Opus nr. 57 - Ștefureac are standarde etice cu toptanul, dar le mai lasă jos când e vorba de banii lui NIRO. Bădălău se îndreaptă cu celeritate spre Rahova
Dragonul Ștefureac ne crede proști
Din când în când, în spațiul public românesc, otrăvit de manipulări și fake-news, apare și marele părerist Remus Ștefureac, directorul INSCOP, cică una dintre cele mai respectate case de sondare din România, mustind a “standarde etice riguroase”.
Astăzi, deși nu interesa pe nimeni, domnul Ștefureac a ținut morțiș să ne împărtășească opinia să despre boicotul românilor, boicat despre care dumnealui susține că “nu e cea mai bună soluție”. Ștefureac face parte din garda de trompete securiste care, din când în când, încep să turuie punctajele securității, atunci când opinia publică începe să aibă alte păreri decât ale “sistemului”.
Ia, priviți, ce frumos ne explică domnul Ștefureac de ce nu e bine cu boicotu’:
M-am întrebat și eu din ce trăiește băiatul ăsta, dacă are atâta timp să ne lumineze cu părerile sale:
Pe firma sa de consultanță - Strategic Thinking Group SRL - face mai puțin ca un chioșc cu covrigi din Vitan:
Pe firma ce operează Inscop, a murit de foame ani de zile, dar, surpriză, în pandemie pare că și-a găsit un sponsor generos, dornic să tot cerceteze sociologic starea nației:
Apoi m-am luminat de unde are bani tânărul Ștefureac. Păi este unul dintre administratorii NIRO Investment, brațul spălățel de business al celebrei locante Dragonul Roșu, punctul de lucru principal al evaziunii fiscale din România. Stefureac are standarde etice o grămadă pe INSCOP, dar o lasă mai moale când e vorba de bănuții NIRO.
Patronul adevărat al Niro și al Dragonului Roșu este Nicolae Dumitru, un milionar român ce a făcut puțină pârnaie in dosarul Microsoft.
Urâtă a mai ajuns țara asta, dacă foștii pârnaiași ai României cu bani reușesc să creeze săgeți mediatice de genul lui Stefureac ca să influențeze opinia publică…
Bădălău se îndreaptă cu celeritate spre Rahova
Nu știu cine i-a copt-o lui Nae Bădălău, dar i-a copt-o bine: din poziția unuia dintre cei mai puternici oameni ascunși ai României, că nu era vizibil, a ajuns un infractor de pluton, prins în flagrant, regina probelor unui procuror.
Mi-aș dori ca DNA să aibă celeritate și în alte dosare, că aici s-a grăbit fascinant de ciudat să îl trimită în judecată. Nu insinuez că e ceva rău, ci că e suspect, având în vedere ce dosare mai stau prin fișetele DNA, uitate de vremuri.
Adevărații
Am găsit această poză colorizată cu membrii adevărați ai bandei de stradă „Peaky Blinders” din Birmingham, activi de la sfârșitul anilor 1800 până în anii 1910. De la stânga la dreapta: Harry Fowles, Ernest Haynes, Stephen McNickle, Thomas Gilbert.
Povestea lor stă la baza seriei Netflix care a făcut atâta vâlvă și care a transformat Peaky Blinders într-un brand global.
O bijuterie Dupont
Probabil că ați auzit termenul de „complicație” folosit cu referire la ceasurile de ultimă generație, dar la brichete? N-am mai auzit.
Firma de accesorii de lux S.T. Dupont a împrumutat acest trend din lumea orologeriei și l-a aplicat celui mai nou proiect al său, Casino Pocket Complication Lighter.
Bricheta asta specială a fost făcută pentru a sărbători în stil opulent 150 de ani de la fondarea Dupont și are o roată de ruletă funcțională în interior.
În cazinourile din Sin City, cuvântul „complicație” poate însemna o mulțime de lucruri, dar în lumea ceasornicarilor se referă pur și simplu la orice funcție a unui ceas, alta decât afișarea timpului.
Bricheta are un mecanism complex, cu o roată de ruletă încorporată, apeși un buton de pe o parte a brichetei și roata se învârte, practic, ai un mic Las Vegas în mână.
.
Pe fața opusă a brichetei este gravată o tablă de ruletă, iar restul brichetei prezintă diverse gravuri inspirate de viața de cazinou (în designul său sunt încorporate și 26 de rubine.
Fiecare brichetă este fabricată manual în Franța, durează aproximativ trei până la patru luni producerea unui singur exemplar (se fac la comanda și sunt și personalizabile).
Bricheta realizată manual va fi disponibilă în trei finisaje atrăgătoare: Paladiu, Aur galben și Aur roz, se vor produce doar 88 de exemplare.
Costul? Hmmm, scump, nene, scump: 45 000 de euro.
Regele ielelor (Erlkönig)
de Johann Wolfgang Goethe
Dar cine gonește prin noapte și vânt?
Un tată călare cu fiul plăpând.
În brațe își ține copilul cuprins
Și brațul se strânge mai cald, într-adins.
- Obrazul, copile, de ce ți-l ferești?
- O, tată, pe-al ielelor rege-l zărești?
Tu nu-i vezi cununa și coada de vrac?
- Sunt neguri copile, ce-n vânt se desfac.
"O, dragă băiete, cu mine nu vii?...
În jocuri voioase juca-vom zglobii!
Flori multe, pestrițe, se-nșiră pe plaur,
Iar maică-mea are veșminte de aur!"
- O, tată, o, tată, chiar el mi-a șoptit,
Al ielelor rege mi-a făgăduit...
- Te-alină, copile, ascultă-mi cuvântul,
Prin frunze uscate doar freamătă vântul!
"Vrei, dragă băiete, cu mine să vii?
Fecioarele mele cu drag te-or sluji,
Fecioarele mele în noapte-or cânta,
În dansuri și jocuri te vor legăna!"
- O, tată, în preajmă-ți să vezi tu nu știi?
Sunt iele, crăiese, pe plaiuri pustii.
- Iubite copile, privesc în zadar,
Sunt surele sălcii, cu frunzetul rar...
"Îmi placi, chipul tău mă ațâță... Ehei!
Te-oi lua dar cu sila, chiar dacă nu vrei!"
- O, tată, acuma mă strânge-nzecit,
Al ielelor rege nespus m-a rănit!
Părintele-n tremuri se-ntrece gonind,
Mai strâns prinde-n brațe copilul gemând;
Ajunge acasă de trudă învins,
În brațele sale copilul s-a stins.