Opus nr. 295 - Prea multe "lebede negre" strica. De ce Ciolacu are 99% sanse. Maticiuc a luat-o peste Poponet. Televiziunile nu numai ca nu au murit, dar au decis TOTUL in 2024
Am luat o pauza de trei zile de la scris pentru ca eram cam ars la creieri, dar si pentru ca mi s-a ars calculatorul meu drag, un Mac ce ma tine de 10 ani cu darzenie, dar care a intrat la andropauza. N-am avut “timp” sa il schimb, asa ca a trebuit sa il servisez. Asta e, nu-s jurnalist milionar, dar m-am reintors la voi cu un newsletter Strict Secret dens si consistent.
Ipocritul Poponet a luat-o la maticiuc in instanta
Poponet, intitulat si Codin Maticiuc, a fost subiectul unor ample dezvaluiri (aici e linkul, reveniti la el dupa ce ajungeti la capatul acestui newsletter, caci azi avem editie grea si sa nu va pierdeti gandurile) facute de mine la finele anului 2023:
Ce s-a gandit beizadeaua de bani gata? Ca are “onoarea” nereperata si ca ar trebui sa ma dea in judecata, el, onorabilul care a stat si a baut si s-a distrat cu toate boarfele si drogatii si interlopii Bucurestiului.
Tanguitorul Poponet insa si-a luat-o grav. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis ca cererea lui de a-mi izola actul jurnalistic si de a sterge dezvaluirile lui este neintemeiata.
Multumesc din inima maestrului Veronel Radulescu, un avocat de un bun simt si de o finete intelectuala incredibile.
Strategia lui Ciolacu a fost simpla: sa ii lase pe restul sa greseasca
De cativa ani, si poate ati observat acest lucru pe Facebook, unde postez destul de constant bilete castigatoare, joc la pariuri sportive. Nu la pacanele.
Pariurile sportive au marele avantaj ca te lasa sa te sprijini pe doua toiege: statistica si calculul probabilitatilor, doua lucruri care ma pasioneaza grozav si care m-au ajutat in timp sa devin tot mai bun in a estima cele mai bune “outcome”-uri ale unui rezultat. Indiferent ca e vorba de Barcelona, de politica sau de natura umana.
Toiagul stabil este, clar, statistica. Iti ofera date certe, analizabile, frecabile, patternabile.
Toiagul elastic, cel care ma fascineaza de mor, este teoria probabilitatilor.
Teoria probabilităților este o ramură a matematicii care studiază modul în care se desfășoară fenomenele aleatoare, opuse celor numite deterministe. În lumea înconjurătoare, fenomenele deterministe ocupă doar o mică parte. Imensa majoritate a fenomenelor din natură și societate sunt stocastice (aleatoare). Studiul acestora nu poate fi făcut pe cale deterministă și, de aceea, știința hazardului a apărut ca o necesitate.
Aici, insa, se complica lucrurile. Ca si cu spritul, si cu studiul probabilitatilor, ca sa fii performant, trebuie sa te tii.
Si eu m-am tinut constant in analizarea teoriilor, schemelor si distributiilor aplicabile la meciurile de fotbal sau tenis de camp (doar astea doua sporturi ma pasioneaza), astfel incat mi-am dezvoltat un sistem personal de analiza incat sa imi imbunatatesc tot mai mult rata de castig.
Avet rabdare cu mine. Ca o sa intelegeti ca merita sa cititi aceasta introducere ce, aparent, nu are legatura cu alegerile de peste 7 zile, cand, de fapt, este esentiala pentru dezbaterea pe care v-o propun.
Una dintre schemele clasice din studiul probabilitatilor este Schema Poisson, un francez destept care se gandea la asta pe la 1800.
Schema Poisson este folosită pentru a calcula probabilitatea apariției unui număr de evenimente rare, într-un interval de timp sau spațiu dat, când probabilitatea acestora este constantă. De exemplu, care e probabilitatea ca fluviul X care inunda satul Y doar la 100 de ani, statistic, sa il inunde de patru ori intr-un an, adica ceva ce nu s-a mai intamplat.
Distribuția Poisson sau Schema lui Poisson face parte din cadrul distribuțiilor de probabilitate (repetiție) discrete, din care mai fac parte Distribuția Bernoulli, Distribuția Binomială și Distribuția sau Schema Hipergeometrică.
Ati inteles care e “jmenul” schemei Poisson? Mai ales calcularea probabilitatii unui eveniment rar ma interesa pe mine la meciurile de fotbal, dar nu ca sa pariez pe raritate, ci sa ma feresc de ea si sa nu cumva sa aleg un pariu aparent suculent care sa imi fie distrus de, sa zicem, ceva neprevazut.
Ziceti-i “lebada neagra”, dar nu numai asta poate distruge un pariu, ci si vremea la un meci de fotbal, dar si anuntul ca a murit tatal atacantului cel mai bun al echipei Z sau faptul ca tampitii de kosovari ar putea iesi de pe terenul de joc pentru un motiv ce nu tine de statistica.
Stiu, pare enervant de complicat si eu va par ingamfat turuind toate astea, dar rabdati-ma. Stiti ca prost nu is.
