Opus nr. 339 - Prima prioritate a lui Bolojan ar trebui sa fie desecretizarea costurilor călătoriilor lui Iohannis. Mascatii au timp de oamenii lui CG, la vinovatii EUROINS nu merge nimeni
Ilie Bolojan este presedintele interimar al Romaniei pentru circa 100 de zile. Multe zile in care poate face multe.
Pentru mine, cetatean al Romaniei si jurnalist, ar fi de importanta maxima ca prima decizie a lui Bolojan din noua calitate sa fie desecretizarea costurilor călătoriilor lui Iohannis.
Bolojan si-a propus un mandat de interimar care sa aduca decenta si echilibrul in discursul public. No, decenta trebuie reinstaurata, caci a fost grav calcata pe gat de Iohannis care a refuzat sa spuna cum a cheltuit zecile de milioane de euro pe excursiile din ultimii 10 ani.
O sa ziceti ca nu ne mai ajuta la nimic. Sunt total de nedeacord.
Ne ajuta.
Ii reinvata pe romani importanta transparenței și responsabilitatii publice. Accesul publicului la informații privind cheltuielile oficialilor de rang înalt este esențial pentru asigurarea unei guvernări transparente și responsabile. Cetățenii au dreptul să știe cum sunt utilizate resursele publice, mai ales în contextul cheltuielilor pentru deplasările externe ale președintelui.
Apoi, aceasta desecretizare ar fi un semnal de prevenire a corupției și a utilizării abuzive a fondurilor publice: daca Iohannis a alocat discretionar aceste fonduri?
Un alt motiv pentru Bolojan ar trebui sa fie imbunătățirea încrederii publicului în instituțiile statului, care azi este praf. Transparența în gestionarea fondurilor publice contribuie la creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului. Prin desecretizarea cheltuielilor, administrația prezidențială ar demonstra un angajament real față de principiile bunei guvernări și ar consolida relația cu cetățenii.
Este o prioritate, domnule presedinte interimar. Nu o ignora.
Problema cu perchezitiile la oamenii lui CG…
…nu e ca se fac perchezitii, ci ca se fac la 6 dimineata cu mascati! Este absolut infiorator sa vezi mizeria la care se deda Predoiu comandand aceste desanturi!
Ce, ba, nu puteau veni politistii frumos la 8 dimineata si sa ia la purecat casa?
Militianul Predoiu zicea aseara ca nu se ocupa cu asa ceva, ca el nu comanda perchezitii. Va spun eu ca minte.
A lasat de inteles in sistem ca ii place politia politica represiva si ca cine il critica pe mediile de socializare trebuie curentat, asa ca sistemul se conformeaza. Asta cu ancheta la CG e lucrarea principala, dar apararea imaginii lui Predoiu a devenit un alt obiectiv pentru IGPR.
Ia uitati:
Intelegeti la ce ma refer? La dubla masura!
Va place sau nu de ea, nu asta e problema, dar Anca Alexandrescu a fost amenintata cu moartea pe Facebook de un nene cu profil clar, asumat, etc. Incredibil! Politia nu s-a autosesizat, i-a cerut Ancai sa se deplaseze la o sectie de politie ca sa depuna plangere, ca altfel “nu se poate”!
Pentru ala care a amenintat-o cu moartea pe Anca, Politia nu s-a deplasat sa il ia putin cu catuse, la Radu Dragomir, cel de mai sus, au facut TREI VIZITE IERI!
Intre timp, costul falimentelor City Insurance si Euroins a trecut de juma’ de MILIARD de euro. Haha, cui ii pasa? Nimanui! Nu e nimeni vinovat! Aia de au dat teapa si-au facut mendrele si acum isi comanda noul Lamborghini!
Bomba RTV: Mucusor Dan, spaguit de Nordis!
Ciorba îl acuză pe primarul Capitalei, Nicuşor Dan, că, prin intermediul Fundației Eco-Civica, condusă de prietenul său Dan Trifu, ar fi pretins și primit o sumă consistentă de bani pentru a nu contesta în nici un fel în instanță proiectul Nordis din Bulevardul Primăverii nr. 20, pentru a-și proteja investiția de peste 8 milioane de euro din cea mai bună zonă imobiliară a Capitalei, patronul Nordis a ales să plătească o mită de 30.000 de euro sub forma unui contract de management de șantier.
Daca Ciorba aduce documentele, Nicusor Dan e pa!
Procurorii care îl audiază pe Vladimir Ciorbă așteaptă acum de la acesta mai multe contracte și dovezi ale plăților, pentru a-l putea chema la DNA și pe Nicușor Dan în acest dosar. Surse apropiate primarului Nicușor Dan susțin că arestarea lui Vladimir Ciorbă a fost semnalul de alarmă care l-a făcut pe actualul primar să-și grăbească nejustificat de mult lansarea campaniei electorale. Graba suspectă a lui Nicușor Dan de a umple orașul cu panouri electorale, cu el în rol de prezidențiabil transmite teama pe care actualul primar o are de a nu fi chemat la audieri prea curând, ca un matematician priceput.
Nicușor știe că orice audiere sau chiar reținerea sa în acest dosar îi va ruina instant șansele de a mai candida la prezidențiale. Româniatv.net a intrat în posesia unor pasaje din denunțul făcut de acționarul principal Vladimir Ciorbă. Bucatile din denunțul scris de acesta arată modul calculat de operare al rețelei lui Nicușor Dan, care șantaja cu procese și blocări în instanță, din cele mai stupide motive, diverse proiecte imobiliare, de la care ulterior aștepta sau chiar pretindea contracte de sponsorizare, contracte de project management sau chiar bani în plic, în multe cazuri cele mai puțin mediatizate.
„Aceștia acceptă constant daruri pentru a te lăsa în pace. Gen taxă de protecție. Cunoscând povestea, trebuie să te gândești înainte de a începe o construcție și să-i întrebi pe domni. În ultima perioadă, Dan Trifu s-a ocupat mai mult de afacerea asta a lor și, citez, Nicușor e puțin ocupat cu campania. Acum ei vor fi de acord și după, în funcție de încrederea pe care o au în cine vorbește cu ei, fie vor lua bani în plic, fie un contract de sponsorizare pentru fundație, fie un contract de project management. În cazurile mai grele, în care deja vizibil nu ai șanse de câștig, ești pe rolul instanței, prețurile sunt mult mai mari”, le-a explicat Vladimir Ciorbă modul prin care Nicușor Dan pozează în apărătorul PUZ-ului și al Bucureștiului și, de fapt, în realitate, șantajează și obține foloase necuvenite pentru sine și oamenii săi.
„2100” de Liviu Alexa: O privire șocantă asupra viitorului omenirii
Nota: Imi fac singur un pic de teasing la noua mea carte in curs de aparitie. “2100” mi-a iesit extraordinar, nu cred ca ati mai citit asa ceva de la “1984” incoace! Ma intreaba lumea cand e disponibila cartea. Cand o sa gasesc bani sa o tiparesc. Nu stiu cat va dura, sper sa ii dau drumul repede. Vreau sa o tiparesc in regim propriu, ca nu am relatii la marile edituri. Pana atunci…
“Ce se întâmplă cu o civilizație care își pierde voința de a exista? Ce se alege de țările și orașele pe care le știm astăzi, când valorile lor se evaporă, când tradițiile sunt aruncate la gunoi, iar tehnologia înlocuiește treptat umanitatea? În 2100, Liviu Alexa desenează un viitor nu atât îndepărtat pe cât ar părea, ci unul care ne pândește din spatele colțului, gata să ne înghită.
Acesta nu este un roman despre viitor. Este o cronică a dezintegrării unei lumi pe care o cunoaștem prea bine.
Romanul nu este doar o poveste – este o călătorie printr-o realitate care se simte dureros de posibilă. Parisul, cândva orașul iubirii, a fost transformat într-un megalopolis guvernat de alte credințe, în care trecutul a fost șters cu un burete rece și eficient. Europa, odinioară mândră de istoria și cultura sa, se prăbușește nu sub atacul vreunei forțe externe, ci din cauza propriei paralizii morale. America a abandonat conceptul de națiune și s-a transformat într-o corporație gigantică, unde oamenii sunt doar resurse, etichetați și evaluați în funcție de valoarea lor economică. În China, un protest fără pancarte și fără revoluționari – un simplu refuz colectiv de a mai naște copii – aruncă întreaga țară într-un colaps ireversibil.
Dar ceea ce face 2100 cu adevărat cutremurător nu sunt doar scenariile distopice. Alexa nu ne oferă o lume de după apocalipsă, ci un viitor construit logic, pe bazele realităților de astăzi. Nu e o lume devastată de războaie nucleare sau invazii extraterestre. Este o lume care s-a schimbat imperceptibil, zi după zi, deceniu după deceniu, până când ceea ce părea de neconceput a devenit normal.
Scris într-un stil incisiv, cu accente ironice și o luciditate tăioasă, 2100 nu lasă cititorul să respire. Fiecare capitol este o ușă deschisă către o altă fațetă a unui viitor în care valorile de astăzi sunt fie irelevante, fie reformulate într-un mod înfricoșător.
Acesta nu este un roman care să ofere speranță. Nu este o poveste despre eroi care salvează lumea. 2100 este oglinda ridicată în fața unei societăți care crede că poate avansa la nesfârșit fără să plătească un preț. Este un avertisment. Și, poate, ultima șansă de a ne opri și de a ne întreba: în ce direcție ne îndreptăm cu adevărat?”
(in curand, pentru comanda online)
Gura pacatosului Simion adevar graieste
In fiecare seara la ora 21 si 10, ma refer la zilele de campanie din noiembrie 2024, George Simion era pe RTV “invitat special”, toata televiziunea oprindu-se din mers pentru el, ca sa ii faca imagine.
Lucrurile s-au stricat, Sebi Ghita ii da acum peste nas lui Simion si are alt preferat - Victor Ponta, “prietenul” pe care Sebi il detesta, dar caruia ii admira incredibila capacitate de a fi bulangiu moral.
Sarjele RTV pe care Simion le incaseaza deja seara de seara l-au facut sa scoata pe gura informatii interesante.
George Simion, președintele partidului izolaționist AUR, a declarat marți că ”Victor Ponta mi-a zis că George Maior și Florian Coldea îi spuneau cu cine să se întâlnească și cu cine nu, îi făceau profilarea celor cu care se întâlneau. M-am întâlnit de câteva ori cu Victor Ponta să îmi spună detalii din cariera de premier”.
Simion l-a criticat pe Victor Ponta, despre care a spus că se pregătește pentru o candidatură la prezidențiale.
George Simion l-a atacat și pe Sebastian Ghiță, despre care a spus că anul trecut îl susținea pe el, dar acum îl susține pe Ponta.
”România TV a devenit televiziunea candidatului Ponta și pentru că Sebastian Ghiță s-a gândit că ar putea da președintele României”, a spus el.
Simion a adăugat că ”Ponta e acum în SUA cu Sebastian Ghiță și Maior și încearcă să ajungă la Administrația Trump. Știm asta pentru că avem parteneri în Partidul Republican care ne-au spus asta”.
Interesant. Foarte interesant. Si mai interesant este ca, aidoma politicienilor, mogulii nu au inteles nimic din episodul decembrie 2024 si insista sa isi puna fiecare “presedintele”.
Semnul ca Boc vrea sa preia PNL dupa alegeri
Mircea Abrudean e impins de ani de zile de la spate de Boc. Estimarea mea e ca la viitorul congres primarul Clujului va viza preluarea PNL, partid din care au iesit in ultimii ani o gramada de rebeli si care e acum numa’ bun de calarit.
„Nest vagons”, noul trend al turismului nomadic
Se plictiseste rau lumea. Asa ca unii inventeaza chestii anti-plictis.
„Nest vagons”, căruțele cu coviltir fabricate la Brașov, sunt noul trend al turismului nomadic. Acestea nu necesită autorizație de construcție, pot fi amplasate chiar și pe terenuri închiriate și sunt gata chiar și în trei luni de la comandă.
Căruțele includ, printre altele, instalație electrică, corpuri de iluminat, instalație de apă și canalizare, pânză, scări și balustradă, iar roțile sunt realizate din lemn masiv, de un meșter rotar.
„Ea este ca o autorulotă, deci o putem parca unde dorim noi, exact ca și în cazul unei autorulote. Ea este în totalitate construită în atelierul nostru, care este un mare avantaj pentru cei care nu mai vor să piardă timpul cu construcții, să fie mereu prezenți pe șantier, adică clientul nu are nicio grijă, pur și simplu definim împreună design-ul și noi, în rest, ne ocupăm de tot ce înseamnă construcție în atelierul nostru”, a spus Janos Kelemen, antreprenor. Cei care vor să deschidă o nouă afacere sau să își crească business-ul existent, pot achiziționa căruțe gata asamblate, la prețuri ce pornesc de la 14.000 de euro.
Incompetenta Statului Roman da pe afara!
Astea is rezultatele numirilor pe functii de pesedisti incompetenti de-a lungul anilor! Sa ii multumim lui Ciolacu!
Trump, Putin, Xi și noua epocă imperială
Conducătorii Americii, Rusiei și Chinei urmăresc acum cu toții expansiunea teritorială.
Cel mai surprinzător moment al discursului de învestire al lui Donald Trump a fost angajamentul lui ca SUA „să se considere din nou o țară în creștere - una care ne mărește avuția și ne extinde teritoriul”.
Speranțele că menționarea expansiunii teritoriale de către Trump era doar o înfloritură retorică s-au estompat. Comentariile președintelui referitoare la teritoriile pe care și-ar dori să le dobândească sunt prea frecvente pentru a putea fi ignorate.
Trump a afirmat încrezător că America va „lua Groenlanda”. A promis și că va „recupera” Canalul Panama. Și declară des că și Canada ar trebui să devină al 51-lea stat al SUA. Ba săptămâna trecută a revendicat chiar și Fâșia Gaza.
Fascinația lui pentru achiziția de teritorii i-a speriat chiar și pe unii dintre susținătorii lui. Însă ambițiile expansioniste ale lui Trump sunt mai ușor de înțeles atunci când le încadrăm în tendința mondială. Ceilalți doi conducători de talie globală pe care el pare a-i considera cu adevărat egali - Vladimir Putin și Xi Jinping - văd și ei expansiunea teritorială ca pe un obiectiv național esențial, dar și ca pe o piesă în palmaresul măreției lor personale.
Moscova invocă frecvent rațiuni de securitate națională drept justificare a războiului din Ucraina. Dar însuși Putin continuă să tot revină obsesiv la ideea că Ucraina nu e o țară adevărată, ci parte a „lumii ruse”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov îi destăinuia cândva unui confident că înainte de a invada Ucraina Putin se consultase cu trei sfetnici: „Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare”. Sub acești conducători Rusia a cunoscut mari expansiuni teritoriale, Ecaterina pătrunzând adânc în Ucraina.
E limpede că lui Putin i-ar plăcea să părăsească scena istoriei lăsând în urmă Rusia cu controlul restabilit asupra nucleului vechiului ei imperiu - Ucraina - și poate chiar și mai departe înspre vest.
Xi vede și el lucrurile similar: dobândirea controlului asupra Taiwanului e o bornă esențială pe calea destinului național al Chinei, cât și parte a amprentei sale personale asupra istoriei. Într-un discurs recent el a afirmat: „Taiwan e teritoriul sacru al Chinei”.
Xi a declarat deja că problema Taiwanului nu mai poate fi pasată din generație în generație. Dacă ar realiza „reunificarea”, ar fi o reușită care i-ar permite să revendice un statut apropiat de al lui Mao Zedong, fondatorul Republicii Populare.
Interesele imperiale ale lui Trump au ieșit la lumină ceva mai recent. Consilierii lui se căznesc să-i justifice retroactiv declarațiile despre Groenlanda, Panama și chiar Gaza - procedură cunoscută mai nou drept „sanewashing” [aproximativ: a prezenta drept rațional ceva irațional - n.trad.].
Ca și în cazul lui Putin, primul instinct al acestor consilieri e să apeleze la o explicație legată de securitatea națională. Groenlanda are minerale vitale; chinezii îi tot dau târcoale Canalului Panama. Dar Canada? Gaza? Aici explicațiile raționale sunt substituite de ridicatul din umeri - dacă nu chiar de râsete zeflemitoare.
Cum pentru ambițiile teritoriale ale lui Trump nu există vreo explicație strategică rațională [cu excepția investițiilor chineze din Panama - n.trad.], unica explicație alternativă evidentă e dorința grandorii personale. Și dacă Premiul Nobel pentru Pace e în mod inexplicabil indisponibil, atunci Trump poate spera măcar că-i va fi sculptat chipul în versantul Muntelui Rushmore după ce îi va fi extins teritoriul Americii.
Ideea că președintele nu vrea de fapt nimic mai mult decât să mărească suprafața fizică a teritoriului SUA devine mai plauzibilă în urma celebrei sale conversații telefonice cu premierul danez Mette Frederiksen. Se consideră în general că ea i-a oferit practic orice își va fi dorit, mai puțin suveranitatea asupra Groenlandei. SUA puteau să-și construiască și mai multe baze militare acolo, să exploateze și mai multe minerale. Dar el a ținut-o pe-a lui. Vrea Groenlanda în sine.
Speranțele lui Trump de a prelua Canada ori Gaza par și acum irealizabile. Însă Canalul Panama și Groenlanda sunt mai vulnerabile: forța militară americană ar fi copleșitoare pentru oricare dintre cele două țări.
Cum America, Rusia și China sunt conduse de indivizi cu ambiții expansioniste, implicațiile pentru actualul sistem internațional sunt sumbre. E posibil ca lumea să treacă dintr-o epocă în care statele mici puteau invoca protecția dreptului internațional într-o eră în care, după cum scria Tucidide, „cei puternici fac ce pot, iar cei slabi îndură ce sunt nevoiți”.
O astfel de lume ar putea fi compatibilă cu o pace, fie ea și tensionată, între marile puteri, fundamentată pe sfere de influență - cu SUA concentrate pe emisfera vestică, Rusia pe Europa de Est și China pe estul Asiei. În secolul 19 marile puteri chiar au organizat congrese pentru a-și împărți lumea - cum a fost cel din 1884-5 de la Berlin, în toiul „goanei după Africa”.
Însă orice astfel de împărțire ar fi inerent instabilă. Înțelegerea dintre marile puteri din secolul 19 a ajuns în cele din urmă să se surpe, având drept consecință cele două războaie mondiale din secolul următor.
Ascensiunea ideologiilor imperialiste are implicații și pe plan intern. Imperiile tind în general să aibă împărați. Politica externă expansionistă a lui Putin și Xi merge ca unsă alături de cultul personalității și represiunea internă. Ambițiile externe ale lui Trump sunt însoțite de o concentrare intensă pe zdrobirea „inamicului intern” [concept tipic totalitar - n.trad.].
Elon Musk, care se ocupă de o mare parte a acestei zdrobiri, a declarat că se gândește zilnic la soarta Imperiului Roman și a afirmat la un moment dat că poate și America are nevoie de un „Sulla modern” - un dictator roman care în contextul reformării statului a ucis sute de opozanți. Ați fost avertizați.
Articol de Gideon Rachman, publicat de The Financial Times
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa