Opus nr. 374 - Cine este reprezentantul Tik Tok pe Romania ce a executat stergerea conturilor jurnalistului Cristoiu si influencerei Jessie Banes. Predoiu comanda grupul de cenzori de la ANCOM!
Pentru ca in presa romaneasca exista orgolii mai mari decat in industria coafezelor, unii se distreaza maxim ca lui Ion Cristoiu Tik Tok i-a ras contul fara nici o avertizare.
Nu sunt mereu pe aceeasi frecventa ca dumnealui, ba ma si enerveaza cateodata ca imi mai “imprumuta” ideile fara sa ma citeze, dar asta nu inseamna ca is bulangiu profesional. Sunt solidar cu ce i s-a intamplat, asa cum am fost solidar si cu Marius Tuca.
Nu exista NICIUN MOTIV pentru care, din punct de vedere editorial, Cristoiu sa fi gresit pe Tik Tok.
Aaaa, ca are opinii critice, ca abordeaza subiecte delicate si din perspective inedite, e alta mancare de hering.
Ce s-a intamplat cu Cristoiu e o mizerie care nu il priveste doar pe el, priveste breasla.
Si nu e ok sa nu reactionam. Mai ales ca…
Dis de dimineata, imi scrie Jessie Banes, artista si influencerita de Tik Tok, care si ea avea comentarii politice si sociale, cu mare succes. I-au “ars” si ei contul.
Dupa trei ani de munca. La buda cu dumele Tik Tok ca protejeaza creatorii de continut original, daca securistii dau ordin, aia enervanti sunt eliminati.
Dupa discutia cu Jessie, am ramas in cap cu o intrebare. Cine mortii si cristosii mamii lor is aia care fac aceasta cenzura?
In pandemie, si eu, si alti jurnalisti contondenti, am fost sub asaltul “gestionarilor” Facebook, care, mie, cel putin, mi-au blocat cresterea, mi-au anulat contul de publicitate si mi-au nenorocit toate paginile. Apoi, au trecut ola Google. Aici, il banuiesc pe dobitocul de Dragos Stanca si pe alti mancatori de cacat din haita sorosista care lingeau clantele pe la Ambasada SUA de la Bucuresti, pe stil vechi.
Dar Facebook a cazut in importanta. Tik Tok is the new star.
Jurnalistii ca mine, pe care televiziunile mari ii cheama din cand in cand, si ii refuza cand “politica editoriala” nu se pupa cu perspective diferite, au migrat spre Tik Tok, din mai multe motive:
audienta semnificativa in Romania - peste 11 milioane de conturi
audiente per postare semnificativ mai mari ca pe facebook. Cristoiu facea medii de 300 000 de views la o postare, Turceascu are postari si de 1,3 milioane de vizualizari, adica cam cat o televiziune de stiri la nivel de seara
posibilitati crescute de a castiga bani din subscriptii sau din audienta, platiti de Tik Tok
posibilitatea de a-si expune ideile fara cenzura intereselor mogulesti si focus pe propria personalitate (toate televiziunile de stiri fac sezatori cu 10 invitati, de nu mai intelege nici dracu nimic).
Dar jurnalisti mai spicy ca mine au devenit tinte pentru sistemul de stat paralel.
Vedeti deja ce face CNA si cata putere nejustificata a dobandit.
In fapt, la ANCOM, autoritatea care pana mai an era destul de inerta, s-a creat un grup de lucru unde niste dictatori din Militia Gandirii decid ce conturi se raporteaza la Tik Tok pentru inchidere.
Daca e ANCOM, e SRI.
Asta inseamna ca SRI decide cine e tinta din mass-media.
Dar pentru ca SRI sa aiba acces la o platforma privata cum e Tik Tok are nevoie sa fie in legatura cu reprezentantul pe Tik Tok din Romania.
Cine e el?
Va zice nenea Liviu Alexa.
E zambiliciul sorosist de mai jos, cu studii in America si un traseu urat mirositor de sluga a serviciilor.
Pana nu demult, baiatul asta a fost public affairs director la Asociația Patronala a Industriei de Software si Servicii - ANIS - o chestie dubioasa la care toti greii din IT, ca is romani sau straini, se inchina mumos, nu se stie de ce. Adica se stie, dar, no… cand ANIS face un eveniment toti vin si contribuie cu sponsorizari…
Desi ANIS-ul asta ar trebui sa fie o laba trista de ONG cu statut profesional, asa cum exista asociatia bancherilor, TIR-istilor sau mezelarilor, e totusi mult mai mult.