Bref, de cateva saptamani, observand asa, tumultul sondajelor care mai de care mai speciale, dar mai ales trendurile celor mai prost clasati, urmarind greselile de campanie incredibile ale unor candidati sau partide, radiografiind semnalele pe care le dau formatorii de opinie platiti de sau anturati cu Serviciile, m-am gandit sa aplic schema frantuzului Poisson la “situatie”. Sa vad daca ar putea exista probabilitatea unui eveniment care sa schimbe JOACA. Nope, nada, niet, nem.
Singurul sondaj, si asta e alegerea mea, in care eu cred e al lui Mirel Palada.
Sigur, se pot schimba multe, dar un lucru pare sa fie tot mai evident.
Ciolacu si Simion ar intra in 2, iar de acolo, cel putin Palada asa spune, Ciolacu ar iesi presedinte cu minim 60 la suta.
Asa ca mi-a venit sa scriu aceasta analiza, plecand de la intrebarea:
Este “vina” lui Ciolacu ca a scapat in castigator?
Distributia Poisson ne arata ca nu. Nu sunt motive ca raul X sa inunde satul Y de patru ori intr-un an, dupa cum nu sunt lucruri sau fapte sau dezvaluiri care sa il impiedice sau sa il fi impiedicat pe Ciolacu sa ajunga presedinte (repet, totul se poate schimba cand apare neprevazutul: Ciolacu poate fi arestat, ucis, se poate retrage, etc., dar deocamdata toate acestea nu sunt probabile).
Pai, sa analizam niste lucruri:
PNL a jucat cel mai prost joc politic din ultimii 10 ani ducandu-l pe popotarul imbecil Ciuca Nicolae in lupta pentru Cotroceni. Nedespartindu-se de Iohannis si lasand la butoanele strategiei electorale pampalai precum Ciucu, Rares Bogdan sau Bode, PNL l-a transformat pe Ciuca intr-o Dancila cu epoleti, iar pe Ciolacu intr-un Iohannis social-democrat. In eventualitatea unui tur 2, Ciolacu-Simion, o sa aveti surpriza sa-i vedeti chiar pe tefelistii cei mai aprigi agitandu-se sa il voteze pe presedintele PSD, doar din greata de a accepta la Cotroceni un personaj ca Simion.
Jocul asta de a persista in prostia Ciuca a avut azi punctul cel mai fierbinte (ma feresc sa zic ca a fost punctul culminant, ca liberalii mai au patru zile pentru si mai mari tampenii) prin lansarea manelei de campanie a candidatului liberal din partea unui rrom penal, marea pseudovedeta Dani Mocanu,
”De la mine Dani Mocanu dedic această melodie pentru dl președinte Nicolae Ciucăăăăă, omul care nu s-a gândit la viața lui când a fost nevoie să-și apere țara”, așa începe maneaua de susținere pentru Ciucă.
Va dati seama? Un cretin cu bani de la PNL s-a gandit sa dea din buzunar minim 100 000 de euro pentru productia videoclipului si prestatia artistului (Dani Mocanu e un manelist foarte scump), ca sa asocieze uniforma de general al Armatei Romane cu acest infractor!
Cat de disperati sa fie liberalii daca au ajuns sa se coboare intr-atat? Foarte disperati.
Eu cred ca vor atinge cu mare greu 15 la suta la parlamentare. Din contra, as sugera PSD-ului sa faca cumva si, asa cum au salvat PNL-ul de la rusine la europarlamentare, sa faca cumva din voturile alea 20 per sectie date lui Simion, sa puna macar 3 pentru PNL, fiindca in ianuarie 2025, daca PNL e foarte slab, nu va fi eligibil pentru nicio coalitie cu PSD. Si atunci vor pica propunerile de premier ca popicele.
Prea multe “lebede negre”. “Lebada neagra” a fost… mai multe. Lebedele negre lansate pe lacul electoral de PNL fie au fost papate de alte subiecte, fie nu au avut aderenta, fie “lebedele” s-au intors impotriva PNL si s-au cacat pe sageata liberala (vezi cazul vilei lui Iohannis).
O “mare” strategie a PNL a fost strategia “lebada neagra”. Aparent, ceva sfertodocti din PNL sau consultanti tampiti care au citit si ei celebra carte a lui Nassim Nicholas Taleb s-au gandit ca lucrurile se vor desfasura ca in 2014 sau 2019, si ca explodarea unor fonfleuri sau chiar dezvaluiri concrete in ventilatorul internetului ii va face pe liberali sa stea pe spate la cafele, ba chiar sa nu fie nevoiti sa faca campanie electorala. Dar calul plecase. Ma rog, “lebada neagra”.
Doar ingamfarea combinata cu stupizenia poate duce la asemenea dezastre rapide si grandioase, asa cum a generat PNL in ultima luna:
- lombrozieni politici care macaie cantice de corazon ardelenesc
- dupa ce ca esti prost si hot, mai si semnalizezi
- liberalii fac un circ imens cu nepotul lui Ciolacu, uitand ca au si ei in dulap scheletul unui nepot, mai infipt in bani public decat acontatii PSD
- sa minti ca o servitoare gravida in privinta vilei lui Iohannis
- sa arunci o saorma din carne de lebada neagra in ultima saptamana de campanie, cand romanii sunt GHIFTUITI de scandaluri si cacaturi politicianiste si nu ii intereseaza nici daca Ciolacu ar avea-o ca amanta pe Stana Izbasa.
Am spus acum cateva saptamani ca niciun scandal cu tenta sexuala nu va avea aderenta la romani in 2024:
nici acuzatiile ca George Simion este gay sau, ma rog, bisexual:
nici “dezvaluirea” cunoscuta de toti ziaristii de pe politic si anume ca Mirciulica Geoana isi scarpina prostata de ceasca cu cacauta a “consilierei” sale Ana. Maria
nici ca Ciolacu a divortat de luni bune si ca traieste o poveste de amor cu Sorina Docuz. Asa, si? Fiind barbat liber, care e problema? Aaaa, daca apareau mult zvonitele documente de ciordeli si contracte, era alta discutie. Dar zvonuri au ramas si nu a aparut (inca) nimic.
petarda Nordis a explodat in mana liberalilor. Scandalul nu a facut pui si a sucombat acoperit de masinaria PSD.
In fine, azi, liberalii au mai ars la cuptorul mass-media o “lebada neagra”, in servita de presa pe care o puteti citi AICI.
Si anume ca Ciolacu a mintit cand a spus ca ar fi zburat cu jetul privat plătit de Nordis la Nisa, alaturi de Grindeanu, Simonis si Laura Vicol, nevasta proprietarului tepei Nordis.
Recent, Marcel Ciolacu și Alfred Simonis au declarat explicit pentru G4Media.ro că nu au fost niciodată în jetul privat închiriat de Nordis.
Iar azi s-a dovedit ca Ciolacu a mintit. Da. E foarte grav ca a mintit, ca nu ar trebui sa mai faci asa ceva la acest nivel. Sau mai bine zis ca nu a recunoscut Ciolacu ca a fost in acel avion.
Astazi a dat un raspuns ok, dar putea sa il dea si acum o saptamana si nu l-a dat:
„În primul rând, nu este un jet privat al lui Nordis, închiriat. Nu este închiriat de către Nordis, fiindcă eu nu am văzut până acum un astfel de document. Dacă am fost într-un jet privat, am fost pe banii mei, personal, am fost cu fiul meu şi-n călătorii cu WizzAir, am avut şi cadourile mele făcute fiului. Nu am mers niciodată, dar niciodată, în viaţa mea privată cu vreun avion sau într-o călătorie sau într-un concediu plătit de către altcineva. Am toate documentele care vor atesta acest lucru. În al doilea rând, în acea perioadă nu eram prim-ministru. Şi eu, ca şi toată lumea, avem şi o viaţă privată”
Daca Ciolacu scoate facturile si chitantele ca si-a platit locul, scandalul se va transforma intr-o ejaculare precoce. Sigur, ramane in aer sfidarea presedintelui PSD de a nu recunoaste, de a nu-si “aminti” ca a fost cu Laura Vicol si alte fufete la Nisa. Probabil ca va deconta ceva, dar nu intr-atat pe cat au sperat adversarii politici: in Babadag, in Corabia, in Beclean sau in Stei, oamenii au alte ganduri si preocupari decat aia pe unde a umblat Ciolacu.
Si asa, scandalul are probleme de erectie: Tapalaga nu mai face cifre, nu mai face audienta. Ca nu mai are securitatea in spate sa ii viralizeze fortat articolele.
“Marea dezvaluire” are la ora 21, doar 86 000 de vizualizari. Cat un ziar regional din sudul tarii.
Dar cat tupeu sa ai tu, PNL, sa arunci in ventilator un cacacel ca asta cu Ciolacu si un avion privat, cand presedintele sustinut de tine in doua mandate, Klaus Iohannis, a calatorit in avioane private de lux DIN BANI PUBLICI spargand doar in ultimii doi ani 25 000 000 de euro?
Vedeti, de aia zic, consultantii si strategii PNL is super tampiti: au lansat in aer “lebede negre” import China, care au murit in aer, fara sa apuce sa zboare.
Nota: Marcele, ca asa iti spun pana devii presedinte al Romaniei, poate intelegi ca documentul de mai jos a fost FURAT din interiorul unei institutii de stat si a unei firme detinute de stat si controlate de liberali. Un GENDEC nu putea fi luat decat de oamenii liberalilor care au furat din TAROM si Compania Aeroporturi Bucuresti cat au putut. De ce nu ordoni tu, Marcele, Corpului de Control, un mic desant pe acolo, ca sa intelegem care e sifonul si cum e posibil ca documente ce se refera la evenimente private sa fie ciordite fara jena de infractori politici?!
“Rezultatul” tampeniilor lui Ciuca si ale liberalilor?
Acesta: Ludovica Orbanica s-a retras in aceasta seara din cursa in favoarea Lenutei Lasconi fix in mijlocul dezbaterii de la UM Digi 24 (a propos, Hunor Kelemen este de 10 ani incoace cel mai bine pregatit candidat la prezidentiale, orice ati zice).
Sigur, renuntarea lui Sica Mandolina e o frectie la un picior de aluminiu, dar pentru electoratul de dreapta inseamna mult. Mai mult decat cred unii.
