Opus nr. 246 - Gaura neagra METROREX a ajuns la un miliard de euro. De ce e jenant târful Dinescu. Inmormântarea lucrărilor în derulare și viitoare finanțate din fonduri bugetare
Acest newsletter are o idee simplă, e un serviciu de curatorie intelectuală, ajutându-vă să citiți pe repede înainte dimineața lucruri pe care altfel nu le-ați fi descoperit din lipsă de timp sau din neștiință.
Acest newsletter poate fi și o lectură încântătoare în sine: capsulele mele de gândire își propun să distileze esențele unei întâmplări/amintiri/cărți/situații în câteva paragrafe care să te surprindă, să te încânte și să te informeze despre lumea asta mare și ciudată în care trăim.
Bref, este oglinda curiozității și intereselor mele intelectuale. Sunt jurnalist de investigații, am 24 de ani în branșă, și mi-am creat un fel anume de a vedea Lumea. Am acces la surse de informare specifice, dar sunt și un om curios peste fire, dornic să își mărească mereu inteligența și experiența de viață, cultura și educația.
Dacă vrei să citești ce citesc eu, să știi ce aflu eu, să vezi lumea prin ochii mei, abonează-te pe bani la acest newsletter!
Presa nu se simte bine, dar dacă ne ajuți cu puțin, pic cu pic, putem supraviețui. Fă-ți un obicei din a citi newsletter-ul Strict Secret când ai timp și ești relaxat, fiindcă ne propunem să îți îmbunătățim “ochelarii” cu care privești Lumea.
Cea mai frumoasa metafora vizuala despre halul de lume in care am ajuns sa traim
Am fost recent la Bucuresti, ca io-s din Clooooj, doar stiti asta, si am vazut opera asta artistica la Muzeul de Arta Recenta.
Nu stiu sa existe vreo metafora vizuala mai nimerita pentru a “desena” paradoxurile lumii in care traim mai nou. O Uniune europeana ce s-a transformat intr-o scena comunista si abordarea liberala a Chinei comuniste.
Foarte fain Vlad Nanca, un artist despre care voi citi!
Votati AICI!
Acest newsletter este citit de un numar imens de oameni. E si motivul pentru care va rog sa va nevoiti cu un click pe urmatorul poll, vreau sa vedem efectiv care e trendul in randul cititorilor mei. Votul vostru este invizibil, nici chiar eu nu pot vedea ce optiune aveti, si daca trecem de 3000 de voturi este si relevant zic eu, caci doar o singura data piuteti vota pe aceasta platforma.
Am ales sa zicem “principalii” candidati din cei tzaspe mii anuntati. Unii, ca si Florin Calinescu, sunt mai putin “principali”, dar ce sa fac daca se baga in seama la fiecare ciclu electoral. Nu, Sosoaca nu e un candidat cu sanse, nici 10 la suta nu face.
Metrorex - cu peronul pe partea falimentului si nesimtirii
E campanie electorala, presa pupincurista mananca rahatel pe facturica! Cancelaria premierului a anuntat topul celor mai bune companii de stat, si da-i, si lupta cu laudele, ba, cat de performanti suntem, uite, avem companii care genereaza x la suta din PIB, care sustin cu y la suta tranzactiile pe BVB.
Da, dar despre jegosii care conduc cu brio companii falimentare nu zice nimeni nimic. De exemplu, Metrorex.
Pai, Metrorex are deja datorii de un miliard DE EURO si a pierdut in ultimii 6 ani circa 310 milioane de euro! Un car de bani.
Metrorex e o gaura neagra si stiti cum e cu gaurile negre: vidul absoarbe orice. De exemplu, Metrorex absoarbe in fiecare an subventii cu toptanul.
Suma alocată Metrorex în anul 2024 la articolul bugetar ‘Subvenţii pentru transportul de călători cu metroul’ este în valoare de 808 milioane de lei. Ma, oameni buni, va dati seama ca astia primesc 160 de milioane de euro tot de la noi si TOT NU IS IN STARE sa stea macar pe zero?
Drept pentru care Ciolacu mai pompeaza 26 de milioane de euro in ei, fiindca firma a ajuns in default financiar total.
Si ce daca prostii de romani ar avea ceva de zis? Guvernantii ar da inainte, fiindca Metrorex e o bomba cu santaj dublu: traficul din Capitala nu poate fi blocat niciodata, lucru pe care il stiu si sindicalistii santajisti, dar si angajatii.
Mai ales unii dintre ei, gulerele albe ale Metrorex, stiu bine acest lucru si se infrupta din banetul falimentar, fiindca se stie prea bine ca niciun Guvern nu si-ar permite sa opereze ceva semnificativ in privinta Metrorex.