ANIS e in legaturi suspect de calde cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), o institutie speciala aflata in directa subordonare a lui Marcel Ciolacu, premierul Romaniei.
DNSC are ca obiective principale asigurarea securității, confidențialității, integrității și disponibilității în spațiul cibernetic național, elaborarea și implementarea de strategii, politici și reglementări relevante, promovarea colaborării naționale și internaționale, evaluarea impactului noilor tehnologii asupra securității cibernetice, și dezvoltarea de programe de instruire și certificare în domeniu
DNSC are calitatea de membru permanent în Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică si colaborează strâns cu o varietate de instituții naționale, membre ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) , inclusiv Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, și Administrația Prezidențială, pentru a asigura o abordare unitară și eficace împotriva amenințărilor cibernetice
Dar si mai ciudat pentru ANIS - ong-ul asta ce ar trebui sa fie doar o smecherie patronala in IT, e ca:
are in interiorul sau UN TASK FORCE DE CYBERSCURITY! La ce cacat impachetat e nevoie intr-un ONG patronal de o divizie rapida de interventie pe probleme de cyberscurity?
a doua problema e ca acest ANIS are foarte multe opinii cu caracter pronuntat politic.
Baiatul de care v-am zis mai sus, Robert Bogdanffy, la nici o saptamana dupa anularea alegerilor din 6 decembrie 2024, publica un editorial in care isi dadea cu parerea cum ar trebui format un nou guvern.
Mai interesant, Corina Vasile, director executiv al ANIS, a criticat noile tarife ale lui Donald J. Trump, ditamai presedintele SUA:
Daca as putea sa gasesc un echivalent in viata publica Corinei Vasile, atat fizic, cat si mental, as spune ca e o Alina Mungiu Pippidi a ANIS, unde a ajuns in 2022, dupa 20 de ani in slujba Raiffeisen Bank, unde a fost director de Comunicare si Sustenabilitate.
A plecat din banca, fiindca plecase si idolul ei ideatic, Steven van Groningen, CEO la Raiffeisen Romania tot 20 de ani.
Pe azi pensionarul van Groningen nu avem cum sa il uitam, caci din segmentul corporatist, era cel mai proeminent si pasional sustinator al miscarii #rezist, dezbracand haina neutralitatii functiei prin iesirile la proteste.
Revenind la domnul Robert Bogdanffy, trebuie sa va spun ca dumnealui nu mai este de ceva vreme la ANIS si ca a primit un post frumos de reprezentant al Tik Tok pe Romania, pozitie din care, avand in vedere cele intamplate in ultimele luni, e foarte solicitat de autoritatile romane cand e vorba de sters conturi de jurnalisti nesimtit de critici cu Puterea.
Domnul Bogdanffy lucreaza, spun sursele mele, in colaborare stransa cu ambasada Chinei, si este si omul Huawei in Romania. Interesant, nu?
Bun, nu vreau sa ii arog importante nemeritate, v-am zis, e si el parte a grupului de Militia a Gandirii ce functioneaza la ANCOM. Lui i se comunica ce trebuie “ras” jos.
Nu mi-a recunoscut asta azi cand am vorbit la telefon. Dar mi-a spus altele.
Cu putina aroganta pe care ti-o da faptul ca esti un mic securici ce nu a avut lupte de strada niciodata, Bogdanffy a incercat sa ma paseze la seful de comunicare al Tik Tok pe Europa, Piotr Zaczko, zicandu-mi ca eu nu sunt autoritate de stat ca sa raporteze ceva, ci doar un jurnalist.
Cand l-am intrebat care e rolul sau de reprezentant al Tik Tok, companie privata, in relatia cu autoritatile statului, de ce e nevoie de o relatie cu statul si, mai ales, daca prin autoritatile statului, putem intelege si SRI, dumnealui mi-a spus ca vorbesc necivilizat, desi nu l-am injurat, nici nu am ridicat tonul.
Si a inchis.
Eu nu sunt Anca Alexandrescu sa amenint SRI sau ANAF sau DGIPI sau nu mai stiu eu ce institutie de forta, dar vreau totusi sa transmit celor din SRI, ma refer la cei mai cu minte decat Anton Rog, Director General al Centrului Național Cyberint SRI, mai putini implicati politic decat pesedistul Vali Zgonea, seful ANCOM, pe care l-am sunat azi pentru clarificari, dar nu imi mai raspunde cum raspundea cand il sunam sa il imbarbatez pe vremea cand era un neica nimeni condamnat la inchisoare, mai putin razbunatori ca sefii de la DGIPI, in fine, vreau sa le transmit asadar celor de la SRI ca poate ar trebui ii mai calmeze pe astia in ceea ce priveste bumbacirea ziaristilor si anihilarea libertatii de expresie.
In cacatul asta de tara in care am ucis deja Constitutia, am suprimat votul liber si am creat deja mecanisme de cenzura, mai e putin si veti face legi ca sa ne impuscati pe astia care va arata degetul mijlociu.
Ia uitati ce circula pe canalele jurnalistilor despre contul anulat al lui Cristoiu:
Deci domnul Catalin Predoiu a dat verde si a dispus inchiderea contului lui Cristoiu. Ca in Pakistan sau Iran sau Belarus sau Venezuela.
Atentie! O noua escrocherie in numele Disney Plus
Sa aveti grija! Verificati intotdeauna mailurile de pe care vi se trimit aceste mesaje.
Ma faceti autorul roman al anului?
Daca din cei 240 000 de abonati ai Strict Secret, doar 10 la suta mi-ar cumpara volumul, as deveni cel mai citit autor roman al anului.
Depinde de voi. Nu v-am conditionat niciodata sa va abonati la Strict Secret, macar acum puteti punctual sa imi sustineti acest demers intelectual.
Plus ca… va zic ca merita. “2100” e o poveste despre sfarsitul Lumii asa cum nu ati mai citit niciodata.
Comandati AICI
Multumesc!
3 rapide si de râs
Vedeti ca stirea de mai jos e de pe site-ul BBC, sa nu avem discutii ca bag fake news: pe scurt, linistea unui zoo din UK a fost stricata de o haita de obraznicaturi de papagali African Grey (mega dotati la vorbit), care au invatat sa injure ca birjarii turistii.
Asta e una, dar mai grav este ca golanii cei cinci au inceput si sa ia la misto in grup turistii, jignindu-i si apoi distrandu-se in grup de ei.
Am murit de ras, ba. S-a facut comisie de separare a borfasilor, timp de 3 luni au fost despartiti si chiar izolati, si a iesit circ, fiindca turistii de aia veneau, sa se distreze cum se distreaza papagalii de ei.
Pana la urma, conducerea Zoo nu a mai razbit cu admiratia turistilor.
Acum sunt 8 in haita, au mai venit 3, si corul de injuraturi e si mai mare.
Va rog io ascultati…
Make the Blast Big Again
de Dan Diaconu
O nouă zi, o nouă scădere pe piața americană. Las' că au de unde, ar fi primul meu impuls. Ceea ce e interesant e că începutul de ședință a fost unul în creștere, pentru ca finalul să fie dezastruos. Un veteran al pieței spunea că „la începutul ședinței de tranzacționare lumea credea că Administrația de la Casa Albă mai are ceva minte în cap”. Ceea ce vedem însă e că defectul mental din conducerea SUA e unul major. Sincer, scriu cu greu întrucât nu mă pot abține. Citesc titlurile și mă pufnește râsul. Asemenea instincte primare expuse cu atâta naturalețe n-am mai văzut până acum. Dacă aș vedea în direct o păruială între Trump și Melania, una d-aia adevărată, gen Roxy Manelista sau Magda Ciumac, cu vorbe grele și înjurături de mahala, jur că nu m-ar mira deloc!
Așadar, vorbim de tarife vamale impuse Chinei de 104%. Văzând cifra, l-aș întreba pe Trump: De unde vine, bre, acel 4 peste 100? Pe bune, acum, dacă eram în locul lui băgam ceva de genul 124.5839%, adică să fim riguroși și cu știința, frățioare! De unde a scos, oameni buni, acel 4%? Mai avea ceva prin buzunar și-a zis să adauge și ultima centimă? Îi stătea pe limbă? Sau i-a tremurat mâna și ultimul zero l-a făcut ca pe 4? Mă rog, putem să facem bancuri și să râdem până mâine dimineață, dar realitatea e cea de pe hârtie, iar nebunia la un nivel atât de înalt produce consecințe palpabile. Doar că n-avem ce face și trebuie să comentăm acțiunile nebunului.
Pornim de la realitatea palpabilă: volumul comerțului dintre SUA și China e uriaș, de 600 miliarde de dolari! Suma e împărțită între aprox. 150 mld. exporturi în China și 450 mld. importuri de-acolo! Trump judecă simplu, având un creier mai degrabă de furnică: eu cumpăr de la ăla de 3 ori mai mult, deci dacă nu cumpără și el de la mine la fel, îl frig! Doar că asemenea nebunii nu poți face atunci când e vorba de cel de-al doilea partener comercial al tău. Aș vrea să vă spun o chestie similară, privită însă simetric: dacă China ar fi vrut să se răzbune pe SUA ar fi impus la export, pentru mărfurile destinate pieței americane, tarifele lui Trump! Da, da! N-am scris nimic greșit!