Ciuca e deligitimat din postura de lider al frontului drept politic, iar Lasconi e regina Dreptei, e drept (sic!), intr-un regat ponosit, dar tot coroana se cheama ca are pe cap.
Din alt punct de vedere, exprimat de Gusa in aceasta seara si cu care sunt totalmente de acord, “endorsarea” Lenutei Lasconi de catre LuCovid este o ultima sfortare a lui Coldea de a mai arunca cu ceva vopsea pe tabloul aproape desenat al viitoarelor saptamani.
Dar tabloul cu portretul viitorului presedinte al Romaniei e deja desenat si sugereaza moaca lui Ciolacu in aceasta postura.
Este vina lui Ciolacu ca “suveranistii” au fost prosti si orgoliosi?
Pai, nu. Nici vorba, Ciolacu a avut un noroc chior pe acest segment, caci ceea ce putea constitui o mare durere de cap - o miscare politica suveranista unitara - s-a transformat intr-un mare fas.
Toti au vrut sa fie sefu’ la suveranisme - Terhes, Sosoaca, Simion, impaiatul de Georgescu, si pana la urma au ramas presedinti de scara de bloc.
Am gasit o caricatura care ilustreaza perfect degringolada de pe esichierul suveranist din 2024:
Pana la urma, cocotat pe gardul Cotrocenilor, dar fara putinta de a trece de sarma ghimpata pusa acolo de Padure, a ramas Gigica Simion.
Dar Simion va pierde din orice pozitie turul 2 cu Ciolacu. Daca intra. Mai vedem ce emotie produce alianta Ludovic Orban cu Lasconi din seara asta in zilele care vor veni. E FOARTE POSIBIL ca tefeleii sa se motiveze tare de tot in ultimele patru zile de campanie si sa il scoata pe Simion din turul 2 si sa o arunce pe Lasconi “doar de-a drecu”.
N-o spun numai eu, ci si prietenul meu Ionut Apahideanu, cu care azi dimineata la 7 dezbateam nuantele distributiei Poisson si care mi-a dat spre analiza munca lui pe tema asta, ca si ala e nebun si dotat la mansarda ca mine, incat sa se joace in particular cu probabilitati, doar de pamplezir (marii consultanti sunt la PSD si PNL, hahaha):
‘Lejenda de culori” e asta: roșu Ciolacu, oranj George, bleu Lasconi, albastru Ciucă, roz Geoana, violet Georgescu, verde Kelemen, maro Diaconescu. Dar se vor schimba multe săptămâna asta... încă o posibilă surpriză va fi… o sa vedeti.
Revenind la Georgica, cel care vedeti bine si-a auto ingropat proiectul cu casele de 35 000 de euro dovedind o superficialitate incredibila, lucrurile arata ca curu’ pentru el:
Nici macar serviciile care l-au crescut sa se faca cat de cat mare nu il mai pot ajuta.
Ce? Ziceti ca aberez? EU? Niciodata nu am fost conspirationist.
Cand zic ceva, aduc pe masa si argumente. Simion e un produs al securistilor. Aaaa, ca voi sunteti fraieri si puneti botul la el, e altceva. Aaaaa, ca voi nu stiti sa va selectati informatiile, ei bine, de aia cititi Strict Secret :)))
Liviu Alexa nu a uitat cum, cu totul “intamplator”, ONG-ul presedintelui AUR a primit banuti acum ceva ani de la SRI si angajatii sai.
Marea problema a “TUTULOR” partidelor - “Sefu’, la care dintre ture sa ne mobilizam?”
Vedeti voi, dragii lui Liviu Alexa, sunt 3 runde de alegeri, una mai importanta decat alta, una mai diferita decat alta.
Primul tur e esential pentru cei din pluton ca sa ajunga in doi si partidele care lupta pentru pozitia asta trebuie sa faca un efort urias de mobilizare.
Scrutinul intermediar e SUPER ESENTIAL fiindca deseneaza Parlamentul Romaniei pe urmatorii 4 ani si se decide daca vei fi sau nu la cascavalul guvernarii si/sau vei avea coite mari ca sa contezi in opozitie.
Al treilea tur de alegeri si al doilea tur de scrutin pentru Cotroceni e MEGA ULTRA SUPER HIPER ESENTIAL, fiindca va da “sefu’ la butoanele Romaniei”, asa ca trebuie o mobilizare eroica, dupa alte doua saptamani de munca de mobilizare care vor fi secatuit deja talpa politica a partidelor.
Un singur partid, ma rog, ONG, nu are a se teme: UDMR. Votantii maghiari vor fi disciplinati si vor bifa ambele obiective.
Unele dintre partidele de pluton, gen USR si AUR, nu au energia si structura si experienta sa duca trei asalturi consecutive, asa ca vor fi obligate sa decida pentru concentrarea fortei pe doar unul dintre asalturi.
PSD si PNL insa nu isi permit sa rateze niciun val de mobilizare, fiindca au belit ananasul: PNL poate sa ajunga si la 12 la suta in parlament, daca nu se trezeste, iar PSD este obligat sa sparga normele in fiecare din urmatoarele trei duminici pentru ca are sansa la un soi de trifecta romaneasca: o linie rosie totala in care sa aiba Presedinte, Premier, sefia Senatului, sefia Camerei Deputatilor. Adica putere totala, ceva ce nu a mai avut demult.