Pentru ochii prostilor de romani s-a facut si un concurs de recrutare al directorului general, hahaha, a fost atat de obiectiv, ca a castigat o tanti, mariana Miclaus, sustinuta de PNL.
Aproape toata conducerea Metrorex are in firma cate un sot sau o sotie, e faina partuza asta profesionala, asa ca de ce ar face exceptie tanti Miclaus care duce cu sotul acasa 270 000 de lei pe an
Fostul director Gabriel Mocanu a ramas in conducerea Metrorex, e un tip tare amarat care lucreaza la aceasta companie falimentara din pasiune, caci in conturile bancare are 700 000 de euro pentru zile negre, conform declaratiei de avere.
Toti astia de mai jos sunt directori si membri in CA, sustinuti politic. Si nu sug numa’ de la Metrorex, unii mai sug si de la alte entitati ale statului. Ce fain e in Romania, cand ai pile de la partide!
Ipocritul a anuntat “oficial”
Vaaai, candideaza! De fapt, candideaza de un an de zile folosindu-se cu taranie de sigla NATO. De fapt, “cea mai inalta functie detinuta vreodata de un roman” e una fara putere, caci Geoana nu a contat niciodata in sforariile NATO, ca dovada ca in ultimul an cat a facut campanie prin Romanica nu a dat pe la job.
Ma scoate din sarite agresiv ipocrizia Prostanacului care dedica tinerilor medalii si ii indeamna sa creada in munca si eforturi sustinute. Venind de la el, care nu a muncit in viata lui ceva, ci s-a folosit doar de sinecuri premium, e grosolanie curata.
Cel mai tare ma enerveaza insa o discutie pe care am avut-o cu fata unor prieteni, 25 de ani ca varsta, care mi-a spus ca ea si amicii ei il vor vota pe papagal, fiindca “ne va apara de razboi”. Ai de mine, ce a ajuns tara asta, daca electoratul gandeste in acest fel!
De ce e jenant târful Dinescu
Pentru inima lui s-a stafidit de la atata prostitutie morala. Stiu ca o face pe bani multi, treaba lui, dar e ATAT de jenant sa stii ca un poet de geniu, un laureat al premiului Herder, poate legitima cu cuvinte de lautar cultural un imbecil ca Ciuca.
Bre, nea Mirceo, urat ai imbatranit!
Recorder s-a cacat in ventilatorul jurnalismului la comanda
Exact cand a fost lansata maculatura aia a lui Ciuca, popotarul PNL, fix imediat a aparut “investigatia” Recorder. Din pacate, se vorbeste foarte putin de nesimtirea acestor jurnalisti de investigatie in chestiunea Ciuca.
Totul a venit prea la fix ca sa nu fie o “comanda”, iar asta e foarte deranjant si ar trebui sa fie o problema pentru toti romanii care sponsorizeaza cu donatii de 1,3 milioane anul trecut acest site.
Sa nu vina nimeni sa imi spuna ca “asa s-a potrivit”, e foarte clar ca aveau “servita” de dinainte si era pregatita special pentru a-l demola pe Ciuca.
Rusine, Recorder, rusine! Stiu ca va doare-n pl, ati devenit niste gulere albe ale jurnalismului de investigatie la comanda, fiindca no, cineva trebuie sa faca si lucrurile murdare cerute de “ambasazi”.
O perspectiva despre OUG-ul cu “facilitati fiscale”
Aș vrea să va prezint o situație privind ultima OUG privind austeritatea.
Asta de luni. Pe care Guvernul de altfel o prezintă pe ascuns și care va da mari probleme în perioada următoare.
Pentru a se lăuda, PSD prezintă numai partea cu facilități fiscale, chiar daca și aici am avea de discutat privind eficiența pentru aducerea de surse la buget.
Partea a doua a OUG-ului nu o prezintă nimeni de la Guvern, pentru ca, de fapt, reprezintă înmormântarea lucrărilor în derulare și viitoare finanțate din fonduri bugetare. In UAT-uri și nu numai.
Cu excepția investițiilor din fonduri UE și PNRR.
In acest moment toate celelalte lucrări (Anghel Saligny, PNDL, CNI, Fond de mediu, samd) sunt blocate din lipsa totala de fonduri.
Facturile emise pentru lucrări recepționate sunt neplătite din luna mai. Nu mai vorbesc de cele actuale și pe care firmele ezită să le emită pentru ca ar fi obligate să plătească TVA-ul.