De ce fac o asemenea afirmație? Pentru că acele mărfuri care pleacă din China fac parte dintr-un lanț economic consistent. Chiar și cel mai insignifiant chițibuș e trecutprin trei distribuitori americani și, în final, ajunge la client producând efecte economice pe întreg lanțul. L-ai luat cu 3 dolari din China și-l vinzi în SUA cu 12. Ce se va întâmpla acum? O nebunie. Trebuie să fii cel puțin tâmpit să crezi că Walmart-ul își poate schimba furnizorii peste noapte. Și-atunci ce rezultă? Păi o creștere de 30% a prețurilor de-acolo e mai mult decât previzibilă. Dacă nu chiar mai mult. Situația va fi similară la toate produsele. Ce-o să facă Apple? Ce vor face alți producători? Ce va face industria militară a SUA care deja avea probleme cu restricțiile impuse de China? Sunt atâtea întrebări care vin și cărora efectiv n-ai timp să le răspunzi întrucât imediat te ciocnești cu altele, mult mai tragice. În același timp, în China va fi deflație. O să mergi cu câțiva firfirei și-o să te întorci cu saci de produse. Că doar fabricile ălea trebuie să vândă.
Sincer să fiu eu sunt blocat. Și nu de nebunia declanșată de Trump, ci de reziliența piețelor. La cât de fragilă era situația, m-aș fi așteptat să văd o explozie instantanee, dar care încă nu a apucat să se arate. De ce? Păi asta mă întreb și eu. E ca și cum un nătărău ar intra cu o torță în depozitul de muniție. Desigur, o iei imediat la goană, dar după ce ajungi într-o zonă pe care-o consideri sigură, te întrebi cum naiba de încă n-a explodat totul acolo? Cam așa e și acum. Până în urmă cu câteva săptămâni toți căutau să acționeze „cu penseta” de teamă să nu explodeze hardughia, iar acum vine rudimentarul dă cu drujba, taie fără să se uite în stânga sau în dreapta și consecințele sunt minore față de ceea cete aștepți. E de mirare, nu-i așa?
E și nu e! Acum, de fapt, avem o combinație între inerție și perplexitate. Pe de-o parte mai sunt încă mărfuri pe lanțurile logistice, nelovite de tarifele lui Trump, iar acestea formează „baza inerțială”. De partea cealaltă avem uimirea celor care văd nebunia cu care Trump scoate cifre din burtă. Când vezi un asemenea spectacol grotesc n-ai cum să reacționezi decât ca olteanul când vede girafa: „așa ceva nu poate să se existe!”. Cam ăsta-i momentul. Însă, dacă vă uimește că încă e liniște, nu înseamnă că fitilele nu s-au aprins și că ceea ce trebuie să se întâmple s-a anulat. Din contră, nebunia va genera o undă de impact infinit mai mare decât ne așteptam.
Nu, nu sunt vorbe mari. Situația era oricum fragilă, iar speculatorii de după 2007-2008 nu s-au liniștit în ceea ce privește produsele derivate. Ba acum situația e mult mai împinsă la extrem, în sfidarea bunului simț. Așa cum bine știm din criza trecută, declanșarea problemelor de la bază, generează reacții în lanț din ce în ce mai violente, proporțional cu leverage-ul care,spre vârf, tinde la infinit. Ce-a făcut Trump acum a fost să se joace cu chibriturile pe lângă o cutie cu dinamită. Ce se poate întâmpla, și-o fi spus el în sinea sa? Să bubuie aia? Păi zilnic muncitorii bubuie dinamită în mine, nu-i așa? Păi da, bre, dar una e să bubui dinamită detonând-o într-un perete și cu totul altceva e să-i dai foc știind că lângă ea ai niște TNT, lângă care stau aliniate în rastel bombele nucleare. Ce poți obține dintr-o asemenea nebunie? Ei bine, cu toate că lumea știe răspunsul, pare că unora chiar nu le vine să creadă. Sau, speriați de amploarea a ceea ce vine, preferă să ignore. Doar că evenimentele, indiferent cât de catastrofale ar fi, au prostul obicei de a se petrece, fără să țină cont de dorințele celor care chibițează de pe margine.
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa