Opus nr. 318 - De ce ar fi greșită alegerea unui securici ca Hellvig in fruntea Romaniei. Demnitatea e ca mușchiul - dacă n-o folosești, se atrofiază. Arhitectura reală a unei ferme de boti
Băi, stați un pic că iar ne jucăm cu focul!
După 34 de ani de la Revoluție, când românii au murit în stradă și pentru că Securitatea era stat în stat, noi vrem să punem în fruntea țării exact un produs al sistemului securistic? Păi ce facem aici, ne prefacem că n-am învățat nimic din istorie?
Eduard Hellvig, fost șef SRI, e poate un tip șarmant și cultivat. Poate chiar e mai spălat ca alții.
Dar, să fim serioși - un om care a condus serviciul secret nu poate fi niciodată cu adevărat credibil. Odată intrat în sistemul ăsta, nu mai ieși niciodată complet. E ca și cum ai încerca să scoți mirosul de usturoi din mujdei.
Gândiți-vă puțin: ce președinte ar fi ăla care știe toate secretele murdare ale clasei politice? Care are dosare despre toți și despre toate? Cum ar putea să fie vreodată imparțial când are în sertar schelete din dulapul fiecăruia?
Mai mult, ce garanție avem că n-ar transforma România într-un stat polițienesc soft? Că n-ar folosi aparatul de stat să-și urmărească adversarii? Că n-ar pune interesele "sistemului" deasupra intereselor cetățeanului?
Uitați-vă în jur în Europa - în ce țară democratică și-a ales poporul președinte un fost șef al serviciilor secrete? Nicăieri!
Pentru că democrațiile mature știu că serviciile trebuie să stea în banca lor, nu să preia frâiele puterii civile.
Și să nu-mi spună nimeni că "serviciile oricum conduc țara". Poate. Dar există o diferență uriașă între a avea influență din umbră și a pune un fost șef al serviciilor direct în funcția supremă în stat. E ca diferența dintre a avea un amant și a-l prezenta oficial soțului la masa de Crăciun.
Românii au nevoie de un președinte care să reprezinte societatea civilă, nu structurile de forță. Care să inspire încredere că lucrează pentru binele tuturor, nu pentru agenda ascunsă a unui sistem.
Nu contează cât de reformist sau de occidental se prezintă Hellvig. Un șef de servicii secret nu poate fi niciodată cu adevărat transparent și democratic. E în natura jobului să lucreze cu secrete, cu manipulare, cu puterea din umbră. L-am vazut oricum la lucru, stim deja ce toxic a fost cand si-a bagat coada in politic!
România are nevoie de un reset total al relației dintre civili și structurile de forță. Avem nevoie să rupem odată cercul vicios în care foștii securiști devin noii șefi ai statului. Pentru că altfel ne învârtim în aceeași horă: ieri Securitatea, azi SRI, mâine ce?
Nu putem construi o democrație autentică cu oamenii sistemului securist.
Nu poți face curățenie în casă cu mătura cu care ai dat pe afara praful. Iar președintele României trebuie să fie garantul democrației, nu un expert în operațiuni sub acoperire.
Las-o baltă, România! Mai bine un președinte mai puțin șmecher, dar transparent, decât unul care știe toate șmecheriile sistemului.
Pentru că țara asta merită mai mult decât să fie condusă din nou de umbre.
Demnitatea ca datorie
Unde ne-am pierdut demnitatea, români? În ce buzunar rupt am uitat-o, în care sacoșă de rafie am abandonat-o?
Ne-am învățat să stăm cu capul plecat. La ghișee, la doctori, la primării, la școală. Îi învățăm și pe copiii noștri asta - că dacă vrei să supraviețuiești în România, trebuie să taci și să înghiți. Să zâmbești când ți se pune un pix în față să semnezi că ești de acord. Să spui "săru-mâna" când ți se aruncă o hârtie peste tejghea.
Bunicii noștri aveau demnitate și când n-aveau ce pune pe masă.
Tăceau și răbdau, dar nu-și vindeau verticalitatea pentru un blid de linte. Nu se gudurau pe la uși să primească favoruri. Demnitatea era tot ce le mai rămăsese după ce comuniștii le luaseră totul - și n-au dat-o la schimb nici măcar pentru pâine albă.
Azi ne vindem demnitatea pe bucăți, ca la talcioc. Un pic pentru un post călduț la stat. Alt pic pentru o adeverință mai rapidă. Încă un pic pentru un diagnostic mai blând. Ne-am transformat într-un popor de șmecheri mici care știu să se descurce, să găsească portițe, să dea ciubucuri și să facă plecăciuni.
Ne uităm în jos când vedem nedreptăți, că "așa e în România". Ridicăm din umeri când auzim de hoții și spunem "măcar ăsta mai și face ceva". Ne-am obișnuit cu mizeria morală cum se obișnuiește câinele cu lanțul - până nu-l mai simte.
Dar știți care-i faza? Demnitatea e ca mușchiul - dacă n-o folosești, se atrofiază. Dacă n-o exersezi, dispare. Și-am ajuns un popor cu demnitatea atrofiată, care preferă să se vaite la o bere decât să spună "Nu!" când trebuie.
E timpul să ne recăpătăm verticalitatea. Să ne aducem aminte că suntem urmașii unor oameni care au preferat să moară în picioare decât să trăiască în genunchi. Că avem în ADN demnitatea țăranului care-și apăra pământul cu prețul vieții, a intelectualului care n-a semnat pactul cu diavolul nici în pușcărie.
Nu ne trebuie revoluție - trebuie doar să ne aducem aminte cine suntem. Să spunem "Nu!" când ni se cere să ne compromitem. Să ieșim din rând când vedem nedreptăți. Să ne învățăm copiii că demnitatea face mai mulți bani decât șmecheria, pe termen lung.
Pentru că fără demnitate nu suntem decât niște furnici care se calcă în picioare să ajungă primele la firimituri. Iar noi suntem făcuți pentru mai mult de atât.
Hai să începem cu lucruri simple: să ne uităm funcționarul în ochi când ne tratează ca pe ultimii oameni. Să cerem respect când ni se vorbește de sus. Să nu mai dăm șpagă "că așa merge treaba". Să nu mai acceptăm jumătăți de măsură și promisiuni deșarte.
Pentru că demnitatea nu e un lux - e aerul fără de care o națiune se sufocă încet, până devine o turmă de sclavi zâmbitori care-și vând și mama pentru un loc mai în față la coadă.
Veste excelentă: Clotilde Armand a pierdut procesul cu ANI și rămâne fără mandatul de parlamentar
Va spun sincer, m-am bucurat maxim:
"Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri recursul făcut de Clotilde Armand și rămâne fără mandatul de parlamentar câștigat în urma alegerilor din 1 decembrie. “
După decizia ÎCCJ, Comisia de validare a mandatelor din Senat, cel mai probabil, nu îi va valida mandatul de senator. În luna martie, la Curtea de Apel, Clotilde Armand (USR) a pierdut procesul cu ANI.
Aiiiiii, ce mă mai distrez! Vipera și-a luat-o peste bot, cred ca noaptea asta vezica sa va produce numai acid!
Ei bine, lucrurile se complica pentru madama: nu mai are protecția imunității parlamentare, așa ca am vaga impresie ca vom mai auzi de ea si de la DNA citire!
OMV s-a certat definitiv cu Gazprom
Compania austriacă OMV și-a reziliat contractul cu Gazprom. Contractul de furnizare de gaze, semnat în 2006 și prevăzut să dureze până în 2040, a fost reziliat din cauza „numeroaselor încălcări ale obligațiilor contractuale din partea Gazprom Export”, a explicat compania austriacă, adăugând că anularea intră în vigoare imediat.
După cum a subliniat OMV, toate riscurile potențiale cauzate de încetarea livrărilor Gazprom „au fost pe deplin diversificate prin surse alternative de gaze în ultimii trei ani”. Concernul a raportat în noiembrie că a asigurat aprovizionarea cu gaze prin conducte din Norvegia și a contractat volume suplimentare pe termen lung de gaze naturale lichefiate. În același timp, a rezervat capacitate de tranzit în Germania și Italia pentru a transporta GNL regazificat în țară de la terminalele offshore din aceste țări.
OMV nu a mai primit gaze de la Gazprom de la jumătatea lunii noiembrie, motivul fiind un litigiu între părți. În noiembrie, o instanță de arbitraj a acordat companiei austriece despăgubiri în valoare de 230 de milioane de euro din cauza livrărilor neregulate de gaze ale Gazprom Export către Germania, care s-au oprit în septembrie 2022. OMV a declarat că va compensa această sumă prin plăți pentru exporturile de gaze către Austria. Partea rusă a considerat acest lucru drept neplată pentru livrările de gaze și le-a întrerupt.
Otrava care ni se servește în restaurante. O porție are până la 14 aditivi și 40 de grame de sare
InfoCons a făcut un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor din categoria „Ciorbe ce se comercializează în restaurante” și a descoperit ciorbe cu până la 14 aditivi și 38,8 grame de sare pe porție.
Potrivit InfoCons, fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm online operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel: Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt: E536 ferocianura de potasiu, E621 monoglutamat de sodiu, E631 inozinat disodic, E631 inozinat disodic, E627 guanilat disodic.Pe locul 2 se regăsesc: E415 guma xantan, E220 dioxid de sulf, E300 acid ascorbic. Pe locul 3 se regăsesc: E100 curcuma, E330 acid citric, E1422 amidon modificat.
Toate produsele studiate au avut următoarele informații: „Valoarea energetică este cuprinsă între 17 kcal și 285 kcal. Cantitatea de sare variază între 0.02g și 7.76g raportată la 100 g de produs.
Atenție! În cazul în care se consumă 500 grame de ciorbă atunci cantitate de sare va ajunge la 38.8 grame de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0.33g și 6.49g raportată la 100 g de produs. În cazul în care se consumă 500 grame de ciorbă atunci cantitate de zahăr va ajunge la 32.45 grame de zahăr”, mai reiese din cercetarea InfoCons.
Asadar, pentru ca Statul doarme si noi suntem nepăsători, suntem otrăviți de furnizorii de mâncare cu acordul nostru. Trist.
Deparazitarea necesară
de Dan Diaconu
Știu că e o perioadă în care toți suntem cuprinși de pesimism. Așa se întâmplă atunci când puterea este uzurpată. Lovitura de stat dată de Plăvan în cârdășie cu cei nouă membri ai Curții Constituționale este un act de agresiune de o dimensiune nevăzută de la instaurarea Dictaturii Regale a deviantului Carol al Doilea. Iată că a venit tot o jivină nemțească, mult mai degenerată(spre deosebire de Carol al Doilea ăsta e o râmă impotentă) care ne conduce către o negură similară. Mult mai grav este că întreaga clasă politică autohtonă - cu câteva mici excepții - s-a aliniat în spatele jigodiei, sprijinind lovitura de stat, așa cum au sprijinit și teroarea COVID.
Sunt cât se poate de încredințat că lucrurile nu vor rămâne așa. Plăvanul e deja pe un teritoriu al nisipurilor mișcătoare, iar întreaga operațiune pe care a făcut-o e lovită de nulitate absolută. În ciuda a ceea ce se stipulează, Curtea Constituțională nu are drept să reglementeze toate aspectele vieții, ci strict să vegheze la respectarea Constituției. Asta înseamnă că nu poate veni un comunicat de la CCR prin care să se stipuleze că, de mâine, șapca trebuie purtată pe urechea stângă pentru că ar fi un abuz în serviciu! Acesta este temeiul pe baza căruia putem spune că toți judecătorii de la CCR sunt eminamente penali. Să nu uităm că CCR a dat trei lovituri de stat anul acesta:
Aprobarea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare(în ciuda prevederilor constituționale);
Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă(tot neconstituțional);
Invalidarea turului 1 de scrutin al alegerilor prezidențiale(o chestie care sfidează nu doar Constituția, ci și bunul simț).
Chiar și pentru un stat bananier precum România tot acest abuz continuu al Curții Constituționale este mult prea mult. E clar că instituția în cauză e o cârpă inutilă care a transformat România într-o formă fără fond, într-o țară în care bunul plac al oricărui nemernic ajuns la butoane, devine normă legală. Fără doar și poate, ceea ce s-a întâmplat anul acesta este un temei suficient de solid pentru ca cei nouă descreierați să fie inculpați, să le fie confiscate averile și să putrezească în pușcărie până la sfârșitul vieții. N-ar trebui să vi se pară excesive pedepsele întrucât au produs pagube imense țării. Dacă luăm doar suma de 280 milioane euro - cât au costat alegerile - puteți înțelege de ce trebuie ca tuturor - inclusiv Plăvanului - să li se confiște averile. Iar pușcăria este destinația normală și necesară pentru trădare.
Trebuie însă să mai discutăm ceva și v-aș mulțumi dacă ați reuși să transmiteți ideea pe care o voi expune în continuare către cât mai mulți oameni. Suntem într-un moment de cotitură, unul dintre acele momente în care se despart apele. La Revoluție am avut un asemenea moment, dar l-am ratat. Să facem un scurt bilanț. Datoriile făcute de clasa politică a României sunt de peste 20 de ori mai mari decât datoria făcută de Ceaușescu. Ceaușescu a făcut tot ceea ce vedeți și, mai ales, ceea ce nu mai vedeți, în țară. Toate hidrocentralele, toate blocurile din orașe, toate întreprinderile demolate de lăcustele venite după Revoluție, toate clădirile instituțiilor publice s.a.m.d. Ceaușescu a făcut atât de multe încât nulitățile venite după Revoluție nu au reușit nici măcar să întrețină. „Atenție, cade tencuiala!” este anunțul care ne arată cât de jos am ajuns. Când Nicu Ceaușescu a spus că „voi n-o să puteți nici măcar să zugrăviți ceea ce a făcut tata”, am luat-o ca pe-o figură de stil. Acum, când vedem cum clădiri întregi stau să se prăbușească din cauza proastei administrări înțelegem că bietul Nicu a avut dreptate.
Pentru că am adus în discuție cele 280 milioane de euro aruncate la gunoi de către Curtea Constituțională și Plăvan, trebuie să punem în context întregul tablou al celor peste 200 miliarde de EURO datorie publică. Cine-a făcut-o și, mai ales, de ce? Ce s-a ales din acești bani? Cine e vinovat pentru existența datoriei, mai ales în condițiile în care NU SE VEDE ABSOLUT NIMIC? Cine e vinovat?
Există un răspuns scurt: TOȚI POLITICIENII care s-au succedat după Revoluție. Începând cu primele împrumuturi primite de România și până la ultimul dolar împrumutat la comandă, trebuie să se identifice răspunderea. Știu, politicienii se ascund după faptul că odată aleși „votează după propria conștiință”. OK, votezi după propria conștiință, dar dacă ai conștiința murdară și ai produs jafuri, atunci trebuie să răspunzi. Banii pe care acum România îi datorează pentru nimic, bani care, de fapt, s-au scurs alături de alți bani în afara țării, toți acești bani trebuie să vină la pachet cu răspunderi grele. STATUL ROMÂN TREBUIE DEPARAZITAT. Și, vă garantez, VA FI DEPARAZITAT!
Într-o primă fază trebuie să se interzică accesul la viața politică a tuturor politicienilor care au fost - într-un fel sau altul - la conducerea țării. Nu doar a celor care au ocupat funcții înalte. Cât a condus PSD, PNL, UMNR s.a.m.d. au furat cot la cot și parlamentarii, primarii, consilierii, până la ultimul membru de partid. Așadar, TOȚI trebuie să aibă interdicție până la stabilirea vinovățiilor. Și, de asemenea, pentru a pregăti cea de-a doua fază, trebuie să li se interzică părăsirea teritoriului țării până la stabilirea existenței sau nu a unei vinovății. Asta deoarece în cea de-a doua fază trebuie anchetat întreg jaful făcut pe bani publici. Vă rog să înțelegeți că dacă mâine sunteți prinși furând din magazin sunteți băgați la pușcărie. Ăștia n-au furat mărunțiș din magazin, ci au furat o țară întreagă, picătură cu picătură. V-au jefuit fără să vă dați seama! Deci, este mai mult decât necesară purificarea țării prin tragerea la răspundere a tuturor celor care s-au făcut vinovați de jaf. Aceștia sunt însă doar uneltele. Trebuie să li se stabilească vinovăția pentru ca, pe baza mărturiilor lor, să se poată ajunge la peștii cei mari. Iar peștii cei mari sunt atât aici, pe teritoriul țării, cât și în afara țării; investigarea lor este mai mult decât necesară. Probabil nu se va recupera cea mai mare parte a banilor, dar trebuie înțeles mecanismul și pronunțate sentințe pentru a finaliza purgatoriul necesar.
Este o posibilă foaie de parcurs întru deparazitarea primară a României. Probabil cel mai important punct este cel cu interzicerea implicării în treburile statului a tuturor celor care au fost la putere sau au sprijinit, prin funcțiile în care au fost aleși, infernalul mecanism de prăduire a țării. Sunt mulți, foarte mulți, dar în realitate puțini dacă ne raportăm la populația României. Și, având în vedere că această mână de minoritari au jefuit o țară întreagă, e limpede că trebuie să răspundă. Va fi un efort infernal pentru Justiție, dar va fi un efort care va trebui făcut întrucât e vorba de bani, de foarte mulți bani, dar, mai ales, de transformarea țării într-o colonie. Aici e cea mai mare problemă: s-a ajuns atât de jos încât niște neica nimeni din SUA dictează ceea ce se întâmplă în România. Dacă vă spun că întreaga tevatură a anulării alegerilor nici măcar n-a trecut prin Ambasada SUA de la București, aveți toate motivele să vă îngrijorați. Dacă pe vremea lui băsescu, tiranul bețiv era sluga ambasadorului SUA, acum întreg statul român este sluga unor structuri obscure și paralele de politica oficială a SUA. Înțelegeți cât de jos am ajuns?
Nu în ultimul rând vor trebui identificate structurile care controlează mass media și înțeleasă finanțarea organizațiilor din domeniu. De ani buni de zile, televiziunile și ziarele sunt întreținute de stat. Ba ca să ne bage prostii în cap într-o pandemie inventată, ba ca să ne spele creierul cu banii pe care partidele îi mută de la stat în contul televiziunilor, ba acum, clamând o așa-zisă lovitură de stat cu gândul la prăzile viitoare. NU MAI MERGE AȘA! Televiziunile și cea mai mare parte a mass mediei vor fi desființate prin tăierea finanțărilor ilegale și prin banii pe care vor fi obligați să-i returneze. Normal e ca aceste instituții să se sprijine pe cititori/privitori și pe structurile transparente de finanțare. Când oamenii vor vedea cum anume funcționează întreaga mașină de manipulare se vor îngrozi!
Părerea mea e că deja suntem extrem de jos. O republică bananieră condusă de niște neaveniți, fără nicio responsabilitate, care, iată, s-au pus scut în fața Plăvanului protejând încălcarea flagrantă a legislației. În timp ce țara este efectiv în flăcări ce credeți că fac nulitățile Ciolacu, Bolojan și Lasconi? Negociază cașcavalul în formarea noului Guvern. Țara arde, iar ăstora le stă gândul tot la jaf. Ați întâlnit o mai mare ticăloșie?
Realitatea este că sistemul politic actual se mai sprijină în câteva fire extrem de sensibile. În ciuda puterii pe care-o arată Plăvanul, realitatea e că nu prea doarme nopțile. Le e frică, se vede pe ei. Uitați-vă la Enache cum tremură, uitați-vă cum evită să fie văzuți. Deja tremură! NU MAI E MULT!
Autodenunț post-electoral (că tot e la modă)
de Elena Calistru
Am crezut mereu că este nevoie uneori să ajungi la capătul mizeriilor, să lași să se întâmple tot ce poate fi mai rău și periculos pentru ca apoi să te poți aduna de pe jos și să reconstruiești. Problema cea mai mare este că cred prea puțină lume care trebuia să își învețe niște lecții în aceste zile chiar le-a învățat.
Așa că o să încep cu ce lecții am învățat eu:
1. Zic ce am zis în repetate rânduri – nu e doar Tiktok, nu e în niciun caz doar psihoză colectivă. Există o rană reală în societatea românească și ea a încept să facă puroi prin 2019-2020.
2. Rana asta colectivă cred că vine din ciocnirea între România național-comunistă ce a fost și România ce devenea euro-atlantică. La mijloc – România chinuită de tranziție. Cred că am petrecut prea puțin atenți să gestionăm efectele tranziției și mai ales așteptările uriașe legate de integrarea europeană. Clasa politică a fost foarte înțeleaptă atunci când a decis, prin pactul de la Snagov, că viitorul României este unul spre Vest. Dar cred că toată energia de a ne întoarce în Europa a fost făcută ignorând felul în care arăta o mare parte a țării, după deceniile de comunism petrecut în frig, frică și furtișag.
3. Nimeni nu a pregătit marea parte a populației, nimeni nu a făcut un management al așteptărilor, nimeni nu le-a povestit oamenilor că o țară ca afară nu înseamnă ceva perfect, ci doar ceva mult mai bun decât ce aveam noi. Nimeni nu le-a spus oamenilor că vor exista efecte negative (dintre cele mai dure fiind milioanele de români plecați și generația de copii dezrădăcinați), nimeni nu s-a preocupat de ceea ce avea să fie invariabil o ciocnire de civilizații, nimeni nu s-a oprit să adreseze din timp niște frici de schimbări atât de bruște.
4. Pentru mulți dintre cei „lăsați în urmă” sau pur și simplu printre cei care nu s-au aruncat cu tot entuziasmul în minunata lume nouă, anii ce au trecut au picurat încet-încet venin. Mai o amărăciune că integrarea nu s-a tradus rapid în bunăstare și servicii publice mai bune (pentru că așteptările erau nerealiste), mai o enervare pe îmbogățiții și corupții care de multe ori veneau din rândul profitorilor tranziției, mai o durere că trece viața pe lângă noi și biologia nu mai oferă luxul de a aștepta o țară mult visată în cursul vieții lor.
5. Cred că 2019 a fost un an de cotitură pentru că a adus un semnal pe toată linia că lumea s-a săturat de vechea clasă politică – a fost momentul în care Dragnea a mers la închisoare, iar alegerile au confirmat marea speranță de guvernare reformatoare, mai ales prin USR și Klaus Iohannis. Pentru mulți dintre oamenii așezați, deja erau dubii că acest tip de mesianism are la ce ajuta, dar așa e cumva societatea, se duce uneori cu valul.
6. Pandemia (2020-2021) ne-a făcut îngrozitor de mult rău și nu mă refer doar la problema de sănătate publică. Deși lumea votase un alt fel de a face politică, mai deschis, mai puțin corupt, anii aceia au rupt definitiv contractul social. S-a explicat prea puțin de ce sunt necesare unele măsuri, ne-am convins că trebuie să fim în două tabere (pro și anti măsuri de siguranță), au apărut apucăturile militare (remember colonel, geaca de piele sau armata pe străzi?), au apărut contracte din care au câștigat iar șmecherii obișnuiți etc. Și da, în loc de transparență maximă pentru ca oamenii să înțeleagă, am primit limitări cu privire la accesul la informații și centre secrete de vaccinare. Plus prima injecție masivă de bani publici în media. De atunci nimic nu a mai fost la fel. Și da, deși unii dintre noi am criticat bucata asta de opacitate, cred că trebuia să facem mai mult, întrebând, de exemplu, de ce naiba nu și-a cerut nimeni scuze pentru decizia prostească de a închide parcurile?! E doar un exemplu, mic.
7. Atunci, în pandemie, cred că am început mai mulți dintre cei pe care eu îi știu, ne știu, că suntem extremiști de centru, să vorbim mai puțin despre lucrurile astea. Pentru că lumea s-a împărțit în două tabere. Pentru că presiunea de a nu submina eforturile legitime de a opri pandemia pe mine cel puțin m-au făcut să tac uneori. Trebuia să spun mai multe. Mi-a fost teamă să nu contribui la polarizare, dar da, trebuia să spun mai multe. Și da, cred foarte tare în continuare că trebuia să ne încredem în știința modernă și că vaccinul e un miracol apărut atât de repede. Chiar dacă asta mi-a adus probabil cele mai oribile mesaje la care m-aș fi gândit vreodată (cel mai „drăguț” dintre ele, după ce am aflat că am cancer, când cineva mi-a scris să îmi spună că așa îmi trebuie, având în vedere faptul că nu doar m-am vaccinat, ci am mai făcut și apologia vaccinării).
8. De la pandemie cred că s-a rupt filmul tare de tot. De atunci s-a dus în cap orice fel de încredere în establishment și instituții, de atunci au început campaniile masive de dezinformare, de atunci există o sumedenie de narațiuni anti-occidentale și anti-democrație. Construiau pe vulnerabilitățile pre-existente, însă atunci au început să fie pompate resurse și eforturi uriașe în asta.
9. Invazia Rusiei din Ucraina (2022-...) și tot ce a venit la pachet cu ea a complicat și mai mult lucrurile și a creat enorm de multă anxietate, enorm de multă dezinformare suplimentară pe fond geopolitic, dar și o ruptură și mai mare între stat și societate. Toate măsurile luate sub pretextul războiului, toate măsurile repezite și nefirești justificate scurt printr-un soi de „las’ că știm noi mai bine” nu au făcut decât să adâncească și mai tare neîncrederea. Coaliția PSD-PNL și inventarea rotativei guvernamentale sub pretextul „stabilității” au fost bomboanele de pe coliva încrederii în faptul că votul oamenilor contează și a făcut mai răspândit ca niciodată gândul că sunt toți la fel, că toți sunt înțeleși între ei, că toți fură împreună. Au fost anii în care a început cumpărarea masivă de presă și prin (culmea ironiei!) banii noștri via subvențiile pentru partide, au fost anii în care opoziția democratică practic s-a risipit în vânt. Adăugați la asta o guvernare nu foarte performantă, impactul semnificativ pe costul vieții și puterea de cumpărare, dar și anxietatea generalizată în fața atâtor crize.
10. Unde suntem acum?
a. Partidele politice mainstream au făcut o ofertă politică de toată jena la aceste alegeri prezidențiale pentru că în îngâmfarea lor au crezut că lumea servește orice, numai extremism nu
b. Asta e bazată și pe o auto-suficiență + ruptură de realitate, pentru că mulți dintre oamenii aceștia nu înțeleg că viața adevărată nu e la televiziunile plătite, dar nici în colțișoarele unde își fac ei combinațiile
c. O dezamăgire cumplită, dublată aproape de ură & furie, în rândul oamenilor care au sperat că după 30 de ani România se poate totuși schimba și da, principalii vinovați sunt văzuți ca fiind KI și USR pentru că ei au fost depozitarii principali ai acestor speranțe
d. Există o nemulțumire reală și aproape furioasă în rândul unei părți din societate, de la prea multe adunate. De la greșeli neadmise. De la ignore-ul masiv luat din partea celor aflați la putere.
e. Exista, înainte de alegeri, și o retragere masivă și apatică a multora dintre cei care s-au tot implicat în ultimii ani în proteste, mișcări civice, în antreprenoriatul ceva mai activist. Pentru că li se făcuse lehamite să tot tragă, pentru că erau obosiți și pentru că și ei începuseră să creadă că da, o fi nasol, dar nu o fi dracul atât de negru.
f. Tot vântul semănat în anii ăștia pe dezinformări, propagandă anti-occidentală, soluțiile miraculoase, toată polarizarea, toate falsele soluții, toată ipocrizia unora care explică doct cum sunt oamenii ăștia doar niște proști sau doar niște păcăliți sau poate niște boți ruși, toată lipsa de oameni cum trebuie, toate astea s-au transformat în furtuna politică perfectă la aceste alegeri.
Ce bine ar fi fost ca în aceste zile să avem niște politicieni care să știe să vorbească mai bine și mai deschis cu oamenii, nu să se rățoiască unii la ceilalți sau să se preocupe doar de cum își maximizează puterea. Ce bine ar fi fost să avem mai mulți oameni publici care să știe să asculte, să înțeleagă și să aline. Ce bine ar fi fost ca fiecare dintre cei care suntem la centru-extrem să facem un efort mai mare către bulele celelalte încercând să vedem dacă există punți.
Suntem făcuți țăndări ca țară. Desigur, există mereu varianta de a schimba țara. Dar pentru aceia care încă vor să mai stea pe aici, nu cred că există nicio soluție ușoară. E foarte foarte greu de reparat ceea ce s-a stricat în anii ăștia în care nu am fost sinceri unul cu celălalt, în care nimeni nu a avut curajul să spună adevărurile acelea antipatice, în care, de fapt, poate ne-am mințit că vor dispărea de la sine toate aceste probleme. Și trebuie să începem cu a înțelege unde a greșit fiecare. Eu trebuia să vorbesc mai mult și mai direct, chiar și când riscam să fiu antipatică pentru niște oameni pe care îi apreciez. Chiar și când am zis că nu e rolul meu să arăt cu degetul niște comportamente dubioase. Cred că toți trebuie să fim mai curajoși apropo de lucrurile despre alegem să (nu) vorbim. Dacă mai vrem o țară în care să nu urlăm unii la ceilalți permanent.
Uneori, timpul nu vindecă, ci adâncește rănile. Optimista din mine crede că chiar și atunci când pare prea târziu, nu e totul pierdut. Doar că va fi greu. Și trebuie să vrea foarte multă lume.
d
Am decis sa va prezint articolul de mai jos, chiar daca e mai tehnic si mai lung, fiindcă vreau sa înțelegeți o data pentru totdeauna ce înseamnă o ferma de boti.
Cum Pot Influenta Fermele de Boti Alegerile prin Manipularea Postarilor pe Social Media
de Alex Bobes
Campaniile electorale au reprezentat intotdeauna o lupta pentru cetatenii unei tari. In trecut, asta insemna sa bati la usi sau sa rulezi reclame TV. Astazi, arena de lupta este in mare parte digitala, cu platforme precum TikTok, Instagram si Twitter devenind campuri de lupta unde opiniile sunt formate, mintile sunt influentate si, in cele din urma, voturile sunt castigate. Partea infricosatoare? Tehnologia – atunci cand este folosita lipsit de etica, poate amplifica vocile intr-un mod care manipuleaza perceptia publica.
In calitate de expert cu o curiozitate profunda legata de modul in care functioneaza sistemele, am explorat acest subiect in detaliu, mergand pana la crearea unui proof-of-concept (POC) pentru a intelege mai bine cum ar putea functiona astfel de operatiuni. Permiteti-mi sa va explic cum fermele de boti si sistemele sofisticate pot influenta alegerile si de ce este esential sa intelegem aceste dinamici.
Anatomia unei Ferme de Boti pe Social Media
O ferma de boti este, in esenta, o colectie de conturi automatizate care imita utilizatorii reali, interactionand cu platformele de social media pentru a crea, amplifica sau distorsiona subiecte de interes.
Un astfel de sistem poate fi implementat folosind Unitati PC Personalizate sau Device-uri Mobile. Calculatoarele ofera o solutie foarte flexibila si scalabila, permitand configuratii personalizate pentru a raspunde nevoilor specifice de performanta si fiabilitate.
Device-urile Mobile ofera o alternativa portabila si mai eficienta din punct de vedere al costurilor, utilizandu-se o flota de dispozitive mobile precum smartphone-uri sau tabletepentru a atinge obiective similare.
Hardware: PC-uri Personalizate
Pentru a reduce costurile si a maximiza eficienta, fermele de boti se bazeaza adesea pe PC-uri personalizate. O configuratie tipica ar putea arata astfel:
Procesor si RAM: Procesoare multi-core (AMD Ryzen sau Intel i5/i7) cu cel putin 16GB de RAM pentru a rula mai multe masini virtuale (VM-uri).
Stocare: SSD-uri pentru procesarea rapida a datelor.
Cartele SIM si Modem-uri: Cartele SIM dedicate asociate cu modem-uri USB pentru conectivitate mobila. Acest lucru le permite conturilor sa arate ca sunt operate din locatii fizice diferite.
Backup de Energie: Unitati de alimentare neintrerupta (UPS) pentru a asigura functionarea continua 24/7.
Aceste unitati sunt amplasate strategic in diverse locatii pentru a evita detectarea de catre algoritmii care urmaresc activitati neobisnuite.
Pot fi folosite si cartele care au configurate implicit o anumita tara (Statele Unite, Regatul Unit si altele) in cipul cartelei SIM. Un exemplu de serviciu de genul acesta este Tik Cards.
Pachet Software
Software de Virtualizare: Platforme precum VMware sau VirtualBox sunt utilizate pentru a crea multiple medii izolate pe o singura masina. Fiecare VM functioneaza ca un “utilizator” separat, cu propria adresa IP si propriul sistem de operare.
Unelte Automatizare:
Scripturi Personalizate: Scripturi in Python sau JavaScript sunt utilizate pentru a automatiza interactiuni precum like-uri, comentarii si urmariri.
Automatizare prin Terti: Instrumente precum Selenium sau Puppeteer pot simula un comportament similar celui uman, inclusiv intarzieri aleatorii si modele variate de interactiune.
Mecanisme Anti-Detectie:
Randomizarea User-Agent: Scripturile schimba amprentele browserului (dimensiunea ecranului, sistemul de operare si tipul browserului) pentru a simula ca provin de pe dispozitive diferite.
Randomizarea Comportamentului: Actiunile sunt programate pentru a imita comportamentul uman, cum ar fi derularea, pauzele si click-urile imprevizibile.
Proxy-uri si Managementul IP-urilor
Fermele de boti se bazeaza intens pe proxy-uri pentru a masca originea traficului. Metodele comune includ:
Proxy-uri Rezidentiale: Acestea folosesc IP-uri asignate dispozitivelor reale, facand traficul generat de boti sa para autentic. Furnizori precum Luminati sau Oxylabs ofera astfel de servicii.
Proxy-uri Rotative: Schimba periodic IP-urile pentru a evita detectarea.
Proxy-uri Mobile: Asociate cu cartelele SIM mentionate anterior, aceste proxy-uri fac ca activitatea sa para ca provine de pe smartphone-uri.
Exista si solutii profesioniste mai avansate, cum ar fi Proxidize. Acestea ofera un serviciu sofisticat de gestionare a proxy-urilor, permitand utilizatorilor sa acceseze proxy-uri de inalta calitate, rotative, dintr-o gama larga de locatii la nivel global. Cu caracteristici precum geotargetare, rotire automata a proxy-urilor si configuratii personalizabile, serviciile asemanatoare Proxidize ofera solutii proxy fiabile si eficiente.
Strategia de Continut
Pentru a influenta opiniile, fermele de boti creeaza continut captivant, diviziv sau incarcat emotional. Iata cum este generat continutul:
De exemplu, se poate folosi un anumit tip de jargon local pentru a genera meme-uri care atrag audienta din Romania pe TikTok.
Flux Tehnic de Lucru
Sa analizam in detaliu fluxul de lucru al unei operatiuni de ferme de boti, explicand fiecare pas, de la crearea conturilor pana la engagement si manipulare. Aceasta sectiune descrie intregul proces, oferind o intelegere detaliata a modului in care tehnologia poate fi utilizata pentru a influenta alegerile.
Pasul 1: Crearea Conturilor
Primul pas este crearea a mii de conturi false care sa arate si sa se comporte ca utilizatorii reali. Acest lucru implica:
Configurarea Mediului Virtual:
Fiecare cont functioneaza intr-un mediu virtual unic (VM) pentru a evita corelarea activitatilor.
Programe folosite: VMware sau VirtualBox.
Configuratiile includ ID-uri hardware randomizate, rezolutii ale ecranului si amprente ale dispozitivelor.
Gestionarea Cartelor SIM:
Fiecare cont este asociat cu o cartela SIM unica pentru verificare (de exemplu, TikTok solicita verificare prin telefon).
Se utilizeaza dongle-uri fizice sau software de emulare a cartelelor SIM, precum GSM Modem Emulator.
Proxy-uri pentru Mascare IP:
Proxy-uri Rezidentiale: Traficul generat de boti pare ca provine dintr-o retea domestica autentica.
Proxy-uri Mobile: Adauga un strat suplimentar de autenticitate pentru platformele care prioritizeaza utilizatorii mobili.
Scripturi Automatizate pentru Inregistrare:
Limbaj de Programare: Python sau JavaScript.
Biblioteci: Selenium sau Puppeteer pentru a automatiza completarea formularelor, rezolvarea capturilor si crearea conturilor.
Rezolvarea Captcha: Instrumente precum 2Captcha sau AntiCaptcha sunt integrate pentru a depasi cererile de verificare.
Personalizare Profil:
Nume, poze de profil si biografii randomizate sunt extrase din date publice pentru a face conturile sa para autentice.
Instrumente AI precum ThisPersonDoesNotExist.com pot genera imagini realiste de profil.
Pasul 2: Generare de Continut si Postare
Dupa ce conturile sunt create, urmatorul pas este generarea si distribuirea continutului:
Creare de Continut prin AI:
Continut Text: ChatGPT sau alte modele custom genereaza descrieri, comentarii si raspunsuri atragatoare.
Continut Vizual: Platforme precum MidJourney sau DALL·E genereaza imagini si meme-uri care rezoneaza cu grupurile demografice tinta.
Localizare Continut:
Ajustare continut pentru a reflecta tendintele locale, folosind jargon, referinte culturale sau hashtag-uri specifice regiunii.
Exemplu: Personalizeaza postarile pe TikTok cu melodii de fundal populare (manele si altele similare) pentru a atrage utilizatorii locali.
Programare si Distributie:
Instrumente: Cron jobs sau Task Scheduler gestioneaza programarea postarilor.
Conturile posteaza in timpul orelor de trafic intens pentru a maximiza vizibilitatea.
Strategii Anti-Detectie:
Ore de postare randomizate si tipuri de continut variate.
Simularea interactiunilor utilizatorului, cum ar fi derularea sau pauzele inainte de postare.
Pasul 3: Fluxul de Engagement
Adevarata putere a unei ferme de boti consta in engagement – like-uri, comentarii, distribuiri si urmariri care amplifica vizibilitatea si manipuleaza tendintele.
Interactiune in Retea:
Botii coopereaza pentru a interactiona cu postari sau hashtag-uri specifice, creand iluzia unui sprijin larg raspandit.
Instrumente precum PyAutoGUI automatizeaza miscarile mouse-ului si click-urile pentru interactiuni similare celor umane.
Randomizarea Comportamentului:
Scripturile introduc intarzieri intre actiuni.
Exemplu de Flux de Lucru:
Deruleaza timp de 45 de secunde.
Pauza de 15 secunde.
Da like unei postari.
Asteapta un interval de timp aleatoriu inainte de a comenta.
Strategie Comentarii:
Comentariile sunt concepute pentru a parea autentice:
Sustinere pozitiva pentru subiectele de interes.
Scepticism subtil sau trolling impotriva punctelor de vedere opuse.
Analiza Date:
Analiza in timp real urmareste performanta postarilor si ajusteaza strategia.
Instrumente precum Google Analytics, Matomo (cu integrari API) sau dashboard-uri personalizate vizualizeaza metrici cheie de engagement.
Pasul 4: Scalare si Management
Odata ce fluxul de lucru este functional 100%, sistemul este scalat pentru un impact maxim:
Scalare Conturi:
Cloneaza fluxul de lucru pe mai multe unitati.
Foloseste VM-uri bazate pe cloud (AWS, Azure) pentru scalabilitate si redundanta.
Panou de Control Centralizat:
Dashboard-uri personalizate gestioneaza toti botii intr-o interfata unificata.
Functionalitatile includ:
Monitorizarea statusului conturilor.
Executarea actiunilor in masa (de exemplu, comentarii bulk).
Verificarea starii proxy-urilor.
Locatii Distribuite:
Pentru a evita detectarea, unitatile sunt distribuite in diferite regiuni geografice.
Protocolul Remote Desktop (RDP) si VPN-urile sunt utilizate pentru a conecta si controla aceste noduri.
Vizualizare Flux de Lucru
Iata un tabel simplificat care rezuma fluxul de lucru:
Exemplu de Flux de Lucru: Interactionarea cu un Hashtag Popular
Identificarea Tintei:
Monitorizeaza hashtaguri populare (de exemplu, #Alegeri2024).
Foloseste API-uri precum cele de la Twitter sau TikTok pentru a extrage date.
Plan de Actiune:
Rata de Engagement: 10% dintre boti dau like-uri postarilor, 5% comenteaza, 1% distribuie.
Continut: Comentarii pre-scrise precum "Sunt complet de acord!" sau "Subiect important!" pentru a se integra.
Executie:
Programeaza actiuni folosind scripturi Python.
Proxy-urile se rotesc la fiecare 10 interactiuni.
Analiza Rezultate:
Monitorizeaza vizibilitatea hashtag-ului si ajusteaza comportamentul botilor.
Studiu de Caz: Engagement Coordonat Folosind Ferme de Boti
Sa ne imaginam o campanie electorala ipotetica:
Obiectiv: Cresterea popularitatii Candidatului A si subminarea Candidatului B.
Executie:
Construirea credibilitatii: Creeaza conturi false pe parcursul a catorva luni pentru a castiga urmaritori si a parea autentice.
Angajament: Programeaza boti sa comenteze pozitiv la postările Candidatului A, în timp ce vor raspandi indoieli despre Candidatul B.
Amplificare: Foloseste "like bombs" pentru a creste vizibilitatea postarilor favorabile.
Comunitati: Creaza grupuri sau chat-uri private unde dezinformarea se raspandeste necontrolat.
Provocari si Masuri de Contracarare
Desi configurarea unei ferme de boti este tehnic fezabila, apar mai multe provocari:
Detalierea Costurilor pentru Dezvoltarea unei Ferme de Boti pentru Retelele Sociale
Configurarea unei ferme de boti pentru a influenta retelele sociale reprezinta o investitie financiara semnificativa. Costurile variaza in functie de dimensiune, infrastructura si complexitatea operatiunii. Iata o estimare detaliata a principalelor componente implicate in crearea unei ferme de boti de dimensiuni medii sau mari, concentrandu-ne pe cheltuielile cu hardware-ul, software-ul si operatiunile.
Costuri Hardware
Costurile hardware depind de dimensiunea operatiunii si de nivelul de redundanta dorit. Iata o estimare aproximativa:
Hardware: Unitati Personalizate
Fiecare nod al fermei de boti consta de obicei intr-o unitate construita pe comanda, cu mai multe masini virtuale care ruleaza. Aceste PC-uri trebuie sa fie suficient de puternice pentru a rula mai multe instante simultan, cu resurse hardware dedicate fiecarui bot.
Procesor: AMD Ryzen 5 3600 (6 cores, 12 threads) – $200
RAM: 32GB DDR4 (2x16GB) – $100
Stocare: 1TB SSD (pentru viteze rapide de citire/scriere) – $80
Placa de baza, sursa de alimentare, carcasa, racire: $150
Carduri SIM + Dongle-uri USB pentru conectivitate 4G (per PC): $50 (SIM-uri) + $30 (Dongle-uri) = $80
Total per Unitate: $610
Pentru 100 de noduri: 100 x $610 = $61000
Backup & Redundanta:
Pentru a mentine un timp de functionare de 24/7, sistemul are nevoie de alimentare de rezerva si redundanta. Aceasta include unitati UPS (alimentare neintreruptibila) si echipamente suplimentare de retea.
Unitate UPS (pentru fiecare box): $100
Router + switch pentru managementul retelei: $200
Servere de backup pentru stocarea datelor: $500 per server (sunt necesare 2 servere)
Configuratie completa de redundanta per nod:$800
Pentru 100 de noduri: 100 x $800 = $80000
Costuri Software
Pentru a rula o ferma de boti, este necesar un set divers de unelte software pentru a gestiona automatizarea, a crea continut si a implementa tactici anti-detectie. Iata o detaliere a cheltuielilor principale cu software-ul:
Virtualizare & Automatizare:
Licenta VMware sau VirtualBox (pentru managementul masinilor virtuale): Gratuit pentru configuratii de baza, dar caracteristicile avansate pot costa pana la $150 per licenta pentru fiecare instanta.
Unelte de automatizare: Unelte open-source precum Selenium si Puppeteer pot fi folosite gratuit, dar scripturile personalizate ar putea necesita programatori dedicati.
Software pentru managementul proxy-urilor (pentru rotirea IP-urilor): $300/luna pentru servicii precum ProxyMesh, Luminati sau Oxylabs.
Cost estimat pentru software pentru o operatiune de dimensiuni medii (100 noduri):
Unelte VM si de automatizare: $0–$1500 (presupunand utilizarea unor caracteristici platite)
Managementul proxy-urilor: $300/luna x 12 luni = $3600
Resolvare Captcha (de exemplu, API 2Captcha): $500/luna (in functie de scara operatiunii)
Cost total software (1 an): $5000–$10000
Costuri Operationale
Costurile operationale constau in mentinerea hardware-ului, gestionarea infrastructurii, crearea de continut si functionarea eficienta a fermei de boti.
Costuri Electricitate:
Fiecare unitate consuma aproximativ 300W in medie atunci cand ruleaza mai multe masini virtuale. Presupunand ca fiecare nod ruleaza 24/7, putem estima costul lunar al electricitatii.
Consum mediu de energie per PC Box (300W):
300W * 24 ore * 30 zile = 216 kWh pe luna per PC
Costul electricitatii per kWh: $0.12
Cost lunar per PC Box: 216 kWh * $0.12 = $25.92 pe luna
Pentru 100 de noduri:
100 x $25.92 = $2592/luna
Costul anual al electricitatii: $31104
Banda de Internet:
Each PC box will require a steady internet connection with decent upload and download speeds to interact with social media platforms without throttling.
Conexiune Internet dedicata (100 noduri): Presupunand o viteza minima de 100 Mbps pentru descarcare/incarcare per box, va fi nevoie de cel putin 10 Gbps latime de banda totala.
Cost pentru o conexiune Internet Business de 1 Gbps (100 noduri): $500–$2000/luna (in functie de regiune).
Cost Internet Anual: $6000–$24000
Staff si Mentenanta:
Gestionarea fermei de boti necesita programatori, personal IT si posibil creatori de continut pentru conturile de social media.
Salarii:
Programator (pentru crearea si mentenanta botilor): $30000–$40000/an (in functie de regiune si experienta)
Mentenanta IT & Administrator retea: $30000/an
Creatori de continut (daca este nevoie): $20000–$40000/an (in functie de implicarea necesara)
Costuri totale cu personalul (anuale): $80000–$110000
Proxy-uri si Management Cartele SIM
Mentinerea infrastructurii de proxy-uri si carduri SIM este esentiala pentru a evita detectia de catre platformele de social media. Utilizarea proxy-urilor rezidentiale rotative si a proxy-urilor mobile asigura ca fiecare bot are un IP unic si ramane anonim.
Serviciu Proxy Rezidential (Luminati, Oxylabs): $1000–$2000/luna pentru suficiente adrese IP pentru a acoperi 100 de boti.
Cartele SIM si Proxy-uri Mobile: Aproximativ $10–$15 per card SIM pe luna pentru proxy-uri mobile. Pentru 100 de carduri SIM, acest lucru inseamna $1000–$1500/luna.
Cost anual pentru Proxy-uri si Carduri SIM (100 noduri): $20000–$40000
Costul anual estimat total pentru o ferma de boti de 100 noduri:
Cost total anual: $283,000 – $360,000
Rularea unei ferme de boti la o scara medie sau mare (100 noduri) pentru manipularea retelelor sociale si influentarea alegerilor nu reprezinta o investitie mica. Cu un cost total cuprins între $283,000 si $360,000 anual, este evident ca resursele necesare pentru a construi si mentine astfel de sisteme sunt semnificative. Acest lucru nu include alte costuri neprevazute sau potentialele riscuri legale / reputationale.
Dilema Etica
Atunci cand am pus bazele acestui POC, intentia nu a fost niciodata una distructiva. Scopul a fost sa inteleg sistemul pentru a putea fi contracarat in mod eficient. Totusi, ceea ce am realizat este ca aceste instrumente, in mainile gresite, pot destabiliza democratia. Subiectele de interes manipulate si stirile false pot diviza societatea.
Cum Luptam?
Moderare AI Imbunatatita: Platformele trebuie sa investeasca in modele AI mai avansate care sa detecteze tiparele de comportament care nu pare autentic.
Reglementari Mai Stricte: Guvernele trebuie sa legifereze impotriva abuzului care poate fi provocat de aceste tehnologii.
Alfabetizare Digitala: Educarea utilizatorilor pentru a recunoaste conturile false si continutul inselator este esentiala.
Ganduri Finale
Tehnologia are puterea de a forma opinii si de a influenta la o scara fara precedent. Experienta mea in crearea acestui POC a fost atat revelatoare, cat si ingrijoratoare. A subliniat necesitatea urgenta de constientizare si actiune pentru a asigura ca alegerile raman corecte si lipsite de manipulare.
Daca esti pasionat de tehnologie, intelegerea acestor dinamici nu mai este o optiune – este o necesitate. Pe masura ce evoluam in aceasta era digitala, trebuie sa ne protejam impotriva riscurilor pe care aceasta le prezinta pentru insasi structura societatii noastre.
Ce parere ai despre acest subiect? Putem continua conversatia in comentarii. Impreuna, putem explora solutii pentru protejarea procesului democratic.
d
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa
Demnitatea n-o muritu' numa' un picu' s-o odihnitu' !
Cam de când nu a mai fost născut acel copil neinfestat (găsiți voi de ce ”) care să spună, fără pic de curaj, adevărul n-are nevoie de curaj, ci constatând, cu candoarea vârstei :
”Împăratul e gol !”
Pe de altă parte, (re)citți asta :
”8. Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști, candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei funcții, după modelul multor țări civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Președinte al României ar putea candida și personalități marcante ale vieții culturale și științifice, fără o experiență politică deosebită. Tot în acest context, propunem ca prima legislatură să fie de numai doi ani, timp necesar întăririi instituțiilor democratice și clarificării poziției ideologice a fiecăruia dintre multele partide apărute. De-abia atunci am putea face o alegere în cunoștința de cauză, cu cărțile pe față.”
Am zis.
Buna,
Sunt un tanar potential intreprinzator. Ma puteti ajuta cu un sfat? Ma gandeam sa-mi deschid o ferma de boti sau de troli, ca vad ca tot e la moda. As putea accesa ceva pe startup sau ceva de genul? Cu fonduri europene? Mananca mult animalele astea? Ca sa nu pierd timp ma gandeam sa dau anunt pentru personal, pe model cum am mai vazut pentru alte ferme: "...caut om pentru lucru la ferma..sa fie serios, sa nu beie, sa nu fumeaza si sa aiba grije de animali.."