După 10 ani de absență, după ce a stat departe de țară la căldurica Bruxellesului, fostul iubit al României, acum cu cearcăne și dinți subțiați de la fumat, vine înapoi la iubita sa, România, și vrea să i-o mai tragă o dată de dragul vremurilor apuse, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar iubita s-a schimbat, iar întoarcerea lui Crin riscă să fie nu doar tardivă, ci și penibilă și, în ultimă instanță, tristă.
Un sustinator al candidatului PNL la presedintie, Crin Antonescu, se plimba prin fata Biroului Electoral Central, vineri, 16 octombrie 2009, in Bucuresti. Antonescu isi depunea acum 15 ani oficial candidatura la BEC. ANDREI PUNGOVSCHI / MEDIAFAX FOTO
În română, “siaj” este un termen preluat din navigatie care desemnează spuma pe care o ambarcațiune o lasă în spatele său atunci când se deplasează pe apă.
În parfumerie, “sillage” definește proiecția parfumului în mediul ambiant și efectul olfactiv asupra celor din jur. Unitatea de măsură acestui termen este metrul. Cu cat un parfum este perceput de la o distanța mai mare față de sursă, cu atat siajul este mai mare.
Crin Antonescu rămâne una dintre figurile cele mai fascinante și contradictorii ale scenei politice românești din ultimele decenii. Admirat pentru rafinamentul discursului său și pentru o anumită eleganță intelectuală, Antonescu atrage critici severe legate de incapacitatea sa cronică de a-și asuma puterea reală și responsabilitatea politică autentică. Crin e prezentat adesea drept o personalitate cu potențial uriaș, dar cariera sa a fost marcată de paradoxuri evidente și alegeri greu explicabile, ce au oscilat permanent între moralitate rigidă și oportunism surprinzător.
Această analiză amplă își propune să descifreze mecanismele psihologice și morale care au determinat comportamentul politic al lui Crin Antonescu din ultimii 35 de ani.
Trecând peste vârsta de 65 de ani, Crin este un politician “bătrân”. S-a implicat in politică de foarte tânar si a trecut aproximativ prin toate momentele mici si mari ale devenirii României de azi.
A fost crescut de tatăl său, care l-a încurajat să studieze la Universitatea din București pentru a deveni profesor de istorie. Dar nu l-a atras catedra. Chiar dacă era un “prodigy” (în 1978 a câștigat olimpiada națională de istorie), a fugit de vocația de dascăl, atras fiind de puterea politicii.
Și aici a fost un prodigy, dar când să câștige olimpiada națională de politică, a dat bir cu fugiții plecând în exilul reconfortant al Bruxelles-ului, unde a lăsat-o pe soție să se spetească pe funcția super înaltă de comisar, el preferând să bea timp de 10 ani cafeaua în bibliotecă.
Analiza mea examinează contradicțiile profunde ale unui om politic care, deși poseda toate calitățile necesare unui lider autentic, a ales constant retragerea, delegarea responsabilității și fuga de confruntarea directă cu realitățile dure ale politicii românești.
Dincolo de discursul elegant și idealurile teoretice, rămâne întrebarea esențială: ce spune cu adevărat despre Crin Antonescu comportamentul său politic, marcat de ezitare, dependență și revenire oportunistă?
Nu ma puteti banui de subiectivisme. Joi l-am ars pe George Simion, urmeaza un profiling si la adresa lui Nicusor, dar si un portret pe acelasi tipic al lui Ponta.
Așa cum am spus, nu voi vota. E privilegiul meu de a încerca totuși, nevotând, să fiu mai liber ca alți ziariști, și să vi-i întorc pe toate părțile pe candidații cu cele mai mari șanse să conducă România.
Această analiză caută răspunsuri clare, fără menajamente, într-un demers menit să ofere o imagine realistă și detaliată asupra unuia dintre cei mai enigmatici politicieni români ai ultimelor decenii.
Crin Antonescu – personalitate politică între rafinament și refuzul puterii
Ziceam mai sus cǎ domnul Crin Antonescu reprezintă unul dintre cele mai enigmatice personaje ale scenei politice românești postdecembriste, un paradox viu care continuă să fascineze și să genereze dezbateri intense în mediile politice și intelectuale. Această enigmă nu provine din lipsa calităților, ci tocmai din existența unor calități remarcabile care nu au fost niciodată suficient exploatate în practică.
Eram un tânăr, foarte tânăr jurnalist la un ziar local din Bistrița, când l-am văzut prima oară. Era în 1999, iar “Crin”, ministru al Tineretului și Sportului, tocmai primea titlul de ”Cetățean de onoare al Bistriței”. Nu voi uita niciodată privirea lui senină și ochii metalici, superbi, ca de husky.
Dar ca și în cazul rasei Husky, deși aspectul poate aduce aminte de lupi, Crin nu a fost eficient ca și câine de pază al României, al Legii, al viitorului pe care ni l-a promis pe bannerele electorale.
Antonescu este, înainte de toate, un intelectual autentic, cu o pregătire culturală vastă și profundă, un politician a cărui forță rezidă mai ales în capacitatea sa discursivă remarcabilă. Într-un spațiu politic dominat adesea de mediocritate discursivă și vulgaritate verbală, Antonescu a reprezentat constant o figură de distincție intelectuală și eleganță retorică. Discursurile sale, întotdeauna atent construite, coerente și argumentate, i-au adus recunoaștere și admirație chiar și din partea adversarilor politici. A știut să articuleze idei complexe și să abordeze subiecte sensibile cu o naturalețe rar întâlnită în politica românească.
Totuși, în pofida acestei calități evidente și recunoscute, Antonescu a fost mereu perceput ca un lider politic incapabil să transpună aceste calități în realizări concrete și durabile. Această incapacitate de a converti discursul intelectual în acțiune politică reală dezvăluie o problemă mult mai profundă și fundamentală a personalității sale: refuzul puterii reale și implicit refuzul responsabilității care derivă inevitabil din exercitarea acestei puteri.
Crin Antonescu afost adeseori victima propriei sale lucidități.
Este un om care înțelege foarte clar și profund mecanismele puterii politice și consecințele pe care asumarea efectivă a acesteia le implică.
Spre deosebire de mulți alți politicieni, care intră în jocul politic fără o reflecție profundă asupra implicațiilor morale și etice, Antonescu este perfect conștient că exercitarea puterii implică inevitabil compromisuri morale, sacrificii personale și o doză de cinism pragmatic fără de care succesul politic este imposibil.
Spre comparație, Ponta nu are asemenea “dileme”.
Această luciditate excesivă a domnului Antonescu, însă, în loc să-l motiveze spre asumarea responsabilă a puterii, îl paralizează. Din perspectiva lui Antonescu, orice compromis politic devine o amenințare la adresa imaginii sale morale, pe care și-a construit-o cu grijă și atenție de-a lungul anilor.
El alege astfel, în mod repetat și conștient, să refuze oportunitățile reale de a exercita autoritatea, preferând să rămână în zona sigură a discursului și a poziționării morale abstracte.
Un exemplu concret al acestui comportament a fost perioada critică a crizei politice din 2012, când Antonescu a devenit președinte interimar. În mod paradoxal, în momentul în care deținea formal cea mai mare putere politică a carierei sale, Antonescu a preferat să adopte o poziție pasivă, evitând deciziile dure și necesare pentru stabilizarea țării.
În loc să fie activ și decisiv, a preferat să delege responsabilitatea către alții și să se retragă într-o poziție defensivă. Această situație reflectă perfect dilema fundamentală a personalității sale: refuzul categoric de a se compromite moral, chiar și atunci când această compromitere ar putea însemna salvarea instituțiilor și stabilitatea politică. Chiar a țǎrii.
În mod logic, ne vom întreba azi în 2025: dacă în 2012 s-a tras pe cur să își asume, ce s-a schimbat în 13 ani? Situația României e și mai cotoioasă azi…
Din punct de vedere psihologic, comportamentul lui Antonescu reflectă o formă subtilă de anxietate morală și o frică profundă față de eșec. El este un perfecționist moral, incapabil să accepte că viața politică reală implică inevitabil alegeri dificile și moralmente ambigue.
Antonescu a trăit permanent într-o lume intelectuală idealizată, în care principiile morale absolute sunt mai importante decât rezultatele concrete.
Această abordare idealistă și elitistă îl face incapabil să construiască relații autentice și durabile cu electoratul, care percepe rapid lipsa sa de implicare reală și concretă în problemele cotidiene. Crin a preferat să stea mereu într-o vază. Deasupra.
Deși respectat pentru integritatea declarată, Antonescu a rămas, în mod tragic, o figură marginală în istoria politică reală a României.
De aia zvâcnirea din 2025 nu are aderență. Poporul nu îl ține minte cu nimic semnificativ pe Crin. Ponta are față de Mickey Mouse, dar lumea ține minte, fals sau nu, că a fost cel mai bun premier “pe partea economică”. Crin? Nobody remembers…
Relația lui Crin cu autoritatea: între disprețul pentru noroi și fuga de responsabilitate
Crin Antonescu a avut întotdeauna o relație complexă și ambivalentă cu autoritatea politică. În spatele discursului său elegant și sofisticat, Antonescu manifestă o reticență profundă față de aspectele considerate „murdare” ale puterii politice: negocierile neplăcute, compromisurile dureroase și inevitabilele concesii morale implicate de exercitarea autorității reale.
Această atitudine nu vine din simpla incapacitate personală sau lipsa calităților necesare unui lider autentic, ci provine mai degrabă dintr-o convingere profundă, cultivată cu grijă de-a lungul anilor, că puterea autentică este inerent coruptă și moralmente periculoasă.
Nu vreau să mă repet, dar din perspectiva lui Antonescu, politica ideală ar trebui să fie un spațiu al principiilor pure, în care puterea se exercită exclusiv în numele unor valori morale înalte și fără niciun compromis etic.
Realitatea politică, însă, nu corespunde niciodată acestei viziuni idealizate.
Această abordare a avut si are un cost enorm atât pentru imaginea sa publică, cât și pentru impactul său real asupra societății și politicii românești.
În ochii multora, această incapacitate de a-și asuma responsabilitatea reflectă mai degrabă slăbiciune decât integritate morală.
Și o doză de îngâmfare.
Exemple: remarcile lui Crin de-a lungul timpului la adresa lui Ponta sau Băsescu.
În consecință, relația lui Antonescu cu autoritatea politică devine o formă subtilă de auto-sabotaj, în care propriile sale convingeri și idealuri morale devin obstacole insurmontabile în calea exercitării eficiente a puterii.
În această privință, Antonescu se dovedește în continuare fundamental nepotrivit pentru rolul de lider real și eficient.
Liberalismul de bibliotecă: ideologia sterilă a unui politician care n-a construit nimic
Crin Antonescu promovează un liberalism idealizat, steril în practică.
Discursurile lui Antonescu au fost întotdeauna apreciate pentru rafinamentul lor intelectual, încărcate de citate din clasicii liberalismului occidental, de la tǎticul liberalismului, John Locke, de la Montesquieu la Isaiah Berlin. Spre deosebire de alcoolistul Basescu, Crin chiar i-a citit. pe “bǎetzii” aştia.
Dar, câteodatǎ, pulimea nu înțelege ce zici, dacǎ vorbești ca Liiceanu.
În iulie 2012, domnul Antonescu era la un miting anti-Basea cand a scos pe gura asta:
Vreau, în numele vostru, al celor care cred în demnitatea noastră naţională, în destinul nostru european (…), în justiţie liberă, vreau să le spun tuturor prietenilor noştri europeni: «Ich bin ein berliner» (citat din discursul ţinut la 26 iunie 1963 de preşedintele Statelor Unite John F. Kennedy în Berlinul Occidental – n.r.)”.
Fain, dar, no, n-a bunghit mai nimeni ideea!
Într-o Românie în care politica a fost deseori dominată de populism și demagogie, Antonescu trebuia sǎ ARATE prin fapte cǎ e un om capabil să aplice o perspectivă coerentă și clară asupra principiilor liberale.
Dar valoarea intelectuală a discursului său nu s-a reflectat aproape deloc în politici concrete sau schimbări instituționale reale. În perioadele în care Antonescu a deținut poziții de conducere importante în PNL sau în stat, oportunitățile de a implementa reforme autentice, aliniate principiilor liberale pe care le promova, au fost în mare parte ratate. Reformele economice, descentralizarea reală, întărirea instituțiilor democratice, transparentizarea administrației publice, toate aceste idei au rămas simple teme de discurs, fără o materializare tangibilă.
Din punct de vedere psihologic, Antonescu pare blocat într-o zonă confortabilă a teoreticului, incapabil să treacă pragul dur al pragmatismului politic.
Liberalismul său devine astfel steril și ineficient, incapabil să producă schimbările esențiale pe care electoratul și societatea le-ar fi așteptat. Această ineficiență practică l-a făcut vulnerabil în fața criticilor, atât din interiorul propriului partid cât și din partea adversarilor politici, subminându-i credibilitatea și autoritatea.
Acest liberalism de bibliotecă l-a izolat treptat de baza reală a partidului și de electoratul larg, care se aștepta la soluții pragmatice și eficiente. Astfel, în ciuda potențialului său intelectual semnificativ, Antonescu nu a reușit să devină un lider politic autentic și eficient, limitându-și drastic influența politică reală.
Crin în criză: cum reacționează un om cultivat când instituțiile ard
Crin Antonescu este cunoscut ca un politician cu un discurs rafinat și o pregătire intelectuală solidă. Totuși, adevărata măsură a unui lider politic se poate observa cel mai bine în momentele de criză majoră.
Nu sunt pisǎlog, dar cel mai elocvent exemplu în acest sens îl constituie TOT criza politică și constituțională din anul 2012, când Antonescu a preluat temporar funcția supremă în stat, aceea de președinte interimar al României. În această poziție, el avea ocazia să demonstreze capacitatea de a gestiona echilibrat o situație extrem de tensionată și complicată. Din nefericire, reacția sa a fost opusă așteptărilor: a manifestat indecizie, pasivitate și o clară lipsă de asumare a responsabilităților critice.
Ah, și a mai fost preocupat de ceva:
În loc să își asume rolul de mediator puternic și imparțial, capabil să stabilizeze instituțiile și să calmeze tensiunile sociale și politice exacerbate, Antonescu a preferat să delege deciziile grele și incomode către colegii săi de alianță, în special către Victor Ponta, evitând astfel confruntarea directă cu realitățile dure ale guvernării și ale crizei instituționale.
De asemenea, Antonescu a participat la mitingurile USL din campania pentru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, a făcut declarații ironice despre oficialii UE și SUA și a dat ultimatumuri procurorului general
Eșecul său în gestionarea crizei din 2012 a evidențiat nu doar o lipsă de curaj politic, ci și incapacitatea de a aplica în practică valorile și principiile pe care le promova intens în discursurile sale. Acest episod a consolidat percepția că, în ciuda pregătirii intelectuale și a calităților sale evidente ca orator, Antonescu nu este omul potrivit pentru momente de cumpănă, când deciziile rapide și ferme sunt cruciale.
Comportamentul lui Crin Antonescu în crize majore a demonstrat clar limitele leadership-ului său. Deși este un politician cultivat și respectat intelectual, el devine indecis și pasiv când instituțiile ard, incapabil să ofere soluții reale și concrete într-o perioadă în care România avea nevoie de un lider puternic și decisiv.
Reflexul moral: onest, dar ineficient. Etica de salon vs. etica de stat
Crin Antonescu s-a definit constant printr-o imagine publică impregnată de principii morale solide și integritate etică evidentă. Într-un peisaj politic deseori compromis, marcat de corupție și lipsă de moralitate, Antonescu părea să reprezinte alternativa ideală, un lider care pune morala mai presus de interesele personale și pragmatismul cinic al politicii cotidiene.
Dar…
De aia acum pare falsă această candidatură. Ba chiar enervează.
Îmbătrânirea “în rele” a lui Crin cel moralist, “dilul” cu PSD, toate astea îi pulverizează electoratului și brumă de speranță că ar mai putea avea încredere în el.
Etica promovată de Antonescu a fost mereu una de salon: impecabilă teoretic, dar complet ruptă de realitățile dure ale guvernării și administrării statului.
Imaginea de sine: superior, dar detașat. Autopercepție elitistă și ruptură de popor
Crin Antonescu s-a remarcat constant printr-o imagine de sine puternică și profund elitistă, bazată pe superioritate intelectuală și morală. Această percepție clară și distinctă a propriei persoane, deși impresionantă la nivel individual, a devenit un obstacol major în relația sa cu electoratul și cu societatea în ansamblu.
Imaginea pe care Antonescu și-a cultivat-o de-a lungul carierei sale este aceea a unui lider intelectual, un om al ideilor și principiilor înalte, care se distinge clar de mediocritatea generală a clasei politice românești.
Cu toate acestea, exact această imagine de sine elitistă și superioară îl izolează profund de majoritatea cetățenilor, care percep inevitabil distanța uriașă dintre discursul sofisticat al lui Antonescu și realitățile lor cotidiene. Antonescu a fost mereu mai confortabil în mediile restrânse ale intelectualilor și ale clasei medii educate decât în dialog direct cu masele populare.
Fotografia asta aleasă de mine pentru voi e făcută în timpul unui discurs ținut de Antonescu la Bacău în noiembrie 2009. Da, știu că mereu mă disting și cu “amintiri” vizuale, de aia mă citiți, fiindcă vă fascinez cu "aprouciul” meu. Dar e relevantă fotografia…
Din punct de vedere psihologic, această detașare a lui Crin indică o dificultate profundă de a empatiza real cu oamenii obișnuiți, ale căror probleme concrete îi par minore sau superficiale în comparație cu marile teme morale și intelectuale pe care le abordează în discursurile sale.
Sǎ nu ziceți că “bag în ele”, nu e doar percepția mea.
Electoratul simte instinctiv şi în 2025 că Antonescu nu îi reprezintă în mod real și concret interesele, oricât de impresionant și de atrăgător ar fi discursul său intelectual și moral.
Psihologia dependenței: ce spune despre un boem cronic faptul că a trăit 10 ani din salariul soției, fără activitate profesională
Perioada îndelungată în care Crin Antonescu a fost complet dependent financiar de salariul soției sale, care ocupa funcția de comisar european, este una dintre cele mai controversate și revelatoare etape ale vieții sale personale și profesionale. Deși mulți ar putea argumenta că aceasta a fost doar o decizie personală legitimă, analiza psihologică profundă a acestei situații dezvăluie vulnerabilități semnificative în structura sa personală.
În contextul unei cariere politice intense, retragerea completă și abruptă din spațiul profesional activ indică o dificultate majoră de a gestiona presiunea și responsabilitatea asociate cu poziții publice și profesionale semnificative.
Decizia de a “lua o pauză” pare o formă subtilă de auto-sabotaj și o scădere semnificativă a stimei de sine, care poate să apară odată cu percepția propriei incompetențe sau lipsei de valoare personală în afara unei identități profesionale bine stabilite anterior.
Retragerea lui Antonescu din activitatea profesională și publică ar putea fi astfel interpretată ca o modalitate de evitare a confruntării directe cu această criză profundă de identitate și valoare personală.
Impactul acestei perioade asupra imaginii sale publice este, de asemenea, devastator.
Se vede în sondaje.
Pulimea gândește strict: “Ce bărbat e ăla care stă sub fustele nevestei 10 ani și citește? Să nu lucrezi tu nimic?”
Revenirea bruscă: despre fragilitatea morală a celor care pleacă pe ușa din dos și se întorc pe fereastra oportunismului
Întoarcerea neașteptată a lui Crin Antonescu pe scena politică a României reprezintă și el un moment semnificativ, dar și profund problematic în evoluția recentă a peisajului politic românesc.
După o lungă perioadă în care fostul lider liberal a preferat retragerea în confortul vieții private, revenirea sa bruscă în politică pune întrebări legitime privind motivațiile reale ale acestei decizii și relevă fragilitatea morală și oportunismul intrinsec al acesteia.
În primul rând, această revenire dezvăluie o contradicție majoră între discursul său moral anterior și acțiunile recente.
De aia, întoarcerea sa în politică, fără explicații transparente pentru absența îndelungată și fără o asumare clară a trecutului său recent, demonstrează o disonanță cognitivă puternică și o fragilitate morală profundă.
Dar e vorba şi de un evident şi puturos oportunism politic.
Antonescu pare să profite de contextul politic actual, perceput ca favorabil unei reveniri spectaculoase, ignorând total faptul că societatea nu uită și nu ignoră contradicțiile evidente din comportamentul său recent.
Din punct de vedere psihologic, revenirea bruscă a lui Antonescu poate fi interpretată ca un simptom clar al unei frici profunde de irelevanță și marginalizare.
După o perioadă lungă în care a fost aproape absent din viața publică, Antonescu pare să resimtă acut pierderea influenței și a statutului său anterior, încercând acum, disperat, să-și recapete poziția și relevanța publică pierdute. Această revenire, însă, este făcută într-un mod lipsit de autenticitate și onestitate, expunând o vulnerabilitate morală și psihologică semnificativă.
Again, publicul nu îl “simte”. Nu îl “miroase”.
Stafful sǎu e subdimensionat, oamenii ii contestă “dilul” cu cele mai detestate partide (PNL, PSD, UDMR), au sentimentul cǎ vrea un concediu de cinci ani, şi mai luxos ca la Bruxelles, dar în biblioteca de la Cotroceni, dupǎ ce abia am scǎpat de un nenorocit care a stat 10 ani imoral acolo…
Toate astea fac ca parfumul de Crin sǎ nu aibǎ siajul feromonilor politici într-atât de puternic încât sǎ ajungǎ la nasul electoratului, deşi domnul Antonescu chiar nu pute, fațǎ de alți contracandidați care “candesc” îngrozitor.
Adică nu poți să vii după 10 ani de absență și să îmi ceri mie, România, fata pe care ai părăsit-o fără explicații după ce mi-ai promis atât de multe, să te cred că, la 65 de ani, te-ai decis că mă vrei din nou. Fiindcă nu mai pun botul.
Daca ti se pare ca scriu misto, cumpara-mi cartea “2100” de AICI
sau ia, muica, un abonament lunar de mai jos…
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa
Așa a fost gândită schema. Să iasă un cetățean pe nume Nicu. Favoritul globalistilor eșuați. Capabili de orice pentru un ban de la buget, oricare ar fi acel buget. Niște fake uri cu ifose de democrați.
Trebuie să recunosc că lectura acestui articol mi-a gâdilat cei doi neuroni lansați lasciv într-un tangou spaniol de au sărit la o horă feciorească la cei 63 de ani ai mei, acușica pe răboj ...