Cele câteva mii de IMM-uri și nu numai, aflate în situația de a-și închide activitatea, nu sunt ascultate de nimeni.
Firmele astea lucrează și-și plătesc dările. Daca le omoara va fi o catastrofă. Asa o văd eu. Adica am mai trăit-o în timp.
Marcel Ciolacu, ai curaj?
As aplauda o asemenea initiativa cu tot entuziasmul. Asta inseamna sa fii gubern responsabil, fiindca mizeriile astea de platforme ne tampesc copiii invatandu-i sa se prostitueze, sa bage droguri si sa dispretuiasca munca.
Lasconi Lenuta este pentru noi Marcel Ciolacu 2
Oh, si cat a fost luat la perpulis Ciolacu pentru ca a facut faculta la “Ecologica” la batranete! Si vaaai! ce bine imi pica la ranza cand o vad pe incercanata de Lenuta Lasconi cum o ia peste ruj de la fix rezistacii sai care au aratat ca si progresista traditionala (sic!) a facut faculta la buda universitara de la Ecologica. No, in nici sapte zile, pe “investigatii” servite au picat doi candidati la Cotroceni!
Fiindca Elena va fi grav afectata de aceasta muitza, dupa cum Ciuca a fost si el deconectat de la “succes”. Cine ii face partie lui Ciolacu? SRI! Hahaha, urmeaza Simion, toamna asta ce parea posomorata va fi amuzanta!
Noua garda de politicieni sustinuti de SRI
E admirabil cum cred ei ca au ajuns acolo pe propriile forte. Unul e primar la sectorul 1, unul e ministrul Digitalizarii, unul e dornic sa ajunga primar la Cluj-Napoca, da’ deocamdata musai deputat.
Sereici zambareti ne pregateste securitatea.
Din nou despre marea separare tehnologică
de Dan Diaconu, al carui blog Trenduri Economice a implinit 17 ani! Nu stiu cine e omul asta si nici nu ma intereseaza, tot ce conteaza e ca il citesc mereu si am ce invata de la el.
În urmă cu mai bine de 10 ani vorbeam despre separarea tehnologică și ce anume va presupune aceasta. Mulți îmi spuneau atunci că sunt nebun. După care a venit la putere Trump și a simțit că-i fuge pământul de sub picioare când a aflat de programul „Made in China”, inițiat de Xi Jinping. Așa că a început să dea lovituri furioase companiilor tehnologice chineze. Atunci am repetat că se va produce o separare tehnologică, timp în care aceiași deștepți spuneau că, iată, vorbesc vorbe-n vânt întrucât China e pe cale de a fi distrusă de politicile lui Trump.
Între timp, practic printr-o lovitură de stat, Trump a fost înlăturat de la Casa Albă. Însă politica SUA față de China a rămas neschimbată. Ba, mai mult, chiar s-a accentuat. Rezultatul? Un fiasco! Pentru a înțelege, vă voi face un rezumat. Conform inițiativei „Made in China”, țelul era ca în industriile cheie selectate, Imperiul Celest să fie prima sau între primele cinci țări la nivel mondial. Care-s industriile? Vi le enumăr acum: IT, robotică, energie verde/transport verde, echipamente aerospațiale, tehnologie maritimă, tehnologie feroviară, echipamente de putere, materiale noi, medicină și agricultură. În toate aceste domenii, înainte de 2015 China era un imitator al celor mari. Unde se află acum? În majoritatea domeniilor pe primul loc. Iar sancțiunile pare că au ajutat!
N-o să stau să analizez fiecare caz în parte deoarece vreau să vă prezint o situație mult mai interesantă. Dar pentru aceasta trebuie să ne uităm și la cealaltă „putere revoltată”, Rusia. Aici treburile păreau mult mai abrupte. Sectorul tehnologic rusesc era în pom, dependent aproape total de Occident. De aceea, la momentul sancțiunilor, treburile au devenit crâncene întrucât rușii erau total dependenți - atât hardware cât și software - de Occident. Sancțiunile i-au lovit în moalele capului, iar de salvat i-au salvat două elemente: în primul rând „nebunii” care continuaseră să studieze fenomenul tehnologic în esența sa, ba chiar să inoveze în domeniu, fără a fi sprijiniți de nimeni, iar de partea cealaltă importurile paralele(care au avut un procent covârșitor). După eforturi imense, Rusia a reușit să se autonomizeze din punct de vedere software 100%, iar din punct de vedere hardware undeva la 60%, cu mențiunea că acum orice restricție n-o mai afectează. Însă cu totul altceva e de urmărit aici.
Fotografia de moment e următoarea: Occidentul încă este liderul incontestabil pe plan tehnologic, însă nu va putea face față asaltului Chinei. Deja sunt vreo 3-4 producători care sunt extrem de aproape de realizarea litografelor UV, astfel încât China va fi total autonomă din punct de vedere tehnologic. Aici vorbesc despre tehnologia actuală de producție a circuitelor integrate, însă merită amintit și proiectul de utilizare a unui accelerator de particule pentru litografiere, proiect care va duce microelectronica în zone de nevisat până în urmă cu câțiva ani. Ceea ce vreau să subliniez este că Occidentul urmează să fie depășit de China deoarece stăpânirea tehnologiei actuale nu mai e atât de grea precum în trecut. Marea majoritate a informațiilor există, astfel încât, pur și simplu, oricine vrea, până la urmă face saltul.
Ceea ce mulți ar fi așteptat, nu s-a văzut încă. Probabil vă întrebați ce? În contextul sancțiunilor, cei mai mulți s-ar fi așteptat ca China să sară în ajutorul aliatului rus. Doar au anunțat-o în atâtea rânduri, iar întâlnirile dintre Putin și Xi sunt dintre cele mai cordiale. De ce nu s-a întâmplat asta? Înainte de a vă da răspunsul vă voi spune doar că sunt o groază de firme chinezești importante - de exemplu Xiaomi - care și-au întrerupt relațiile comerciale cu Rusia de teama sancțiunilor. Ce se întâmplă?
La prima vedere vom putea spune că rusului îi este tras covorul de sub picioare de către chinezi. Doar că ați uitat un element esențial: i-ați văzut pe ruși solicitându-le chinezilor ajutorul? Tot ceea ce se petrece în relațiile comerciale din domeniul microelectronic între China și Rusia este o continuare a relațiilor de dinainte de sancțiuni. Rușii nu au cerut ajutorul nimănui? De ce? Pentru că nu vor să se afle la remorca unei alte puteri. Ceea ce s-a întâmplat cu domeniul tehnologic după confruntarea din Ucraina a fost un duș rece din care au înțeles că, în lumea de azi, ori ești autonom tehnologic ori nu mai ești! Așa că au început să-și reia producția internă.
O să râdeți: au făcut un litograf, dar care e capabil sa lucreze în tehnologia de ... 350 nm. Dumnezeule, Samsung și TSMC atacă tehnologia de 1 nm, ce realizare e asta? Pare o glumă bună. Știți cum se spune? Bun, prost, atâta timp cât îmi ține de foame și e făcut de mine e excelent! Cam ăsta ar fi răspunsul rușilor care-și propun, de exemplu, ca până în 2030 să ajungă la autosuficiență în tehnologia de ... 14 nm. Adică de 14 ori mai înapoiați decât vor fi occidentalii în maxim 2 ani. Asta dacă rușilor le merge treaba. Despre ce e vorba, totuși??
De fapt rușii nu urmăresc un rol de lideri în tehnologia occidentală. Știu că nu au nicio șansă pe această iterație întrucât au început-o prost și nu de acum, ci din anii 80! Dar, de asemenea, știu și că dacă nu ești capabil să stăpânești cât de cât această tehnologie ești pierdut. De aceea, în domeniul microelectronicii autosuficiența în domeniul de 20 nm este cât se poate de benefică. Da, știu, nu vor concura niciodată cu Huawei, Apple, Samsung la telefoane, dar dacă au nevoie de echipamente militare sau de tehnologie digitală de comunicație își pot fi auto-suficienți în tehnologie de 20nm. Chiar dacă asta înseamnă tehnologie de (ante)penultimă generație.
Însă domeniul în care excelează rușii este ceea ce aș numi „cealaltă tehnologie”. Care-i aia? Ei bine, cea care urmează, care încă n-a ieșit la vedere și la al căruyi start s-au așezat deja. Să vă dau un exemplu: recent, au ieșit la lumină cu un magnet 2D. E o tehnologie care e de-a dreptul demențială: un magnet care atrage doar obiectele perfect aliniate în plan cu el, fără a atrage nimic de deasupra sau de dedesubtul său. Primele descoperiri în domeniu au fost făcute prin 2017, dar rușii vin deja cu o tehnologie care poate produce la scară magneți 2D!!! Vi se pare o jucărie? Păi nu e întrucât o asemenea „jucărie” va sta la baza unor generații de circuite integrate care ar putea funcționa în tehnologie la nivel atomic. Acum vi se mai pare o jucărie? Nu mai vorbesc despre capacitatea ca, prin utilizarea unor asemenea magneți, să scalezi computerele cuantice.
Dar vă voi mai spune și altceva. Rușii progresează teribil într-un domeniu care poate părea arhaic, dar care nu și-a spus ultimul cuvânt în dezvoltarea omenirii: cel analogic. Simt cumva un zâmbet sarcastic? N-ar trebui! Să vă spun povestea: la Universitatea din Samara a fost prezentat un „computer fotonic”. Totul se învârte în jurul unui procesor fotonic construit experimental la universitatea menționată, iar testele reale ar urma să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. Care-i relevanța mașinăriei? Păi, ca să vă dau un exemplu, este capabilă să recunoască forme cu o acuratețe sporită și cu o viteză de câteva sute de ori mai mare decât actualele sisteme bazate pe AI(rețele neuronale). Vi se mai pare o bagatelă? E o tehnologie analogică, portată în lumea digitală și capabilă să interfațeze cu aceasta. Aplicată cum trebuie ar putea oferi un „boost” teribil întregii zone AI! Domeniul analogic a fost lăsat în urmă de digital, dar vă spun că nu și-a spus ultimul cuvânt, iar limitele sale, pur și simplu, nu există! Analogicul este o iterație lăsată neterminată din punct de vedere tehnologic și care e preluată de ruși din mers.
Am amintit doar despre calculul cuantic, probabil singurul domeniu de viitor în care cele trei puteri ale lumii concurează umăr la umăr. Însă am ținut să vă fac un altfel de tablou pentru a înțelege cam pe unde ne situăm și ce anume ne va aduce ceea ce eu am numit „separarea tehnologică”. Așadar, care-i harta de moment?
Occidentul este puterea retardată/defenerată, cea căreia îi este furat de sub picioare domeniul tehnologic actual de către China. De ce se întâmplă asta? Pentru că Imperiul Celest are determinarea și nebunia s-o facă. Rusia, de partea cealaltă, iterează pe analogic, fiind foarte aproape de o explozie aici. Vă spun că dacă reușește în domeniul comunicațiilor, va fi ceva atât de revoluționar încât tehnologia actuală ar fi precum calculatoarele-furnal ale anilor 60 puse-n fața unui laptop performant al prezentului! Cu alte cuvinte, Rusia se dezvoltă într-o altă direcție, încercând doar să țină pasul cu actuala iterație tehnologică digitală.
Ceea ce am spus până acum ne poate duce la ideea că Occidentul e mort? Într-o proporție de 60% da! Singura șansă a Occidentului ar fi dezvoltarea de la zero a unei tehnologii noi. E posibil așa ceva? Dacă ținem cont că absolut toată nebunia tehnologică pe care o trăim acum a fost gândită în anii 50, iar de-atunci toate energiile au mers strict spre ducerea ei la îndeplinire, aș spune că nu. Dar cine știe ce surpriză ne poate aștepta după colț? Vom mai vedea.
Poemul de azi
Ii apartine lui Pablo Neruda.
BIO LIVIU ALEXA
Liviu Alexa s-a născut la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, în 31 mai 1979 și, deși trebuia să ajungă profesor de franceză, s-a făcut jurnalist de investigații, unul "rău", semnând multe anchete devastatoare despre politicieni corupți, interlopi sau pedofili.
În 2021, a debutat ca scriitor cu o dublă lansare, cu volumul de non-ficțiune “Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, dar și cu surprinzatoarea "Cum să ai orgasm în 3,5 pași", o carte cu poezii de dragoste scrise într-un stil cu totul nou.
Stilul său de scris este unul aparte, este una dintre vocile cu ton special din presa românească, foarte curajos în abordări și dur în limbaj, șocant de sensibil, enervant de provocator, dar extrem de minuțios în argumentație atunci când își scrie anchetele și analizele.
Acest newsletter este probabil cel mai citit din România și conține, pe lângă analize spumoase și anchete interesante, și recomandări și opinii despre interesele sale, unele ciudate. Adeseori, Alexa își descrie cumpărăturile făcute prin magazine de nișă, prezintă un whisky sau un trabuc, face recenziile cărților citite sau filmelor văzute, le “bagă pe gât” cititorilor poeziile sau melodiile sale preferate, dezvăluie fără jenă emoțiile pe care le are vizavi de un eveniment sau expune poze din călătoriile sale făcute în cele mai neașteptate țări (Panama, Venezuela, Taiwan sau Kazahstan sunt câteva exemple). Merită să îi fii abonat!
“Sunt ca ghimbirul. Fie îți place de mine, fie nu, dar e sigur că mă vei ține minte…”, spune despre el Liviu Alexa