Opus nr. 390 - Manevrele subterane ale lui Oancea, baiatul destept din energie: și-a scos din firmă 600 milioane în Cipru, prin mama copilului său. Incepe scandalul "Hunter Biden, corupt in Romania"
VESTE BUNA: Dupa scrisoarea de protest pe care am adresat-o vineri Ambasadei Republicii Populare Chineze, contul meu de Tik Tok a fost REACTIVAT!
Ma puteti urmari din nou pe acest cont.
Simonis vrea sefia PSD. Sper ca baronii nu s-au tampit de tot la cap
Am informatii ca, in aceasta seara, la Bucuresti, Alfred Simonis, baiatul propulsat în cele mai înalte funcții în stat de nașul Sorin Grindeanu și premierul Marcel Ciolacu, i-a invitat la o intalnire secreta pe 10 sefi de consilii judetene din PSD ca sa ii “combine” sa ii acorde lui sefia partidului.
Doi au refuzat sa participe.
Dar “gestul conteaza”. Inseamna ca Marcel Ciolacu nu are de gand sa lase partidul sa respire, sa se reformeze. Vrea sa “isi puna om”.
Aia nu e reforma, baronilor. Sunteti pe marginea prapastiei si sufla tare vantul schimbarii.
O judecătoare din Bihor s-a sinucis. Restul? Se uită în altă parte, cu burta pe pensie specială
Georgeta Ciungan, o figură proeminentă care a excelat atât în lumea sportului, cât și în cea a justiției, a marcat profund ambele domenii. Fosta campioană mondială la atletism și-a dedicat viața sportului de la o vârstă fragedă, dovedind un talent remarcabil apoi si in magistratura.
Dar… s-a sinucis.
A mai murit un om în tăcere.
Și nimeni n-a vrut sa ii auda strigătul.
Cauza? Depresie severă. Burnout. Prăbușire psihică.
Reacțiile din sistem? Zero. Niciun gest de solidaritate reală. Niciun recurs la decență.
Doar o castă care tace, își face cruce, își închide tabelele Excel cu sporuri și pensii speciale, și merge mai departe ca o echipă de roboți cu imunitate.
În justiția română nu ai voie să fii slab. Dacă ești slab, ești o problemă de imagine.
Judecătorii români trăiesc într-o bulă de sticlă.
Esti judecǎtor? Nu ai voie să fii om. Nu ai voie să obosești. Nu ai voie să te temi.
Dacă o spui – că ești epuizat, că te simți golit, că nu mai suporți presiunea termenelor, volumul aberant de dosare, trauma constantă a deciziilor pe viață și pe moarte – sistemul nu te îmbrățișează.
Te marginalizează. Te suspectează. Te elimină.
Judecătorii și procurorii români nu vorbesc între ei despre epuizare decât în glumă. Nu cer ajutor. Nu au cultură organizațională de suport psihologic. Nu au cabinete reale de consiliere – doar paravane de fațadă.
În schimb, au grijă să-și apere privilegiile.
Dar ce se întâmplă cu cel de lângă tine, colegul care vine palid și cu o pungă de pastile în buzunar, care nu mai râde, care e pe marginea prăpastiei?
Nu e treaba nimănui.
Sistemul judiciar din România are obsesia perfecțiunii mecanice. Totul trebuie să arate impecabil. Nicio fisură.
Dar realitatea e alta: există depresie în rândul magistraților, există burnout masiv, există disociere emoțională, alcoolism mascat, anxietate cronică, consum de anxiolitice și oameni care nu mai pot.
Dar dacă ai curajul să o spui, nu ești ajutat. Ești pus la index.
Ești „instabil”. Ești „vulnerabil”.
Și ți se sugerează, subtil, să te retragi.
Și atunci te întrebi: cum să mai ai încredere într-o justiție care nu-și protejează propriii oameni?
Ce protecție oferă acest sistem celor care își pierd mințile de epuizare? Ce protocol? Ce sprijin? Ce empatie?
Nimic. Doar tăcere. Și, în cazuri ca acesta, coroane.
Judecătoarea din Bihor nu a murit brusc. A murit lent, de luni sau ani de presiune, singurătate profesională și lipsă de reacție.
A semnalizat. Poate nu oficial, dar cu siguranță informal. Cineva a văzut. Cineva a știut.
Dar, în justiția română, colegialitatea se oprește la semnătura de pe hotărâre. Nu la sprijinul emoțional.
Câți dintre voi mai trebuie să se sinucidă până când veți recunoaște problema?
Și că înainte de a vă apăra pensiile speciale, poate ar trebui să vă apărați unii pe alții?! Cu umanitate. Cu sinceritate. Cu un telefon, nu cu un necrolog.
Pentru că, în România de azi, justiția nu mai e oarbă.
E surdă.
Și fiecare dintre voi alege să nu audă.
Sustine proiectul Strict Secret cu doar 49 de lei pe luna.
Popoviciu inca nu a scapat, sustine fostul sau partener Radu Dimofte. Scandalul se va reaprinde prin Elena Udrea
Nu stau eu mult prin Bucuresti, dar si cand ajung pe acolo, urechile mi-s bine ciulite.
Se pare ca Donald Trump, care a intrat un pic in umbra dupa cele 100 de zile la Casa Alba, mai ales ca inchiderea conflictului din Ucraina nu i-a reusit (inca), vrea sa reinceapa showul pentru pulime si sa le dea un nou os mediatic de ros: afacerile de ciordeli din Romania ale lui Hunter Biden, fiul fostului presedinte al SUA.
Artizanul “sederii” lui Biden jr si finantatorul parangheliilor este indicat ca fiind Gabriel Popoviciu, miliardarul aciuat la Londra care, deocamdata, pare sa fi scapat de rigorile justitiei romanesti.
Dar doar pare. Vechiul sau partener, cu care acum e “racit”, ma refer la alt miliardar, Radu Dimofite, imparte in cercul sau intim o noua perspectiva despre Puiu: ca nu a scapat, asa cum crede.
Dimofte spune ca scandalul Biden ii va modifica statutul de cetatean liber lui Popoviciu.
Dimofte pare sa fie imbufnat ca va fi atras “cu manta” in acest scandal de asocierea sa cu Popoviciu, iar asta nu ii convine, cata vreme Dimofte este taticul francizelor americane gen KFC si Pizza Hut.
Dar mai e o bomba ce sta sa explodeze. In curand o sa iasa de la parnaie Elena Udrea, care, spun sursele mele, a transmis deja familiei Trump prin intermediul unui cunoscut roman faptul ca e dispusa sa ajute la crearea cazului Biden jr-Popoviciu-Romania, fiindca ar avea detalii si dovezi extraordinar de sensibile.
Lenuta are in cap chiar un joc mai mare, daca Trump va primi “darurile” Elenei, chiar o revenire in politica…
Va tin la curent.
George Simion e un dobitoc
De dimineata, presa tapalagista a luat foc:
Si au dreptate, de data asta.
Cum, ba, carcalete, sa proferezi amenintari de acest gen, ba, cardistule?
Cum, ba, dobitocule, sa fii tu presedinte, ba, cu mentalitatea asta de interlop borat?
PS: Cozmin Gusa are o teorie interesanta: ca imbecilul asta face intentionat in saptamana asta orice, numai sa nu iasa presedinte. De vazut. Dar asta cu “ce ma fac eu cu voi, individual” m-a scos din sarite.
Sulfurosul domn Oancea de la Tinmar Energy
Precizarea mea: informatiile si fotografiile de mai jos apartin publicatiei Gandul, le preiau cu citare, tocmai pentru ca Augustin Oancea, miliardarul care a devenit puturos de rich din afaceri cu vanzare de energie, multe dintre ele discutabile ca moralitate si legalitate, a avut tupeul sa ma dea in judecata acum doi ani si ceva, dupa ce am publicat un document tinut la secret cu sigla ANAF in care se “povesteau” matrapazlacurile puse la cale de papariciul asta de Oancea. Dezvaluirile Gandul de mai jos nu fac decat sa intareasca primele mele articole despre acest personaj sulfuros.
“Miliardarul Augustin Oancea este bossul companiei Tinmar Energy și un jucător de forță pe piața de energie din România. A fost luat în colimator, de mai multe ori, de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar e „descurcăreț” și a pus bazele unei afaceri de sute de milioane de euro, în detrimentul statului român, dar și al consumatorilor. Despre Oancea, surse din zone fierbinți informează că încearcă să rezolve subteran problemele cu ANRE, dar și cu instanța, chestiune care se poate termina teribil de prost. Exemplul Gabriel Popoviciu ar trebui să dea de gândit.
De mai bine 10 ani, Tinmar Energy a fost beneficiara unor contracte încheiate cu diverse instituții și companii cu capital de stat, iar anchetele demarate de DNA, DIICOT sau Consiliul Concurenței au fost contracarate cu succes.
Augustin Oancea are un modus operandi parcă adus la zi al celebrului infractor internațional Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding.
Profitând de conjunctura creată de liberalizarea pieței energiei electrice, societatea Tinmar Energy, controlată de Augustin Oancea, a reușit să obțină niște profituri realmente uriașe.
Pentru Augustin Oancea, energia a fost un adevărat corn al abundenței financiare, iar Gândul prezintă informații uluitoare, în exclusivitate, pentru că bossul Tinmar Energy continuă același scenariu care l-a transformat într-unul dintre cei mai bogați afaceriști români
„Rețeta de succes” a lui Augustin Oancea, bossul Tinmar Energy
„Rețeta de succes” a Tinmar Energy ar fi respectat, de fiecare dată – potrivit surselor Gândul – același scenariu:
Prezentarea unor oferte de preț la jumătate față de cele ale concurenților;
Câștigarea contractului;
Anularea contractului;
Încheierea unui nou contract, numai că la tarife mult mai mari.
La începutul lunii iulie a anului 2021 – CE Oltenia a încheiat mai multe contracte bilaterale de furnizare energie electrică cu prețuri cuprinse între 230–300 de lei/MW.
Printre principalii contractori s-a aflat și societatea lui Augustin Oancea, Tinmar Energy. Astfel, în intervalul 2021-2025, societatea a beneficiat/va beneficia, din partea CE Oltenia, de contracte bilaterale de câteva milioane de MW (sau câțiva TW) la prețuri situate între 244 – 290 de lei/MW. (alte informații AICI)
„Băieții deștepți” din Energie au fost amendați de ANRE cu peste 200 milioane de euro. Patru furnizori, printre care și Tinmar Energy, companie deținută de discretul milionar Augustin Oancea, au fost acuzați că ar fi manipulat piața. (detalii spectaculoase AICI)
Gândul a prezentat informații-șoc despre contractul pe care Tinmar Energy l-a încheiat cu Complexul Energetic Oltenia (detalii AICI)
Cu toate că s-a vehiculat, la un moment dat, că Tinmar Energy ar fi în pragul falimentului, Augustin Oancea deține o avere amețitoare, de aproximativ un miliard de euro, fiind plasat pe lista scurtă a celor mai puternici 10 antreprenori din energia regională. (alte informații AICI)
Augustin Oancea, 2 contracte „tari” cu CE Oltenia
Tinmar Energy este semnatara a două contracte „tari” cu Complexul Energetic Oltenia.
În data de 24 martie 2021, între Complexul Energetic (CE) Oltenia și Tinmar Energy – controlată de bossul Augustin Oancea – a fost încheiat contractul cu nr. 726/CEO.
„Obiectul Contractului îl constituie vânzarea-cumpărarea cantității de energie electrică menționată în Anexa 2, incluzând termenii și condițiile privind vânzarea – cumpărarea, facturarea, plata şi alte servicii, la preţul de contract prevăzut în Anexa 3, tranzacţionată prin intermediul Pieţei centralizate a contractelor bilaterale de energie electrică – modalitatea de tranzacţionare PCCB-LE-flex, cu respectarea întocmai a prevederilor Regulamentului privind modalităţile de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitaţie extinsă şi negociere continuă şi prin contracte de procesare, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2020, cu modificările ulterioare”, s-a specificat în contract.
În data de 11 aprilie 2022 a mai fost semnat un contract între aceleași părți – CE Oltenia și Tinmar Energy -, iar contractul 756/CEO a avut ca obiect tot vânzarea/cumpărarea de energie.
„Magicianul” Augustin Oancea
În luna septembrie 2022, în urma unui control ANAF la sediile societăților Tinmar Energy (unde Augustin Oancea deține funcția de director) și Lord Energy SRL (administrator – Paul Răzvan Boacă, ex-Tinmar Energy), a fost întocmit un raport devastator, din care Gândul prezintă detalii în exclusivitate.
Iar de aici încep surprizele, pentru că între Tinmar Energy și Lord Energy SRL există legături cel puțin interesante.
Administratorul Lord Energy – Paul Răzvan Boacă – era și reprezentant al Tinmar Energy din data de 12 septembrie 2022.
Directorul Lord Energy – Cătălin Florian Munteanu – a fost inginer electroenergetic la… Tinmar Energy, în perioada 7.12.2015 – 10.04.2017.
În același timp, ANAF a descoperit în urma controlului că Adela Petrescu, director economic Tinmar Energy, fusese director economic la Lord Energy, în perioada 02.09.2008 – 31.01.2013.
Augustin Oancea, bossul Tinmar Energy, a fost administrator al Lord Energy, în perioada 27.08.2008 – 09.07.2009.
La momentul controlului ANAF, s-a constat că bossul Tinmar Energy, Augustin Oancea, deținea funcția de director general la mai multe societăți comerciale.
MARTIN ADMINISTRATE & MANAGEMENT SRL (societate care a fost administrator la Tinmar Energy în perioada 2020 – 2022).
MARTIN OLI ENERGY SRL – societate afiliată Tinmar Energy.
Potrivit bazei de date a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), Tinmar Energy și Lord Energy au avut același punct de lucru, iar Lord Energy s-a numit inițial TINMAR TRADE SRL.
Ținând cont de toate aceste informații, inspectorii ANAF au concluzionat că Lord Energy este afiliată/controlată de firma lui Augustin Oancea, Tinmar Energy.
În astfel de condiții privilegiate, Augustin Oancea ar fi profitat de relația „specială” cu Lord Energy – firmă din sfera sa de influență – astfel că, în urma contractelor încheiate cu Lord Energy, Tinmar Energy a avut costuri de achiziție mai mari, ceea ce a dus la creșterea subvențiilor care urmau să fie primite de la stat.
Profitul, ulterior, urma să fie transferat de la Tinmar Energy la Lord Energy. La momentul controlului ANAF, Tinmar Energy avea de încasat de la bugetul de stat nu mai puțin de 319.082.338 lei.
În schemă apare și mama copilului lui Augustin Oancea: „Dividendele încasate de Laura Luminița Șerban, transferate în aceeași zi către Augustin Oancea”
Alături de Lord Energy, în această schemă financiară de succes apare și firma ZETOLIA LIMITED, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate.
Asociat unic al acestei firme înregistrate la Registrul Comerțului din Nicosia, Cipru, este Laura Luminița Șerban, nimeni alta decât mama copilului lui Augustin Oancea. Conform bazei de date a ANAF, Laura Luminița Șerban a încasat – în perioada 2013 – 2023 – dividende atât din țară, cât și din străinătate.
Bossul Tinmar își administrează ”imperiul” prin intermediul mamei copilului său, Laura Luminița Șerban
Din România, Laura Luminița Șerban a încasat 285.024 lei, de la firma SC IRIVIAN SRL (acum SC AC AUXILIARY SRL).
– SC AC AUXILIARY SRL a fost deținută 100% de Laura Luminița Șerban până în luna noiembrie a anului 2022.
– Administratorul firmei a fost chiar Paul Răzvan Boacă, administratorul Lord Energy SRL și fost reprezentant al Tinmar Energy.
– Din luna noiembrie 2022, administrator al SC IRIVIAN SRL a devenit Andreea-Irina Oancea.
Din străinătate, Laura Luminița Șerban a încasat dividende în valoare de 592.038.644 lei, potrivit informațiilor obținute de Gândul, iar banii s-au întors, în aceeași zi, la bossul Tinmar, Augustin Oancea!
Augustin Oancea, bossul Tinmar, și Laura Luminița Șerban, femeia prin care își administrează „imperiul”
„Dividendele încasate de Laura Luminița Șerban de la ZETOLIA LIMITED din Cipru ar fi fost transferate, în aceeași zi, către Augustin Oancea și George Alexandru Oancea. Au împuterniciri pe conturile deschise pe numele Laurei Luminița Șerban două persoane: George Alexandru Oancea și Romelia Elena Ivan”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
„Aceasta din urmă este angajată cu normă întreagă la firma MARTIN ADMINISTRATE & MANAGEMENT SRL, deținută 100% de Augustin Oancea. În același timp, Romelia Elena Ivan este angajată cu timp parțial și la alte 5 societăți din grup”, au mai declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
Laura Luminița Șerban a mai încasat venituri din salarii în valoare de 26.000 lei de la SC GLAMOUR BISTRO CAFÉ SRL, firmă deținută, până în noiembrie 2021, de Laura Luminița Șerban și Ovidiu Costin Oancea. Din decembrie 2021, asociat unic și administrator este Laura Luminița Șerban.
De la MARTIN OLI ENERGY SRL au fost încasate venituri salariale în valoare de 373.991 lei. MARTIN OLI ENERGY SRL este deținută (98.72%) de bossul Tinmar, Augustin Oancea și de George Constantin Alexandru (1,28%).
Augustin Oancea și Laura Lumința Șerban
Pe de altă parte, MARTIN OLI ENERGY SRL este acționar la Tinmar Energy, cu 78,86% din acțiuni.
Administratorul Tinmar Energy este… MARTIN ADMINISTRARE & MANAGEMENT SRL, societate – așa cum precizam mai sus – este deținută 100% de Augustin Oancea, „băiatul deștept din Energie”.
„Sponsorizări” către fundațiile familiei Oancea
Alte informații surprizătoare intrate în posesia Gândul arată că firma Lord Energy a făcut, în anul 2022, sponsorizări în valoare de 24.396.730 lei.
15.000.000 lei s-au dus la Fundația Tinmar.
1.122.239 lei au ajuns la Fundația Destiny Parc – Parcul Destinului.
Ambele fundații, potrivit informațiilor Gândul, ar fi controlate de familia Oancea.
În luna mai a anului 2023 a fost demarat un control la Fundația Tinmar, iar sponsorizările s-au aflat, din nou, în centrul atenției. Pe lângă cele 15.000.000 lei primite de la Lord Energy, Fundația Tinmar a mai primit:
13.500.000 lei de la TINMAR ENERGY SA, societate reprezentantă chiar de Augustin Oancea.
6.000.000 lei de la ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL – administrator Sorina Mirea.
3.500.000 lei de la SC SOLPRIM SRL – Romelia Ivan este director general, împuternicita pe conturile Laurei Luminița Șerban.
1.500.000 lei de la EYE MALL SRL – acolo unde administrator este Augustin Oancea, bossul TINMAR ENERGY SA.
Surprinzător, fundațiile familiei Oancea care au primit aceste sponsorizări nu ar fi prezentat niciun proiect pentru sumele de bani obținute, dar din cele 5 societăți comerciale care au sponsorizat fundațiile 4 fac parte din grupul TINMAR.
ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL este deținută de frații Mirea – Sorina Liana și Costin Alexandru. Potrivit informațiilor apărute în mass-media, ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL – firmă cu 14 angajați – a reușit să cîștige 25 din cele 30 de contracte scoase la licitație de Hidroelectrica.
Energia cumpărată de ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL de la Hidroelectrica ar fi revîndută apoi, tot către companii de stat, dar cu un preț de trei-patru ori mai mare.
Sorina Liana și Costin Alexandru sunt și fondatorii ASOCIAȚIEI PENTRU IDENTITATE ARHITCTURALĂ, dar și a ASOCIAȚIEI PENTRU PROTEJAREA PATRIMONIULUI ISTORIC ȘI CULTURAL APPIC.
ASOCIAȚIA PENTRU IDENTITATE ARHITCTURALĂ a primit o sponsorizare de 4.000.000 lei de la Lord Energy, iar ASOCIAȚIA PENTRU PROTEJAREA PATRIMONIULUI ISTORIC ȘI CULTURAL APPIC a primit, tot de la Lord Energy, o sponsorizare în valoare de 2.000.000 lei.
Din cauza acestor „ramificații” cel puțin suspecte, Lord Energy nu poate beneficia de facilitatea fiscală privind diminuarea impozitului pe profit, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate.
Întâlnirea din parcare. Vali „Grasu”, omul de încredere al lui Augustin Oancea
Pedepsită financiar de ANRE pentru toate aceste „artificii” financiare evidențiate de Gândul, Tinmar – controlată de bossul Tinmar, Augustin Oancea – a contestat în instanță mai multe amenzi, cerând anularea proceselor verbale de contravenție.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, însă, Augustin Oancea – bossul Tinmar Energy – s-ar baza, pentru a câștiga procesele în care a cerut anularea amenzilor de la ANRE, pe un om de mare încredere, Vali „Grasu”, șeful cherhanalei de la Corbu (Constanța), individ cu relații în lumea instanțelor de judecată și la ANRE.
În același timp, au mai dezvăluit sursele Gândul, bossul Tinmar ar mai avea și alte „pârghii” prin care reușește să rezolve problemele grupului Tinmar.
„Doi dintre cei aflați sub lupă sunt Florin Rădoi (ANRE) și Bogdan Floricel (ANAF), acești doi funcționari fiind cei prin care Augustin Oancea a rezolvat probleme extrem de complexe ale grupului TINMAR”, au precizat surse Gândul, în exclusivitate.
Recent, Augustin Oancea și Vali „Grasu” s-au întâlnit într-o parcare din Capitală și, pentru că subiectele discutate erau cu siguranță extrem de sensibile și ar fi ridicat multe semne de întrebare, și-au abandonat telefoanele mobile în mașină, precum mafioții din filme, vorbind după aceea aproape la ureche.
Augustin Oancea – bossul Tinmar Energy – s-ar baza, pentru a câștiga procesele în care a cerut anularea amenzilor de la ANRE, pe un om de mare încredere, Vali „Grasu”, șeful cherhanalei de la Corbu (Constanța), individ cu relații în lumea instanțelor de judecată și la ANRE.
Procesele-verbale de contravenție contestate de Tinmar Energy
Anulare proces verbal de contravenţie nr. 66657/09.05.2024 – trimis la Curtea Constituțională, pentru o excepție, încă din 8 aprilie.
Anulare proces verbal de contravenţie nr. 8960/23.01.2024 – speța este suspendată până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1156/2/2024.
Anulare proces verbal de contravenţie nr. 70600/17.05.2024 – 29 aprilie 2025, termen fixat pentru judecarea cauzei.
Anulare proces verbal de contravenţie – 8 mai 2025, termen fixat pentru judecarea cauzei.
În exclusivitate pentru Gândul, reprezentanții Direcției Relații Internaționale, Comunicare și Soluționare Plângeri din cadrul ANRE au transmis că toate datele și informațiile referitoare la aceste contestații au fost confidențializate.
„Dosarul la care faceți referire se află pe rolul instanței, toate datele/informațiile fiind confidențializate la solicitarea TINMAR Energy S.A”, au precizat reprezentanții ANRE.
Augustin Oancea, bossul Tinmar și omul său de încredere, Vali „Grasu”, șeful cherhanalei de la Corbu (Constanța), individ cu relații în lumea instanțelor de judecată.
În MOf nr. 432/09.05.2025, prin HG nr. 462 Direcția Servicii Interne ce includea Serviciul de achiziții publice și investiții, din cadrul Ministerului Energiei, este desființată 🗑
Știți de ce?
Extras din Nota de fundamentare:
"În ceea ce privește activitatea de achiziții publice, numărul redus de proceduri anuale raportat la numărul de posturi și cheltuielile aferente generează costuri prea mari per procedură de achiziție publică. În acest context, se ia în considerare externalizarea activității de achiziții publice, astfel încât resursele financiare să fie utilizate într-un mod mai eficient."
În Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, Legea 98/2016 din 2016.05.23,
Status: Acte în vigoare / Versiune de la: 24 Mai 2024, scrie :
CAPITOLUL I : Dispoziţii generale / SECŢIUNEA 1 : Obiect, scop şi principii
Art. 1
Prezenta lege reglementează modul de realizare a achiziţiilor publice, procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi de organizare a concursurilor de soluţii, instrumentele şi tehnicile specifice care pot fi utilizate pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, precum şi anumite aspecte specifice în legătură cu executarea contractelor de achiziţie publică.
Art. 2
(1)Scopul prezentei legi îl constituie asigurarea cadrului legal necesar pentru a realiza achiziţionarea de bunuri, servicii şi lucrări în condiţii de eficienţă economică şi socială.
(2)Principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a organizării concursurilor de soluţii sunt:
a)nediscriminarea;
b)tratamentul egal;
c)recunoaşterea reciprocă;
d)transparenţa;
e)proporţionalitatea;
f)asumarea răspunderii.
În Norme Metodologice din 2016 de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, Norme Metodologice din 2016 din 2016.06.06 (cunoscute sub numele de Hotărârea de Guvern (H.G.) 395/2016
Status: Acte în vigoare / Versiune de la: 24 Mai 2024, scrie :
CAPITOLUL I : Dispoziţii generale şi organizatorice / SECŢIUNEA 1 : Dispoziţii generale
Art. 2
(1) În vederea realizării achiziţiilor publice, autoritatea contractantă înfiinţează în condiţiile legii un compartiment intern specializat în domeniul achiziţiilor, format, de regulă, din minimum trei persoane, dintre care cel puţin două treimi având studii superioare, precum şi specializări în domeniul achiziţiilor.
(2) În măsura în care structura organizatorică a autorităţii contractante nu permite înfiinţarea unui compartiment intern specializat în domeniul achiziţiilor distinct, principalele atribuţii ale acestuia sunt duse la îndeplinire de una sau, după caz, mai multe persoane din cadrul respectivei autorităţi contractante, însărcinate în acest sens prin act administrativ al conducătorului autorităţii contractante.
(3) În aplicarea prezentelor norme metodologice, autoritatea contractantă, prin compartimentul intern specializat în domeniul achiziţiilor publice, are următoarele atribuţii principale:
a) întreprinde demersurile necesare pentru înregistrarea/reînnoirea/recuperarea înregistrării autorităţii contractante în SEAP sau recuperarea certificatului digital, dacă este cazul;
b) elaborează şi, după caz, actualizează, pe baza necesităţilor transmise de celelalte compartimente ale autorităţii contractante, programul anual al achiziţiilor publice şi, dacă este cazul, strategia anuală de achiziţii;
c) elaborează sau, după caz, coordonează activitatea de elaborare a documentaţiei de atribuire şi a strategiei de contractare, în cazul organizării unui concurs de soluţii, a documentaţiei de concurs şi a strategiei de contractare, pe baza necesităţilor transmise de compartimentele de specialitate;
d) îndeplineşte obligaţiile referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevăzute de Lege;
e) aplică şi finalizează procedurile de atribuire;
f) realizează achiziţiile directe;
g) constituie şi păstrează dosarul achiziţiei publice.
(4) Celelalte compartimente ale autorităţii contractante au obligaţia de a sprijini activitatea compartimentului intern specializat în domeniul achiziţiilor, în funcţie de specificul şi complexitatea obiectului achiziţiei.
(5) În sensul alin. (4), sprijinirea activităţii compartimentului intern specializat în domeniul achiziţiilor publice se realizează, fără a se limita la acestea, după cum urmează:
a) transmiterea referatelor de necesitate care cuprind necesităţile de produse, servicii şi lucrări, valoarea estimată a acestora, precum şi informaţiile de care dispun, potrivit competenţelor, necesare pentru elaborarea strategiei de contractare a respectivelor contracte/acorduri-cadru;
b) transmiterea, dacă este cazul, a specificaţiilor tehnice aşa cum sunt acestea prevăzute la art. 155 din Lege;
c) în funcţie de natura şi complexitatea necesităţilor identificate în referatele prevăzute la lit. a), transmiterea de informaţii cu privire la preţul unitar/total actualizat al respectivelor necesităţi, în urma unei cercetări a pieţei sau pe bază istorică;
d) informarea cu privire la fondurile alocate pentru fiecare destinaţie, precum şi poziţia bugetară a acestora;
e) informarea justificată cu privire la eventualele modificări intervenite în execuţia contractelor/acordurilor-cadru, care cuprinde cauza, motivele şi oportunitatea modificărilor propuse;
f) transmiterea documentului constatator privind modul de îndeplinire a clauzelor contractuale.
(6) În aplicarea prevederilor prezentului articol, autoritatea contractantă are, totodată, dreptul de a achiziţiona servicii de consultanţă, denumite în continuare servicii auxiliare achiziţiei, în vederea sprijinirii activităţii compartimentului intern specializat în domeniul achiziţiilor, precum şi pentru elaborarea documentelor/documentaţiilor necesare parcurgerii etapelor procesului de achiziţie publică şi/sau pentru implementarea unor programe de prevenire/diminuare a riscurilor în achiziţiile publice, vizând toate etapele, de la planificarea/pregătirea procesului, organizarea/aplicarea procedurii de atribuire şi până la executarea/monitorizarea implementării contractului de achiziţie publică/acordului-cadru, inclusiv în raport cu activitatea comisiei de evaluare şi/sau soluţionarea contestaţiilor.
Întrebare : Nu credeți, că în nota și viziunea distinsului ministru de resort, pe aceleași principii, ar putea fi externalizate serviciile de contabilitate, adică Direcția Economică și de ce nu, Direcția Generală Juridic și Personal, Direcția Relații Externe, și poate, de ce nu, Direcția Generală Investiții și Direcția Generală Energie ?
Întrebare 2 : Codul Administrativ ar trebui mult simplificat prin introducerea ca obligatorie, fraza ”dacă nu se poate organiza singură autoritatea, entitatea, în condițiile prevăzute de legiuitor, aceasta ar obligația de a externaliza, oricând, după dorința șefului de atelaj, acel Birou, Serviciu, Direcție, pentru eficientizare !” ?
Întrebare 3 : Voi, și mai ales tu, tinere scriitor de cărți, nu chiar S.F., autor al articolului la care chibițez și io prin rândurile de mai sus, ce credeți : o fi bine, o fi rău, o fi țăran, o fi țăruș, o fi țer acoperit ?
Și așa Statul este deja pe persoană fizică, personaj multiplu, gen Caracatița urmărită de Corado Catani, nu de căpitan Ahab și a lui Balenă ...