Ciolacu a inceput tranzitia
Ah, si ar mai putea avea si controlul SRI. Azi, jurnalistul de investigatii Catalin Tache titra pe noul sau site: Lucian Romascanu, un intim al lui Ciolacu, este in carti mari pentru sefia SRI!
Asta inseamna ca, aidoma lui Trump, dar fara sa fie inca ales, Ciolacu a inceput tranzitia spre Cotroceni, adica si mai in traducere subterana (traducator: Liviu Alexa), Ciolacu STIE ca are VERDE spre functia prezidentiala, asa cum Iohannis STIA ca guvernul Dancila va pica in 2019 si ca el va avea al doilea mandat.
Mai, suurorilor, mai, fratilor, calmati-va, v-am mai spus: totul depinde de serviciile secrete, ce naiba va tot amagiti ca e altfel?!
Singura diferenta majora e ca, cel mai probabil, Ciolacu e acum agreat de SRI, adica institutia tarii, si nu pus de traficanti de influenta precum taranoiul de Coldea, care lucra pe persoana fizica din interiorul SRI.
Si exact de aia o sa il votez pe Ciolacu. Decat sa votez un roman al securistilor francezi sau al CIA sau al servicilor ruse, macar votez un roman sustinut de serviciile romanesti. Daca atata s-a putut anul asta, asta e.
Inchei intentionat patetic aceasta analiza cu:
PS: La inceputul lui 2024, analistii politici, specialistii in pute de furnica media exprimau ferm un punct de vedere: va fi anul social media, al viralitatii internetului, adio, televiziuni prafuite si obosite! Hahaha, DOAR televiziunile au contat in 2024! Prohodul lor a fost cantat in punga!
Ce zicea un baiat smart acum doi ani
Nu Biden a decis tampenia de mai jos, e o ultima sfortare a Statului Paralel american de a-l dinamita pe Trump inainte de a incepe. Insa e foarte, foarte rau ca s-a ajuns aici:
Mi-am amintit asadar de un text aruncat in negura istoriei feisbucului scris de un baiat foarte inteligent, Daniel Enache, care zicea in octombrie 2022 asta: si va rog sa cititi de doua ori.
"Obiectivul rusesc, între înfrângerea Ucrainei sau înfrângerea Occidentului
"Rusia nu are nevoie de o victorie rapidă și decisivă în Ucraina. Armata este inutilă prea departe. O înfrângere rapidă și completă a Ucrainei nu va schimba nimic din punct de vedere geopolitic. Vor avea noi teritorii și noi populații, dar alinierea geopolitică globală va rămâne aceeași. Și vor fi în continuare forțați să jucăm după regulile altcuiva, iar sancțiunile unilaterale vor fi impuse cu impunitate.
Obiectivul pare să fie complet diferit: să forțeze Occidentul să arunce în infern cât mai multe resurse financiare și militare.
În jocul de șah, o piesă este sacrificată pentru a atrage un adversar într-o capcană din care nu poate scăpa."
"Singura întrebare este când va considera Rusia că Occidentul a fost suficient de ruinat în privința proiectului său ucrainean pentru ca Moscova să pună rapid capăt conflictului și să reia discuțiile cu un adversar slăbit din punct de vedere economic. Scopul nu este de a învinge Ucraina (reprezintă doar o sarcină secundară), ci de a învinge Occidentul, care a luat prea mult din suveranitatea noastră (dacă sancțiunile ne sunt impuse cu impunitate, atunci nu avem suficientă suveranitate)."
Ciolos, un pitic atat de mic, inca zbiara din ibric
Tudor Galos, daca nu ar fi atat de bun pe zona lui de expertiza (GDPR), ar putea la orice ora sa faca audiente enorme pe analizele lui politice:
Iohannisul Frantei, la fel de penibil ca Klaus
Pe principiul romanesc milenar “sa moara si camila vecinului”, ma bucur enorm ca nu suntem singurii cretini care insista sa aleaga jegosi in fruntea tarii. Uite ca si francezii sunt campioni la prostie. Macron, saracu’, imortalizat cersind atentia lui Trump!
Stai, Emanuela, ca ajunge Donald la Casa Alba si iti arata minetnas huziordedi!
Bitcoin, batalia esentiala pentru pragul de 100 000 de parai
Au fost multe anunturi interesante in ceea ce priveste “viata” Bitcoin - asta e un subiect pentru cei interesati de crypto si blockchain, desi ar trebui sa fie un subiect si pentru cei ce cauta sa isi protejeze detinerile de cash de bazdacurile inflatiei.
Care bitcoin a crescut enorm in ultima luna.
A fost anuntul socant din octombrie ca Microsoft se gandeste sa investeasca in Bitcoin, lucru care va fi votat in decembrie la initiativa unor actionari. Desi ideea a fost formal respinsa de boardul Microsoft, totul se va decide la vot. Chiar si asa, numai si anuntul in sine este un soc. Compania are rezerve de cash de 78 de miliarde de dolari (la luna septembrie 2024)
Sa zicem ca i-ar fi pus pe toti (scenariu ipotetic) in bitcoini. Din septembrie, aceasta moneda a crescut cu 54 la suta. Deci, azi ar fi avut 114 miliarde ca valoare. Adica un raise de 40 de miliarde. Adica un sfert din profitul pe 2023.
Ok, tot ce fac aici e sa discutam. Bitcoin ramane o moneda virtuala cu mare potential de speculatie, dar lucrurile s-au schimbat foarte mult in ultimul an.
La finele acestei saptamani, Donald Trump a participat la ceva eveniment despre crypto monede, unde a facut cateva anunturi foarte raspicate din care a reiesit clar un singur lucru: administratia sa in urmatorii ani se va implica decisiv in tehnologia blockchain si isi propune sa devina lider de inovatie. No, asta, da, atitudine!
In 2021, o tara mica, El Salvador, care statea mai rau cu banii si nu avea acces la imprumuturi, a devenit prima tara din lume care si-a asumat Bitcoin ca investitie de trezorerie a statului. Haha, de atunci, banii investiti s-au triplat.
La noi, subiectul blockchain nu exista. Isarescu are 100 de ani, e mai conservator ca o baba cu un vibrator in mana, iar politicienii nici nu stiu sa explice, daca ar fi intrebati, ce e aia blockchain.
Un tanar om de afaceri cu biznisuri in crypto a adresat recent in mod public o intrebare candidatilor la Presedintie.
Per ansamblu, omul are dreptate. Dar cine sa ii raspunda? Simion, care nu a citit 10 carti in viata lui? Lasconi, care e mai stupida ca pisicile mele? Ludovic Orban care sta in cap?
Simplistic vorbind, blockchain–urile sunt baze de date. În loc că să fie stocate pe un server central ce poate fi accesat de toți utilizatorii, înregistrările de pe blockchain sunt stocate pe computerele utilizatorilor de peste tot din lume. Acest fapt face din blockchain o bază de date distribuită cu o arhitectură peer–to–peer. “Distribuit” înseamnă că datele sunt stocate în locații multiple iar “peer–to–peer” înseamnă că nu există o autoritate centrală care deține o copie master a datelor.
Tehnologia Blockchain face datele private, permanente și verificabile. Înregistrarea datelor și tranzacțiilor este publică, însă criptarea le protejează de privirile indiscrete și alterare.
Blockchain reprezinta in opinia multor experti viitorul. Aplicabilitatea lui este imensa: de la sisteme electorale ce nu mai pot fi smantanite, pana la monede sau banci virtuale, inclusiv la sisteme de democratie digitala.
Cam cum functioneaza Guvernul Romaniei de cateva luni cu tampitii de pesedisti si penelisti in “alianta”
E o bataie de joc. Tot anul acesta a fost o bataie de joc. Dar romanilor nu le pasa, ca-s tampiti si rabdulii.
Un punct de vedere excelent al avocatului clujean Ciprian Paun
Suntem în plină campanie electorală. Țara este plină de candidați. Rețelele sociale sunt inundate de mii de reclame electorale. Vineri un meci banal, România-Kosovo.
(foto - avocatul Ciprian Paun)
Meciul a fost urmat de un scandal, amplificat de Federația de Fotbal a Kosovo-ului. Oficiali ai acestei federații și-au permis să jignească 50.000 de cetățeni români aflați pe stadion.
Apoi, instituțional, oficialii kosovari își permit să inunde presa internațională cu minciuni ordinare. Enclava recunoscută de mai multe state europene își dorește să adere la UE și la NATO.
Ni se reproșează aberant că suntem anti-albanezi.
Imnul naţional al Albaniei are o legătură strânsă cu România. Atât versurile, cât şi muzica din "Hymni i Flamurit" sunt legate de ţara noastră. Actualul imn naţional al Albaniei, "Hymni i Flamurit", a fost adoptat în 1912. Versurile sunt scrise de Aleksander Stavri Drenova, un poet de origine aromână. Iniţial, imnul a fost, de fapt, o poezie, care a apărut în "Liri e Shqipërisë", un ziar albanez din capitala Bulgariei, Sofia. Ulterior, Drenova l-a publicat la Bucureşti.
Muzica imnului îi aparţine însă marelui compozitor român, Ciprian Porumbescu. Cântecul patriotic "Pe-al nostru steag e scris Unire" a devenit astfel imnul Albaniei. Nu avem nici un diferend cu Albania , deci nu suntem anti-albanezi!
Cu toate acestea, o enclavă cât un județ, recunoscută de unii ca țară își permite, de la nivelul unor instituții naționale să își bată joc de România.
Fotbaliștii sunt persoane libere să facă ce vor și suportă individual consecințele. Instituțiile publice însă angajează statul.
Politicienii români vorbesc despre demnitate la televizor .
Un județ ignoră și sfidează România . Și caravana trece….!
Apoi ne mirăm ca suntem ignorați de Olanda sau de Austria, când noi nu putem da o replică instituțională, publică statului kosovar! (stat kosovar care are nevoie de votul României pentru a începe negocieri de aderare la UE ).
De la 1.01.2024, cetățenii kosovari pot circula în UE, în scop turistic fără viză- cu votul României!
La televizor , din nou aud discursuri despre demnitatea națională…
În timpul acesta, presa europeană e inundată de comunicatele de presă ale mincinoșilor, care ne fac rasiști după ce oficialii lor ne-au strigat “you, gypsies”. Timpul trece campaniile electorale trec și apoi ne vom supăra din nou că suntem batjocoriți de alții. De ce ?
Pentru că nu știm să spunem “destul” și să răspundem cu forța prin aparatul diplomatic național ! Veți spune că a fost doar un meci de fotbal.
De fapt , e mai mult decât asta. Este o provocare la demnitate.
Din păcate, am uitat să răspundem. Nu știu ce va răspunde UEFA, dar presiunea internațională se fundamentează tot pe faptul că noi suntem rasiști, irelevanți politic și fotbalistic și agresori !
Pentru mulți onoarea este doar o greutate la care renunță prea ușor , pentru a fi lucrurile mai simple !
HAI ROMÂNIA!
ULTIMATUM EȘUAT
de Adrian Onciu
Cu doar două luni înainte de a fi instalat la Casa Albă, Trump constată că va fi nevoit să preia o stare de fapt nu foarte gravă, ci de-a dreptul explozivă. Globaliștii lui Biden încearcă pe ultima sută de metri să-l pună pe noul președinte într-o situație fără ieșire. Escaladările din următoarele 60 de zile ar putea să facă imposibile orice negocieri de pace.
Sub pretextul intrării pe câmpul de luptă a trupelor nord-coreene (presa mainstream vorbește despre 10 până la 50 de mii de soldați, fără a prezenta dovezi credibile), Joe Biden l-ar fi autorizat pe Zelensky să folosească rachetele cu rază lungă ATACMS pe teritoriul Rusiei. Bineînțeles, este doar o figură de stil. Atât alegerea țintelor, cât și manevrarea respectivelor rachete cu ajutorul sateliților occidentali vor rămâne în sarcina Pentagonului. Zelensky doar va ieși la televizor pentru a trece în revistă eventualele pagube produse inamicului.
Președintele Putin a avertizat ferm că în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune ar însemna că ”ţările NATO sunt în război cu Rusia”. Și ar lua măsuri în consecință. Probabil prin atacarea unor ținte militare din Europa, SUA sau Orientul Mijlociu, nu neaparat cu arme nucleare. Urmând ca ulterior să se declanșeze, cu adevărat, Al Treilea Război Mondial.
Să recapitulăm evenimentele, pentru o imagine de ansamblu. În ultimele săptămâni mass-media a promovat intens știrea potrivit căreia trupe nord-coreene ar urma să ajungă în prima linie, deocamdată în regiunea rusească Kursk. Liderii politici și militari din NATO au catalogat mișcarea drept ”o escaldare fără precedent” din partea Rusiei. Apoi victoria categorică a lui Trump a fost urmată de o discuție a acestuia cu Joe Biden, la Casa Albă. În principal despre Ucraina.
Zilele trecute am asistat la inițiativa aparent ciudată a cancelarului Scholz de a-l suna pe Putin pentru a-i cere să-și retragă trupele din Ucraina. Este foarte posibil ca Scholz să fi fost un simplu mesager al lui Biden. Nemții i-au transmis lui Putin un ultimatum. Și l-au anunțat despre decizia legată de rachetele ATACMS, prevenindu-l că Franța, Marea Britanie și chiar Germania vor lua măsuri similare cu privire la propriile rachete cu rază lungă. Teoretic, inițiativele aliaților NATO au venit drept răspuns la implicarea trupelor nord-coreene și la situația disperată în care se găsesc soldații lui Zelensky, sprijiniți de mercenari occidentali.
Amenințările transmise de Scholz au avut un efect opus: Rusia a declanșat în week-end cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei din ultimele trei luni, lansând 120 de rachete și 90 de drone care au provocat daune grave sistemului energetic. ”Preşedintele rus Vladimir Putin nu vrea pace cu Kievul şi nu este pregătit să o negocieze”, a punctat Emmanuel Macron (în locul lui Scholz).
Imediat după, mass-media din SUA a anunțat ”pe surse” decizia lui Joe Biden legată de rachetele ATACMS. ”O veste grozavă!” a exclamat Alex Soros, pe rețeaua X. Și fiul lui Trump, Donald jr., a reacționat: ”Complexul militar industrial pare să vrea să se asigure că declanșează al treilea război mondial înainte ca tatăl meu să aibă șansa de a crea pacea și de a salva vieți”.
Demn de remarcat este că Donald Trump deocamdată tace. În pofida gravității extreme a gestului comis de Joe Biden, pe finalul unui mandat catastrofal. Chiar dacă fiul său a reacționat convingător pe X, ar fi indicat ca noul președinte să iasă cu o declarație fermă, înainte ca lumea să concluzioneze că a fost informat de Biden. Și că acceptă tacit o escaladare la limita nebuniei din partea Statelor Unite.
Donald Trump este președintele ales și a promis că va aduce pacea. Americanii i-au oferit un mandat clar pentru a opri războiul. El ar trebui să exercite presiuni publice asupra Pentagonului pentru ca generalii americani să nu se arunce, cu capul înainte, în aventura sinucigașă dictată de globaliștii lui Biden.
Altfel, am putea crede că Trump s-a răzgândit.
Numa’ Biden sa nu fii zilele astea. Sau democrat
A fost Trump la Casa Alba in vizita la Bideni. Dragii de ei. La Bideni ma refer. Cum tre’ sa fie sentimentul ca il primesti in casa pe cel ce iti va baga copilul, pe Hunter Biden, la inchisoare?
America e bolnava si din punct de vedere fizic. Trump a vorbit putin pe subiect
Economia americana e praf, respectul in comunitate e praf, caci pisolcosii lumii s-au strans in BRICS ca sa faca in ciuda Statelor Unite, somajul e la cote nasoale, sistemul de sanatate si asigurari e muci. Si vine si asta:
Daca pasesti pe strazile oricarui stat din America te sochezi de cate pachiderme vezi peste tot. Nu mai e vorba de “overweight”, e vorba de obezitate morbida de rangul 100.
Cand doar un sfert din populatia tarii e slim si 3 sferturi is bile de seu, ai o problema de securitate nationala, nu doar o problema de sanatate publica.
Grasii Americii impacteaza negativ tara in multe feluri: costurile medicatiei si sustinerii problemelor lor de sanatate sunt imense, obzeitatea morbida a peste 100 de milioane de americani face ca multe joburi unde se cere conditie fizica sa nu poata fi acoperite, si apoi, factura psihologica: doar nu credeti ca grasimea vine la pachet singura, nu, vine la pachet cu frustrari sociale, sexuale, probleme de self esteem, depresie grava.
Trump a vorbit foarte putin despre acest subiect in campanie. Asta poate si pentru ca e un subiect tabu in State, poate si pentru ca el insusi e obez si inghititor de tone de cola pe zi, ca sa nu mai zic de McDonalds.
Grasimea americanilor e o plaga. Va bubui la un moment dat.
Perfect adevarat
Romania, patria “mia”. Asta nu ati mai vazut-o!
Va rog sa aveti rabdare cu filmuletul. Veti intelege.
BNR a facut publice din incompetenta datele personale ale 1000 de romani
E liniste in presa platita despre scurgerea in spatiul public a datelor personale a cca 1000 persoane (cnp, telefon, email, nume prenume).
In data de 5 noiembrie, Banca Nationala a pus in circuitul numismatic o moneda si o coala de bancnote pentru care incepand cu ora 9.00 se puteau face rezervari accesand un link pe siteul bnro.ro.
Dupa terminarea rezervarilor, mii de date personale au fost urcate pe siteul BNR, din cauza incompetentilor platiti pe bani grei din banii romanilor.
Nu, nu a aparut niciun comunicat de presa cu regrete si transparenta, s-a incercat ascunderea sub presulet a incidentului.
Tot ce au facut impotentii tehnici de la BNR a fost sa dea un email alora de au facut rezervari cu urmatorul mesaj (va rog fiti atenti la “dume”, finalul e epocal, cica “cu aleasa consideratie”):
Stimate utilizator al website-ului Băncii Naționale a României,
În dimineața zilei de 05 noiembrie 2024, în urma lansării la ora 9:00 a procesului de rezervare online pentru emisiunea numismatică a Băncii Naționale a României cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii „Neptun”/a unei coli speciale, formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei - proces la care ați luat parte prin intermediul completării formularului existent pe website-ul BNR, a avut loc un incident care a generat încălcarea securității datelor dvs. cu caracter personal.
Incidentul s-a datorat unei erori de procesare din partea noastră și a avut ca efect publicarea pe website-ul instituției noastre, timp de aproximativ 1 oră, a informațiilor dvs. de identitate: nume și prenume, CNP, telefon, adresă e-mail, informații privind numărul de exemplare solicitate, sucursala de unde doriți să achiziționați produsul numismatic, dar și date de audit privind ora exactă a efectuării rezervării online.
Am acționat cu rapiditate pentru a rezolva problema generată de publicarea eronată și vă asigurăm că au fost luate măsuri pentru a minimiza riscurile repetării unei astfel de acțiuni prin restricții suplimentare de control și expunere a accesului la datele cu caracter personal.
Ne dorim ca acest mesaj să constituie o avertizare cu privire la potențialele riscuri la care ați putea fi expus, precum recepționarea de mesaje nesolicitate sau utilizarea de către persoane neautorizate a acestor date în alte scopuri, atacuri de tip phishing (primirea de e-mailuri care par a fi de la instituții legitime - bănci, companii de utilități sau instituții publice – prin care să vi se solicite informații suplimentare sau acces la conturi personale) și vishing (apelarea telefonică de către persoane care pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și cerând informații suplimentare - parole, coduri PIN - sub pretextul unei "verificări"), și o conștientizare în vederea preîntâmpinării materializării acestora, astfel încât să aveți posibilitatea de a aprecia în deplină cunoștință de cauză anumite acțiuni nedorite și de a adopta măsuri de precauție suplimentare.
În cazul în care considerați că aveți nevoie de informații suplimentare privind aspectele generate de acest incident, dar și respectarea drepturilor dvs. privind protecția datelor cu caracter personal de către Banca Națională a României, vă rugăm să ne scrieți pe adresa datepersonale@bnro.ro.
Cu aleasă considerație!
Echipa Webmaster BNR
Mi-a placut artistul asta vizual anonim
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa