0:00
/
0:00

Paid episode

The full episode is only available to paid subscribers of Strict Secret

Opus nr. 85 - Nenea frații Dedeman, am o propunere mișto pentru voi! Ce vrea Rareș Bogdan, oportunistul care eșuează mereu

De ce scapă infractorii români de pârnaie fugind în Italia. Cine a descoperit și patentat șmecheria

Frații Pavăl, patronii Dedeman, și-au înmatriculat noul avion de 11,9 milioane de dolari.

YR-DDN este înmatricularea noului avion privat detinut de fratii Pavãl, care este un Embraer Phenom 300 asamblat in 2022, a scris site-ul Boarding Pass, care a postat și imagini cu noul aparat pe o platformă de video sharing.

Aeronava (video mai sus) este operată de Țiriac Air, are 8 locuri pentru pasageri și este disponibilă pentru zboruri charter business VIP.

Embraerele Phenom 300E pot zbura la o altitudine maximă de 13.716 metri și au o autonomie de zbor de aproximativ 3.723 kilometri.

Firma de bricolaj din Bacău a mai deținut un avion, achiziționat în 2017, care a fost scos recent la vânzare.

Felicitări celor mai bogați oameni din România că au luat un nou avion pentru uzul personal, dar și pentru închiriere.

Însă mă sparge ceva… Să ai atâția bani și să fii atât de țărănuș în mentalitate… 

Firma Dedeman nu are niciun proiect social de anvergură, băi, dar nimic. Da prin Asociația Dedeman niște burse sociale unor elevi din mediul rural, astea îs povești de liga a 3-a, pentru firmele mici. 

Ditamai miliardarii în euro nu pot să depășească nivelul de adunători de bancnote. 

Nu comparăm mere cu pere, dar în 1993 s-a constituit la Milano Fondazione Prada, un spațiu enorm dedicat artei contemporane, locul unde artiștii pot experimenta și sunt susținuți să îi învețe și pe alții că e nu numai necesară cultura, ci că poate fi atractivă și distractivă.

Cred că, dacă ar vedea frații Pavel cât ditamai teren au alocat (plus mega clădiri) cei de la Prada în ditamai Milano, i-ar considera pe cei de la Prada niște cretini: păi, cum să faci spațiu experimental de artă contemporană pe ditamai hectarele alea când poți face acolo 4 turnuri de business și să le închiriezi pe bani buni corporațiilor!?

Asta e diferența între țărani și filantropi, între sfertodocți ce citesc doar cât au în cont și vizionari.

La nivelul lui Dedeman, fundația lor ar trebui să aibă recrutat un om de vază din zona proiectelor sociale/educaționale/artistice și fundația să funcționeze profesionist - cu angajați, salarii, obiective.

Cu 11,9 milioane de dolari cheltuiți pe un rahat de avion de fițe, poți schimba viitorul copiilor din România finanțând un proiect de e-learning adevărat, poți face nebunii care să conteze.

Cât de trist.

Mâine l-aș angaja pe Codin Maticiuc să devină “CEO”-ul fundației Dedeman, având în vedere ce a făcut în ultimii ani pe partea de renovat spitale de stat. Ăla băiat, nene!

Alaltăieri, Codin a fost la Cluj să anunțe că donează prin fundația Metropolis 250 000 de euro pentru refacerea unui spital-simbol al Clujului. Că ditamai orasul IT-ului și al milionarilor, al politicienilor de top, gen Boc, Dâncu, Rus, nu e in stare să se ocupe, tre' sa vină Maticiuc.

S-a însoțit cu Patrick Ciorcilă de la Sports Festival și cu cei de la Untold, și mai caută un sfert de milion de euro să termine renovarea. 

Mi-a crescut inima. Niște tineri demonstrează nu numai spirit civic, ci și pragmatism în demersul lor - caritatea fără pragmatism e zero.

Și mă gândeam: băi, nene, de-ar da Dragoș Pavel un sms! Băi, Patrick, băi, Codin, am 300 000 de euro care mă deranjează, un IBAN aveți la asociația aia?

În fiecare an, Dedeman face sute de milioane de euro profit. În 2021, au făcut cu tot ce mai dețin ei, peste 400. Cred că pe 2022 au făcut lejer 550 de milioane de euro profit. Să le ajute Dumnezeu să mai facă! Dar să nu uite că marea șmecherie când vrei să rămâi în conștiința oamenilor e să și lași ceva în urma ta, in afară de magazine cu șuruburi și canapele.


Rareș Bogdan, oportunistul care eșuează mereu

Așa scrie la dicționar despre substantivul “oportunist”:

Persoană lipsită de caracter și de principialitate, care, pentru a-și satisface interesele, adoptă și aplică, după împrejurări, diverse păreri și principii.

Din acest punct de vedere, Rareș Bogdan este un oportunist sadea. Dar față de oportuniștii profesioniști, Bogdan nu prea reușește să “marcheze” lucruri importante. Guduratul i-a adus doar un post de europarlamentar, sigur, bănos, dar care a fost o greșeală strategică pentru cariera lui Bogdan.

Bruxelles este considerat cimitirul elefanților politici, acolo unde se duc sau s-au dus dinozauri precum Norica Nicolai, Mihai Tudose sau Vasile Blaga.

Acceptând în 2019 “demnitatea” de a fi cap de lista, Rareș Bogdan s-a îngropat…

Watch with a 7-day free trial

Subscribe to Strict Secret to watch this video and get 7 days of free access to the full post archives.