funcția de conducere la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), structura subordonată Consiliului Județean, care consumă cel mai mare buget al administrației județene. Aici Mornăilă ar urma să aibă un salariu de peste 15.000 de lei.
– Călin Cotîrlă a fost șef al celebrei structuri „Doi si un Sfert” (Direcția de Informații și Protecție Internă- Cluj, fostă DIPI), primul pensionar pe care Tișe l-a angajat ca „expert” la Consiliul Județean. Cotîrlă și-a depus ultima declarație de avere anul trecut în iunie, declarând o pensie lunară de peste 8.300 lei și un salariu de peste 9.000 de lei (3.470 de EURO). Conform informațiilor Actual de Cluj, Cotîrlă se confruntă și cu o boală care l-a ținut o bună perioadă în concediu medical.
Mizilicuri secrete - Otet de cocojambo
Caut prin rafturile magazinelor mici si mari dupa mizilicuri speciale si gustoase. Va arat si voua mereu ce gasesc, ca sa va inspire.
Astazi, un otet din seva copacului de cocotier. Foarte interesant ca gust, mai putin acid ca otetul “normal” si nu are aroma de cocos la care s-ar astepta toata lumea, si care nu place unora.
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa